:strip_exif()/m/524717/1NazLo2JEbbXBcWdywuzH6e38jPULsQHGnekbAfLOAibfVRtVH.jpeg?f=620xauto)
Inleiding
De Amazfit GTR 3 Pro is een smartwatch die compatibel is met Android-telefoons en iPhones. Met de GTR 3 Pro wordt ernaar gestreefd om veel functies te bieden, en dit te verpakken in een stijlvol ontwerp met een display van hoge kwaliteit. En dat voor een lagere prijs dan de goedkoopste Apple Watch en Samsung Galaxy Watch. Hoewel ze daarin slagen, moet het wel met een korreltje zout genomen worden. Op vlak van software is concurreren met namen als Apple en Samsung moeilijk, dus ruimte voor het verfijnen van die software is er wel.
Hoewel het nieuwe smartwatch-besturingssysteem van Zepp er zeker gelikt uitziet en aanvoelt, verbleekt de nauwelijks gevulde app store in vergelijking met wat je kan vinden voor de Apple Watch, WearOS en zelfs Fitbit-smartwatches. Het horloge biedt een mooie reeks van smartwatch-functies, waaronder gemakkelijk te bekijken meldingen, een handige offline slimme assistent en Amazon Alexa (indien beschikbaar op je ‘ingestelde’ locatie). Muziek kan afgespeeld worden met het horloge via bluetooth maar ook via de ingebouwde luidspreker.
Net als eerdere Amazfit-horloges, zet Amazfit met de GTR 3 Pro groots in op fitness- en sporttrackingfunctie. Hierbij zijn de nauwkeurigheid voor zaken als GPS en hartslag enorm verbeterd. Hoewel 24/7 activiteit tracking over het algemeen goed is, kunnen de slaaptracking en de hele dag hartslagmonitoring soms buggy zijn, al lijkt dit met de laatste software updates wel opgelost te zijn. De levensduur van de batterij blijft grotendeels ongewijzigd ten opzichte van de Amazfit GTR 2, waardoor je ongeveer 5 tot 7 dagen toekomt zonder het horloge op te moeten laden, afhankelijk van welke functies je regelmatig gebruikt. Dit is een smartwatch die je
niet elke dag moet opladen.
Voor het geld biedt de GTR 3 Pro veel. Het is een stijlvol uurwerk dat gemakkelijk te gebruiken is en laat zien dat er opties zijn, buiten de grote namen, om te overwegen. Je moet wel kunnen accepteren dat er misschien wat softwareproblemen kunnen optreden en dat het nieuwe ZeppOS besturingssysteem in zijn huidige staat niet helemaal mee kan met de concurrentie. Zie je het net als ikzelf als fitness tracker en notificatiescherm, en wil je niet de volledige “standalone” functionaliteit, dan kan dit wel eens het horloge zijn dat je zoekt.
Ontwerp en Scherm
- Waterdicht: 5 ATM
- Wisselbare bandjes: 22mm
- OLED scherm
De GTR 3 Pro heeft een behuizing van 46 mm met een dikte van 10,7 mm. Die behuizing is gemaakt van een aluminiumlegering en dat in een zwarte versie of in een bruine leder look. Deze geven je respectievelijk de keuze uit een meer sportief bandje van fluorelastomeer of een stijlvoller 'leren' bandje. Het horloge is geschikt om te worden ondergedompeld in water, en dat tot wel 50 meter diep, maar eigenaren van de leren versie willen dan misschien best even wisselen naar iets dat beter geschikt is om te gaan zwemmen.
Beide bandjes maken gebruik van de 22 mm standaard, met traditionele gespen in horlogestijl die ze stevig op hun plaats houden. Je kunt ze hierdoor vrij eenvoudig verwijderen met het simpele pinmechanisme aan de achterkant. Zelf heb ik de zwarte versie. Het leren bandje schijnt niet super goed van kwaliteit te zijn. De zwarte variant vond ik daarnaast ook wel bij alles passen. Desondanks was mijn vorige versie de GTR (1) 47mm in RVS. Maar de GTR 3 biedt enkel de aluminium opties aan. Mocht de RVS-versie nog bestaan had ik deze gekozen wegens zijn hogere sterkte en weerstand tegen krassen.
Het scherm is een 1,45-inch AMOLED-touchscreen met een resolutie van 480 x 480, dat wordt aangevuld door twee fysieke knoppen waarvan er een enkele ook rond kan draaien. Amazfit heeft altijd al echt indrukwekkende schermen op de meeste van zijn smartwatches geplaatst en dat verandert hier niet. Het scharm is helder, kleurrijk en kan worden overgeschakeld naar de altijd-aan-modus (AOD) als je je scherm 24/7 wilt hebben. Die AOD gebruik ik overigens niet, het verbruikt veel van je batterij terwijl je er niet naar kijkt. Voor de mensen die hier wel interesse in hebben is er de mogelijkheid om AOD tussen bepaalde uren in te schakelen, om zo toch batterij te sparen.
