Algemene beoordeling
Het eerste wat opvalt als je de laptop oppakt is het gewicht. Het lijkt wel alsof je een plastic laptop in je handen hebt. Dit komt omdat LG gebruik gemaakt heeft van een speciale magnesiumlegering. Door dit lichte gewicht verwacht je het niet, maar LG claimt een 'military graded durability'. Helaas mochten we dat niet zelf testen van LG.
:strip_exif()/m/1950/1MKRy5Chvg6H9p2Ej04HIh8C0YWRwJWNLwmiLjHTp7WOS9Y1xK.jpeg?f=620xauto)
Featureset
De laptop uitgerust met een 11de generatie Intel Core i7-1165G7-processor. Samen met 16GB Lpddr4x-ram op 4266MHz en een 512GB aan ingebouwde NVMe-opslag (en een extra NVMe-slot om te kunnen uitbreiden) zorgen ervoor dat de laptop heel vlot aanvoelt.
Verder is de Gram voorzien van twee USB-C-poorten met ondersteuning voor Thunderbolt 4, waarmee de laptop tevens is op te laden, een 3,5mm-koptelefoonaansluiting, een HDMI 2.0-poort, twee USB-A-poorten en een microSD-kaartlezer.
Warmte- en geluidsproductie + Prestaties
Tweakers had bij de presentatie allerhande benchmarks aangereikt.
Nu zeggen mij losstaande benchmarks niet zo heel veel, maar ik weel wel dat de Gram lekker aan het werk gezet werd, waardoor het geluidsniveau van de ventilator en de geproduceerde warmte goed waarneembaar waren.
Vergeleken met een HP Elitebook en een HP x360 laptop die ik hier heb staan, maakt de ventilator weinig geluid. Ook de gemiddelde temperatuur van 68 graden viel mij erg mee, waarbij de laptop vooral aan de achterkant wat warm aanvoelde.
De warmte wordt volgens LG (en dat was ook te voelen) achter en voor het scherm afgevoerd, waardoor er meer warmte afgevoerd kan worden.
Beeldkwaliteit
Er zit een mooi en helder IPS scherm op met een resolutie van 2560x1600! En ondanks zijn 17" is hij door de dunne schermranden net een centimeter breder dan mijn HP Elitebook 15,6".
Nadeel vind ik zelf dat het scherm een glanzende afwerking heeft en geen touch bediening heeft.
:strip_exif()/m/1950/1MKRy59cHn71tsXOrMOMNMwxQtxXlBT1qpl5wFPRiDTBcLZm2c.jpeg?f=620xauto)
Bouwkwaliteit
De mat-zwarte magnesiumlegering voelt solide aan. Het scherm opent soepel en voelt qua bouw niet goedkoop aan. De mat-zwarte afwerking is een vingerafdruk magneet en best gevoelig voor krassen en beschadigingen.
Het toetsenbord heeft 1.6 mm travel en heeft verlichting (wit). Gewoon goed en dat mag je verwachten in deze prijsklasse.
:strip_exif()/m/1950/1MKRy510pKQdMiCWgs1lah1Wv5u8Rn10YBrD0ae6lkmqhLlSbm.jpeg?f=620xauto)
Mobiliteit en accuduur
De Gram is zo’n laptop die je in je tas stopt en vergeet dat je hem bij je hebt. De accu is ruim voldoende om een werk- schooldag door te komen.
Prijs
Ik denk dat LG hier zoekende is. De features die op de Gram zitten, zouden in het bedrijfsleven niet misstaan. Alleen wordt de laptop geleverd met Windows 11 Home en bij de presentatie werd duidelijk aangegeven dat men vooral op studenten mikt. Dat lijkt mij met dit prijskaartje een redelijke niche markt.