Werkt zeer soepel. Wel een paar puntjes van kritiek maar niettemin een volwaardig alternatief voor de smart-functies van je tv (of beter alternatief misschien).
Pluspunten
- Start snel op en werkt heel soepel en snel, zonder haperen.
- Snel oproepbare on-screen remote op iphone en ipad.
- Dolby Atmos surround te creëren door draadloos aansluiten van 1 of 2 homepods/homepod minis.
- goed te gebruiken bij zwakke wifi door ethernetkabel en afstandsbediening via bluetooth.
- Enorm lange batterijtijd van de oplaadbare afstandsbediening.
- Soepel werkende afstandsbediening die via Bluetooth werkt.
- Adapter geïntegreerd in het Apple-TV-kastje.
- Siri via remote.
Minpunten
- Gecaste video stopt met spelen als Wifi te zwak is en bron-device eruit knalt (itt chromcast).
- Prijs.
- Verder opgesloten in Apple ecosysteem.
- Silicone-hoesje voor afstandsbediening zelf kopen (zie afbeelding onder tekst).
Dit wordt geen complete in-de-diepte review, maar gewoon een beschrijving van mijn persoonlijke ervaringen en indrukken.
Ik wist eerst niet helemaal zeker of ik me zover wilde opsluiten in het Apple ecosysteem. Een review op WhatHifi heeft me al dan niet terecht over de streep getrokken. Hoewel ik even moest wennen ben ik, inmiddels ruim een maand verder, toch wel enthousiast. Het werkt gewoon heel soepel en bug-vrij; daarnaast start hij ook nog eens heel snel op. In het dropdown menu van je iphone (en ipad) wordt na installatie er een apple-tv afstandsbediening zichtbaar. Daarmee kun je ook heel snel je apparaat bedienen. Bovendien kun je daarmee ook heel snel teksten intypen, wat natuurlijk ideaal is. Installatie zelf was heel makkelijk. Er zat niet eens een gebruiksaanwijzing bij en die miste ik ook niet. Gewoon het apparaat aansluiten op je TV en de instructies volgen.
Er zitten geen ventilatoren of andere geluid makende componenten in. Alleen een uitsparing aan de onderzijde voor passieve koeling.
Ik heb een oude HD tv, maar ik heb toch de 4k 64 Gb gekocht, zodat ik er ook nog wat aan heb als ik deze tv over 1 of een paar jaar afschrijf. Met 64 Gb kan ik naar hartelust apps installeren en eventueel Netflix afleveringen downloaden. Daarnaast zorgt de snellere processor ook nog voor een super gelikte ervaring.
Audio
Ik heb (nog) geen homepods, maar als ik ooit een mooie oled koop met geluid dat even dun is als het scherm, dan is het handig dat ik eventueel draadloze homepods kan plaatsen om surround geluid te creëren, in samenwerking met het apple-tv kastje.
Afstandsbediening
Het is een beetje een uitgekauwde cliché want het staat al in iedere review, maar over de afstandsbediening (AB) ben ik in een aantal opzichten erg te spreken. Qua ergonomie in de hand vind ik hem gewoon in orde, niet heel bijzonder, maar de enorm lange batterijtijd (opladen via iphone-adapter en lightning kabel natuurlijk) is echt een enorme plus. Ik heb hem pas een keer (aan het begin) opgeladen, terwijl ik echt een afstandsbediening-neuroot ben. De knopjes zijn ook makkelijk te vinden en voelen hoogwaardig aan.
Ook ideaal is dat de AB het kastje bedient via bluetooth, want dat stelt je in staat het ergens te verbergen. Er zijn losse houders te koop waarmee je hem achter de TV of aan de wand kunt monteren. Het kastje voelt goed gevuld en niet licht; het is compact maar niet zo klein dat achter de TV m'n eerste gedachte is, maar het kan dus eventueel, als je TV zich ervoor leent. Overigens zendt de AB ook een infrarood signaal uit, zodat je ervoor kunt kiezen om er meteen ook je TV mee aan/uit te zetten, en het geluidsvolume van je TV ermee te bedienen.
Hoesje afstandsbediening
Wel vind ik het een enorme aanrader om een silicone-hoesje bij de AB te kopen. Ik heb een iets duurdere (de Elago R2) van 10 Euro gekocht, en dat werkt echt prettig. Het matte aluminium voelt toch alsof het makkelijk bekrast kan raken. Daarnaast is hij duur genoeg om te willen beschermen als hij valt. Ook zijn de randjes van de AB wat hard, wat mooi wordt verholpen met het hoesje. Hoewel de AB een hele lichte curve heeft aan de achterzijde, maakt dit specifieke hoesje het als het ware plat aan de achterzijde. Daardoor kan ik hem nou makkelijk op de leuning van mijn stoel leggen, of bijvoorbeeld plat op tafel, zodat ik snel even op mute of op pauze kan drukken, zonder hem op te pakken.
