Mooi scherm met mooie kleuren, op de afstand waar ik hem gebruik kan ik geen pixels meer onderscheiden. Zoals ik overal al las is de HDR weergave niet om over naar huis te schrijven wat ook logisch is met een edge-lit systeem, die techniek leent zich daar gewoon niet voor. Ook niet best: Als je HDR weergave aanzet in windows komt er een behoorlijk irritante coil whine uit het scherm.
Als het mij om de HDR weergave te doen was dan had ik hem direct weer teruggestuurd want die coilwhine is zeer irritant. Het ging mij gelukkig alleen om de resolutie in combinatie met de 144hz refresh rate en de kleurweergave. Die zijn allemaal prima.
Je kan de helderheid oogverblindend hoog zetten, ik heb hem nu op 40% en dat is voor mij ruim voldoende. Verder valt op dat het scherm best warm wordt in vergelijking met mijn andere standaard kantoorwerk schermen (€200 categorie). Er zit een kleine glans op het scherm, de mensen die gehecht zijn aan een echt mat scherm kunnen beter verder kijken. Ik gebruik hem zelf in een ruimte waar ik geen last heb van reflecties dus dat is voor mij niet relevant.
Ik heb hard gezocht maar nog geen defecte pixels kunnen ontdekken. Ik heb hem gekocht bij Alternate die vrij lang deed over de levering (6 dagen, 3 dagen voordat hij met DHL was meegegeven), waarschijnlijk door sinterklaas en black friday drukte.
Al met al tevreden in deze eerste uurtjes en we gaan het meemaken hoe het op lange termijn bevalt. Het HP EliteDisplay E242 dat ernaast staat steekt er qua resolutie zeer matig bij af dus waarschijnlijk ga ik die binnen afzienbare tijd vervangen voor een (minder duur en 60hz) 4K scherm
Update 23-01-2022
Of ik er nog steeds bij mee ben is samengevat in het feit dat ik een tweede heb gekocht om ernaast te zetten. Het is echt een mooi paneel.
Desalniettemin heb ik wel wat rare dingen gezien. Op firmware 101 (waarmee de schermen geleverd zijn) werden ze af en toe een seconde zwart om daarna weer ongestoord verder te gaan. Ik had last van een crashende/vastlopende pc en ik verdenk de eve spectrums ervan daar ook een rol in te spelen. Ik weet dat dit moederbord (aorus b550 pro v2) out of the box geleverd is met kapotte PCIe-4.0 implementatie en dat lijkt ook in de laatste bios updates nog niet perfect. Ik lees hier en daar dat mijn RTX3070 zelf ook niet weg is van pcie-4.0. Alleen pcie-3.0 snelheden forceren in de bios was niet voldoende om het crashen te verhelpen, het updaten van de monitoren en het gebruik van HDMI kabels in plaats van displayport lijkt de laatste missende schakel te zijn in het stoppen van de crashes.
Over HDMI heb ik echter al een keer gezien dat het scherm niet goed boot en zwart blijft (backlight is wel aan) wat te verhelpen is door het scherm even aan en uit te zetten. Opstarten duurt ook erg lang dus als windows je schermen heeft uitgezet na een tijdje idle te zijn geweest dan zit je een paar seconden te wachten voordat er weer beeld is.
Ik heb de firmware van beide monitoren geupdate naar versie 104 maar ik heb al een keer (een seconde tijdens het booten) gezien dat er nog steeds een HDMI glitch in zit waarbij een deel aan de linker kant van het scherm een centimeter lager wordt weergegeven dan de rest. Dit verdwijnt direct weer maar dat laat zien dat de firmware niet af is. Verder willen de monitoren niet echt in standby gaan wanneer ik HDMI kabels gebruik, op displayport ging dat wel goed. Als windows doorgeeft dat de monitoren uit moeten gaan dan worden ze wel zwart maar de backlight gaat niet uit.
Firmware updaten duurt best lang en is niet consistent. Bij een monitor ging het probleemloos, bij de ander faalde na de eerste powercycle om de firmware te updaten. Ik kan me zo voorstellen dat als je de stekker er perongeluk te vroeg uit trekt je de monitor kan bricken. Heb dus vooral geduld.
Daarom zal ik wat verwachtingen managen: Dit zijn geen gewone schermen. Deze schermen zijn afkomstig van een kickstarter club die met een eerdere kickstarter mensen lijkt te hebben gescammed. Het product is niet af en er is geen enkele garantie dat deze af wordt gemaakt. Als ze werken geven ze echter prachtig beeld. Wil je een af product waarbij je geen gezeik hebt met het updaten van firmware (heb ik echt nog nooit gezien op andere monitoren) en ben je niet bereid een risico te nemen voor de behoorlijke prijs van deze schermen dan zou ik ze overslaan. Ik ben er blij mee maar de gemiddelde monitor koper zal dat niet zijn.