Inleiding
Het jaar 2021 was een verloren jaar. De ene lockdown was nog niet afgelopen of de volgende werd alweer aangekondigd. Met 1 prik dansen werd met 1 prik kansen op een ziekenhuisbezoek. En toch bracht 2021 mij persoonlijk wel een hoogtepunt. Op 4 september ben ik voor de 3e keer vader geworden, maar het derde kind kwispelt, snurkt als zijn baasje en luistert nog niet zo goed naar de naam Lando. Nu het beestje naast slapen ook wat actiever wordt is hij het liefste buiten. Wij hebben gelukkig een redelijke tuin waar hij in kan rennen, vliegen en af en toe, zoals een echte Golden Retriever betaamd, een gat graven. Dat laatste hebben we dus liever niet. Voor mijn achterdeur heb ik een beveiligingscamera aan de muur hangen, maar deze pakt een stuk van de tuin niet mee. Dus ik was op zoek naar een camera die ik verderop in mijn tuin kon zetten. Voorwaarden waren dat dat de camera een Wifi verbinding ondersteund en op batterijen werkt. Een pre zou zijn dat de camera beweging detecteert en in donkere situaties een floodlight functie heeft.
Mijn latente behoefte voor een betaalbare draadloze camera werd door Tweakers ingevuld. Toeval of niet, via het Tweakers Testpanel werd ik gevraagd om de Imou Cell 2 draadloze ip-camera te testen. Zal deze draadloze (en dan bedoel ik echt draadloos) camera voldoen aan mijn wensen?
De Imou Cell 2 ip-camera
What's in the Box?
Hierbij een aantal foto's van de doos en de inhoud
:strip_exif()/m/266742/1N8Ont3lxLxcZMmb1JjioIu3cknEsThNLb5jpCy0axWT1LVFrQ.jpeg?f=620xauto)
Algemene beoordeling
De IP65 gecertificeerde camera wordt compleet geleverd met een batterij, een usb kabel om voor het opladen en alle ophangmaterialen. Het opladen van de batterij duurt gemiddeld 6 uur via de micro-usb aansluiting op de camera. Handig is dat de batterij ook direct op te laden waardoor je de camera niet steeds hoeft los te schroeven om hem op te laden. De nuance zit wel in het woord “steeds”. Ik was wat ongeduldig en heb niet gewacht totdat de batterij volledig was opgeladen. Volgens de app van Imou was de batterij bij het eerste gebruik 96% opgeladen. Nu, na bijna 2 weken gebruik is de batterij nog 36% vol.
Imou belooft zelf een batterij duur van maximaal 6 maanden. Maar dit lijkt mij alleen bij ideaal situaties. Bij het schrijven van deze review is het januari en dus vroeg donker. De camera gebruikt dan veel meer van zijn infrarood nachtzicht en de ingebouwde lamp springt veel vaker aan. Maar op basis van de eerste testen zal de camera binnenkort toch echt 6 uur offline zijn omdat ik de batterij moet bij laden.
Kwaliteit
De camera is gemaakt van hard plastic en wordt zoals eerder geschreven geleverd met alles om te kunnen starten met het in de gaten houden van je eigendommen. Imou levert zelfs een 32GB sd-kaart mee om de beelden lokaal op te kunnen slaan. Naast de mogelijkheid om de beelden op te slaan biedt Imou ook een mogelijkheid om de beelden in de Cloud op te slaan. Bij de camera zit een “gratis” 30 dagen proefperiode als je tegelijkertijd een abonnement afsluit voor €2,79 per maand. Als je nergens aan vast wil zitten kun je de Clouddienst 14 dagen zonder verplichtingen activeren.
:strip_exif()/m/266742/1N8OsE2yqIz7rt5Gb4WuH497ZmEm4aFOZFp90qDGhEakWEXwsE.jpeg?f=620xauto)
Als je dus niet kiest Cloud opslag zou het fijn zijn als je de camera vast kon maken met een antidiefstal slot. Ook zou de batterij ruimte dan afgesloten moeten kunnen worden zodat ongewenste gasten de sd-kaart niet kunnen ontvreemden. Gelukkig is de camera voor mij een controlemiddel en worden mijn beelden van de deurbel en de achterdeur wel opgeslagen. Ik heb pas bij het schrijven van deze review de proefperiode van het Cloud abonnement geactiveerd dus ik kan hier nog geen goed oordeel over geven.
De camera is weerbestendig. Toch wil dit niet zeggen dat camera bij elk weertype altijd goed werkt. In de eerste paar dagen had ik de camera op een kist voor de tuinkussens staan.
:strip_exif()/m/266742/1N8OBs3d6r4vns66PefQ27zb5IxMI9xCQrToVbHNsnr6zqTIM7.jpeg?f=620xauto)
De eerste dag was het echt Hollands hondenweer. Maar in de nacht daarna begon het licht te vriezen. Hierdoor bevroor de lens en waren er ineens geen beelden meer. Ook ging het Floodlight niet meer aan.