Verdere details afstandsbediening
Met de knop in de ring kun je swipen. Dit werkt verassend goed.
In de Ziggo App leek het eerst of de afstandsbediening (AB) bij het scrollen triggerhappy was. Hij ging dan ineens heel hard door de programma-lijst scrollen. Uiteindelijk blijkt dat als je op de ring-knop naar beneden drukt, hij 1 stapje naar beneden gaat. Als je dan even loslaat, en je legt vervolgens je vinger op dezelfde plek op de ring, dan gaat hij hard scrollen. Dat is dus hoe de Ziggo app reageert op de input van de remote. In andere apps werkt dat niet zo, en moet je gewoon blijven swipen, of de knop echt ingedrukt houden. Verder zie ik het nut van de aanraak-gevoeligheid van de ring-knop niet zo. Misschien komt dat nog, maar het stoort in elk geval ook niet.
Het kastje in vergelijking met een dongel (Chromecast TV)
Hoewel het apparaat niet zo compact is als bijvoorbeeld een Chromecast TV, zit de externe adapter in het apparaat zelf verwerkt, zodat je in elk geval niet weer een blokje erbij hebt in je stekkerdoos. Het stroomsnoer is gewoon een standaard formaat dat makkelijk te vervangen is. Daarnaast heeft hij ook nog eens voldoende interne opslag, zodat je niet met externe oplossingen en dongels aan de slag hoeft.
Screensavers
Edit: voorheen heb ik geklaagd (toen ik mijn review plaatste in januari) dat de screensaver erg karig was. Inmiddels zijn er duidelijke verbeteringen en ook korte dronevluchten, vergelijkbare (droonvlucht-achtige) videos van onder water en animaties van bijv. vissen die de moeite waard zijn. De rijkdom aan plaatjes van Google wordt nog niet gehaald, maar op zich onderscheidt de Apple TV zich wel met deze bewegende beelden als screensaver, en ze zijn echt van hoge kwaliteit.
Verder kan de Apple TV via de Apple Cloud je eigen foto's ophalen en die gebruiken. Dat is natuurlijk leuk, al moet je dan misschien even kijken welke foto's je zo allemaal de woonkamer in wil slingeren.
Casten bij slechte Wifi
Een ander minpunt, wat misschien heel persoonlijk is, heeft te maken met het casten vanaf bijvoorbeeld een iphone, naar de apple tv. Als de WiFi instabiel is, en het apparaat vanaf waar je cast verliest de verbinding, dan stopt de apple-TV na een korte tijd ook met afspelen. Bij de chromecast werkte dit anders - die bleef doorspelen als het castende apparaat de verbinding verloor.
Na verloop van tijd ben ik ook de snelle toegang tot de on-screen remote op iphone en ipad gaan waarderen. Hiervoor hoef je niet "in te loggen" op je telefoon; deze remote kan gewoon vanuit het kleine dropdown menuutje geselecteerd worden (waar je ook helderheid en volume aanpast)
Android heeft natuurlijk een paar mooie en ook betaalbare alternatieven. Maar ik vind dat Apple erg slim is geweest met de AB, en de gebruikservaring is verder heel soepel. Gewoon app-tegeltjes op het scherm, waar je snel doorheen kunt swipen. Je kunt tevens configureren dat de homeknop je niet steeds als eerste naar Apple-TV stuurt. Het configuratiemenu is ook duidelijk en transparant. Een paar keer heb ik even moeten googelen toen ik een configuratiesetting niet vond. Bugs heb ik nog niet gezien.
Update Juli 2022: nog steeds geen bugs gezien, en nog steeds erg tevreden. Screensavers zijn aanzienlijk beter geworden, zoals hierboven aangegeven.
De prijs is blijft natuurlijk wel heel stevig, maar gezien de kwaliteit van het geheel, en de functionaliteit van de afstandsbediening, vind ik het niet exorbitant. Qua gaming ervaring weet ik niet goed hoe toekomstbestendig de processor is, de Bionic 12. Er zijn natuurlijk alweer nieuwere, die aanzienlijk sneller zijn. Qua video lijkt 4k me ruimschoots genoeg. Hogere resolutie betekent ook nog eens een hoger energiegebruik. Of 120 Hz nou al is vrijgegeven, of dat dat nog komt weet ik eerlijk gezegd niet. Van Siri heb ik nog geen gebruik gemaakt dus daar kan ik helaas ook nog niks over zeggen.