4 februari 2022, laatste update op 16 november 2024, 10.449 views
Rapporteer
Product gekocht
Met drie tot vier koppen koffie per dag (en dus meer dan twee duizend in de afgelopen 2 jaar) hebben we de machine denk ik redelijk aan de tand gevoeld. Wij zijn nog dik tevreden en zouden deze machine zo weer kopen. Zie ook de uitgebreide toelichting.
Pluspunten
- Goed instelbaar
- Makkelijk te onderhouden
- Lekkere koffie
- Degelijk
- Mooie look (dit is uiteraard subjectief)
Minpunten
- Stoompijpje kan flink lawaai maken
- Warmhoudplaat pas nuttig bij veel koffie zetten achter elkaar
- Stoomknop voelt wat goedkoop aan
- Krasgevoeligheid bovenplaat van lekbak
- Soms blijven er een paar bonen hangen halverwege de trechter
- Lekbakje snel vol door spoelen bij aan- en uitzetten
Ik heb dit apparaat ruim twee jaar geleden aangeschaft ter vervanging van een Senseo Sarista. Aan de hand van onze ervaringen met de Sarista hadden we een aantal eisen opgesteld:
- Beter te onderhouden (met name de zetgroep reinigen is bij de Sarista veel werk)
- Degelijker dan de Sarista (deze piepte en steunde eigenlijk al vanaf dag één).
- Waterhoeveelheid instelbaar
- Watertemperatuur instelbaar
- Koffiesterkte instelbaar
Vanwege de onderhoudbaarheid vielen Siemens en Philips af omdat de zetgroep erg lijkt op die van de Sarista (ook een Philips). Misschien dat het schoonmaken bij Siemens en de nieuwe Philips beter te doen is, maar bij de Senseo kwamen er veel koffieresten tussen de bewegende onderdelen terecht, wat dan weer lastig te verwijderen was (temeer omdat aangeraden wordt om niet met te heet water, en een te harde straal te reinigen ivm wegspoelen smeermiddel). Jura maakt voor zover ik weet de beste machines (degelijk, mooi, lekkere koffie) maar is flink aan de prijs. Wat uitzoekwerk leverde op dat onderhoud niet echt zelf te doen is en je dus met enige regelmaat een servicebeurt moet laten uitvoeren (kosten: een paar honderd euro).
Van DeLonghi is bekend dat deze goede machines maakt voor een nette prijs. Met name de ECAM 22.110 is erg populair. Om wille van het uiterlijk ben ik echter voor een iets duurdere gegaan: De ECAM 250.33.TB. Door de zogenaamde titanium kleur is hij net even wat 'unieker'. Ik wilde het woord 'premium' gebruiken om het uiterlijk te omschrijven, maar door de hoogglans hardplastic knoppen en koffie tuit is dat toch ook weer niet van toepassing. Ook is een kopje koffie vrij nauwkeurig in te stellen.
Functies
De espressomachine heeft vier sneltoetsen voor koffie: espresso, dubbele espresso, koffie, en long koffie (waarbij de koffie als ik het goed begrijp langer de tijd krijgt om door te lopen, waardoor de smaak meer overeen komt met filter koffie). Het is tevens mogelijk om gemalen koffie te gebruiken. Via een klepje aan de bovenkant kan één schepje gemalen koffie ingevoerd worden. Deze functie kan geselecteerd worden door de draaiknop ten behoeve van de koffiesterkte volledig naar links te draaien. De handleiding raadt echter aan deze functie enkel te gebruiken in combinatie met espresso. Kennelijk is een afgestreken schepje (de maximale hoeveelheid te gebruiken koffie) niet voldoende voor een dubbele espresso, koffie, of long koffie.
Door middel van het stoompijpje kan heet water getapt worden (bij lange na niet kokend heet, meer rond dezelfde maximale temperatuur als de koffie (zie later), en melk opgeschuimd worden.
Bij ons worden slechts de espresso stand, de koffie stand en het stoompijpje gebruikt. Ervaringen in deze review zijn dus op deze functies gebaseerd.
Instelmogelijkheden
Water temperatuur
Het is mogelijk om de watertemperatuur aan te passen door in standby stand de espressoknop ingedrukt te houden. Vervolgens kan door een korte druk op de espressoknop tussen de vier standen gewisseld worden. Ik heb getracht met mijn ongeijkte keukenthermometer in een kopje in kaart te brengen wat het temperatuur bereik is, maar ik durf geen garanties af te geven dat mijn metingen kloppen. Ik kom uit op +- 62 graden op de minimale stand en +-70 graden op de maximale stand. Het water zal bij het zetten van de koffie ongetwijfeld een stuk warmer zijn, aangezien het uiteraard zowel onderweg naar- als in het kopje afkoelt. Het water is in elke stand in ieder geval heet genoeg om je mond te branden, maar niet zo heet dat je de koffie eerst een kwartier moeten laten staan.
