Waarom Apple?
Als oude rot ben ik begonnen met windows 3.11 en eigenlijk altijd trouw gebleven aan windows als dagelijkse computer. Tot afgelopen zomer, na de zoveelste crash en de zoveelste windows update was ik het zat. De keuze is dan linux of apple. Ondanks dat ik meerdere servers op linux draai ben ik toch voor apple gevallen. Gewoon omdat ik ook een iPad en iPhone heb. Lekker makkelijk alles op 1 platform en de betrouwbaarheid van apple is prima.
Ik wilde een M1 processor omdat ik jaren plezier hoop te hebben en het laatste model en nieuwste processor zorgen voor langere ondersteuning. De prestaties van de processor zijn verbluffend, het energieverbruik is laag en de betrouwbaarheid lijkt wel oké te zijn. De M1 processor lijkt intel te hebben verslagen.
Geen instappertje?
De prijs van de MacBook Pro is voor mij absurd hoog en omdat ik niet van plan ben om heel veel zware video bewerkingen te gaan doen, leek mijn de Mac mini M1 voor mij meer dan voldoende. Daarom heb ik vol goede moed het "apple instap model" gekocht: de Mac mini M1 met 16GB geheugen en 512GB ssd. Maar helaas, meerdere beeldschermen en bluetooth betrouwbaarheid waren nou net 2 dingen die voor de Mac mini niet perfect zijn. Zie mijn andere review:
productreview: Apple Magic Keyboard met Touch ID en numeriek toetsenblok voor...
Dus na anderhalve week dan toch maar al mijn kralen geteld en terug gegaan naar de winkel met de glimlach en een MacBook Pro M1 gekocht. Deze keer weer de 16GB geheugen en 512GB SSD. Verder zijn er heel veel kernen voor CPU en GPU maar ik betwijfel of ik echt het verschil ga merken in mijn dagelijks gebruik.
De eerste indruk
De Macbook Pro wordt geleverd in de bekende witte doos met foto op de voorkant. In de doos zit de laprtop, een kabel, adapter en een boekje. Heel clean, zoals je van apple verwacht. De installatie was erg makkelijk, laptop openen en de laptop start meteen op.Alles ging al een zonnetje, meteen de upgrade gedraaid en dat was het dan al weer. Vergeleken met windows, geen plug & pray, geen bloatware en geen driver problemen.
De tweede indruk
- Afgelopen dagen een iMovie gebruikt om wat videos te editten. Nog geen 4k maar wel HD content. Terwijl ik de ene film aan het bewerken was, was er op de achtergond de 2e video aan het comprimeren en exporteren. Aan de prestaties merkte je niets, geen haperingen en ook geen fan die aanslaat. (Begin me langzaam aan zorgen te maken of er sowieso wel een fan in zit.

- De magSafe is de oplader van de MacBook. De ene kant zit een veel te grote "iPad" lader van 140W. Deze neemt aardig wat ruimte in beslag in de stopcontact. De andere kant heeft een hongerige connector die zich magnetisch vast vreet aan je MacBook Pro. De kracht waarmee deze zich vast vreet, is overtuigend. Ik denk niet st je de stekker er per ongeluk vanaf stoot. Als de MacBook laadt, kleurt een led op de stekker oranje. Is het opladen compleet kleurt de led groen. Erg makkelijk om te zien wat de status van het laden is. O ja en de led zit natuurlijk wel aan deze kanten van de connector zodat je altijd dit ledje kan zien.
Wat is goed
- Snelheid, deze laptop is snel, klikken en draaien;
- Het beeldscherm, wow wat is dat scherp. De YouTube videos in 4k knallen je beeldscherm uit. Zwart is echt zwart. Volgens mij komt het erg in de buurt met de OLED kwaliteit;
- Speakers, de laptop heeft een paar stevige speakers in zijn behuizing zitten. Het geluid is robuust (goede bass) en niet zoals mijn iPad Air3 of Acer laptop;
- Ventilator? Ze moeten aanwezig zijn, maar ik heb ze nog niet gehoord.
- Accuduur: Na 3 dagen heb ik de laptop maar eens aan de lader gehangen. Nee niet omdat het nodig was want de accu was 49%. Ik weet niet of de laptop de aangeven 20uur haalt maar het zal er niet veel vanaf zitten.
Wat kan beter
Valt er dan helemaal niets te klagen? Ja natuurlijk wel:
- De prijs, tja 2750 euro voor een laptop is gewoon belachelijk veel geld. Eigenlijk schandalig veel maar goed je krijgt er dan ook wel een monster van een laptop voor terug waar ik hopelijk lang plezier van ga hebben;
- Geen ethernet verbinding; Oké er zijn adapters te koop en misschien ben ik wel een ouwe lul, maar ik maak nog veel gebruik van ethernet verbinding voor mijn management lan;
- Gewicht: de 16" versie is geen lichtgewicht laptop met zijn 2.1 kg hij net zo zwaar als mijn oude Acer 15" laptop.
Wordt vervolgt........