EZVIZ DB2

Prijs
€ 89,99
Specificaties Deurbel (Wi-Fi) - Bekijk alle specificaties

EZVIZ DB2 Review

CodeCasterTestpanel 4 februari 2022, laatste update op 4 februari 2022, 3.484 views Testpanel

EZVIZ DB2

Zeg de privacy van jou en je buren vaarwel, in 2K-resolutie en met een app die meer meldt dan je lief is.

Pluspunten

• Beeldkwaliteit bij daglicht
  • Bouwkwaliteit

Minpunten

• Detecteert veel bewegingen
  • Privacy
  • "30 dagen" trial is 7 dagen, tenzij je betaalt
  • Geluidskwaliteit
  • Gebruiksvriendelijkheid app, met name zonder abonnement

2 van 5 sterren (Slecht)
Als lid van het Tweakers Testpanel kreeg ik de vraag of ik deze deurbel wilde testen. Zo heb ik kunnen meemaken hoe het is om dag en nacht door mijn telefoon te worden geattendeerd op onschuldige voorbijgangers, in bij daglicht scherp beeld en met ontelbare notificaties.

Out Of Box Experience

In de verpakking bevindt zich:
  • De deurbel, met knop en camera.
  • Een adapter met antennes, microSD-slot en speaker, laten we het de “gong” noemen.
  • Diverse materialen om de bel aan de gevel en optioneel de bestaande beldragen te bevestigen.
  • Hele boekwerken in diverse talen over accu en adapter.

Quick Start

Dan rest niets dan de Quick Start Guide, waarin drie stappen staan vermeld:
  1. Scan de link uit QR-code op deze korte handleiding en download en volg de gedetailleerde handleiding.
  2. Download de app op je telefoon.
  3. Scan vanuit de app, ingelogd in je account, nogmaals de QR-code op deze handleiding.
De QR-code linkt naar de mobiele site van EZVIZ, met daarachter de identifier van jouw apparaat, waardoor zij weten dat jij hem hebt uitgepakt en ze je de juiste documentatie kunnen tonen.

Privacy

Ik ben absoluut niet paranoia, maar bij zo’n apparaat als dit ben ik toch benieuwd wat er met je gegevens en beelden gebeurt. In de inmiddels gedownloade handleiding begint men na “zet de bel aan” en “steek de gong in het stopcontact” weer over de app. Op dat moment kon ik geen mogelijkheid vinden om via de site een account aan te maken. Achteraf vond ik een URL naar een registratiepagina, zie de links onderaan.

Zoals geïnstrueerd heb ik de EZVIZ -app geïnstalleerd. Uiteraard moet je dan ook het privacybeleid en de gebruiksvoorwaarden op je mobiel lezen en accepteren om je account te kunnen registreren. De versies die je vanuit de app opent, zijn anders dan die je op de site terugvindt, zie de links onderaan deze review.

De Privacy Policy heeft het onder andere over “CloudPlay”, EZVIZ’ service om jouw videobestanden tijdelijk op te slaan, daarover later meer. Ze verzamelen daarnaast alle statistieken die ze maar kunnen bepalen, van hoe vaak jij in de app filmpjes aanklikt en hoe lang je ze bekijkt tot wanneer je inlogt en hoe vaak je je wachtwoord verandert. Tot dusver niets dan standaard telemetrie, die vrijwel ieder OS, browser en ander stuk software over je verzamelt, tenzij je dit weigert of blokkeert. Dat laatste lijkt bij deze app niet mogelijk te zijn.

Verder wordt tussen neus en lippen door als voorbeeld van dataverwerking genoemd dat men jouw audio en video kan gebruiken om hun services, zoals bewegingsdetectie, te verbeteren. “When you use the Product’s recording or streaming services”, oftewel altijd. Het is maar dat je het weet. Wel kunnen de video's worden versleuteld met een door jou opgegeven sleutel, die je af en toe moet invoeren (maar kunt laten genereren door en opslaan in de passwordmanager van je telefoon, for what it's worth) om de video's te kunnen bekijken.

