ASUS RT-AX68U Review
21 januari 2022, laatste update op 19 maart 2022, 856 views
Rapporteer
Eigenlijk precies de router die ik zocht. Prima bereik en ik haal ook goede snelheden in mijn setup en mogelijkheid om custom firmware te installeren. Zoals andere reviewers al aangeven, het design moet je van houden. Het lijkt een beetje op een 60s/70s retro radio, maar dan van zwart plastic.
Pluspunten
- Bereik
- Snelheid
- Custom firmware mogelijk
Aangezien mijn oude Linksys router steeds meer kuren kreeg, op zoek gegaan naar een nieuwe router. Aangezien ik niet al te veeleisend ben en (denk ik) niet meer draadloze apparatuur heb dan een gemiddeld gezin (denk aan laptop, smart TV, spelcomputer, NAS, draadloze printer, GSM, Raspberry Pi) had ik een budget in gedachten van €100 - €200. Om toch een klein beetje toekomst-proof te zijn toch maar wel meteen voor een WiFi6 router gaan.
Al filterend in de Pricewatch blijkt de top 10 van meest bekeken producten (in die price range en met WiFi6) te bestaan uit 7 ASUS routers! OK, de routers van ASUS zijn blijkbaar populair tegenwoordig, maar welke dan? Getwijfeld tussen de RT-AX82U en de RT-AX68U. De RT-AX82U is ietsje duurder, maar heeft een hogere 5GHz en totale WiFi snelheid en opereert ook op de 160 MHz band. Niet echt interessant voor mij, want de RT-AX68U is voor mij voldoende snel. De RT-AX82U ziet er tevens uit als een soort top secret Amerikaanse bommenwerper... dat hoeft voor mij niet echt, maar op zich geen probleem want mijn router staat toch niet in het zicht. En aangezien de RT-AX68U nou ook niet direct heel erg mooi is, maakt ook dat niet het verschil.
Wat uiteindelijk de doorslag was, was het feit dat je de Asuswrt-Merlin custom firmware op de RT-AX68U kunt installeren. Nu ik de router in bezit heb moet ik het nog allemaal een beetje gaan ontdekken, maar voor een tweaker is het natuurlijk prachtig dat je rechtstreeks op je router allerhande scripts en software kunt draaien. Met behulp van bv. Diversion (alternatief voor Pi-Hole) kun je rechtstreeks op je router een DNS Ad-Block oplossing installeren!
Ik ben niet overdreven groot behuisd en heb zonder hulp van extra access points of andere versterkers overal een goed bereik en goede snelheden. In alle ruimtes in huis haal ik mijn maximale (internet)downloadsnelheid van ca. 330 Mbps.
Enige opmerking die ik hier nog wel moet maken is dat ik met de meest recente firmware versie van Merlin verbindingsproblemen heb. Na enkele uren kan ik dan niet meer via WiFi verbinden met de router. Als ik de router flash met één versie lagere firmware draait alles als een trein. Natuurlijk is dit ook niet de stock firmware, dus zulke zaken kunnen natuurlijk gebeuren bij custom firmware. En zoals gezegd, met een lagere firmware versie werkt hij nu erg goed en ben ik dan ook voor nu erg tevreden dus met deze aankoop.