Waterhoeveelheid
Haagse bakkies zijn verleden tijd aangezien het mogelijk is om per koffiesoort de waterhoeveelheid af te stellen. Dit kan simpelweg door het gewenste kopje onder de tuit te zetten en, terwijl de machine aanstaat, de knop van de betreffende functie (bijvoorbeeld de espressoknop) ingedrukt te houden. Druk nogmaals op het betreffende knopje wanneer het gewenste niveau bereikt is, en de instelling wordt opgeslagen. De volgende hoeveelheden zijn mogelijk, volgens de handleiding:
Espresso: 20ml - 120ml
Dubbele espresso: 40ml - 240ml
Koffie: 100ml - 240ml
Long: 115cc -- 250cc (waarom dit in cc wordt weergegeven is mij een raadsel)
Koffiemolen (maalgraad)
De maalgraad is (volgens de handleiding) af fabriek goed ingesteld. Indien gewenst kan dit echter aangepast worden door tijdens het malen de knop in het bonen reservoir één tik naar rechts (grover) of naar links (fijner) te draaien. In mijn geval stond de maalgraad al op stand zes (van de zeven) en ik heb deze sinds ik de machine heb nog niet hoeven bijstellen.
Koffiesterkte (hoeveelheid koffiebonen)
Door middel van een draaiknop voorop de machine is de koffiesterkte in te stellen. Ik heb deze eigenlijk altijd volledig naar rechts gedraaid staan, waarmee dus de maximale hoeveelheid bonen gebruikt wordt. Deze instelling wordt voor een dubbele espresso niet aanbevolen, aangezien er dan het risico is dat de koffie niet goed doorloopt. Voor gewone koffie en espresso werkt dit echter goed.
Waterhardheid
Om te kunnen bepalen wanneer het apparaat ontkalkt moet worden dient de waterhardheid te worden ingesteld. Hiervoor wordt een teststrookje meegeleverd wat eenmalig gebruikt kan worden om de hardheid van het kraanwater te meten. Hierna kan, door wanneer de machine uit staat de spoelknop ingedrukt te houden, met de espresso toets gewisseld worden tussen hardheid niveau's laag, medium, hoog en maximaal.
Standby tijd
De machine kan zichzelf uitschakelen na een instelbare periode van inactiviteit. Deze is in te stellen (op 15 minuten, 30 minuten, 1 uur, 2 uur of 3 uur) door, wanneer de machine uit staat, de Long koffie toets ingedrukt te houden, en vervolgens door middel van de espresso knop door de verschillen tijden te lopen.
Energiebesparende modus
Wanneer de energiebesparend modus ingeschakeld is, wordt het water niet voortdurend op temperatuur gehouden terwijl de machine aan staat. Bij het zetten van een kopje koffie neemt de machine enkele seconden om op te warmen alvorens over te gaan tot actie. Deze functie kan in- en uitgeschakeld worden door het stoomknopje ingedrukt te houden terwijl de machine uit staat, en vervolgens op de espresso knop te drukken.
Het stoompijpje
Het stoompijpje kan gebruikt worden voor het verwarmen of opschuimen van melk en voor het aftappen van heet water. Het stoompijpje en de koffiezet functies kunnen niet gelijktijdig gebruikt worden.
Om water te koken gebruiken wij de waterkoker, dus het het stoompijpje wordt bij ons enkel gebruikt om melk op te schuimen. Dit werkt meestal goed, maar (naar ik vermoed) afhankelijk van de melk resulteert het soms slechts in hete melk, zonder schuim. Met name bij de melk van Lidl hebben wij dit probleem. Af en toe maakt het stoompijpje (met name aan het begin van het opschuimen) even een hoog, snerpend geluid. Dit doet het al vanaf het begin, maar lijkt geen kwaad te kunnen.
Het stoompijpje heeft twee standen: de "cappuccino" stand dient om melk op te schuimen en door middel van de "hot milk" stand kan melk opgewarmd worden. De standen kunnen geselecteerd worden door de zwarte ring boven aan het stoompijpje naar boven of beneden te schuiven.