Deurbel koppelen aan de app

De app kan koppelen met de gong wanneer je toestemming hebt gegeven voor bestandstoegang, microfoon, camera en locatie. De bestandstoegang kan ik nog begrijpen, dat is om clipjes op te slaan op je telefoon (nog steeds niet nodig tijdens het installeren, soit), maar voor het daadwerkelijke koppelen eist hij dus camera (QR-code scannen), microfoon (verbinding testen) en locatie – “om de router te kunnen vinden”. Sure, sure. Na installatie heb ik die permissies direct weer ingetrokken.

Om de gong te voorzien van een internetverbinding, moet je in de app een WiFi-netwerk selecteren en het wachtwoord hiervan invullen. De app stuurt deze gegevens vervolgens via een tijdelijk WiFi Direct (P2P)-netwerk naar de gong. Wat er nog meer met deze gegevens wordt gedaan, kon ik niet terugvinden. In theorie kan het ding naar huis bellen (pun intended) en hen de WiFi-credentials laten doorverkopen aan wie dan ook, of luistert het ding naar DNS-queries die op mijn netwerk plaatsvinden om zo een profiel van me op te stellen. Zoals gezegd ben ik niet geheel paranoia, dus voldoen de gegevens m’n gastennetwerk. Was ik minder lui, dan had ik op z'n minst een RADIUS-server en degelijke firewall draaien zodat ik zou kunnen zien en afschermen wat zo'n apparaat doet.

Anyhow, het gastennetwerk werkt dus niet als je telefoon niet óók op dat gastennetwerk zit, ondanks het reeds onderling verbonden zijn van de apparaten via hun eigen P2P-netwerk. De installatie faalt na twee minuten, na de vraag of ik een “voice prompt” hoorde. Ik hoorde een piepje, maar bevestigen met elk van de twee opties gaf aan dat dat blijkbaar niet het juiste antwoord was. Na het verbinden van m’n telefoon met het gastennetwerk slaagde de installatie. Meteen maar de update van de gong (of was het de bel?) doorgevoerd die klaarstond.

Montage

Na het testen van de verbinding kan de bel buiten worden opgehangen. Hij kan in verschillende posities en diverse manieren worden opgehangen. Ik schroefde 'm gewoon in het houten kozijn:

Je kunt ervoor kiezen om de draden van de bestaande bel door te verbinden, dan hoef je 'm niet op te laden. Als je dat niet doet, schijnt de accu een maand of drie mee te gaan.

Gebruik van de app

Na het aanmaken van het account en het koppelen van telefoon, gong en deurbel is het tijd om de app daadwerkelijk te gaan gebruiken. De instelling om de piep bij bewegingsdetectie uit te zetten is snel gevonden, de beltoonkeuze even daarna ook. De menu's van de app navigeren intuïtief.

De app opent standaard op een overzicht van je EZVIZ-apparaten, in mijn geval één. Je ziet daar een preview van de deurbel, waarbij de getoonde still het meest recente beeld lijkt te zijn dat je in de app hebt afgespeeld. Dit kan een live view zijn, waarmee je de camera het actuele beeld naar je telefoon laat streamen, of een opgeslagen replay van iemand die aanbelde, of een door de camera of IR-sensor gedetecteerde beweging. Previews (stills) van events worden op je telefoon gecachet, de afbeeldingen blijven ook zichtbaar zonder verbinding met de gong.

