Asustor Drivestor 4 Pro (AS3304T) Review

8 maart 2022, laatste update op 8 maart 2022, 1.823 views Rapporteer

Asustor heeft met deze NAS een prima instap NAS ontwikkeld. De standaard NAS functionaliteiten zijn allemaal prima op orde. In de uitgebreide review lees je meer!

Pluspunten

• Gebruiksvriendelijk ADM OS
  • Vriendelijke prijs voor 4 bay NAS
  • Hoge doorvoersnelheid
  • Installeren is super eenvoudig
  • 2.5 Gigabit Ethernet port

Minpunten

• Realtek CPU niet op alle vlakken snel
  • Geheugen niet uit te breiden

Asustor DRIVESTOR 4 Pro AS3304T

Inleiding

Voor mij een eerste review op Tweakers, na vaak uitgebreide reviews te hebben gelezen vond ik het tijd om een keer zelf een review te schrijven.

In 2014 heb ik mijn eerste Asustor NAS gekocht, een AS-304T. Toen vond ik dit een model met de beste 'bang for buck', een Intel based 4 bay NAS van het toen nog wat onbekende Asustor. Al jaren maak ik graag gebruik van Asus hardware, dus ik had de verwachting dat ook een subdivisie van Asus, Asustor, ook prima hardware moest leveren. Tot nu toe eigenlijk nog steeds tevreden over deze NAS, alleen de disks die erin zitten worden oud en zijn aan vervanging toe. Tevens merkte ik af en toe toch wel vertraging bij het gebruik van diverse apps op deze NAS.

Tijd om eens te kijken naar een nieuw model en nieuwe disks. Ik kwam in contact met iemand van Asustor en mocht (met veel plezier) de Asustor AS3304T reviewen.

De disks zijn 4x nieuwe Seagate IronWolf 4TB modellen, die ik zelf heb aangeschaft voor het gebruik in deze NAS.

Specificaties

In de wereld van NAS is heel veel te vinden, en zijn erg veel verschillende configuraties beschikbaar. Asustor verdeelt zijn modellen over een viertal categorieën als volgt:
  • Persoonlijk tot Home
  • Home tot Poweruser
  • Poweruser tot Business
  • Kleine en middelgrote bedrijven
De AS3304T valt onder de eerste noemer, en heet ook wel DRIVESTOR 4 Pro.

De belangrijkste specs:

Compatible Drive Type
3.5" SATA HDD
2.5" SATA HDD
2.5" SATA SSD

Met optionele USB3.0 NAS Storage Capacity Expander is het mogelijk maximaal 16 schijven in je configuratie te gebruiken.

External Ports
Expansion USB 3.2 Gen 1 x 3
Network 2.5 Gigabit Ethernet (2.5G/1G/100M) x 1

Warranty 3 jaar.

Unboxing

Een review zonder unboxing is bijna niet meer voor te stellen ;) dus ook hier een aantal foto's van het uitpakproces.

In de doos netjes en stevig verpakt, de NAS en een aantal kabels:

1x UTP kabel
1x adapter + stroomkabel
1x zakje schroefjes (niet altijd nodig)
Een quick start guide.

De NAS zit in plastic verpakt en er zit een peel-off folie op de voorkant. Helaas kon ik niet weerstaan deze eraf te trekken voor ik hier een foto van had gemaakt }>
Het is een shiny kunststof voorkant met roze goud logo.

De voorkant zit met vier magneetjes vast en is er eenvoudig af te halen waardoor de brackets zichtbaar worden.

De brackets zijn ook van kunststof en vergen geen gereedschap bij het plaatsen van disken.

Binnenkant van de NAS, met links het moederbord met Realtek CPU.

Bij het installeren van de disks haal je links en rechts de strip van de bracket af, plaats je de disk en klik je de strips er weer op. De 4 disks installeren was een fluitje van een cent. Eenmaal in de NAS, deze aangesloten en opgestart.

In de quickstart guide staat een QR code met link naar start.asustor.com. Hier kun je de Asustor Control Center software downloaden.

Software en configuratie

Asustor Data Master (ADM)
Het OS van Asustor heet ADM, Asustor Data Master. Een simpel en gemakkelijk te gebruiken OS. Eerlijk gezegd, naar mijn idee lijkt het uiterlijk sterk op wat QNAP en Synology doen. Helemaal prima, en daardoor voor iedereen die eens een NAS heeft aangeraakt herkenbaar en goed te gebruiken. Sinds kort is versie 4 van het ADM uitgebracht, welke er weer wat slicker uit ziet en sneller aanvoelt. Daarnaast zijn er een aantal nieuwe apps welke alleen vanaf versie 4 werken.
Degene die ik tot nu toe ben tegen gekomen waren allen op basis van een container, met als vereiste Docker-ce framework.

Eenmaal Asustor Control Center geïnstalleerd, is het mogelijk om een scan te doen naar Asustor NAS devices.
Zoals te zien zijn er twee gevonden. De nieuwe gaan we nu configureren.
Initialisatie en configuratie

Bij het openen van de webpagina kom je tot de eerste initialisatie. Het welkomstscherm en vervolgens de vraag of je wilt updaten naar de laatste versie van ADM. Uiteraard willen we dat, vervolgens duurt het een paar minuten tot deze klaar is.