Bij het omhoog halen van je pols zie je de wijzerplaat die je ingesteld hebt
Aan de achterkant vinden we een optische biometrische sensor, deze is in staat is om hartslag- en bloedzuurstofgegevens te detecteren. Dit is ook de plek waar je de magnetische oplader geplaatst wordt voor het opladen van het horloge.
Smartwatch functies
- Gelimiteerde ZeppOS app store
- Slimme assistent (Alexa)
- Muziekspeler
Het belangrijkste nieuws bij de introductie de Amazfit GTR 3 Pro was Zepp OS, een nieuw besturingssysteem dat verbeteringen aan de gebruikersinterface probeert aan te brengen, vloeiendere animaties toevoegt en, belangrijker nog, een app store toevoegt. Die winkel bevindt zich alleen in de bijbehorende Zepp-telefoonapp en lijkt grotendeels te bestaan uit native apps waarmee je dingen kunt doen zoals de horlogeopslag beter in de gaten houden of een zaklamp toevoegen. Als je hier hoopt op apps die je kent van de Apple App Store of de Google Play Store, dan moet ik je teleurstellen. Wel zijn er plannen om een web-gebaseerde ontwikkelaarskit te introduceren om de bibliotheek met apps en wijzerplaten uit te breiden, dus misschien zullen deze dingen in de toekomst wel nog verbeteren. Op dit moment staat het niet boordevol opties. Maar alle basisfunctionaliteit is er wel.
De ingebouwde app store bevat nog niet veel apps en nog maar heel weinig 'grote' namen
Buiten de verbeteringen die zijn toegevoegd met ZeppOS, erft de Pro veel van wat we zagen op de GTR 2. Je kunt meldingen van iPhone- en Android-telefoons bekijken, maar opnieuw, is er geen interactie mogelijk. Enkel bekijken of verwijderen van notificaties is mogelijk. Op zich vind ik dit prima. Als ik wil reageren neem ik zelf toch liever mijn smartphone erbij om een berichtje te tikken. Al zouden quick-replies wel handig zijn; ja, nee, ik ben wat later, okay, …
Je hebt zowel muziekbediening als een ingebouwde muziekspeler met ruwweg 2,3 GB aan opslagruimte, waardoor je ruimte hebt voor een 250 tot 450 nummers afhankelijk van hun bestandsgrootte. Dit kunnen MP3- en WAV-audiobestanden zijn. Ze moeten wel op je smartphone staan om ze over te kunnen zetten naar het horloge. Zoals eerder vermeld kan je deze ook afspelen via de ingebouwde luidspreker. Anderzijds kan je ook de muziekspeler die op je smartphone staat bedienen via de muziek app op de GTR 3 Pro, zelf heb ik dit met spotify getest. Hierbij kan je gebruik maken van functies als; play, pauze, vorige, volgende, en volume aanpassen. Als je gebeld wordt kan je oproepen aannemen wanneer je via Bluetooth aan je telefoon bent gekoppeld, dit werkt voor mij probleemloos en is heel handig als je je smartphone net niet binnen handbereik hebt.
Tweakers podcast via spotify met bediening op de GTR 3 Pro
Uitgebreide ingebouwde app lijst
Verder is er is een uitgebreide verzameling van wijzerplaten in de app terug te vinden. Hierbij zijn er veel ook geoptimaliseerd voor AOD. Deze hebben meestal een vereenvoudigde versie die weergegeven wordt als er niet actief naar het scherm ‘gekeken’ wordt. Zo kan er toch nog een beetje extra batterij bespaard worden.
Ook zijn er twee slimme assistenten aanwezig op de GTR 3 Pro, met Zepp's eigen assistent kunnen er enkele kernfuncties bediend worden, zo kan je het afspelen van muziek starten, de hartslag app openen of je fitnessstatistieken controleren. Ben je online via een actieve verbinding met je smartphone, heb je ook toegang tot de Alexa-assistent van Amazon, beide assistenten herkennen over het algemeen goed je vragen en opdrachten.
Sport en fitness functies
- Bloedzuurstof waarden
- Ademhaling metingen
- PeakBeats algoritme
Amazfit heeft geprobeerd de gezondheids- en fitnesstrackingfuncties van de GTR 3 Pro te verbeteren. Aan de achterkant heb je een optisch gebaseerde BioTracker 3.0-sensor die in staat is om de hartslag tijdens het sporten continu te meten. Het betekent ook dat je continu het zuurstofgehalte in het bloed kunt volgen en stress kunt meten door middel van metingen van de hartslagvariatie. Er zit zelfs een temperatuursensor in. Die stress meter heb ik overigens wel uitstaan, tenzij ik manueel een meting start. Als ik zelf niet inzie wanneer ik gestrest ben hoef ik het ook niet van mijn horloge te horen.
Een swipe van rechts naar links over het scherm brengt je bij een activiteits overzicht
Slaapmonitoring is ook beschikbaar; het horloge kan een scala van slaapfasen vastleggen, inclusief REM-slaap en zelfs het de ademhalingskwaliteit detecteren. Dit was een bètafunctie bij de GTR 2.
