Apple HomePod Mini Spacegrijs Review
5 februari 2022, laatste update op 5 februari 2022, 644 views
Rapporteer
Product gekocht
De HomePod mini is sinds kort ook officieel in Nederland leverbaar en met Nederlandse Siri. Ik zocht nog een onopvallende speaker die makkelijk te plaatsen is qua geluid en niet zo opvalt in de woonkamer. De HomePod mini in stereo setup voldoet uitstekend. Klein, mooi geluid en makkelijk te koppelen.
Pluspunten
- Uitstekend geluid
- Integreert netjes in Apple domein
- Makkelijk te plaatsen
- Koppeling Apple TV
Minpunten
- Siri
- Snoer vast aan speaker
Wellicht eerst wat achtergrond. Ik heb de luxe van een aparte luisterkamer voor muziek en een aparte ruimte voor kijken van films. In beide staat een ‘echte’ set met grote speakers, versterkers, surround. In de winter verwarmen we niet ons hele huis en ben ik minder makkelijk in die ruimtes, dus in de woonkamer moest ook nog iets.
Mijn wensenlijst was: makkelijk plaatsbaar, nadruk op muziek, bonus als tv ook te koppelen is, goed samenwerkend binnen Apple netwerk. Ik luister vooral naar Americana, Blues, en echte muziek. Beetje van Ella Fitzgerald, via Pink Floyd, Radiohead tot Portishead zeg maar. Geen enorme beat muziek of bas intens.
In de woonkamer staat wel een TV. In aanvang gekeken naar soundbars, maar geen een sprong eruit (binnen normaal budget) qua muziek. Aangezien er veel Apple in huis is toch ook maar naar de HomePod mini gekeken. Voordelen zijn klein, Apple, reviews op muziek gebied goed en te koppelen met de Apple TV.
Aanschaf & Unboxing
Gewoon bij Bol gekocht ;-) Voor Apple producten niet duur. Wel gelijk voor een stereopaar gegaan. Dus voor 220 euro in potentie een oplossing gevonden. Het uitpakken is vrij Appelig, wel heel veel omdoos voor zo’n kleine speaker. De speaker voelt verder prima aan. Weet niet hoe dat stof zich houdt als je ze in iets wildere omgevingen in zou zetten, maar voor de woonkamer prima. Ik vond het wel opvallend dat bij de grijze speaker het snoer ook grijs is, maar de stekker niet…
Aansluiten
Aansluiten is een groot woord, maar stekker erin en iPhone in de buurt houden. Wel beetje jammer dat de HomePods nog op een versie 14 van het os stonden, dus kon geen Nederlands selecteren voor Siri. Maar even Engels gekozen en toen stond gelijk alles op Engels, ook mijn iPhone. Het koppelen van de tweede in stereo is makkelijk. Zodra je die toevoegt vraag de wizard al zelf of het een stereopaar moet worden. Doet u maar.
Na de installatie zie je de speakers als groepje in de Home/Woning app terugkomen. De speakers gaan dan gelijk een upgrade downloaden. Dat proces duurt wel even en er is weinig inzicht in de voortgang. Uiteindelijk de update uitgevoerd en alles staat netjes op de laatste versie en in het Nederlands.
Plaatsing en geluid
De HomePods zijn niet gevoelig voor plaatsing. Er staat er 1 beetje schuin achter de TV en de ander een meter of 4 verderop in een open boekenkast. Beiden redelijk uit zicht, zoals ik wilde hier.
Het geluid verbaast me enorm. Wat een geluid voor zulke kleine speakers. Er zit behoorlijk wat laag in (zie mijn muziek voorkeur) en er wordt ook nog wel iets van een stereobeeld neergezet. Stemmen klinken fijn en wat ik het belangrijkste vind: het nodigt uit tot het spelen van muziek.
Is het dan net zo goed als een ‘echte’ stereo? Nee natuurlijk niet, maar voor casual luisteren of een achtergrond muziekje bij het lezen van de krant voldoet het meer dan uitstekend. Sterker nog tijdens het schrijven van deze review staan ze lekker te spelen.
Nadelen
Wat ik nog wat jammer vind, maar wellicht is het een instelling die ik nog niet gevonden heb, is dat je je iPhone elke keer handmatig moet omschakelen naar de HomePods. Volgens mij zou je je telefoon ook in de buurt moeten kunnen houden voor een handover, maar ze staan in de kast en achter de tv en ik zit op de bank. Zou wel prettiger werken als dat een soort ‘in dezelfde kamer’ of een pop-up zou hebben als je muziek aanzet op je iPhone (wil je deze afspelen op je HomePods).
Ik heb ze ook gekoppeld aan mijn 2021 Apple TV 4K. Je kunt daar als geluidsuitvoer de HomePods kiezen. Dat werkt prima en geeft een beter geluid dan de TV (duh!). Wat goed werkt is dat je TV dan geen geluid meer krijgt en je met de afstandsbediening van de Apple TV vanaf dat moment het geluid van de HomePods controleert. Mijn TV staat echter niet in het midden tussen de HomePods, dus dat geeft een gek ‘beeld’. Nu blijk je op de Apple TV verstopt onder het ‘Toegankelijkheid’ kopje de balans van het geluid in te kunnen stellen, beetje vreemde plek aangezien er ook gewoon een ‘Audio’ menu is, maar goed. De instelling op 85% en 100% links gezet, maar het geluid blijft toch ook naar de rechterkant trekken (de linker HomePod staat schuin achter de tv). Dat heb ik dus maar weer uitgeschakeld.
Siri. Weet niet of ik er nog meer over moet zeggen, maar Siri is nog steeds gewoon dom. Herkent artiesten niet, herkent opdrachten niet. Probeerde de nieuwe intercom functie en dan kan je geen berichten naar je huisgenoot sturen. Speel dan maar een muziekje van X… daar kan ik je niet mee helpen…. zucht
Stroomkabel. Deze zit vast aan de speaker. Dit betekent dat je hem niet kunt vervangen door een langer exemplaar of een andere kleur, en mocht het snoer een keer kapot zijn dan moet de speaker terug naar Apple.
Als je veel Apple in huis hebt en je bent op zoek naar een betaalbare oplossing die verrassend goed geluid biedt en ook nog netjes binnen je Apple omgeving draait, dan is er eigenlijk maar 1 optie en dat is gewoon kopen. Ik voorzie in de niet al te verre toekomst nog wel een paar HomePods verschijnen in huis, zoals in de keuken en slaapkamer.
Het is gewoon een prima klinkende speaker die niet opvalt in je interieur en toch lekkere muziek weergeeft.