Logitech G604 Lightspeed Review

1 februari 2022, laatste update op 1 februari 2022, 321 views Rapporteer
Product gekocht 0

Top muis: gevoeligheid, ergonomie en hoeveelheid knoppen zijn geweldig voor echt gamen.

Pluspunten

• Ergonomie (rechtshandig, (meestal) grotere handen)
  • Batterij duur
  • Aantal knoppen
  • Gevoeligheid
  • Prijs vergeleken met bijv. Razer

Minpunten

• Software communicatie/verstoring

Het eerste wat hierbij opviel is de ergonomie. Vergeleken met bijvoorbeeld de G602, is deze muis toch wat aangenamer. Bij het oppakken heb je gauw eens een G knop ingedrukt bij de G602, bij de G604 is dit minder gauw het geval.
Ook is de houvast en duimpositie zoveel beter dan de MX Master series, waar je heel raar met je duim zit. Bij MX Master moet je in principe constant je arm omhoog houden om de muis niet op een vervelende maniet te voelen drukken tegen je duim.

Er zijn kennelijk veel klachten over dubbelkliks, waar de interpretatie van het probleem verkeerd valt. Dit is een softwarematig probleem. Het wordt ook niet altijd en overal geconstateerd. Mocht dit een hardware probleem zijn, de switches, dan is dit meer constant. Tevens heb ik er 2, bij 1 de switch vervangen en ervaren dat het hier inderdaad niet aan licht. Ik heb zelden met enkele software dat de rechter muisknop dan even gek doet. Even computer opnieuw opstarten en het is weer goed. Kennelijk stoort er iets in Windows of andere software. Opmerkelijk hierbij is dat het voornamelijk voorkomt wanneer Windows, op een forcerende manier, aan het updaten is.
Tevens is het nou een keer niet een muis waarbij de ontvanger op meters afstand kan worden gebruikt. Bluetooth functie is daarbij wat beter, maar sleurt de batterij wel dubbel zo snel leeg, zoals alle bluetooth apparaten.
Hierom een Razer te kopen is dan ook volkomen onzin als de insteek is dat de switches niet goed zijn. Vooral omdat beide fabrikanten dezelfde onderdelen wat dat betreft gebruiken. Razer was begonnen, zoals Samsung dat doet in telefoons, met voorbeeld te nemen aan andere merken. Inmiddels natuurlijk inkopen te doen bij dezelfde leverancier.

De knoppen zijn geweldig voor het instellen van aangewezen toetsen en macro's.
Wanneer er veel gedrukt moet worden op een van de knoppen, of toetsenbord toetsen, is een macro een hele uitkomst.
Dit gebruik ik veel en is ook een echte aanrader.

De precisie van de muis is ook geweldig. Stel de dpi zo in dat je in elke software je gang kan gaan zonder ergens aan te storen.

Wat doen de meesten fout bij deze muis:
- bluetooth gebruiken en klagen over de batterij duur en mogelijke communicatiefouten met verbonden apparaten. Bluetooth is nou een keer niet de perfecte verbinding, maar eerder een nood-verbinding.
- ontvanger op meters afstand plaatsen en dan klagen over controleverlies zoals ongewilde dubbelkliks en/of haperende bewegingen.
- denken dat de ergonomie voor iedereen gelijk is. Sterkste voorbeeld gaat dan om linkshandigen. Ook echt kleine handen of handen die niet gewend zijn aan computermuizen zijn hiervoor niet bedoeld. Maar zelfs het buurmeisje vindt dit een geweldige muis.

Prijs is tevens netjes, vooral vergeleken met zijn rivalen. Mooi dat er mensen zijn die er geen verstand van hebben, zo had ik bij Coolblue een tweedekans product voor minder geld gekocht.

Alleen de software mag van mij wel aangesterkt. Dit gaat om de communicatie met de ontvanger, dat er minder software stoort op de muis en dat de macro's weer teruggaan naar hele lage latency. Dat de tussenpozen van de macro herhaling dus korter zijn. Was bij de G602 5ms, software van de G604 heeft dit minimum verhoogd naar 25ms.

Gebruik de muis met ontvanger, niet ver weg.
Gebruik een goede muismat.
Gebruik geen hacker software, aangezien je dan altijd virussen meebrengt en de muissoftware verstoort.

Heb jij ook een Logitech G604 Lightspeed?

Je schreef: "Ik ben dus overgestapt van G602 naar G604. De G602 is echt voor grote handen bedoeld, vooral gezien de breedte."
Bedoel je hiermee dat de G604 minder geschikt is voor grote handen dan de oude G602, of is het een verschrijving?
Beide niet...
Misschien als je nog een keer leest begrijp je het wel.
Kan het niet simpeler maken, anders had ik dat in deze reactie geschreven.
Beide niet
Dank je. Dat is voldoende. ;)
Bedoelde niet de muizen maar de beide vragen die je stelde trouwens.
De 604 is wat smaller en meer handelbaar. De vorm is ook wat beter doordat de duim inham beetje dieper zit. Hierdoor dus beter om op te pakken.
602 is beetje breder en platter aan alle kanten.
Maar alsnog beide muizen prima te doen, vooral voor grote handen.