Je kunt op drie manieren bij deze replays komen: vanaf de "event-feed" die je te zien krijgt wanneer je de deurbel aanklikt op het hoofdscherm, vanaf de knop "Video History" boven die feed en vanaf de knop "Library" op het hoofdscherm. De Library bevat knoppen waarmee je per dag door de events van de afgelopen zeven dagen kunt bladeren, waarbinnen je weer kunt filteren op bijvoorbeeld alleen gebeurtenissen waarbij er is aangebeld. De library-knop heeft een teller-badge die aangeeft hoeveel events je nog niet hebt bekeken. Je moet de events vanuit de library aanklikken om ze als gezien te markeren, dat grapje wordt snel oud, dus dan de teller maar laten staan.

De event-geschiedenis die onder de camera-feed staat waar je vanuit het hoofdscherm komt, loopt door voor zover er events zijn, en daarbinnen kun je alleen filteren op event-type, dus scroll je je een ongeluk om verder dan een week te kunnen terugkijken. Events ouder dan de retentieperiode waarop het abonnement recht geeft, zoals de tijdens de proefperiode geldende zeven dagen, blijven inclusief thumbnail in dat overzicht staan, maar de bijbehorende video's zijn niet meer af te spelen. Bij de rest brengt de Playback-knop je naar de videoplayer.

In die player, die de bovenste 1/3e van het scherm bedekt wanneer een filmpje niet full-screen wordt afgespeeld, kun je skippen door op de balk te tikken of erover te slepen, afgerond per hele seconde. Onder de player staat een lijst van video's van dezelfde dag, waarop en waarover je kunt scrollen. Skippen door en tussen filmpjes werkt zeer soepel, geen hapering te bekennen, en als je onderaan of bovenaan de dag bent, verandert de tekst van de knop erboven om naar de vorige of volgende dag te springen.

Beeld en geluid

Bij daglicht geeft de camera prima beeld, tenzij met tegenlicht. Laat ik nu net een voordeur op het zuidwesten hebben, en een straatlantaarn aan de overkant. Dit resulteert zodra de zon begint onder te gaan tot 'ie weer opkomt in een lage framerate en bewogen beelden (ghosting). De IR-modus schakelt niet in door het licht. Deze modus forceren zorgt voor grotendeels zwart beeld, behalve tot een meter of anderhalf recht voor de camera. Dus tenzij de aanbeller diens bakkes recht voor de lens hangt, worden bewegingen niet of slecht gedetecteerd. Dit ligt uiteraard aan de belichting, in andere opstellingen werkt IR aanmerkelijk beter, getuige andermans screenshots.

CloudPlay

Aan de camera hangt een optioneel abonnement, CloudPlay genaamd, om je opnames in hun cloud op te slaan. Dit begint bij € 29,99 per jaar voor drie dagen retentie op één camera. Wil je meer retentie (tot 30 dagen) en/of camera's (tot 4), dan lopen de abo's op tot €149.99 per jaar.

CloudPlay lijkt een beetje te gepusht te worden door de video's die je daar opslaat meer functionaliteiten te geven. Met één druk op de downloadknop krijg je bijvoorbeeld een lijst te zien met de in de cloud aanwezige opnames, waarvan je er een of meer kunt selecteren en naar je telefoon laten downloaden. Bij video's op de SD-kaart werkt dit niet, daaruit moet je per stuk knippen.

De Video History begint standaard op de CloudPlay-pagina, waardoor het steeds een klik extra kost om bij recentere beelden van de kaart te komen. Je wordt hierbij regelmatig herinnerd aan het (bijna) afgelopen zijn van je abonnement. Je kunt de banner die dat meldt wegklikken, maar na een paar dagen verschijnt 'ie weer. Van de "New Features" in het hoofdmenu wordt ook wel eens eens vergeten dat je ze al gelezen hebt, dus verschijnt er weer een rood bolletje.

Er wordt geadverteerd met een gratis CloudPlay-proefperiode van 30 dagen, maar 23 van die dagen krijg je er pas bij na het aangaan van een abonnement, dus zonder de portemonnee te trekken is het na zeven dagen uit met de cloudpret.

