Bijna de perfecte laptop. Het is moeilijk om minpunten te bedenken.
Pluspunten
- Subliem scherm
- Indrukwekkende speakers
- Koel en stil
- Magsafe
- Ontzettend responsive
Minpunten
- Prijs
- Magsafe
- Accuduur (te hoge verwachtingen?)
Zowel voor als na de aanschaf heb ik verschillende reviews van de Macbook bekeken. Nog niet iedereen heeft weliswaar hun uitgebreide review al gepubliceerd, maar toch is er duidelijk een trend te zien. De MacBook Pro is eindelijk weer het woordje Pro waard. De redenen waarom dit een laptop is waar de professionals weer echt iets mee kunnen, zijn natuurlijk de poorten en de prestaties.
Ik gebruik mijn Macbook ook voor mijn werk, maar in deze zin ben ik eigenlijk geen Pro. Hoewel mijn vorige MacBook Pro 15" 2018 echt wel een flink aantal minpunten had, kon ik doorgaans prima uit de voeten met enkel USB-C/Thunderbolt en was de laptop ook zeker snel genoeg. Waarom ben ik dan toch voor een nieuwe Macbook gegaan? Ik stoorde mij vooral aan de bedroevende accuduur, het feit dat de fans soms enkel door het opladen al aangingen en het feit dat ook bij weinig workload hij bijzonder warm werd. Sommige van deze issues vind ik ook terug in mijn 2e laptop (een Dell XPS 13 uit 2019).
In mijn werk als netwerk engineer en allround IT-er vraag ik zelden echt veel van de CPU. Wat GPU betreft voldoet eigenlijk elke GPU die me netjes 4K beeld kan weergeven. Als je het zo bekijkt dan is eigenlijk de 13 inch Air met M1 al een goede upgrade. Helaas ondersteunen de Air en Pro met M1 enkel 1 extern beeldscherm. Toen deze modellen aangekondigd werden was ik echter net naar een dual monitor setup geswitcht met een Thunderbolt 3 Dock.
De insteek van deze review is dus eigenlijk vooral: hoe geschikt is deze laptop voor iemand die geen creative professional is?
Design en uiterlijk
In eerste instantie moest ik even wennen aan het uiterlijk van de Macbook. Hij oogt eigenlijk wat ouderwets. Hij is dikker en heeft wel wat weg van de eerste Macbook's met Intel CPU's. Dit is natuurlijk geheel volgens de laatste trends, de iPhone 12 kreeg immers ook weer een design dat leek op een iPhone 4. Binnen een dag ben ik echter gewend aan de wat dikkere en vierkante verschijning die de MacBook Pro 14 inch is.
Dat de laptop wat dikker is stoort mij totaal niet. Hij is echter ook fors zwaarder. Initieel dacht ik dat hij zelfs meer zou wegen dan mijn 15 inch MBP2018. Volgens de specs blijkt echter dat die ruim 1,8kg woog. De 14 inch weegt dik 1,6 kilo en de 13 inch Pro weegt 1,4kg. De 14 inch zit er dus precies tussenin.
De reden dat ik de switch maak van 15 inch naar een slag kleiner is dat ik hem overal mee naar toe neem. Onderweg heb ik liever een compactere en lichtere laptop. Als ik dan thuis of op kantoor productief wil zijn gebruik ik gewoon mijn docking station. In dat opzicht had ik het dus fijner gevonden als de laptop wat lichter was, maar het is ook weer niet zo dat het ontzettend storend is.
De Touch Bar is weg. Ik had geen hekel aan de Touch Bar, maar echt veel voegde hij voor mij ook niet toe. De Touch ID sensor is groter, net zoals de hele rij function keys. De sensor lijkt een stuk sneller dan die in mijn vorige Macbook, maar dit kan natuurlijk ook komen doordat dit toen door een T2 SoC werd afgehandeld en het nu intern in de M1 Pro wordt verwerkt.
