€ 105,99 bij NBB.com

MSI B550M PRO-VDH WIFI Review

23 januari 2022, laatste update op 23 januari 2022, 763 views Rapporteer
Product gekocht 0

De beste keuze voor een thuiswerk-setup met hardware BitLocker en bootable RAID-1.

Pluspunten

• Goedkoop
  • Haalt het maximale uit de componenten
  • Geen toeters en bellen zoals RGB
  • Frequente BIOS-updates
  • Ondersteunt TMP 2.0 i.c.m. Ryzen 5950X
  • Past in compacte behuizing
  • Knopje om BIOS te flashen zonder CPU

Minpunten

• Geen sleep en hibernate i.c.m. RAID i.v.m. onboard WiFi-module
  • Externe USB-dongle nodig voor WiFi indien je RAID-1 wilt gebruiken.

Absoluut (bijna, lees verder) de beste keuze voor een thuiswerk-setup met hardware BitLocker en bootable RAID-1. Dit product haalt het maximale uit je AMD Ryzen 5950X met 4x 32GB DDR4 3200Mhz ram en 2x Samsung 970 EVO PLUS M.2 2TB in bootable RAID-1 met hardware BitLocker. Het compileren van 640.000 bestanden verdeelt over 180 .NET projecten in 1 solution duurt 45 seconden en 43.000 unit tests worden in 90 seconden afgerond. Echter heeft het mij een jaar gekost om te ontdekken dat de onboard WiFi-module i.c.m. RAID-1 de oorzaak is van falende sleep en hibernate (de machine ging steeds weer direct aan na een suspend). Het uitschakelen van de WifFi-module in de BIOS verhielp het probleem direct. Met een externe WiFi-dongle op de USB had ik mij €50 kunnen besparen aangezien dit moederbord ook zonder WiFi-module verkrijgbaar is. Afgezien van dit specifieke probleem: als je geen RAID-1 gebruikt absoluut een aanrader. Als je wél RAID-1 gebruikt: ga voor de versie zonder onboard WiFi-module. Koop in beide gevallen een losse TP-Link AC1300 Mini Draadloze MU-MIMO USB-adapter Archer T3U erbij voor een heerlijke zorgeloze ervaring. Het is een cadeautje voor jezelf als professionele softwareontwikkelaar en een absolute verademing.

Heb jij ook een MSI B550M PRO-VDH WIFI?

Hoe is de stroomvoorziening van dit bordje?
Voor de 5950X moet die nl. heel erg goed zijn.
Ik gebruik zelf de Cooler Master MWE Gold 850 - V2 - Full Modular. Als je het doorrekent heb je nog niet eens een kwart daarvan nodig met alle componenten erbij. Mijn grafische kaart gebruik ik niet voor gaming of zo en heeft niet eens een extra stroomconnector maar trekt zijn stroom direct van het moederbord. Ik heb toch een redelijk zware voeding gekocht omdat ik hoop dat mijn setup daarmee betrouwbaarder wordt aangezien de belasting op de voeding dan minimaal is t.o.v. waarop hij ontworpen is. Alles voor continuïteit. Het moederbord zelf heeft nog nooit problemen gehad met de 5950X overigens. Het geheel draait stabiel, dus de power delivery door de CPU socket is in ieder geval geen zwakke schakel. Ik denk dat het moederbord überhaupt niet zwaar belast wordt aangezien stroomverbruik zich direct laat vertalen naar warmteproductie en vice versa. Ik gebruik namelijk een AMD Wraith Prism stock cooler die prima voldoet om de CPU koel te houden onder 100% belasting all-thread. Samenvattend: de prijzen zijn erg gestegen en voor dezelfde prijs waarvoor ik de Cooler Master MWE Gold 850 - V2 - Full Modular kocht, kun je nu 'nog maar' een Cooler Master MWE Gold 550 - V2 - Full Modular kopen. Maar die zal ook prima voldoen.

[Reactie gewijzigd door paultak op 22 juli 2024 19:34]

Dank je voor de informatie.
Ik had bijna je reactie gemist omdat je niet reageerde op mijn reactie, maar eronder. ;)
Ja voedingen zijn errug duur geworden, dat lijkt ook wel een graaimarkt geworden.
De CM 850 Watt psu is dan wel echt overkill voor dit systeem en of het daardoor stabieler word durf ik te betwijfelen?

Blijkbaar heb je geen throttlen of andere problemen met de VRM stroomvoorziening van het moederbordje, want daar doelde ik eigenlijk op. ;)