Geheugenkaart

Dan de beelden maar opslaan op de geheugenkaart. Gong uit het stopcontact, kaart erin, gong er weer in. App meldt geen kaart. App herstart, nog steeds geen kaart. Ik vond op het alwetende web dat je dan in het hoofdscherm van de app het beeld omlaag moet vegen, zodat de homepagina ververst wordt, waarna je weer naar de instellingen van de camera moet gaan. En warempel, nu wordt de kaart wel herkend. Hij moet eerst worden geformatteerd, wat even duurt.

Nadat er enkele filmpjes zijn opgenomen, blijkt dat dit onderdeel van het systeem haast opzettelijk onwerkbaar gemaakt lijkt te zijn. Video's die op de geheugenkaart staan, krijgen bijvoorbeeld geen preview-plaatje in de videolijst, ook niet na afspelen via de app. Wanneer je dus door de video's van een dag aan het scrollen bent, kun je niet op de previews zien wat of wie er in die clip in beeld komt.

In de Video History worden CloudPlay-filmpjes handig naast gegroepeerd per uur. Bestanden op de kaart staan daarentegen allemaal onder elkaar, tenzij in hetzelfde uur, dan staan ze achter elkaar met de vermelding "N Clips". Het is niet duidelijk welk beeld op dat moment wordt afgespeeld.

Beelden opslaan vanaf de kaart naar je telefoon moet je per stuk doen. Dit doe je door een eerder opgenomen video af te spelen via de app en pijlsnel op de record-knop te drukken. De eerste seconde video valt hierdoor altijd weg, naast het feit dat het onnodig tijdrovend is. Wel blijft de app opvolgende clips van die dag afspelen, waardoor je één langer bestand kunt maken op je telefoon, waarin je dan eventueel weer kunt knippen of trimmen.

Verwijderen van video's op de geheugenkaart lijkt niet mogelijk via de app. Het verwijderen van het event zorgt niet voor het verwijderen van de bijbehorende video. Ik heb nog geen bestanden van de SD-kaart durven verwijderen; ik gok dat de gong de kaart dan opnieuw wil formatteren. Daarna bestaat het bestandssysteem voor een kaart van 128 GB uit 475 bestanden van 256 MiB elk, hiv00000.mp4 tot en met hiv00474.mp4 genaamd (enige relatie met Hikvision?). Daarnaast een index00/01.bin, met daarin waarschijnlijk een bitmap om aan te geven welke delen van welke bestanden gebruikt zijn, en misschien verwijzingen naar start- en eindpunten van clips binnen de videobestanden. Misschien ook niet, en staat die informatie alleen in het event. Bij mij is het eerste bestand voor een uur lang afspeelbaar (nee, ik heb geskipt) en bevat achter elkaar verschillende opgenomen video's, maar wel met gaten. Clips die volgens de app plaatsvinden tussen twee andere, staan niet op die tijd in het bestand. Waar in al die andere bestanden de ontbrekende video staat, weet alleen wie de .bin-bestanden snapt. De video is 2000x1504 op 15 frames per seconde, audio mp4a, bitrates variabel. Kwaliteit lijkt niet te verschillen tussen de bestanden en via de app geknipte clips.

Men beveelt op Windows EZVIZ Studio aan, waarmee je de bestanden ook zou moeten kunnen uitlezen. Die heb ik niet geïnstalleerd.

Voorbijgangers en notificaties

Bewegingsdetectie is niet optioneel. Je kunt kiezen uit "PIR"-detectie, een infraroodsensor met drie verschillende standen van gevoeligheid, en "Human Shape Detection", die best goed werkt. Beide zorgen echter voor een overvloed aan notificaties op de telefoon, omdat zo'n meter of vier voor mijn voordeur zich een respectievelijk een stoep, een parkeervak en een weg bevinden, die het nodige verkeer (en dus detecties) veroorzaken. Alles groter dan een bestelbusje triggert de camera, net als buren die voor de deur parkeren en mensen die over de stoep lopen, zelfs op de minst gevoelige instelling die alles binnen drie meter claimt te detecteren.