Het stoompijpje is afneembaar door deze rechtsom te draaien. Zo kunnen melkresten gemakkelijk verwijderd worden. Tevens wordt geadviseerd na het opschuimen even wat water af te nemen, zodat evt melkresten binnen in het stoompijpje weggespoeld worden. We zien wel wat speling ontstaan in de ring boven op het stoompijpje, waardoor deze bij terugplaatsen soms iets te ver doorschiet en niet wil vergrendelen. Dit is simpel te verhelpen door de ring iets terug naar beneden te duwen. Mogelijk moet het stoompijpje op termijn vervangen worden, maar vooralsnog is het geen probleem.
De knop waarmee het stoompijpje ingeschakeld wordt is een soort kraantje. Deze knop is van een soort hard plastic gemaakt en oogt daardoor wat kwetsbaar, maar heeft ons nog niet in de steek gelaten.
Koffietuit
De koffietuit is van hoogglans plastic gemaakt en is in hoogte verstelbaar. Om teveel afkoelen te voorkomen is het handig deze zo laag mogelijk af te stellen. Ik reinig deze eigenlijk zelden (alleen als er zichtbaar spetters oid op zitten) maar desondanks blijft hij goed door lopen.
Warmhoudplaat
Deze espressomachine bevat geen warmhoudplaat. Volgens mij wordt dit ook nergens beweerd maar bovenop het apparaat bevindt zich een plateau wat er wel zo uit ziet. Echter wordt deze slechts na het zetten van meerdere koppen koffie enigszins warm (mogelijk blijft deze wel warm wanneer de energiebesparende modus wordt uitgeschakeld). Hij wordt in ieder geval niet actief verwarmd. Voor het voorverwarmen van kopjes kan dus beter wat heet water afgenomen worden via het stoompijpje.
Koffiedikbakje
Het koffiedikbakje dient na het zetten van een bepaald aantal koppen koffie en volgens mij ook periodiek geleegd te worden. Dit wordt aangegeven door middel van een indicatie lampje op het apparaat.
Let op dat wanneer het bakje uit de machine gehaald wordt (of deze nu geleegd wordt of niet) de teller gereset wordt. Eenmaal uit de machine moet het bakje dus geleegd worden om te voorkomen dat deze te vol raakt. Ik maak het koffiedikbakje tevens eens in de twee weken of iets dergelijks schoon om te voorkomen dat de resten koffiedik (die achterblijven bij legen) gaan schimmelen.
Lekbak
De lekbak is niet erg groot en raak dus (mede doordat de machine zichzelf bij aan- en uitzetten doorspoelt) vrij snel vol. Om deze reden zetten wij altijd een kommetje onder de tuit om het spoelwater op te vangen. Er bevindt zich een rood vlottertje in de lekbak die door het rooster omhoog komt wanneer de lekbak vol is.
Door de lekbak naar je toe te trekken worden de lekbak en (en ook het koffiedikbakje) uit de machine verwijderd en kunnen deze geleegd worden.
De lekbak bestaat eigenlijk uit drie onderdelen: De lekbak zelf, het rooster wat erop ligt, en een zwarte kunststof constructie die in de lekbak ligt, en voor zover ik zie slechts dient om de vlotter op zijn plaats te houden. Waarom dit zo'n groot gevaarte moet zijn weet ik niet: de vele hoekjes zorgen ervoor dat schoonmaken meer werk is dan wat mij betreft noodzakelijk.
Het rooster is helaas erg krasgevoelig. Hoewel deze hoogglans zou moeten zijn is deze rondom de plaats waar de kopjes geplaatst worden bij ons inmiddels volledig mat.
Zie ook bijgevoegde foto voor de drie delen van de lekbak en het koffiedikbakje.
Bonen reservoir
Het bonen reservoir doet op zich wat het moet doen. Wel is mij opgevallen dat er af en toe een enkele boon blijft hangen, bijvoorbeeld in het rooster (wat vermoedelijk dient om te voorkomen dat je je vingers in de maalgroep kunt steken, zie bijgevoegde foto) of in een hoekje van het reservoir. Wanneer dit lang onopgemerkt blijft wordt zo'n eigenwijze boon oud en dat komt de smaak niet ten goede. In het verleden is me al eens overkomen dat er af en toe ineens een smerige bak koffie uit de machine kwam en ik vermoed dat dit komt door één of meerdere bedorven bonen. Dit heb ik overigens ook bij andere (oa Jura) machines gezien, maar toevallig niet bij mijn Senseo Sarista (deze had dan ook erg stijl aflopende bonenreservoirs). Sinds ik er goed op let dat bonen netjes doorlopen (en het reservoir pas bijvul als deze nagenoeg leeg is) is dit niet meer voorgekomen.
