Historie:
• 20211031 - Initiële review
Screenshots heb ik in deze review alleen in de afbeeldingengalerij verwerkt.
Disclaimer: Ik heb deze camera te leen gekregen via
Reviewclub ten bate van het schrijven van deze review! Deze review is verder niet door Reviewclub of Nest/Google gemodereerd, beïnvloed of wat dan ook, en betreft dus volledig mijn ongezouten mening en oordeel!
:strip_exif()/m/535868/1MHdRM1QpQpiN37Vsmycnzp7rxMJ94dU9eE2rXCYLnImEOqynd.jpeg?f=620xauto)
Inleiding
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Beveiligingscamera’s komen steeds meer voor in het straatbeeld. Persoonlijk vind ik dat ook niet zo gek. Autobranden komen almaar vaker voor en mensen willen hun privébezittingen, zowel binnen als buiten, graag goed beveiligen.
Daarnaast kunnen camerabeelden vaak goed richtinggevend zijn in een strafrechtelijk onderzoek om misdaden op te lossen. Dat is dan ook één van de redenen van het bestaan van
Camera in Beeld waar ondernemers én particulieren hun camera’s kunnen aanmelden bij de politie, zodat indien er iets voorvalt in je omgeving de politie dit register kan raadplegen om sneller bewakingscamera’s te vinden.
De Nest Cam Indoor Wired (
verder Nest) is een camera voor binnenhuisgebruik. “De Nest Cam heeft ingebouwde intelligente meldingen die je relevante informatie geven. Hij kent het verschil tussen een mens, een huisdier en een voertuig en geeft je alleen meldingen over wat belangrijk voor je is.” Aldus de
productpagina
Bij mij in huis heb ik al de nodige Google Nest producten, zoals de
Nest Hub Max, de
Nest Hub 2, de
Nest Protect en de
Nest Secure. Toen ik dus de kans kreeg om deze camera voor een maandje te testen greep ik die kans dan ook met beide handen aan!
Google Nest producten staan bij mij bekend om hun eenvoudige gebruik. Het instellen gaat moeiteloos en zodra het eenmaal staat, werkt het (normaliter) ook.
Terug naar boven
:strip_exif()/m/535868/1MHdRMxXJ4XWmUeN4hFSU4kdKgv2xa3nZmoJuTTbbmev2SWILE.jpeg?f=620xauto)
Specificaties
De specificaties zoals opgegeven door de fabrikant zijn:
Camera:
Video:
Maximale resolutie 1080p30
24/7 live weergave
HDR beeld
Nachtzicht (Verlichting tot 4.6m, 2 IR-leds (850 nm)
H.264-codering
Audio:
Hoogwaardige speaker en microfoon
Tweerichtingsaudio (full-duplex) met ruisonderdrukking
Draadloos:
802.11a/b/g/n/ac (2.4GHz/5GHz) Wi-Fi
Versleuteling met WEP, WPA, WPA2, WPA3 ondersteund
Bluetooth Low Energy (BLE)
Afmetingen en gewicht:
Hoogte: 9,85 cm
Breedte: 6,40 cm
Diepte: 5,69 cm
Gewicht met stroomkabel: 393 g
Vast netsnoer van 3 meter met USB-A connector
Terug naar boven
:strip_exif()/m/535868/1MHdRM29u3aFJc1JITprJLAlUgJOiY3Forj3TxHzLvpYgSse7C.jpeg?f=620xauto)
Unboxing
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Het leukste aspect van iedere review, de unboxing. Alsof je een (verjaardags)cadeautje aan het uitpakken bent!
Bron
Tijdens het uitpakken van de camera kreeg ik eigenlijk direct de indruk dat ik de Pixar lamp aan het uitpakken was. Eigenlijk lijkt ie er, bij nader inzien, totaal niet op, maar het was wel de eerste indruk die ik kreeg.
De camera voelt stevig/solide en zwaar aan. Je tikt hem niet zomaar om, so to speak. In de verpakking vind je verder, naast de camera met
geïntegreerde voedingskabel met twee kabelclipjes/-binders, een voedingsadapter, drie (luxe ogende) schroeven, drie wandpluggen, een quick start guide en garantiedocumentatie.