Update klaar, en een reboot volgt. Daarna de vraag om het uiterlijk aan te passen. Vanzelfsprekend gaan we voor de Aangepaste instelling.

Eerst de vraag om een naam te geven en account aan te maken.

Vervolgens de mogelijkheid om de datumnotatie aan te passen en een NTP server in te voeren.
De NAS krijgt een vast IP adres en DNS server.

Tijd om te kiezen voor de disk configuratie. Tussen de verschillende RAID configuraties (0,1,5,6,10) is er ook te kiezen voor JBOD.
Een file system is bij dit model niet te kiezen. Een Asustor NAS met Realtek CPU ondersteunt alleen EXT4, wanneer je voor een duurder model met Intel CPU kiest kun je ook gebruik maken van het uitgebreidere Btrfs met ondersteuning van snapshots.

Ik kies hier voor een RAID 5 configuratie, zodat er 1 schijf uit kan vallen. Hier heb ik lang over getwijfeld, ik heb deze NAS namelijk voor twee doeleinden. Multimedia en backup van belangrijke documenten en foto's. Het eerste deel is 9 op de 10 keer vervangbaar, maar belangrijke data niet. Helaas hierdoor wel 4TB opslag kwijt, maar daardoor wel een stukje veiligheid bij een defecte schijf. Indien ik later schijfruimte te kort komt voor multimedia, kan ik er altijd nog voor kiezen om een externe schijf te koppelen. Of als ik een keer funds overheb, 4 grotere schijven ;). Indien ik hier voor zou kiezen kun je in ADM aangeven dat je alle schijven wilt vervangen voor grotere exemplaren. De wizard helpt je dan met wanneer je welke schijf eruit kunt halen en vervangen voor een grotere variant. Zo kun je 'live' je volume upgraden.

De initialisatie loopt, en na een paar minuten is dit proces klaar.

Indien gewenst is het mogelijk om je NAS te registreren.

Graag gedaan :)

De Sync van het RAID volume duurt een paar uur, je kunt echter wel direct aan de slag. In het proces window zie je wel dat md1_raid5 rond de 25~30% cpu opslurpt tot de sync klaar is. Bij mij een kleine 8 uur later.
Apps
ADM heeft tevens een aardige library aan apps. Hier een overzicht van de meest populaire apps:

Zo zijn er ook nog een aantal apps voor het downloaden van bv. de laatste Kali Linux versie. Download Center is een mooi voorbeeld van een Torrent based downloader. De verder bekendere NZB apps zijn ook te installeren, sommige tevens als container of standaard installatie.

Het verwerken van downloads op basis van .par of .rar files verloopt met de Realtek CPU minder vlotjes dan gehoopt. Echter voor een meer instapmodel prima resultaten.

Voor backup buitenshuis zijn er ook een aantal apps beschikbaar op het ADM platform. Voor Cloud backup naar een aantal grote Cloud providers is er bijvoorbeeld Cloud Backup Center.

Een aantal grote providers is direct te selecteren waarna je gemakkelijk een sync kunt maken, maar middels WebDAV of SFTP is het mogelijk om naar een veel groter deel van de Cloud providers te backuppen.
iSCSI configuratie
Ik was erg benieuwd hoe een iSCSI target op de NAS zou performen onder Windows, en in het bijzonder met een Windows 11 VM er op. Een iSCSI target en LUN configureren was wederom een fluitje van een cent, met de iSCSI-Initiator van Windows kon ik daarna op basis van IP adres het target al vinden.

Na het koppelen kwam in Diskmanager direct de schijf naar voren met vraag om deze te initialiseren en formatteren. Hierna een VM gekopieerd naar de nieuwe schijf (met ongeveer 90MB/s) en deze met Hyper-V gestart. Het opstarten van de VM ging vlot, vanzelfsprekend niet zo vlot als via mijn lokale SSD, maar dat was ook niet de verwachting. Ik werk vaker met verschillende test VM's, van elk zo'n 50GB en dan wil mijn SSD nog wel eens snel vol raken.

Als test Edge starten en wat browsen op Tweakers.net gaat prima, wel merkbaar trager dan vanaf SSD. Een app installeren (Chrome) in de VM ging stroperig, maar uiteindelijk werkt het oké. Even snel een app installeren en deze direct doorgrondig testen zal waarschijnlijk te stroperig gaan voor mij, dus ik ga de LUN meer voor opslag gebruiken dan het starten van VM's.

Een ander voordeel van de iSCSI LUN configuratie is de mogelijkheid om snapshots te maken. Als test heb ik een snapshot schedule aangemaakt, en wat bestandjes aangemaakt op verschillende tijden. Vanuit het Snapshot Center in ADM kun je vervolgens alle snapshots terugzien en kiezen welke je wilt restoren.

