EZVIZ DB2 Review

Fixer Testpanel
28 januari 2022, laatste update op 11 april 2025, 4.351 views Testpanel

EZVIZ DB2

De EZVIZ DB2 is een volledig draadloze WiFi videodeurbel. Dat maakt de installatie van deze deurbel een kinderspel en zou door eigenlijk iedereen gedaan kunnen worden, zelf zonder enig technisch inzicht.
De configuratie is ook relatief eenvoudig, kent echter nog een aantal kleine aandachtspuntjes.

Pluspunten

• Hele degelijke bouwkwaliteit en eenvoudige installatie
  • Beeldkwaliteit is goed en zonder haperingen
  • Ezviz app werkt (inmiddels) zonder problemen
  • Notificaties zijn snel (geen haperningen)
  • Geen verplicht abonnement (eigen SD-kaart)
  • Nachtzicht werkt goed
  • Accuduur lijkt meer dan prima

Minpunten

• Meegeleverde Chime is (te) zacht
  • Geen RTSP of ONVIF...
  • ...dus geen (volledig functionele) integratie met bijv. Home Assistant

Inleiding

Voor het Tweakers Testpanel mocht ik de EZVIZ DB2 videodeurbel testen.
Aangezien ik persoonlijk nog geen ervaring had met zo’n deurbel, was ik dus erg benieuwd hoe dit zou bevallen. In deze review zal ik mijn bevindingen uiteenzetten.
Specificaties
De specificaties van deze deurbel hebben ze goed op orde. Goede resolutie, opnemen op SD-kaart, meerdere beltonen, nightvision en natuurlijk een degelijke levensduur van de batterij.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/uAySadqrUu9fpKymUumBezZlpBM=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/4dTdF4oyjvyYHV9Ieryc4pb5.png?f=user_large

Specificaties EZVIZ DB2

Inhoud doos

De deurbel wordt in een compacte doch stevige doos geleverd. Alles zit goed verpakt, is compleet en maakt een positieve eerste indruk. Met name de bouwkwaliteit van de deurbel zelf viel mij meteen positief op. Ik had geen eerdere ervaringen met EZVIZ-producten maar had wel gelezen dat ze onderdeel uitmaken van Hikvision, dus enige kwaliteit had ik stiekem ook wel verwacht.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/2Snny8cuXFAgtAEmElnGsZN5mPo=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/yWtlGO1VPDBRhDPSbdQWQRC1.png?f=user_large

Montage

De montage kan gedaan worden middels een dubbelzijdige plakstrip of via een viertal schroeven.
Het spreekt voor zich dat de montage via de plakstrip kinderlijk eenvoudig is maar dankzij de meegeleverde boor template is de montage met de vier schroeven ook erg eenvoudig.

Er worden drie handige mounting plates meegeleverd, namelijk: de standaard plate (recht/vlak), incline (aflopen van boven naar onder) en incline schuin aflopend naar links). Daardoor kan de deurbel in verscheiden situaties altijd in de juiste hoek worden gemonteerd.

Als de deurbel eenmaal opgeladen is en vervolgens opgehangen is, kun je de chime in het stopcontact steken en de deurbeld desnoods nog kunnen (af)configureren. Let op: hang de chime het liefst zo dicht mogelijk bij de deurbel, anders is de kans op instabiliteit of langere laadtijden van de videobeelden een stuk groter (zelf ondervonden).

Kleine tip, installeer eerst de app en koppel de bel. Op die manier kun je gelijk zien hoe het beeld van de camera eruit ziet en kun je dit nog aanpassen voordat je hem daadwerkelijk vastplak of vastschroeft!

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/0gSr9_kKoB5zGbmgSNhQTiwQmeE=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/Xp1qaq44AX7iLF9P70DJYg7a.png?f=user_large

Configuratie

Installeer de EZVIZ-app, maak een account aan en koppel de deurbel/chime middels de QR-code die op de chime staat. Dit werkte allemaal goed en zonder noemenswaardige problemen. Ik heb de app ook op een 2e telefoon geinstalleerd en die persoon vervolgens via 'Family Sharing' uitgenogd. Ook dat ging allemaal zonder veel moeite en werkt tot op heden uitstekend.