:strip_exif()/m/266742/1N8OBs2OQMHlXkG3p8ijdo5JwOhwtrol9ZuqGtVJRR605oKl3j.jpeg?f=620xauto)
5 minuten binnen en de camera kwam weer tot leven. Op zoek naar een iets geschikter plekje in mijn tuin kwam ik het volgelhuisje tegen. Dit huisje staat op de helft van mijn 12 meter diepe tuin.
In mijn huis heb ik een Netgear Orbi Pro mesh netwerk. De router op de begane grond staat in de woonkamer waardoor de totale afstand tussen de apparaten zo’n 15 meter is. We hebben begin 2021 een nieuwe schuifpui laten plaatsen met HR, en een boel plusjes, glas. In de zomer konden we met gemak Netflixen en internetten op de lounge bank diep in tuin, maar nu de schuifpui dicht is lijkt het bereik van de Netgear Orbi op het randje van het toelaatbare.
Wat kan de camera allemaal?
Naast de Floodlight, Infrarood nachtzicht hoort bij de Imou Cell 2 ip-camera de noodzakelijke app van Imou. Deze Imou Life app is te vinden in de Apple en Google stores. Als je de app opstart kun je op een snelle manier je camera koppelen. Door de stappen te volgen en de QR-code op de camera zelf te scannen kun je deze snel toevoegen aan de app en je eigen netwerk. Je wordt daarna meteen getrakteerd op de eerdergenoemde “aanbieding” om je gegevens ook op te slaan in de Cloud. In de app zie je meteen de toegevoegde camera en de status de sd-kaart, wifi en batterij.
Klik je op de preview dan kun je live meekijken met de camera.
Mijn gevoel zegt dat dit niet de bedoeling is volgens Imou, want de live beelden worden na 1 minuut weer gestopt.
Je kan in dit scherm ook kiezen met welke kwaliteit je wilt opnemen. Ik kies niet voor het QHD-beeld, maar voor de minder bandbreedte slurpende SD-kwaliteit. Ik hoef de haren van mijn hond niet te tellen, maar wil wel zien welke struik hij nu weer aan het verpoten is. De Floodlight werkt wel, maar springt mijns inziens net te laat aan bij beweging.
/m/266742/1N8QT7IJ6RRJh0EXQBQbwiZmTmvNModS3W0qdVgwC2zdOgjudG.png?f=620xauto)
Je loopt dus de kans om net voor dat je met je neus op de tegels ligt te zien hoe hard de landing gaat worden. Het nachtbeeld dat via de camera wordt getoond is daarentegen prima.
:strip_exif()/m/266742/1N8QT79BSjKYAVMckgIb765IiDoz4fYidNXCAummRZ1GssgSLM.jpeg?f=620xauto)
Als je valt heb je wel een leuk filmpje voor Funniest Home Video’s (RIP Bob Saget :'-| ).
Hoe is de camera dan in het gebruik?
De camera doet zijn werk. Als we via de achtertuin gaan wandelen met de hond krijg ik 2 meldingen binnen op mijn telefoon en horloge. Waar mijn deurcamera beweging en mensen detecteert doet de Imou dit allen voor mensen. Nadeel is wel dat als er even gespeeld wordt met de hond in de tuin je om de minuut een melding krijgt dat er een mens is gedetecteerd. Dus daar is de camera dus niet slim genoeg in omdat als 1 event te beschouwen. In de app kun je de events die vastgelegd worden op de sd-kaart terugkijken. Toch had ik graag gezien dat de live preview langer beschikbaar is. Mijn verwachting is ook dat de batterij niet de beloofde 6 maanden meegaat. Ik mag blij zijn als we 1 maand redden. Op een thuiswerkdag als de hond naar de oppas is dan zal ik de batterij eens volledig opladen.
Voor de prijs die rond de 120 euro ligt (als ik hier op google) krijg je een product die doet waarvoor je betaalt. Een weerbestendige ip-camera op batterij waarbij je de beelden lokaal op kunt slaan en terugkijken. Dit zonder een verplicht abonnement op een Clouddienst. Zou de prijs onder de 100 euro zijn dan zou ik de camera als goedkope optie kunnen adviseren om je huis en je eigendommen te bewaken en geliefden een net iets groter gevoel van veiligheid te geven. De stabiliteit van het Wifi signaal (al heb ik niet kunnen bewijzen dat dit aan de camera ligt), de toch beperkte batterij duur en het feit dat de camera eigenlijk zo mee te nemen is maakt voor mij de prijs moeilijk te verkopen. Zeker omdat je dan toch het Cloud abonnement nodig hebt om je beelden veilig te stellen.
Afsluiting
Nou begon ik mijn review met het vertellen dat we een hond hebben mogen verwelkomen in 2021. Dus waarom zou je dan je huis willen beveiligen als je het beste alarmsysteem al in je huis hebt rondlopen. Maar mijn lieve Lando is een echte allemans vriend die je al kwispelend zou begeleiden als je met mijn tv onder je arm het huis weer verlaat.
:strip_exif()/m/266742/1N8QZn1koykljswbU0sAO4nNSww7ysLWf3ImyNXynNMU9vSepv.jpeg?f=620xauto)
Dan vertrouw ik toch liever op de techniek van beeld en geluid.