Heb hem gekocht omdat ik (ergens in de zomer) mijn kozijnen laat vervangen en daarbij 4 rolluiken krijg aan de achterkant van mijn huis (strak op het zuiden). Het grote voordeel van deze Shelly is dat je kan bedienen via wifi, maar ook met fysieke schakelaars. Vooral handig als iemand op de slaapkamer handmatig een rolluik een stukje omhoog wil doen, maar ik wil dat ze in de avond altijd sluiten.
Ik heb ook gekeken naar de rolluik bediening van klikaanklikuit, maar die kan geen fysieke input aan.
Het doel is niet om mijn hele huis smart te maken. Hoewel ik van mede-tweakers diverse voorbeelden heb gekregen, vind ik het in de meeste gevallen onzin (let wel, in mijn situate. Iedereen moet vooral doen wat hij/zij leuk vindt).
Ik had al een Raspberry Pi 3 opgetuigd om het HomeAssistant (HA) te spelen. Mijn huidige setup: 1 lamp.
Had via een mede-tweaker een Zigbee dongle aangeschaft en de MQTT add-on en Zigbee integration al geinstalleerd, maar de Shelly spullen werken (gewoon) via wifi, dus de dongle is niet (perse) nodig.
Voor de spielerij had ik ook een Shelly Plug S besteld, in de hoop dat dit een stapje makkelijker zou zijn om de werking te doorgronden. Dat viel uiteindelijk tegen, maar dat leg ik wel uit in de review van dat apparaat.
Stap 1.
Aansluiten. Zorg ervoor dat beide L (fase) inputs verbonden zijn. Ik begon met 1 (misschien de verkeerde), maar toen deed de AP het niet.
Stap 2.
Verbinden met het Access Point van de shelly. Daarna kun je met de browser naar 192.168.33.1 en zit je in de webinterface. Deze is al best uitgebreid en je kunt al diverse automatiseringen maken. Omdat het doel is om dat via HA te doen, de Shelly verbonden met mijn losse AP (waar alles overheen gaat qua HA).
Stap 3.
In de router het juiste IP adres vinden en wederom inloggen op de webinterface (om er zeker van te zijn dat het ok werkt.
Stap 4.
In HA een Shelly integration aanmaken met het IP adres van de Shelly. In mijn geval had ik al een integration gemaakt met de Shelly plug, dus werd de 2.5 automatisch gevonden.
Hij staat nu nog in de (default) schakelaar mode. Je kunt er 2 apparaten/lampen afzonderlijk mee schakelen.
De rolluik mode ga ik later doen, nu vooral happy dat het (makkelijk) werkt.
Omdat de firmware niet altijd up to date is (en je daar dan een melding over krijgt in HA), heb ik na wat zoeken een website gevonden waar je de laatste versie kan ophalen.
Door de gegenereerde link te copy/pasten in de browser waarmee je met Shelly connect, wordt de update klaar gezet. Je moet dan nog wel in de webinterface de update daadwerkelijk starten.
Waarschijnlijk moet ik het huidige device in HA deleten, de Shelly omzetten naar rolluik control en dan weer toevoegen, maar dat weet ik over een paar maanden.
UPDATE 03/03/22:
De rolluiken zijn geinstalleerd, dus ik kon aan de slag. Het device wordt vanzelf aangepast als de settings van de Shelly 2.5 worden omgezet. Alleen even een nieuwe card op mijn dashboard plaatsen.
Het calibreren ging in 1 keer goed. Dat gaat blijkbaar op tijd. Omdat het rolluik in elkaar schuift als ie dicht gaat, is 50% niet de stand waarbij het rolluik halverwege het raam is. Maar dat is een kwestie van proberen.
De rolluiken werden standaard geleverd met een opbouwdraaischakelaar van Somfy. Maar daar past de Shelly 2.5 niet in. Na wat speurwerk heb ik uiteindelijk een combinatie gevonden die past
in combinatie met
Daar past de Shelly makkelijk achter de schakelaar.
Dit is een pulsdruk schakelaar. Oftewel veert terug als je m loslaat. ik heb de Shelly ingesteld op momentary button, dus 1 keer drukken is bv. open, nog een keer drukken is stop.
Als je in plaats daarvan de andere knop indrukt, wordt de richting meteen omgedraaid (en dus niet gestopt).
Ik denk niet dat de rolluiken iedere dag open en dicht worden gedaan. Ik zit er dus aan te denken om bijvoorbeeld 1 keer per maand de rolluiken een keer een volledige slag te laten maken. Dat voorkomt (hopelijk) dat de boel vast gaat zitten, zonder dat het echt slijtage oplevert.