Het eerste wat me in negatieve zin aan de camera opviel was de geïntegreerde, drie meter lange USB-kabel welke dus niet (zomaar) vervangen kan worden. Dit is iets om rekening mee te houden tijdens het plaatsen, als je bijvoorbeeld (zoals ik) een knager van een kat hebt die het soms leuk vinden om op kabels te kauwen. Gelukkig doen ze dit niet vaak, maar een UTP-kabel welke naast mijn wasmachine uit de grond kwam (uit een loze leiding die daar lag) heeft het in het verleden al flink moeten ontgelden.
Ook vond ik het jammer dat er een USB-A plug op zit. Een USB-C plug is al een stuk kleiner, mocht je de kabel door een muur heen willen boren.
Terug naar bovenNest Aware
De Nest geeft met een gratis account tot drie uur aan ‘event video history’. Dit houdt in dat alleen gedetecteerde gebeurtenissen worden geregistreerd, en je dus maar drie uur terug kan kijken in de gebeurtenissen. Zover ik kon nagaan kon ik met een gratis account verder geen clips opslaan, zoals het staat uitgelegd op
de supportpagina. Een omslachtige manier om het met een gratis account op te slaan is door een screenrecorder te gebruiken.
Als je langer terug wilt kunnen kijken en clips wilt kunnen exporteren/delen/opslaan, heb je een Nest Aware of Nest Aware Plus abonnement nodig. Voor alle details aangaande de abonnementen en opslag voor Nest camera’s in het algemeen:
Bron
Op het moment van schrijven (en dat is eigenlijk sinds de introductie van de nieuwe abonnementen niks veranderd) kost Nest Aware 5 euro per maand, of 50 euro per jaar. Nest Aware Plus kost 10 euro per maand of 100 euro per jaar. Je kan dan zoveel camera’s toevoegen als je wilt. Bij het oude abonnement moest je nog een abonnement per camera afsluiten. Meer informatie over Nest Aware vind je
hier.
Terug naar bovenEerste gebruik
Het instellen van de camera voor eerste gebruik is vrij eenvoudig. Ondanks dat ik al in verschillende berichten en reviews had gelezen dat de camera met de Google Home app moet worden gebruikt, probeerde ik de camera alsnog eerst in de Nest app toe te voegen. Helaas kreeg ik daar al direct de melding dat deze camera via Google Home ingesteld dient te worden. Het instellen is een fluitje van een cent, kwestie van de stappen doorlopen. Nadat je alles hebt doorlopen wordt er (waarschijnlijk) eerst nog een update geïnstalleerd, daarna is de camera klaar voor gebruik.
Zodra je de camera hebt geconfigureerd is er relatief weinig naderhand in te stellen. Je kan aangeven wanneer je
notificaties wenst te ontvangen, waarin je de opties mensen, dieren, voertuigen en beweging hebt. Standaard staat uitsluitend ‘mensen’ aangevinkt. Verder kun je aangeven of je push notificaties wenst te ontvangen, en of je deze alleen wilt krijgen als je van huis bent.
Onder
gebeurtenissen kan je allereerst verschillende zones toevoegen. Per zone kan je vervolgens instellen waarvoor je event history terug wilt kunnen zien, uit bovengenoemde vier categorieën. Daarnaast heb je ook de zone buiten je ingestelde zones, waar je ook event history voor kunt terugzien. Daarnaast kun je ook hier weer instellen wat je in je event history wenst terug te zien, en of je hier notificaties voor wenst te ontvangen. Wat je hier wijzigt, zie je ook weer terug onder notificaties, en andersom.
Onder
video kun je de kwaliteit instellen. De keuze is hier tussen ‘hoog’ (standaard) en ‘max’. Zelf heb ik geen verschil in kwaliteit waargenomen op mijn telefoonscherm, maar mogelijk dat met een
Nest Aware abonnement verschil in kwaliteit tussen de clips te zien is.
Verder kun je hier aangeven of je de IR-LEDs wilt gebruiken voor nachtzicht. Video zal in dat geval zwart-wit worden weergegeven. Standaard is hier ‘automatisch’. Verder heb je de keuze tussen altijd aan of uit. Deze laatste kun je voor kiezen als je bijvoorbeeld Philips Hue verlichting gebruikt in combinatie met een bewegingssensor.
Ook kun je de felheid van de status LED hier aanpassen van automatisch (standaard) naar hoog of laag. Als er live wordt meegekeken zal de groene status LED altijd flashen.
