Apple MacBook Pro 2021 16" M1 Pro 10 Core, 16-core GPU, 16GB ram, 1TB ssd, Qwerty, Grijs Review

Fred13
20 januari 2022, laatste update op 8 april 2024, 677 views Rapporteer Product gekocht

Deze MBP gekocht als vervanging van mijn MBA-M1. De voornaamste reden was de grootte van het beeldscherm en geheugen.
De bouwkwaliteit is prima, de laptop voelt degelijk aan. De laptop is tijdens het gebruik snel en heel erg stil. Tevens is het fijn dat de batterijduur groot is.

Pluspunten

• snelle computer
  • prachtig beeldscherm (echte HDR ervaring)
  • kleurecht beeldscherm
  • stil, de fans zelfs onder load nauwelijks hoorbaar
  • groot en fijn touchpad
  • heel erg goed geluid voor een laptop
  • snel laden mogelijk

Minpunten

• beeldscherm beperkt tot 500 nits bij normaal gebruik
  • geen WiFi6E ondersteuning
  • M1 ARM support is nog niet bij alle applicaties binnen macOS
  • zwaar
  • slecht keyboard !

Deze laptop gekocht ter vervanging van mijn MBA. De belangrijkste reden was het feit dat ik tijdens het gebruik van enkele zware applicaties tegen geheugen problemen aanliep (8GB is te weinig) en daarnaast een fan ben van een groot beeldscherm.

Het grootste nadeel van de laptop is het feit dat hij zwaar is, veel zwaarder dan mijn oude MBA. Ik gebruik de laptop meestal aan een tafel dus dat is geen probleem voor mij. Ook is de MBP groter en dikker. De MBA was heel dun en is aan de touchpad zijde dunner dan aan de beeldscherm zijde. Dit is fijn tijdens het gebruik. Deze MBP is veel dikker maar tijdens het gebruik valt het wel mee en merk ik het niet echt.
Het toetsenbord voelt anders aan dan de MBA, ik vond het MBA toetsenbord eigenlijk fijner typen. Het touchpad is gewoon super, nog veel groter dan het touchpad van de MBA.

De MBP-M1Pro is tijdens het gebruik snel en heeft een heel lange batterijduur. Bij normaal gebruik (office applicaties, MS-Teams bellen, web browsing en enkele programmeer taken) haal ik plm 10-12 uur op een akkulading (100% => 20%)

Het is fijn dat Apple meer normaal-geaccepteerde standaarden ondersteund, zoals PD3.1 voor snelladen en USB-C functionaliteit ivm aansluiten van monitoren en opladen.
Het is dus mogelijk de batterij snel op te laden via de magsafe connector. Via USB-C kan hij ook opgeladen worden echter dan is de laadsnelheid lager. Laden via USB-C zou met een maximaal 100W voeding mogelijk zijn.
De standaard bijgeleverde voeding is 140W en kan de laptop dus sneller opladen.

Je merkt ook dat de SSD veel sneller is dat de SSD uit de MBA-M1. Ook in de MBA was de SSD snel (plm 3000 b/s) echter in deze MBP is de snelheid dubbel zo hoog. Je merkt dit als er meer dan 16GB geheugen nodig is. De snelheid van de laptop blijft netjes op peil. Het komt ook niet erg vaak voor dat de 16GB grens overschreden wordt meestal wordt dit veroorzaakt door een applicatie die extreem veel geheugen gebruikt (memory leak probleem) of een Intel applicatie die niet efficient met het geheugen omgaat. Een voorbeeld is Freeplane (geweldige open source mindmap tool), deze gebruikt vaak vele GB's voor kleine mindmaps. Dat is jammer maar ik hoop dat dit in de toekomst opgelost wordt.

Deze laptop is heel erg stil, bij normaal gebruik zul je de ventilatoren niet horen en wordt hij niet warm. De rust en snelheid van de laptop geeft je een fijn zen-gevoel tijdens het werken ;-)
(Dit gevoel had ik ook bij de MBA, deze laptop heeft zelfs geen ventilatoren !)

Het beeldscherm is gewoon heel goed, mooi contrast met diepe zwarte kleuren. Vooral als HDR content wordt afgespeeld. Het is jammer dat de helderheid maximaal 500 nits is bij normaal gebruik. Ik begrijp niet dat Apple op hun website aangeeft dat het scherm 1000 nits aankan tijdens continue gebruik. Tijdens HDR gebruik zou dit tot 1500 nits kunnen oplopen. De kleurechtheid van de kleuren is prima in orde. Dit geldt ook voor de resolutie, een mooi strak scherp beeld.