Performance

Een belangrijk aspect van een NAS, de performance. Afhankelijk van je gebruik zijn een aantal zaken belangrijk.
  • Data kopieren van en naar de NAS
  • Streamen en Transcoden van Video
  • Foto's beheren
  • Downloads afhandelen
Data kopie

Bestanden kopiëren van en naar de NAS gaat lekker vlot. Zoals te zien een stabiele 100+ MB/s, met als beperkende factor mijn huidige 1Gbps netwerkapparatuur. Er is nog wel een wens om mijn netwerk in de nabije toekomst te upgraden naar 2,5Gbps of 10Gbps, maar voor nu volstaat dit.
Streamen en Transcoden van Video
Plex
Zelf ben ik geen fervent Plex gebruiker, maar volgens mij wordt dit door een groot deel van de NAS liefhebbers wel veel gebruikt.

Het afspelen van video gaat prima. Het afspelen van files in de native resolutie gaat soepel, 4K, 1080P en 720P wordt afgespeeld zoals verwacht.
Bij transcoden schiet de CPU naar 95+% en wordt de video uiteindelijk niet getoond. Dit heeft mogelijk te maken met de Realtek CPU in combinatie met de Plex codecs.
Hiervoor heeft Asustor zelf een alternatief uitgebracht, waarover hier onder meer.
LooksGood
Asustor heeft een eigen video platform genaamd 'LooksGood'. Het lijkt een beetje op Plex, je kunt een aantal verschillende bibliotheken beheren met verschillende content en deze zijn af te spelen op verschillende platformen. Ik heb het bijvoorbeeld getest op een iPhone en AppleTV. Als voorbeeld heb ik een aantal vrij verkrijgbare 4K files gedownload en deze worden allemaal correct afgespeeld. Ook het transcoden van 4K h265 files naar bijvoorbeeld 1080P of 720P werkt goed.
Foto's beheren
Voor het beheren van foto's heeft Asustor ook een app ontwikkeld, Photo Gallery. Deze zorgt voor een index van je foto's en bijvoorbeeld thumbnails om snel door foto's te kunnen scrollen. Ook is er een app voor je smartphone (AiFoto 3) om foto's te kunnen uploaden of een backup schedule in te stellen. Het uploaden van foto's gaat gemakkelijk en snel. De index service van Photo Gallery draait in de dal uren, dus mogelijk 's nachts. Wanneer deze gedraaid is zijn alle thumbnails ingeladen en de foto's zichtbaar via de webinterface of apps.

De Drivestor 4 PRO van Asustor is een prima instap NAS. Het hoofddoel van een NAS is natuurlijk het opslaan en backuppen van data, en daar is deze NAS zeer voor geschikt. Backuppen van data naar buiten (Cloud/ander huishouden met NAS) is goed in te regelen zodat je meer kopieën van je data kunt verzorgen. Ook wanneer je bijvoorbeeld een alternatief zoekt voor Google/Apple Photo's en het zelf in beheer wilt houden is deze NAS top.
Daarnaast wat extra software draaien gaat prima op deze NAS, als je rekening houdt met de wat langere tijden die bijvoorbeeld nodig zijn om te unpar/unrarren. Het ADM OS is zeer gebruiksvriendelijk en handig in gebruik. Er zijn inmiddels veel apps beschikbaar (zie deze lijst) en met de komst van Docker (en Portainer voor management) op je NAS is het een platform geworden waar je van alles en nog wat op kunt draaien.

Verder is de NAS niet veel groter dan 4 disks naast elkaar, en past prima in een meterkast of andere plek. Qua geluid heb ik de fan eigenlijk niet gehoord tijdens mijn testen. De IronWolf disken maken regelmatig wel geluid, wat me nu opviel aangezien de NAS tijdens de testperiode naast me op een bureau stond. In een kastje of in mijn geval meterkast maakt dit weinig uit.
De disken werden overigens goed koel gehouden en kwamen nauwelijks boven de 42 graden uit.

De Asustor Drivestor Pro geef ik 5 van de 5 sterren.

Heb jij ook een Asustor Drivestor 4 Pro (AS3304T)?

Top review! En dat voor een eerste review hier op Tweakers! Dikke +3 van mij. _O_

Is de Asustor Control Center software nodig om te configureren, of kan dat ook vanaf de webinterface?
Dankjewel! :D

De software is niet perse nodig, deze scant je netwerk en ziet de NAS met het juiste IP adres. Als je het IP adres op een andere manier kunt achterhalen (via je router o.i.d.) dan kun je inderdaad deze stap overslaan en direct naar de webinterface gaan.
Duidelijk verhaal, volgende keer niet de Peel-Off buiten beeld laten he, was een mooi GIF momentje geweest. ;)
Goede tip voor de volgende review :*) :*)
Top Review, helpt me met maken van mijn keuze!
Top, dat helpt bij het kiezen van een NAS voor Thuis :-)
Veel tijd in de review gestoken maar geen snellere netwerkverbinding dan 1Gbps.
Opslag van data is nu net het primaire doel van een NAS. Dus de performance (en test) is kritisch.
Kan hier geen + voor geven.