Beeld en geluid
Voor zowel het beeldscherm als de speakers geldt dat Apple dit altijd al goed voor elkaar had. De engineers bij Apple hebben zichzelf echter overtroffen, want het beeld is bizar goed. Blooming zie ik alleen als ik content in volledig scherm weergeef. Rond de muis is het heel subtiel aanwezig. Ook op de scheiding tussen de video en de zwarte balken kan een beetje blooming ontstaan als er felle kleuren zijn die van kleur of intensiteit veranderen. Dit straalt heel lichtjes uit naar het zwarte gedeelte.
Als diehard OLED fan kan ik dit scherm goed waarderen. De helderheid is duidelijk beter dan bij mijn OLED TV. Het contrast is een stuk dichter bij dat van een OLED. Helemaal perfect zijn ze beiden niet, maar op een laptop is dit vooralsnog de beste oplossing. Zeker aangezien burn in op een laptop veel sneller zou plaatsvinden.
De camera is ook verbeterd, maar videobellen deed ik toch al niet zo vaak op de Macbook. Zelfs nu is de front camera op de meeste smartphones gewoon nog een stuk beter. Dat betekent overigens niet dat het geen welkome verbetering is.
Ook de speakers zijn verbeterd. Ik had verwacht dat ik er op achter uit zou gaan. De speakers van een 14 inch zijn natuurlijk kleiner dan die op een 15 inch. Op volume is het vrijwel gelijk aan mijn 15 inch. Vooral de lage tonen zijn veel beter op de 14 inch en het geluid klinkt gewoon een stuk warmer. Ironisch genoeg begonnen de fans van mijn 15 inch zoals vanouds te blazen toen ik enkel een Youtube video afspeelde. Dat brengt ons op het volgende topic.
Prestaties, accu en thermals
Zoals ik in de inleiding al liet doorschemeren was ik niet per se op zoek naar meer power. Net zoals bij de normale M1 zorgt de M1 Pro voor een bijzonder snappy ervaring. Voor mij persoonlijk liggen de verbeteringen meer bij de accuduur en de thermals.
Ik heb in de 48 uur dat ik deze laptop nu aan de tand gevoeld heb nog geen enkel keer gemerkt dat er úberhaupt een fan aanwezig is. Het chassis wordt wel warm, maar dat is eerder comfortabel dan dat het storend is. Zo'n SoC produceert nu eenmaal warmte en dat zal op de een of andere manier moeten worden afgevoerd.
De accuduur is een van de weinige puntjes van kritiek die ik op de laptop heb. Begrijp me niet verkeerd, de accu gaat als hij vol is makkelijk een dag mee. Ik had echter gehoopt bijna 2 werkdagen zonder lader te kunnen doen. Wat el een hele vooruitgang is, is dat ik me normaliter haastte om een lader te vinden als ik beneden de 20% kwam. Nu begin ik er langzaam aan te wennen dat ik gerust nog een uurtje door kan werken, misschien zelfs nog wel veel langer.
Magsafe
Hoewel ik zeker zo lomp ben dat Magsafe de dag kan redden en ik ook zeker wel een paar keer veel geluk heb gehad met USB-C op mijn vorige Macbook, moet ik bekennen dat ik ook weer niet zo ontzettend baalde van het verdwijnen van Magsafe in 2016. Een Magsafe kabel is duur en de Magsafe2 van mijn MacBook Pro uit 2015 was niet bepaald een lang leven beschoren.
Dat wil niet zeggen dat ik het geen toevoeging vind dat Magsafe terug is. Magsafe is terug, en hoe? De kabel is ook nog eens een gevlochten variant. Helaas is hij nog wel wit. Apple snapt het nog steeds niet helemaal wat dat betreft. Persoonlijk vind ik wit een geweldige kleur. Of het nou om kleding of een auto gaat, het staat gewoon ontzettend strak en fris. Dat wil zeggen, als het schoon en smetteloos is. En wit is nou niet bepaald een kleur die het makkelijk maakt om dit fris te houden. Een zwarte kabel of AirPods ogen misschien een stuk minder fris, maar het ziet er niet zo ranzig uit na een aantal weken.