De geavanceerdere mensvormigebewegingsdetectie werkt beter en zorgt voor iets minder vaak vals alarm. Onder "Security Settings" staat "Customize the privacy area", waarbij je tot vier vlakken over het beeld kunt tekenen die in de opgenomen video donkergrijs gemaakt worden. Ik kon niet merken of dit ook werd toegepast op het detectiegebied; de camera wordt vaak pas een seconde of twee na de beweging actief, en blijft tot een paar seconden erna opnemen. Daarnaast is er vrijwel geen relevant deel dat ik kan afdekken zonder een flink deel van de aanbeller te verliezen. Kind of beats the purpose. Zonder afgedekte gebieden zorgt een stevig doorwandelende postbode wel voor een melding, maar komt alleen met diens rug in beeld wanneer de post reeds in mijn bus is gedeponeerd.

Al deze notificaties komen op je telefoon binnen, maar het aanklikken van een notificatie laat je niet altijd direct het bijbehorende event zien, soms kom je binnen in het hoofscherm van de app en moet je de video zelf opzoeken. Ook komt er zo nu en dan een event voor zonder video.

Betrouwbaarheid

Wanneer iemand aanbelt, reageert de app snel. Binnen een seconde of twee hoor je, ondanks trilstand, een beltoon (niet de mijne) en komt in 4 van de 5 gevallen de aanbeller in beeld, onder vermelding van "Somebody there ring the door". Je kunt dan opnemen en terugpraten, of weigeren. Het beeld is uitstekend, maar de audio beide kanten op nogal blikkerig, en daardoor slecht verstaanbaar.

Ook is het handmatig opstarten van de Live View niet betrouwbaar: soms loopt de app dan in een timeout en geeft een foutmelding (260023) in plaats van bewegend beeld.

Tussen de bel en de gong zit een afstand van twee meter, opgevuld door m'n voordeur en een muur van gipsblokken. Het modem hangt een meter of twee de andere kant op, maar toch knippert het lampje van de gong soms enkele minuten rood, gedurende welke periode de app geen verbinding krijgt. Events worden dan (soms?) achteraf, maar zonder beeld gemeld. Bovenstaande issues speelden echter ook wanneer de indicator blauw aangaf, wat correct functioneren zou moeten betekenen.

Vanaf de gemiddelde plek in m'n huis ben ik sneller bij de voordeur dan dat ik m'n telefoon heb gepakt, de oproep heb opgenomen en een en ander dermate is gestabiliseerd dat ik kan zien wie er voor de deur staat. Wanneer je niet thuis bent, kun je tegen de postbode zeggen dat hij het pakket naar de buren mag brengen, maar dat doet 'ie anders ook al. Voor mensen met andere eisen en situaties dan ik, zoals een groter huis of met verschillende locaties, slecht ter been zijn of anderszins kwetsbaar, kan zo'n deurbel absoluut nut hebben. Ook kan een camera die beelden opneemt toevoegen aan het veiligheidsgevoel.

Als deze camera met aparte gebieden voor bewegingsdetectie (m'n tuinpad[je]) en opname zou kunnen werken, zouden de events die nog doorkomen voor een veel groter deel relevant zijn. De app zelf kan nog wel wat aandacht gebruiken, met name de functionaliteiten rond de bestanden op de geheugenkaart.

Voor mij zouden de stabiliteit van de verbinding, de gebruiksvriendelijkheid van de app, het privacy-aspect en de geringe waarde die het in mijn situatie toevoegt een no-go zijn om deze variant te kopen. Wel ben ik blij dat ik hem heb mogen testen!