Ik stel voor om vooraf de onderstaande video te bekijken, dan zal het meeste ongetwijfeld wel duidelijk worden.

EZVIZ-app

De EZVIZ-app werkt soepel en stabiel en is relatief eenvoudig in gebruik. En zijn diverse instelmogelijkheden (notificaties, audio/video, day/nightmode instellingen etc), je kunt livebeelden bekijken of beelden terugkijken en je kunt bijv. instellen of de beelden opgeslagen moeten worden op een SD-kaartje of in de EZVIZ-Cloud (let op: hier dien je voor te betalen).

Ik werk nu ruim twee weken met de app en ben tot nu toe tegen geen glitches of bugs tegengekomen. De app werkt stabiel en vlot. Ik heb een degelijke WiFi-verbinding maar ondanks dat liep ik in het begin wel tegen haperingen aan bij het bekijken van de beelden. Dit bleek veroorzaakt te worden doordat de chime en deurbel te ver uit elkaar stonden (ongeveer 5 meter met 2 solide muren ertussen. Toen ik de chime dichter bij de deurbel had opgehangen werkte alles stabiel en laden de beelden zonder noemenswaardige vertraging.
Dit is dus wel van cruciaal belang om alles stabiel te krijgen!

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/eNLLVNMCY3VZTrV6m1m0o8LS1zI=/234x176/filters:strip_exif()/f/image/8xyeJ3FY6J3E5hzt6SPY2agZ.png?f=fotoalbum_medium

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/-2i6vlqc5p1nAkRF_tId6h1RaHI=/234x176/filters:strip_exif()/f/image/RkAjnYFFybAheoaM49l1oStZ.png?f=fotoalbum_medium
Opslag van beelden op een SD-kaart of toch via de Cloud?
Je krijgt een proefperiode van 7 dagen om de beelden op te slaan in de cloud. Dit werkt goed en is absoluut een goed alternatief als je geen eigen SD-kaart wilt gebruiken. Hieronder een overzicht van de kosten.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/0i6Z3zfpg6cFjzSlY2FtOket.png

Ik heb besloten om de beelden gewoon via een 128GB Micro SD-kaart, aangezien dit ook stabiel en snel werkt en daarnaast natuurlijk geen maandelijkse kosten met zich meebrengt.
Daarnaast is het natuurlijk een groot pluspunt dat de Micro SD-kaart in de Chime gestopt dient te worden en niet in de deurbel zelf! Dit heb ik namelijk ook wel eens anders gezien....
Gebruik en ervaringen
Nadat ik de deurbel had gemonteerd en geconfigureerd kon hij daadwerkelijk in gebruik genomen worden.
In deze twee weken heb ik meerdere 'gesprekken' via de deurbel gehad op momenten dat ik niet thuis was.
Dat verliep meestal zonder problemen, echter bleef de app wel af en toe bufferen/laden op het moment dat ik de oproep van de deurbel opneem, de video start en ik vervolgens de 2-weg audio inschakel.
Van de 10 gesprekken gebeurde dat bij 2 of 3, maar ik heb de vinger er nog niet achter kunnen krijgen waardoor dit veroorzaakt wordt.

Ik ben absoluut tevreden over de beeldkwaliteit van de camera. De persoon voor de camera is duidelijk in beeld en goed verstaanbaar. Ook de beelden in de avond/nacht zijn meer dan prima. Indien je de video/screenshot kwaliteit zelf wilt beoordelen mag je mij even een berichtje sturen, dan wil ik die best wel even toesturen.
Home Assistant
Helaas heeft deze deurbel op dit moment nog een ondersteuning voor RTSP/ONVIF. Hopelijk wordt dit nog op een later moment toegevoegd, dat zou het voor mij helemaal compleet maken.