Zoals je misschien gezien hebt is Magsafe ook een minpunt voor mij. Het liefst had ik de 20 euro extra betaald voor een snellere lader, maar dan had ik weken op de laptop moeten wachten. Aangezien ik toch in elke hoek van mijn huis en tevens in mijn tas en auto een USB-C PD lader heb liggen en ik de meegeleverde lader dus niet zo vaak gebruik, is dit niet meteen een probleem.
Mijn kritiek op Magsafe is eigenlijk klagen uit luxe. Magsafe, hoe handig het ook is, druist in tegen het "One connector/cable to rule them all" principe dat ik zelf zo geweldig vind. Waar ik de Magsafe ook gebruik, ik zal altijd een extra kabel mee moeten sjouwen voor mijn Dell XPS (en natuurlijk mijn iPhone, als Apple nou gewoon eens een USB-C connector op die dingen monteerde....). Daarnaast was het juist handig dat ik met USB-C aan beide kanten in kon prikken. Magsafe betekent weer dat ik alleen links op kan laden. Ik kan natuurlijk altijd met USB-C laden, maar dan vallen de voordelen van Magsafe ook gelijk weg. En op de 16 inch betekent dat trouwens dat je niet kan snelladen. Voor mij is Magsafe dus een vloek en een zegen tegelijk.
De Notch en poorten
Over de Notch kan ik kort zijn. Is het een perfecte oplossing? Nee, verre van. Had ik dan liever een dikkere bezel gehad? Of misschien een kleinere en slechtere camera? Of misschien helemaal geen camera? Dat is een drievoud nee voor mij. Ik stoor me er niet aan, maar ik ben dan ook een van de mensen die nooit echt een probleem gehad heeft met de notch op een iPhone. Op de Macbook is het voor mij dus al helemaal geen issue.
Dan nog The Return of the Ports. Ik kan me niet herinneren dat ik in de 3 jaar dat ik laptops had zonder HDMI, ik ooit HDMI heb gebruikt. Ook een SD-lezer is niet iets dat ik vaker dan eens in de 4 jaar gebruik. Fijn dat ze er zijn, maar ik zou er niet extra voor betaald hebben. Ik zou dan meer aan USB-A gehad hebben, maar nog liever zie ik zo snel mogelijk alles overgaan op USB-C. Als ik dan toch een poort had mogen terugkrijgen dan was het een RJ45 aansluiting geweest, maar daarin ben ik natuurlijk de uitzondering.
Is het de prijs waard?
Dan tot slot the elephant in the room, voor mij tenminste. Had ik deze laptop gekocht als de 13 inch pro voor mij een optie was geweest? Objectief gezien denk ik van niet. De enige reden die ik dan had kunnen bedenken was puur hebberigheid. Ik kan luxe en kwaliteit ontzettend waarderen. De vraag is echter of die luxe honderden euro's extra zouden kunnen verantwoorden. Ik heb het geluk dat ik het zakelijk kan afschrijven, dus dat verkleind het gat natuurlijk enorm. Maar als ik heel eerlijk moet zijn, dan is de 13 inch Pro, of misschien zelfs de Air een betere koop dan de 14 inch Pro. Wanneer je per se dual monitor support nodig hebt zoals ik, dan zit er misschien helaas niks anders op. Ik verwacht wel dat Apple dit bij de M2 zal oplossen.
Het scherm, de webcam, de speakers, magsafe... het zijn stuk voor stuk fijne dingen om te hebben, maar mijns inziens geen honderden euro's extra waard. Als geld minder een issue is, dan kan ik maar 1 ding zeggen: van kopen krijg je denk ik echt geen spijt. De 14 inch MacBook Pro 2021 is namelijk echt een genot om mee te werken!
Mocht ik nog tegen nieuwe ontdekkingen aanlopen dan zal ik deze review blijven updaten.