De laatste instelling die je onder ‘video’ vindt is om het beeld 180 graden te draaien, op het moment dat je de camera ondersteboven hebt gemonteerd.
Onder
audio heb je de optie om de microfoon uit te schakelen, en los daarvan of je wilt dat audio wordt opgenomen of niet. Met deze optie uitgeschakeld kun je nog wel live meeluisteren, maar bij het terugkijken van beelden heb je dan geen geluid.
Tot slot heb je onder ‘audio’ de instelling om het camera volume aan te passen, voor het moment dat je ‘Talk & Listen’ gebruikt. Hier heb je in vijf stappen van laag naar hoog volume.
Terug naar boven
:strip_exif()/m/535868/1MHdRM1ufFFIbYCYDxRIqw84zYaWAuOI1HafGZUGLTiZdxMXVU.jpeg?f=620xauto)
Ervaringen/Beeldkwaliteit
Omdat de camera voor indoor gebruik is bedoeld zal je in principe vrij weinig meldingen krijgen als je alleen meldingen wilt ontvangen op het moment dat je van huis bent. De camera kun je van binnenuit door het raam naar buiten richten, maar mijn ervaring is dat dit alleen overdag redelijk werkt, en ’s nachts op het moment dat je in een goed verlichte omgeving woont.
De (indoor) beeldkwaliteit vind ik overdag, bij normaal licht goed en bij schemer zodra de nachtzicht wordt ingeschakeld of ’s nachts redelijk.
De beelden overdag vind ik er erg scherp uitzien. De beelden lijken veel detail te hebben, al heb ik de beelden zelf niet kunnen opslaan om ze op de computer te kunnen bekijken.
’s Nachts en bij schemer, zodra nachtzicht is ingeschakeld, is het beeld wat meer brokkelig. De beeldkwaliteit zal daarnaast mede afhankelijk zijn van de internetkwaliteit en -snelheid die je thuis hebt. In mijn geval gaat het om een appartement met, al zeg ik het zelf, zeer goede wifi dekking in en rondom het huis, en heb ik 1 gigabit synchroon, wat ik meestal ook wel redelijk haal.
Tijdens het plaatsen is het wel handig om er rekening mee te houden hoe en waar je hem plaatst, en eventueel ook te testen in het donker. De positie waar ik initieel voor koos zorgde ervoor dat de camera in het donker continu wisselde tussen nachtstand en de normale stand, doordat voor het donker, met de IR-leds was het net te licht (IR-leds gaan eerst maximaal, en zwakken daarna af om het beeld niet te veel te overbelichten, tot de minimale stand).
De minimale stand van de IR-leds bleek echter nog te fel te zijn voor hoe de camera stond gepositioneerd, en daardoor schakelde de nachtstand uit, en daarna weer in, omdat het toch te donker bleek. Na dit een tijd op zijn beloop te hebben laten gaan (niet actief gemonitord) bleef de camera uiteindelijk toch in de nachtstand staan.
Wat ik wel een nadeel vind van de Nest Cam, is dat op het moment dat er een internetstoring is, dat er geen beelden kunnen worden opgeslagen. Je kunt niet zoals met de EZVIZ beelden lokaal/in eigen beheer op een SD-kaart opslaan, of via je interne netwerk op een NAS. Nest/Google cloudopslag is je enige optie.
Wat wel weer fijn is, is dat je de beelden op een Nest Hub (Max/2) kunt weergeven. Je kan dit handmatig via het display doen, of met een voice commando. Je kunt de beelden op meerdere displays tegelijk weergeven, in tegenstelling tot de camera van EZVIZ. De weergave, zover ik het heb getest, blijft actief tot je deze zelf beëindigt. Wel kreeg ik op den duur toen ik ging kijken de melding dat de feed niet meer beschikbaar was. Wat hiervan de oorzaak is, geen idee. Herstarten van de stream loste het probleem echter op.
De microfoon van de Nest is verder ook erg gevoelig. Zachte geluiden uit andere kamers waren hoorbaar, bijvoorbeeld het openen van de koelkast. Mijn keuken ligt tegenover de kamer waar de camera staat, maar het klonk haast alsof de koelkast in dezelfde ruimte stond.