Hierdoor is het echter ook niet mogelijk om de deurbel volledig functioneel in bijv. Home Assistant te integreren.
Veel sensoren werken wel, althans geven een juiste weergave van de desbetreffende instelling, met kunnen nog niet gewijzigd worden via Home Assistant zelf. Zaken als de batterijweergave e.d. werken wel correct.
De integratie is nog in ontwikkeling, dus ik hoop dat de deurbel nog eens 100% functioneel gaat worden.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Grb3OQpkjMChm9i8bqqx621PHwc=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/tOL2YQAxbNT9jdF4afsYmsBf.png?f=user_large
Overige
Je kunt de deurbel ook gebruiken met de EZVIZ Studio software, waarme je de camerabeelden op je pc kunt bekijken en een aantal zaken kunt instellen/bekijken.

Dit is ook mogelijk via de website van EZVIZ maar werkt alleen goed met Internet Explorer en zelfs dan werkt het niet geweldig.

######## Update na een klein half jaar in gebruik ########

Nog steeds tevreden met de deurbel. Ondertussen is de app geupdatet en een aantal negatieve punten zijn hiermee opgelost (hij pakt automatisch de 'lokale' opnames wanneer je iets terug wilt kijken i.p.v. dat hij standaard de Cloud-opnames wil forceren e.d.

Echter freezed de app af en toe wel sinds vorige update(s). Hopelijk lossen zit dit nog op.

Ook viel mij op dat de camera/PIR heel soms geen opname maakt terwijl er wel iemand door het blikveld van de camera/sensor liep en/of de opname vrij laat gestart werd. Dit heb ik in het begin nooit gezien.

Dit kan wellicht ook aan de SD-kaart liggen (want dat is een vrij oud exemplaar). Ik zal deze morgen even gaan vervangen door een nieuw en vooral sneller model. Bevindingen zal ik hier dan ook plaatsen.

######## Update 01-05-2022 | SDCard vervangen door een Sandisk Extreme ########

SDCard (simple class 6) vervangen door een Sandisk Extreme. Helaas bood dat geen oplossing voor het probleem dat ik hier boven heb beschreven.

######## Update 20-11-2022 | Detectiesnelheid naar meerdere updates nu hersteld ########

De detectiesnelheid lijkt nu, naar meerdere firmware en app updates weer zoals vanounds te functioneren.

######## Update 11-04-2025 | Werkt nog steeds prima ########

De deurbel is inmiddels in gebruik door iemand anders binnen de familie, maar tot op heden werkt hij nog naar behoren en is die persoon er absoluut tevreden mee.
Veel kinderziektes zijn inmiddels wel opgelost en het geheel is ook zeker stabiel te noemen.

Heb jij ook een EZVIZ DB2?

Zelf heb ik deze deurbel ook, ook een review geschreven.
Leuk te zien er nu meerdere reviews van zijn.

Ik dacht dat het aan mij lag, maar sinds de laatste update (of 1, 2 terug) heb ik het zelfde probleem dat de camera niet zo snel meer reageert op beweging, waar die dat eerst wel deed.
Mijn voortuin is een 10mtr diep, op 3mtr van het huis een hekje met een poortje.
Normaal werd alles wat binnenkwam gemeld, zodra het hekje open ging.
Nu meld ie t pas als je al binnen het hek bent, en bij m'n dochter (niet heel lang/groot) pas als ze voor de deur staat...

Ik hoop dat dit weer snel veranderd.
Had de lens al een paar keer gepoetst, accu opgeladen, ... ;)
Haha, dan ben ik dus gelukkig niet de enige die dat is opgevallen. Wel erg jammer, want hij werkte de eerste maanden perfect.

Ik heb er voor de zekerheid een Sandisk Extreme SDXC in gezet (om bandbreedte-issue en sdcard-problemen uit te sluiten) maar dat lost dit probleem in ieder geval niet op

Laten we dan inderdaad maar hopen dat dit alsnog opgelost wordt d.m.v. een update :+