Het waterreservoir
Aan de rechterkant van het apparaat bevindt zich het waterreservoir. Deze is 1.8L groot, wat (voor ons) ruim voldoende is om de dag door te komen. Ik ververs het water elke dag. Er wordt een verzachtingsfilter meegeleverd, welke elke twee maanden vervangen dient te worden. Ik gebruik de machine overigens zonder dit filter, aangezien de waterhardheid hier erg meevalt. Door DeLonghi wordt overigens aanbevolen het filter wél te gebruiken.
Geluidsniveau
Het geluidsniveau verschilt weinig ten opzichte van de meeste espressomachines. Het malen is ongeveer even luidruchtig als die van de Sarista. Wat mij betreft is het geluidsniveau een heel klein offer die ik graag over heb voor een lekker bakkie koffie.
De beweging van de zetgroep is beduidend stiller/vloeiender dan die van de Sarista, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de herrie bij het opschuimen van melk (wat we voorheen met de hand deden). Het malen is volgens mij vrijwel gelijk. Ik heb helaas niet de middelen om het geluidsniveau goed te meten en DeLonghi zegt hier niets over. Op de website van Coolblue is echter te vinden dat het geluidsniveau tijdens malen 71dB is, en tijdens het zetten van een espresso 64dB. Hoe Coolblue aan deze waarde komt weet ik echter niet, dus ik durf niet te zeggen hoe betrouwbaar de meting is en in hoeverre deze vergeleken kan worden met andere machines op hun website.
Onderhoud
De machine geeft zelf aan wanneer ontkalkt moet worden (dit wordt vastgesteld aan de hand van de ingestelde waterhardheid en volgens mij ook het aantal kopjes koffie). Hoewel aangeraden wordt om enkel ontkalkingsmiddel van DeLonghi zelf te gebruiken gebruik ik HG. Het ontkalkingsproces duurt vrij lang (uit mijn hoofd is de machine zo een uur bezig, waarbij tussendoor twee keer de opvang bak geleegd, en het waterreservoir bijgevuld dienen te worden): eerst moet het waterreservoir gevuld worden met water en het ontkalkingsmiddel en wordt de machine ontkalkt door telkens wat water/middel op te nemen, even te laten weken, en vervolgens weg te laten lopen. Vervolgens wordt het apparaat nog twee keer nagespoeld met een reservoir schoon water. Doordat de waterhardheid in Nederland vrij laag is hoeft dit gelukkig niet heel vaak te gebeuren, bij mij denk ik eens in de 3-4 maanden.
Verder moet de zet groep volgens DeLonghi één keer per maand gereinigd worden. Deze bevindt zich aan de rechterkant en kan verwijderd worden door het waterreservoir te verwijderen en een klepje te openen. Ik reinig deze meestal onder een kraan met iets warm water met mijn vingers. Al met al is dit nog geen vijf minuten werk.
Ook wordt aangeraden om eens per maand te controleren of de binnenkant van de machine vuil is, en deze zo nodig met een kwast en/of stofzuiger schoon te maken. Dit valt in mijn ervaring echter heel erg mee: er blijven (met uitzondering van de lekbak en de koffiedik bak) maar weinig resten achter in de machine.
Al met al ben ik erg tevreden over dit apparaat. Het onderhoud valt me mee en de koffie is erg lekker. Tevens verwacht ik er nog lang mee te kunnen doen. Voor zover ik zie zijn eventueel aan slijtage onderhevige onderdelen (het stoompijpje, de zet groep en de maalgroep) los verkrijgbaar, dus indien nodig kunnen deze vervangen worden.
Edit: Opstarten van de machine (opwarmen en spoelen) kost ongeveer een minuut. Dit is mogelijk minder wanneer de machine nog warm is. Het zetten van een espresso is in 30 seconden klaar, en een kop koffie in 45 seconden. Afsluiten kost minder dan 20s.
Edit2: Mis je nog iets in deze review, of heb je nog vragen over dit apparaat : reageer gerust!
Update november 2024: Het plaatje op de lekbak is vrijwel helemaal dof geworden door krassen, maar het apparaat functioneert na vijf jaar nog uitstekend. Inmiddels wordt deze wel fors minder gebruikt doordat ik weer dagelijks op kantoor werk. Inmiddels ben ik wat makkelijker geworden en mik ik de verwijderbare onderdelen (behalve de zetgroep, uiteraard) ook af en toe in de vaatwasser (50 graden programma). Lijkt goed te gaan.