Terug naar boven
:strip_exif()/m/535868/1MHdRM203ZEvQlbhNk5dpjF70ikYCm8vYBKCOwTnFHgR3Uy11c.jpeg?f=620xauto)
Portscan
Op het moment dat ik een portscan wilde doen van de camera, kwam ik erachter dat de camera met een ander netwerk was verbonden dan ik hem initieel had gezet. Ter beeldvorming, ik heb mijn modem van mijn provider, waar ik mijn Nest Secure (alarmsysteem) en Nest Protects (rookmelders) op heb aangesloten, en ik heb daarachter mijn Ubiquiti AmpliFi staan waar ik de rest van mijn apparatuur aan verbind. Hier zit o.a. de Nest Hub Max en Nest Hub 2 op, evenals mijn EZVIZ C6W.
Tijdens het instellen van de camera, echter, zag ik één van mijn drie Nest Protects oplichten. Ik vond dit al vreemd, maar had er verder geen aandacht aan geschonken. Mogelijk dat de Nest Cam toch op de een of andere manier daar zijn netwerkinstellingen vandaan heeft gehaald, in plaats van uit mijn telefoon. De netwerkinstellingen zelf zie ik in de Google Home app in ieder geval niet.
De portscan leverde uitsluitend poort 11095 als open poort op. Het
internet vertelt mij dat dit het Nest Protect Protocol is, wat logisch klinkt.
Privacy
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Het voornaamste privacy risico dat anderen mee kunnen kijken met je beelden komt voort uit slechte beveiliging van accounts. Op het moment dat je je wachtwoord overal hergebruikt, en je geen tweefactorauthenticatie (2FA) hebt gebruikt, zal het op den duur ongetwijfeld voorkomen dat iemand meekijkt met je camera of dat er
iets anders gebeurt.
Daarom hierin het advies voor al je accounts een sterk en uniek wachtwoord te gebruiken, en waar mogelijk (en met Google accounts kan dit) 2FA in te schakelen.
In hoeverre Google/Nest personeel toegang heeft tot je beelden, ongetwijfeld dat ze dit kunnen, maar ik mag toch hopen dat ze niet zomaar je beelden gebruiken. Maar, ik heb niet de privacy voorwaarden van Google doorgelezen/uitgespit en ben dit eerlijk gezegd ook niet voornemens om te doen. Ik verwacht van Google/Nest hierin toch wel enige professionaliteit.
Terug naar bovenConclusie
De Nest Cam Indoor Wired is een mooie, stevige camera met een goede beeldkwaliteit. De aanschafprijs vind ik prima, maar ik vind het nadelig dat je geen opslag in eigen beheer kunt gebruiken, en dat je voor langere opslag van beelden een abonnement nodig hebt.
Als je al in het Nest ecosysteem zit, en bijvoorbeeld de Nest Doorbell al hebt i.c.m. Nest Aware, dan is deze camera een goede toevoeging gezien zijn prijs. Wordt dit je eerste camera en heb je niet de ambitie je huis vol te hangen met Nest camera’s, dan zou ik persoonlijk verder kijken voor andere opties. De maandelijks/jaarlijks terugkerende kosten vind ik voor een enkele camera aan de hoge kant.
Wat ik verder wel fijn vind aan het Google/Nest ecosysteem is dat op het moment dat bijvoorbeeld het brandalarm afgaat, of het inbraakalarm wordt getriggerd, de camera’s aan gaan en een gebeurtenis registreren/vastleggen. Afhankelijk van je abonnement kun je dan dus binnen drie uur, 30 of 60 dagen de beelden terugkijken.
Terug naar boven
:strip_exif()/m/535868/1MHdRM40vC8ZUHNbuOuvdmhWJNFwixljdBR5uwqdQCuQJ4QO84.jpeg?f=620xauto)
Afsluiting
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Heb je aan de hand van mijn review nog vragen over de Nest Cam Indoor (Wired), stel ze gerust hieronder in de comments. Heb je een foutje gespot of heb je aanvullingen op de review? Stuur me dan met liefde
een PB'tje!
En last but not least, als je het einde van deze review hebt gehaald, hartelijk dank dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen (en eventueel een reactie achter te laten)! Ik zou het ook top vinden als je mijn review zou willen beoordelen. Dit kan rechtsboven, of onder de afbeeldingengalerij.