€ 54,50 bij 123inkt.nl

Kensington Orbit Trackball met Scrollring (K72337EU) Review

4 februari 2022, laatste update op 4 februari 2022, 446 views Rapporteer

Super fijne instap trackball muis die ik zelf al jaren met veel plezier gebruik.

Pluspunten

• Precisie trackball
  • Links & rechtshandig te gebruiken
  • Ergonomisch
  • Scrollring is handig

Minpunten

• Polssteun niet prettig (maar ook overbodig)

Ik gebruik deze trackball muis inmiddels al jaren met veel plezier. Na veel last te hebben gehad van mijn pols, was ik eerst overgestapt naar links muizen met een standaard muis. Dat hielp al aardig, maar ik was op een gegeven moment het geschuif met een gewone muis zat en merkte dat ik ook links last begon te krijgen. Toen ben ik overgestapt naar deze trackball en ik wil nooit meer anders!

Een voordeel van deze trackball is dat hij zowel met de linker als rechter hand gebruikt kan worden. Ik dacht in eerste instantie dat ik terug zou willen naar rechts, maar kwam erachter dat ook voor het gebruik van een trackball links zo z'n voordelen heeft. Als je een toetsenbord met numpad gebruikt bijvoorbeeld, moet de trackball (of überhaupt een muis) een stuk verder weg van je hand liggen, waardoor je deze minder ergonomisch vast kan pakken dan als deze links staat. Zowel links als rechts voelt de trackball al snel logisch aan, dus ik zou zeggen: probeer beide kanten eens uit om te voelen wat beter bij je past.

Doordat de bal bovenop zit in plaats van aan de zijkant, "bestuur" je deze met meer vingers dan alleen je duim. Dat voelt voor mij heel natuurlijk en precies. Ik pak de bal meestal "vast" tussen mijn duim en middelvinger en gebruik vervolgens mijn wijsvinger, middelvinger en duim om 'm te rollen. Dat zorgt voor veel precisie en verlengt de afstand die je af kan leggen, omdat je de bal als het ware over kan nemen met verschillende vingers. Ook zorgt dit ervoor dat je niet 1 vinger overbelast.

De bijgeleverde polssteun is een leuk idee, maar het materiaal voelt niet heel prettig aan. Voor mij bleek het verlengstuk ook helemaal niet nodig om mijn hand prettig op de muis te leggen. De onderkant van mijn hand leunt op de muis zelf, wat comfortabel voelt en genoeg bewegingsruimte overlaat om met mijn vingers de trackball, scrollring en knoppen te bedienen. Misschien is het hierbij wel nuttig om te noemen dat ik erg kleine handen heb, dus ik kan me voorstellen dat de polssteun voor iemand met grotere handen misschien wel nut heeft.

Dan de scrollring: wat een heerlijk ding! Scrollen werkt hier heel soepel mee en het voelt goed om met een goede *zwiep* door een lange pagina te vliegen.

De knoppen zijn ok. Niet heel bijzonder en geven niet de indruk van een top kwaliteit, maar doen wat ze moeten doen, hebben een prettig klik-geluid en zijn lekker groot dus niet te missen. Ik heb in de jaren dat ik deze trackball gebruik er nooit problemen mee gehad, dus prima.

Laat je overigens niet afschrikken door de draad bij deze trackball muis. Voor een standaard muis is een draad vervelend; die zit bij het muizen al snel in de weg. Maar met een trackball muis schuif je niet over je bureau; die blijft op z'n plek staan. Dus de draad leg je een keer neer en daarna vergeet je dat er een draad aan zit. Enige redenen om voor een draadloze trackball muis te kiezen die ik kan bedenken zijn: staat wat netter op je bureau en is net wat makkelijker mee te nemen. Al heb ik deze zelf al meerdere keren met draad en al in m'n tas gegooid om mee te nemen, dus dat kan ook prima.

Al met al: als je twijfelt of een trackball muis iets voor je is, kan ik je deze aanraden. Hij is niet te duur, werkt goed, heeft een scrollring en kan zowel rechts als links gebruikt worden. Gewoon doen en je wil nooit meer anders.

Heb jij ook een Kensington Orbit Trackball met Scrollring (K72337EU)?