Het PAI Health Assessment System van Amazfit, genereert een score op basis van je fysieke activiteit. Amazfit heeft nu ook een nieuwe meting, One-tap-measurement, van 45 seconden toegevoegd, waar je je hartslag, stress, bloedzuurstof en ademhalingssnelheid mee kunt zien om je een momentopname van je gezondheid te geven. Deze zijn echter niet voor medisch gebruik. In de toekomst zouden ook bloeddrukmetingen toegevoegd worden aan de metingen die de GTR 3 Pro uit kan voeren, momenteel wordt hier nog aan gewerkt om de juiste certificaten te verkrijgen. Op een tweet waarbij ik vroeg wanneer deze functionaliteit eraan komt kreeg ik als reactie dat ze hopen om het dit jaar nog toe te kunnen voegen.
Een klein stukje van de lange lijst met sporten
Voor de sporters onder ons, de GTR 3 Pro heeft vrijwel alles wat je maar wilt om je training bij te houden. Er zijn meer dan 150 sportmodi, waaronder alles van hardlopen tot zwemmen in een zwembad en in open water, indoor roeien en elliptische training. Er zijn zelfs modi voor een scala aan dansen en vechtsporten tot e-sport. Acht van die activiteiten worden ondersteund met automatische trainingsherkenning. Met deze AI-optie ingeschakeld kan je verschillende sporten automatisch laten starten tracken. Hardlopen, Fietsen, en wandelen zijn hierbij de voornaamste ondersteunde sporten.
Een wandeling kan je natuurlijk ook volgen
Voor de GPS is er ondersteuning voor de vijf belangrijkste satellietnavigatiesystemen. Deze zorgen ervoor dat je je training in de buitenlucht nauwkeurig kunt volgen. De nieuwe Peakbeats-trainingsinzichten zijn een duidelijke slag op de FirstBeat-analyse op basis van hartslag van Garmin-horloges. Hiermee kan je het trainingseffect, de belasting en de hersteltijd van je training bekijken.
Informatie overzicht tijdens het hardlopen
Sporttracking is over het algemeen erg goed en werkt zeker beter voor sommige oefeningen dan voor andere als het gaat om het leveren van betrouwbare gegevens. Bij het tracken van hardlopen kwam ik een beetje tekort bij het volgen van afstanden, anderzijds is zwemmen in het zwembad erg nauwkeurig. Maar het is een enorme verbetering ten opzichte van de eerste GTR, en ook een redelijke verbetering ten opzichte van de tweede.
De wandelpaadjes volgt de GTR 3 Pro heel goedAccuduur
- Officieel tot 12 dagen
- Opladen in 2 uur
- Realistisch 5 tot 7 dagen
De batterijprestaties van de GTR 3 Pro variëren afhankelijk van hoe je hem gebruikt en wat je gebruikt omdat sommige functies gewoon meer van de batterij eisen.
Amazfit zegt dat je een batterijduur van maximaal 12 dagen kunt verwachten op basis van een typisch gebruiksscenario. Dat springt naar 30 dagen als je overschakelt naar de batterijbesparingsmodus. Die batterijbesparingsmodus schakelt de Bluetooth-verbinding en functies zoals hartslagmonitoring uit, zodat je basisfuncties zoals stappen en basisslaapgegevens hebt. Die heb ik dan ook niet gebruikt of getest want hiervoor heb ik het horloge niet aangeschaft.
7 dagen haal je makkelijk met tracking van 2 activiteiten
Uit eigen ervaring blijkt dat de accuduur van de GTR 3 Pro goed is voor een week als je functies zoals meldingen hebt ingeschakeld, continu vitale functies meet en GPS misschien twee of drie keer per week gebruikt. Bij intensief gebruik daalt de effectieve gebruiksduur tot vijf of zes dagen. Als je de GPS gebruikt voor het volgen van buitenactiviteiten kan je dat tot maximaal 35 uur aan een stuk doen. Dit is zeer goed, zeker als je naar de concurrentie kijkt, zo biedt Garmin's vergelijkbaar geprijsde Forerunner 245 tot 24 uur aan tracking met GPS ingeschakeld.
Persoonlijk heb ik niet meer nodig dan de GTR 3 Pro. Alles wat ik verwacht van een 'smartwatch' zit er in. Het ontwerp vind ik heel mooi en je kan heel makkelijk het scherm omdraaien als je graag je horloge aan je rechter pols draagt. Verder is het horloge comfotabel, de software soepel en snel, het display prachtig, en de batterijduur fantastisch. Mocht je na het lezen nog vragen hebben, reageer gerust hieronder en ik beantwoord de vragen zo snel als ik kan.
Updates;
[23-01-2022]: Afbeelding van de App store toegevoegd voor verduidelijking.
[26-01-2022]: Uitbreiding over muziekbediening op de smarthphone met het horloge + afbeelding muziekspeler.
[09-02-2022]: Foto toegevoegd bij accuduur
[05-04-2022]: Foto toegevoegd info overzicht bij hardlopen