/m/4095/1MKxtT2KBB28gEsrcBTpqG6NW8pu8hXF4cFLBV43U3zRUyBPbh.png?f=620xauto)
Inleiding
Let op! Deze review is enkel relevant voor het gebruik van deze SD kaart in de Raspberry Pi. Metingen zoals de read/write snelheden zijn NIET representatief voor deze kaart in het algemeen!
Mijn half jaar oude Sandisk Extreme Pro 32GB begon kuren te vertonen, dus ik zocht een nieuwe. Veel SD-kaart benchmarks voor gebruik in de Raspberry Pi zijn gebaseerd op oudere versies van kaarten dan die nu te koop zijn. Ik heb daarom zelf een paar kaarten vergeleken en mijn keuze daarop gebaseerd en het leek me nuttig om de resultaten te delen voor anderen die hetzelfde zoeken.
Getest
Kingston Canvas Go! Plus microSDXC 64GB
Kingston Canvas Go! Plus microSDXC 256GB
Sandisk Extreme Pro 128GB (A2 versie)
Test methode
OS & Pi
Getest met de 64-bits Raspberry Pi OS versie (2021-05-07-raspios-buster-arm64) op een Raspberry Pi 4 8GB. De getoonde benchmark resultaten zijn allen gebaseerd op het gemiddelde van 3 runs.
IOzone
IOzone schijnt een nuttige tool te zijn voor het benchmarken van disk snelheden. Het gebruikte commando had ik ergens op internet gevonden ;-)
iozone -e -I -a -s 100M -r 4k -i 0 -i 1 -i 2 [-f /pad/naar/testbestand]
DD copy
dd if=/dev/zero of=/home/pi/test bs=8k count=50k conv=fsync
Raspbian Raspberry Pi Diagnostics tool
Pi OS bevat standaard een tooltje waarmee bepaald kan worden of de gebruikte SD-kaart geschikt is om Pi OS op te draaien. Alle kaarten halen een "Pass" op de test. In de sequentiële snelheden zit weinig verschil tussen de kaarten, want de Pi hardware vormt daar zelf de bottleneck, maar de hieronder getoonde random IOPS verschillen onderling wel.
Resultaat
Beide Kingston kaarten halen ruim 50% hogere random read en 36% hogere random write snelheden dan de Extreme Pro. Bij sequentiële handelingen doet de Extreme pro het een krappe 10% beter.
IOzone
4k random read 11.070 kB/s