Ik ben een fanatiek Rocket League speler. Doorgaans gebruik ik daarvoor de
DualShock 4 V2. De mijne is oerdegelijk. Na duizenden uren nog steeds geen noemenswaardige stick drift. Waarom dan toch een nieuwe controller? Bij het spelen merk ik dat ik een extra knoppen mis op de controller. Na een lange zoektocht langs SCUF controllers, de Microsoft Xbox Elite Series 2, Raiju Ultimate, en flink wikken en wegen vanwege de prijs heb ik deze Thrustmaster eSwap Pro besteld.
Deze controller is ontzettend goed op bijna alle fronten, zolang je handen groot genoeg zijn. Toch heb ik hem retour gezonden. Het enige echte struikelblok voor mij is de vorm en de plaatsing van de knoppen op de achterzijde. Ik kon er niet aan wennen. Ik heb geen kleine handen, maar toch lukte het mij niet om alle vijf de vingers op de plek te houden waar ze volgens het ontwerp horen.
Als je meer wilt weten over alle pluspunten van de controller dan raad ik je deze video van Rocket Science aan:
Zoals je kunt zien is de input zeer betrouwbaar, ook van de sticks. Niet onbelangrijk is dat hij eenvoudig open te maken is en dus geschikt voor reparaties en modden. Tel daar bij op dat je de sticks, D-pad en kabel eenvoudig kunt vervangen. Het resultaat is een ontzettend duurzame controller die zijn hoge prijs écht waard is.
Maar... Ik heb hem dus toch teruggestuurd! En wel hierom:
Met mijn pinken en ringvingers op de knoppen aan de achterzijde moet ik mijn wijs- en ringvingers op een rare manier uitrekken om de bumpers en triggers te kunnen activeren. Het activeren van de knoppen op de achterzijde is ook lastig. In die houding kracht zetten met een individuele ringvinger of pink, zeker zonder ook nog per ongeluk een trigger of bumper te activeren, bleek knap lastig. (Dat kan aan mijn handen liggen.)
Ook snijden de rechte randen van de bumpers en triggers in mijn vingers, wat bij langere sessies tot irritatie leidde. Als ik de controller niet had teruggestuurd, dan had ik de bumpers en triggers bekleed met Sugru (een kneedbaar siliconenrubber) om zo het gevoel van de DualShock 4 na te bootsen.
Gelukkig zijn de standaard meegeleverde zijpanelen wel van een rubberachtig materiaal. Die zorgen dan ook voor een goede grip.
Welke controller dan wel? De concurrenten hebben niet de bouwkwaliteit en duurzaamheid van de eSwap Pro, merk ik uit recensies.
De
Xbox Elite Series 2 is flink duurder, maar gaat snel stuk. Wel kun je die eenvoudig terugsturen of omruilen. De
Razer Raiju Ultimate kost ook wat meer en is alleen nog maar bij Amazon te krijgen. Die kampt volgens gebruikers ook met stick drift en face buttons of bumpers die snel falen. Dan blijven de SCUF controllers over. Als ik de recensies moet geloven zijn ze té duur en gaan ze niet lang mee. Retourneren of repareren wordt bemoeilijkt door een ondermaatse klantenservice.
Als de eSwap Pro de buttons en button layout van de Xbox Elite Series 2 of Raiju Ultimate had gehad, dan was het denk ik de perfecte controller geweest.
Op dit moment lijkt het er op dat wat ik zoek gewoon nog niet bestaat. Dan maar de
Back Button Attachment voor de DS4 proberen en hopen dat de Thrustmaster de perfecte eSwap Pro V2 snel uitbrengt?