De notch wordt vaak genoemd als nadeel. In het begin stoorde hij mij echter eigenlijk is het een voordeel. Aangezien de bezel erg dun is aan de bovenzijde kun je ook zeggen dat de ruimte die de notch in beslgneemt deel is van een extra beeldschermruimte om het menu van de actieve applicatie weer te kunnen geven. Dit is dan een voordeel ;-)

Het geluid van de laptop bij een conference call of film is gewoon geweldig goed voor een laptop. De MBA heeft ook een goed geluid maar valt in het niet bij dit geluid.

Ter afsluiting nog een korte opmerking over de vraag waarom ik niet voor een 14" MBP ben gegaan en voor de 16" versie heb gekozen.
De hoofdreden is de scherm grootte. Het verschil tussen het 13.3" beeldscherm van de MBA en de 14" MBP vond ik te klein. Daarnaast wordt de 14" MBP warmer bij dezelfde prestaties als de 16" MBP, dit verhoogd de kans op meer ventilatie-geluid (alhoewel dit schijnt mee te vallen) en throttlen van de processor.

Als conclusie kan ik zeggen dat ik heel tevreden ben met mijn nieuwe computer. Hij heeft bijna alle voordelen van de MBA-M1 en is op veel vlakken een duidelijke verbetering. :)
Het belangrijkste nadeel vind ik toch wel de hoge prijs :'( , op prijs-performance vlak scoort de MBA-M1 veel beter. O-)

Heb jij ook een Apple MacBook Pro 2021 16" M1 Pro 10 Core, 16-core GPU, 16GB ram, 1TB ssd, Qwerty, Grijs?

Je vergelijkt een MacBook Pro met een MacBook Air, en dit is je grootste en meest belangrijke nadeel?

Dat is net zoiets als een vis en een vogel met elkaar vergelijken en dan zeggen dat de vis het nadeel heeft dat hij niet kan vliegen.

Ja, natuurlijk, een Pro is zwaarder dan een Air. Dûh! Laag gewicht, dat is het (niet meer zo) unique selling point van een Air. Het wordt nog erger als je bedenkt dat je je 13" MBA niet vergelijkt met een 13" MBP, of met een 14" MBP, maar met een 16" MBP. Weer terug naar de vissen: een walvishaai is inderdaad zwaarder dan een kolibrie (en kan nog steeds niet vliegen).

O ja, nog een vraag: wat is het grootste nadeel en het belangrijkste nadeel?

Verder wel een mooie vergelijking.
Ja, je hebt gelijk. Het is eigenlijk geen eerlijk vergelijk want dit zijn twee echt verschillende apparaten met een andere doelgroep (en prijsklasse).
Toch heb ik deze vergelijking gemaakt omdat vanuit mijn gebruikersperspectief dit wel een relevante vergelijking was. Oorspronkelijk heb ik altijd Windows computers gebruikt en ben overgestapt naar een MBA-M1 omdat hier veel voordeel in zag (stil, goede performance etc). Dit beviel heel goed. Echter de nieuwe MBP-M1Pro past beter bij mijn gebruik en dit heb ik hier gebruikt als vergelijking.

Het grootste nadeel van de MBP-M1Pro vind ik toch wel dat nog niet alle applicaties M1 native zijn. Alhoewel de simulatie van niet compliant applicaties door Rosetta-2 heel goed is. Ik heb toch wel vaak last gehad van memory-leak bij enkele applicaties.
De overige nadelen die ik heb genoemd zijn niet belangrijk maar in de categorie nice-to-have.
Ah, duidelijk verhaal!

Ik ben vlak voor de vorige CPU wissel (van PPC naar Intel Core) overgestapt van Windows op macOS, en die wissel ging erg soepel. Twee macOS (toen nog OS X) versies later was alles Intel, en was PPC al bijna vergeten. In de tussentijd waren alle applicaties "universal binary", dus draaiden op zowel PPC als Intel. Dat heb je nu met macOS ook steeds meer, universal binary draait native op zowel Intel als M1. Nog even en Rosetta is niet meer nodig.
Nog een kleine toevoeging na ongeveer twee jaar gebruik. Het toetsenbord is slecht.
Sticky toetsen, nu verteld men mij dat dit veroorzaakt wordt door vocht (en/of stof). Echter de MBP is heel voorbeeldig gebruikt, oogt als nieuw en bij mijn weten is er geen koffie ofzo overheen gegaan.
Bij mijn windows laptop van meer dan 6 jaar oud is het toetsenbord nog prima, en deze heeft heel veel meer gebruikers gehad en meegemaakt !
Maar goed, als het Apple keyboard gevoelig voor vocht en stof is dacht ik dat we het makkelijk zouden kunnen vervangen. Niets is minder waar. Het vervangen is een erg dure aangelegenheid. Je kunt het zelf proberen echter op het ineternet laat men zien dat dit moeiljk is.

Aangezien ik veel hoor over problemen met het toetsenbord van alle Apple laptops (MBP, MB-air) hoor en de hoge prijs voor een reparatie doet afbreuk aan het gevoel van kwaliteit. :-(