Voor dit soort goedkope cameraatjes zijn nooit lange reviews te vinden, daarom klim ik maar eens in de pen.
Waarom?
Met de corona pandemie zitten de kinderen soms thuis. De ene keer vanwege lockdown, de andere keer vanwege klassen quarantaine. De laptops bevielen niet meer en ik had deze voordelig kunnen upgraden naar prima (afgeschreven) 6e generatie i5 mini tower pc's. Echter: geen webcam meer.
Deze week was het weer raak: in één keer wordt de klas in quarantaine gezet en gaat het -de volgende dag- online verder. Maar: nooit meer aan webcams gedacht. Dus was er de noodzaak om snel en voordelig wat webcammetjes te bestellen. Ik stuitte op deze Trust Exis webcam. Voor drie stuks was ik inclusief verzending nog geen €25 kwijt en werden ze de volgende dag net na de lunch geleverd.
Mijn bevindingen
- Prijs is een pluspunt! Een echte prijsknaller voor wat je krijgt.
- Beeldkwaliteit acceptabel. Voor beginnende YouTube sterren beslist geen aanrader (640x480 VGA resolutie), maar voor een Google Meet voldoende. De camera is handmatig scherp te stellen door aan de ring om lens te draaien. Beeld is overdag best goed te doen. Als het wat donker wordt, dan wordt het beeld snel korrelig, maar nog steeds voldoende om goed een gesprek te kunnen voeren. Wat me opviel is dat het het licht van de monitor al voldoende is voor een redelijk beeld, dat dan overigens niet blauwig wordt. In vergelijking tot de Full HD webcam die op dit moment bij Action te koop is, geeft deze aanmerkelijk mooiere kleuren en een betere balans. Maar kan niet wedijveren met een Logitech.
- Kabeltje van 1.5 meter is kort. De minitowers staan naast de tafel, waardoor de kabel eigenlijk net 25 cm te kort is om hem midden op de monitor te zetten zonder dat de kabel gaat trekken. Dit had ik van te voren kunnen uitmeten.
- De geïntegreerde microfoon is een 3.5mm jack. Dit was even een verrassing, want dit stond niet duidelijk vermeld. Voor ons betekent dit dat de USB én microfoonstekker nu aan de voorkant moet worden aangesloten. Verre van ideaal met een kabeltje al net te kort is. Ik moet zeggen dat de geluidskwaliteit best is, maar dat zal uiteindelijk worden mede bepaald door je eigen audio kaart.
- De klem is best fors. Met een kleine monitor bezel komt deze behoorlijk in het zicht. Mijn oplossing is dat ze de camera van de monitor halen na de les.
- Constructie is goedkoop, maar dat kan ook niet anders als je naar de prijs kijkt. Plastic en heel licht. Het is jammer dat de klem geen veer heeft.
- Installatie is eenvoudig. Plug en play (Win10). Alleen geeft de handleiding wel aan dat je de microfoon level op 100% moet zetten.
Als met al: een prima prijsknaller waarmee we het gezin konden voorzien van de broodnodige cameraatjes. Ze kunnen hun online klasjes volgen en juf/meester kan prima zien of ze aan het werk zijn.
Maak je nu regelmatig/dagelijks/professioneel gebruik van een webcam, dan is het misschien handiger deze niet te kopen en en een wat duurdere te kopen.
De enige tegenvallers zijn het krappe kabeltje en de verrassing dat het een 3.5 mm jack heeft voor de "geïntegreerde" microfoon. Als ik dat laatste van te voren had geweten, dan was ik gaan twijfelen of ik het OK vond dat die stekkers aan de voorkant moeten.