HP Nx6110 Review

L.N.
1 juli 2006, laatste update op 1 juli 2006, 2.129 views

HP Nx6110

Ik heb deze laptop (type PY499ET#ABH) gekocht bij de Mediamarkt Maastricht voor €699 (is bij andere mediamarkten zelfs voor €649 te koop). Voor dat geld krijg je een laptop met complete specs. Andere Centrinolaptops kosten normaal minstens €800 euro. Bovendiendien is het een relatief lichte laptop, met een strak design.

Featureset
De featureset vind ik redelijk compleet. Er zit een Pentium-M 740 (1.73 Ghz) in, samen met 512 MB ram (helaas 2 x 256). Zelfs firewire ontbreekt niet. Maar toch kan het beter: zo is de harde schijf maar 40 GB, er zit geen tv-out op en er zijn maar 2 USB-poorten. De USB-poorten zitten aan de linkerzijkant, tegen de achterkant aan, waardoor het onhandig is om een USB-muis aan te sluiten. Erg handig is de aan- en uitknop voor WLAN.

In andere reviews lees je dat de scherpte en lichtopbrengst van het scherm tegenvalt als de laptop op de accu werkt. Dit komt door Ambient Light. Dit is een stroombesparende feature en kan worden uitgezet door op FN+F11 te drukken. Persoonlijk vind ik het scherm met Ambient Light aan prima en goed mee te werken.

Prestaties

Pluspunten

• Goede prestaties voor weinig geld
  • Windows XP Pro
  • Lange accuduur
  • Handige WIFI-knop
  • Fijn toetsenbord
  • Firewire
  • Groot touchpad

Minpunten

• Maar 2 USB-aansluitingen
  • USB-aansluitingen aan de linkerkant (onhandig voor USB-muis)
  • Geen multimediaknoppen
  • Geen apart numeriek veld
  • Relatief kleine harde schijf
  • Onboard videokaart

Featureset

Prestaties
Deze zijn zeer goed voor het geld. Okay, het is geen gamemachine vanwege de integrated graphics. Maar door de processor en het geheugen is hij zeer geschikt voor alle andere werkzaamheden. Mogelijk houdt alleen de 4200 RPM harde schijf de prestaties nog tegen.

Bouwkwaliteit en robuustheid
Ik heb de laptop pas een paar dagen, dus hier kan ik niet erg veel over zeggen. Het plastic voelt stevig aan en de scharnieren zijn van dik plastic.

Ergonomie
De ergonomie is dik in orde. De toetsen van het tobo zijn groot en drukken fijn in. Hierdoor is er alleen geen plaats voor een apart numeriek gedeelte. Ook de touchpad is groot. De rechterrand van de touchpad is een scollfunctie. Erg handig! Het toestenbord zit redelijk ver naar boven, zodat je genoeg plaats hebt om je polsen op de laptop te laten rusten.

Warmte en geluidsproductie
Er is zeer weinig warmteproductie, afgaande op de CPU-fan. Deze draait nauwelijks (en bijna onhoorbaar!). De latop is door de stille CPU-fan en harde schijf erg stil. De laptop wordt niet erg warm. Ook al trek je de hele batterij leeg, terwijl je de laptop op je schoot houdt, dan wordt hij nog niet meer dan lauw.

Mobiliteit en accuduur
De accuduur is zeer goed! De officiele reviews spreken over 3 1/2 tot 4 uur werken zonder WIFI en 2 1/2 -3 uur met. Dit is ook logisch, aangezien er een pentium M in zit en feature zoals Ambient Light. De lange accuduur was 1 van de belangrijkste redenen om een centrino te kopen. De laptop is voor een laptop met een 15-scherm licht: 2.8 KG. Dus met de mobiliteit zit het ook goed. De afmetingen zijn circa 33 x 27 x 4 cm.

Prijs
Met zijn prijs van €699/649 (afhankelijk bij welke Mediamarkt je hem koopt) is het een zeer goede laptop voor een goede prijs.

Heb jij ook een HP Nx6110?

Anoniem: 107069 29 juni 2006 11:07
Zo'n knop voor WLAN heeft elke laptop. Hetzij een aparte switch, hetzij via FN-Fx. Zelfs mijn 5 jaar oude bak heeft dat. Niet echt een bijzonderheid dus. USB aan de linkerkant is voor linkshandigen natuurlijk wel makkelijker :P. Ik neem aan dat het OS er bij staat vanwege het "Pro" ipv "Home edition"?
Mijn andere 2 laptops hebben geen WLAN-knop, dus voor mij is het iets nieuws. Ik moet wel toegeven: die hebben ook geen "onboard" WLAN, maar een PCMCIA-WLAN-kaart.

Ik heb er XP Pro bij gezet, omdat er ook een goedkopere versie is van de NX6110, namelijk met een Celeron-proc, 256 MB ram EN XP Home. Bovendien heb ik genoeg Centrino-laptops gezien met XP Home, waardoor ik het wel de moeite van het noemen vond.
Het plastic voelt stevig aan en de scharnieren zijn van dik plastic.
Omhulsel is plastic, binnenin is het ijzer.
Ik heb er recentelijk bedrijfsmatig 3 aangeschaft. Hiervan zijn er 2 kapot geweest. 1 helemaal dood op de eerste dag en een met een slecht functionerende WLAN kaart. Beide problemen zijn goed opgelost via HP, daar dus niets over, maar het neemt niet weg dat, als er slechts 1 van de 3 machines probleemloos werkt, dit niet echt een goede indruk nalaat.
Daarbij moet er natuurlijk wel even benadrukt worden dat 3 laptops niet bepaald een representatieve steekproef vormen. Het is goed mogelijk dat er niet netjes is omgegaan met de vracht waarin jouw laptops zaten waardoor jij een stel rotte hebt. :)
Vanwege de verschillende types in de NX6110 serie zou ik even je typenummer erbij zetten. Hoogstwaarschijnlijk heb je dezelfde als ik, de PY499ET#ABH.
Waarbij #ABH voor Nederland staat als landcode voor handleiding en keyboard..
Het is inderdaad een PY499ET#ABH. Ik zal dit toevoegen.