Nog niet gereviewd

Zaken die niet aan bod kwamen in deze review:
  • Camera onder andere hoek ophangen voor minder bewegingen en tegenlicht.
  • Apparaten op andere posities monteren / met ander access point laten verbinden voor mogelijk betere verbinding.
  • Netwerkverkeer analyseren: waar komt dat beeld vandaan, P2P met hole punching of toch via hun servers?
  • EZVIZ Studio sandboxed draaien, kijken wat 'ie doet.
  • Smart Home-integratie. Koppeling met Google Home.

Links

Ook vond ik een link naar de accountregistratiepagina. Die werkt, en na het registreren ben je ingelogd, maar na uitloggen staat er een login-knop die zelfs met fake user-agent meldt die dat 'ie IE8 wil hebben en in de source iets met een plugin, wellicht legacy.

Heb jij ook een EZVIZ DB2?

Dank voor je review,
Ik zelf heb 3 EzViz deurbellen hangen. De DB1 en DB1C.
Bij de DB1 is bij een van de deurbellen al een microfoon stuk gegaan, die dient nu dus al gewone camera.

Zelf ben ik zeer tevreden, En ja bij mij weten is het een Hikvision product (geen idee of het een whitelabel is of een merk van hun.)

- Camera onder andere hoek ophangen voor minder bewegingen en tegenlicht.
Dit werkt best goed zelf heb ik ze op verschillende hoeken hangen, al moet je er geen wonderen van verwachten. Ze hadden van mij wel agressiever mogen hellen naar beneden of links / rechts.

- Netwerkverkeer analyseren: waar komt dat beeld vandaan, P2P met hole punching of toch via hun servers?

Helaas als je de deurbel aan de gong koppelt kan je geen RSTP stream meer opzetten (althans niet met de oudere modellen) dit kan alleen met direct verbonden apparaten aan je wifi.

Je beelt komt eigenlijk altijd via de EzViz servers TENZIJ je in de app naar lanview gaat en daar een scan doet, dan vind je alleen de direct verbonden apparaten op je wifi niet de door de gong gaande apparaten. Ook is eer windows applicatie, die laat ook alle camera's standaard via de lanview zien en niet via de EzViz servers.

Verder, wat ik persoonlijk gemerkt heb is dat als je geen gong bij je deurbel neemt, dat je nog al wel eens een postbode mist, Ik moet het vaker van de gong hebben dan van de telefoon die afgaat. maar dat kan aan mijn instellingen liggen op mijn android telefoon!

Laatste item, is dat het weg swipen van de notificaties niet in bulk kan, je moet in de bulk alle notificaties een voor een wegvegen of de app openen.

Hopelijk is het een mooie aanvulling!
Fijn dat je zo'n uitgebreide review hebt geschreven.

Valt me op dat er op de meeste deurbelcamera's in de praktijk nog veel aan te merken is.
Klopt, ik heb voor een Eufy deurbel gekozen, daar ben je iig geen maandelijkse kosten voor kwijt en kan je tot aan maanden terug kijken wat er die dag precies gebeurt is. Echter blijft het een Chinees merk (Anker) en moet ik nog eens gaan port-sniffen om te zien wat er precies gedaan wordt qua verkeer.
Probleem blijft hoe dan ook dat je nooit weet wat er met je data gebeurt. Als je daar huiverig voor bent, moet je geen camera op internet aansluiten. Ik wil er alleen buiten een ophangen en dan in combinatie met iCloud / HomeKit. Liever alles op één cloud van een bedrijf wat een reputatie te verliezen heeft, dan op meerdere clouds / servers.
Leuke review.

Heb je toevallig geprobeerd dit op een Hikvision NVR te krijgen? Dat was de reden waarom ik vorige jaar de DB1 heb gekocht. Dat zou moeten werken.
Na een ongelukkige originele firmware update heb ik de bel niet meer aan de praat gekregen. De (slechte) support van ezviz liet mij keer op keer iets doen en bij de laatste keer viel bij het demonteren de deurbel exact op de lens......

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren