QNAP TS-253D (zonder harde schijven) Review

Wody Testpanel
25 oktober 2021, laatste update op 28 oktober 2021, 1.853 views Testpanel

QNAP TS-253D (zonder harde schijven)

Een klein en snelle NAS welke goed werkt waar het voor bedoeld is.

Pluspunten

• Erg snel
  • Veel mogelijkheden
  • Klein

Minpunten

• Functies soms moeilijk te vinden

Inhoudsopgave

8. Toegankelijkheid
  9. Laatste dingen
    1. Wijzigingen
2. Inleiding en motivatie
Als onderdeel van het Oktober Testfest 2021 mocht ik deze NAS testen, en als tegenprestatie voor het schrijven van deze review zou ik de NAS mogen houden, en zal ik een goodiepakket krijgen.

Mijn motivatie om mee te doen was dat ik een zelfbouw-NAS gebruik en benieuwd was of deze QNAP NAS als vervanging of aanvulling zou kunnen dienen, voor het opslaan van back-ups, en of 2.5GbE echt zin heeft.

Toen ik de NAS ontving, kreeg ik hem zoals je hem in de winkel koopt, waardoor ik nog wel voor schijven en een 2.5GbE netwerk moest zorgen.

Verder is vanuit Tweakers is mij gevraagd een uitgebreide review te schrijven, en hierbij speciaal te letten op gegevensbackup van eind-apparaten, snapshots en back-up daarvan, en 2.5GbE, en de standaard dingen die je in iedere Tweakers review terugvindt.

Als laatste wilde ik nog opmerken dat ik geprobeerd heb geen standaard foto’s gemaakt heb die je in iedere review ziet, aangezien mensen vaak meer reviews lezen en het vervelend is om steeds hetzelfde te zien.
3. Verpakking
Het is duidelijk dat QNAP al jaren NAS-en maakt, en een goede verpakking heeft gevonden. Het karton van de standaard bruine doos is niet erg dik maar erg stevig, en de NAS is verpakt in een plastic zak en met twee blokken schuimplastic eromheen in de doos gestopt. Ook is er een aparte doos voor de kabels en documentatie. Wat me opviel, is dat de stroomkabel los in een hoekje in de doos gestopt was (handig voor de fabrikant), maar ook in de loze ruimte in de aparte doos gestopt kan worden.
De doos met verstopte stroomkabel

Wat me ook opviel, was dat er aan de buitenkant een icoon staat voor een 10GbE/SSD kaart terwijl op de website een icoon staat voor een PCIe kaart. Dit blijkt dit reclame te zijn, en er zit niet zo'n kaart in.
3.1 Kabeldoos
Zoals gezegd is er een aparte doos voor de kabels, schroeven, en documentatie. De adapter (een 12v 65watt exemplaar) samen met de stroomkabel is zo'n 2 meter lang waardoor het apparaat ver van een stopcontact kan staan. Ook de bijgevoegde netwerkkabels zijn 1.8m lang.

De schroeven zijn vooral bij belang bij een 2.5'' schijf of SSD, maar het is aan te raden om deze ook bij een 3.5'' te gebruiken als je het apparaat wel eens verplaatst.

De documentatie die er bij zit is een installatie-gids, en garantie-informatie. De installatiegids bestaat vooral uit plaatjes en bestaat zo'n beetje uit stop schijven erin, en zet hem aan.
Het is sterk aan te raden documentatie van de QNAP website te downloaden, aangezien je deze echt nodig hebt.
Helaas is de gebruikershandleiding van het apparaat niet in het Nederlands beschikbaar, waardoor je wel buiten-de-grenzen moet kunnen praten, want je hebt hem bij diverse dingen wel nodig (bijvoorbeeld om te kijken of je het apparaat wel compleet ontvangen hebt, omdat in de installatiegids een verkeerd aantal schroeven staat afgebeeld).

Voor het besturingssysteem is er een gebruikershandleiding beschikbaar. Deze is voor QTS (het besturingssysteem) 4.5 wel in het Nederlands. Op het moment van schrijven is echter net QTS 5.0 beschikbaar gesteld, en voor deze versie is die op het moment de handleiding alleen in het Engels beschikbaar.
4. Buitenkant apparaat
De buitenkant is voornamelijk (stevig) plastic, maar dit voldoet goed. Wel is het even opletten dat alle bescherming verwijderd wordt, er zitten namelijk vooral aan de voorkant veel plakplastic om dingen te beschermen (op het deurtje, maar ook van binnen op de trays en naast de aan-knop).

Het gewicht van de NAS is meer dan ik er verwacht van had (zo'n 1.5 kilo) maar toch is het makkelijk op te pakken, ook met harde schijven erin.
4.1 Aansluitingen
De NAS heeft zoals bekend 5 USB aansluitingen, waarbij 3x USB 2.0 en 2x USB 3.2 Gen1 (wat hetzelfde is als USB 3.1 Gen1 en USB 3.0), twee RJ45-netwerkpoorten en een HDMI poort.

De RJ45 poorten worden bestuurd door een Realtek RTL8125 chip, dus kunnen werken op 2.5GbE maar ook 1Gb, 100Mbit en 10Mbit (Mocht je echt 10Mbit willen proberen, gebruik dan niet de web-interface).

Ook zit in de hoek een stroomaansluiting, voor eerder genoemde adapter. Ik nam aan dat deze voldoet zelfs als het apparaat helemaal vol zit (met schijven, optionele uitbreidingskaart met daarop cache-SSDs en netwerkpoort), maar dat het misschien zonder dat ook met minder stroom aankon, dus dat riep om een experiment.
Hieruit bleek, dat mijn exemplaar met alleen schijven minder dan 40 watt gebruikte. Helaas werkte mijn POE+ adapter niet goed Inmiddels kunnen testen met POE+, en hieruit blijkt dat met SSDs nog steeds alles werkt, mijn schijven+NAS zo'n 20 watt idle gebruiken samen, maar met opstarten en gebruik meer dan mijn adapter kan leveren. Als je HDDs will gebruiken, en POE, dan dien je dus minimaal POE++ (802.3bt) en bijbehorende POE++ naar 12v adapter te gebruiken.
Met alleen een POE adapter (die 15 watt aan kan) werkte het met schijven niet (wat niet raar is). Met alleen SSDs bleek het apparaat echter prima te werken (het gebruikt dan tussen de ongeveer 8 en 15 watt ongeveer).

Wat ik nog wel een beetje mis, is een geluidsaansluiting. Alhoewel HDMI geluid doorgeeft, kan het handig zijn om apart geluid te hebben, indien een monitor of TV geen geluidsaansluiting heeft, en geen (of slecht) geluid heeft.
Toen ik echter de uitbreidingsmogelijkheden onderzocht, bleek het nog mee te vallen.

Ook zit er nog een Kensington-slot op. Of dit echt nuttig is, betwijfel ik een beetje. Immers zijn de schijven niet beveiligd, en die kan je dus gewoon meenemen, of het apparaat nu vast zit of niet, en vaak zijn die schijven veel meer waard dan het apparaat zelf.
4.2 Trays
Om het apparaat te gebruiken, dien je harde schijven (of SSDs) op trays te monteren, en ze in het apparaat te doen. Omdat je ze er daarvoor echt uit moet halen, reken ik deze bij de buitenkant.

Deze trays zijn al bij meerdere modellen gebruikt, en voldoen prima als je slechts enkele malen van schijf wil wisselen. Wel ben ik bang dat als je het vaak wisselt, eventueel de zijkanten die je gebruikt om 3.5'' schijven vast te zetten het niet meer goed doen, of het mechanisme waarmee de schijf vast gezet wordt afbreekt, omdat je tegelijk aan de hendel moet trekken terwijl je op het plastic drukt waarmee het vast zit.
Ook moet je ietwat voorzichtig zijn. Het is niet mogelijk om ze omgekeerd in het apparaat te stoppen, maar als je ze op de goede manier er in duwt, maar toch wat scheef (waardoor het stroever gaat) kan het zijn dat de zijkantjes van de tray af springen, of zelfs dat de tray klem blijft zitten.
Foto met detail tray waar ik denk dat het eventueel mis mee gaat

Voor het geval er iets kapot zou gaan, of extra trays handig zouden zijn (bijvoorbeeld om de trays+schijven mee te nemen, en andere schijven in het apparaat te doen) ben ik gaan zoeken of deze los te koop waren, dat was een avontuur. Het blijkt namelijk dat in de QNAP EU winkel bij veel producten geen plaatjes staan, en het nummer dat op de tray zelf staat geen artikelnummer is.
Het blijkt dat bij de internationale winkel van QNAP wel plaatjes staan, waardoor ik er achter kwam dat het artikelnummer van de trays TRAY-35-NK-BLK04 is (waarbij de prijs op de internationale winkel wel bijna 2x zo hoog is).

5. Binnenkant apparaat
Van binnen is ook de ervaring te zien. Alles is functioneel, en de dingen die bereikbaar moeten zijn, zijn ook goed bereikbaar. De NAS maakt gebruik van een (neem ik aan) door QNAP ontworpen printplaat, welke duidelijk lijkt op die van andere modellen.

Wat wel voor verbetering vatbaar is, is de batterij. Deze is niet bereikbaar zonder het apparaat uit elkaar te halen (denk ik, aangezien ik dat niet gedaan heb omdat ik goed met het apparaat moest omgaan).
5.1 Ventilator
De ventilator aan de achterkant is te vervangen, wel is het aan te raden eerst de ventilator er uit te halen voor de stekker losgehaald wordt, alhoewel het andersom ook kan met wat gepruts. Dat is ook te zien in de foto, waar te zien is hoe ik het ontving (de ventilator werkte prima, toch heb ik de stekker nog even goed aangeduwd).

De ventilator is meestal erg stil, pas bij meer dan 50% begint het iets luider te worden heb ik het idee.
Moet de NAS niet opvallen en vervang je daarom de ventilator, je kan in de BIOS de piep uitzetten, en ook in het hardware menu zijn geluidssignalen uit te zetten, en kan je de leds helemaal uit zetten of minder fel maken. En, je kan hier nog tijden voor instellen ook.

Mocht er meer koeling nodig zijn, zonder PCIe kaart in de NAS, zou je (als mod) bovenop de kooi van de schijven nog een ventilator kwijt kunnen, qua ruimte. De lucht ervan kan dan nergens heen en bevestigen is ook lastig, dus zin heeft het niet echt.

Nog wat temperaturen, over het algemeen bleek de processor zo'n 50 graden te worden, de schijven 40 graden, en de buitenkant hield het bij zo'n 30 graden. Dit alles bij een kamertemperatuur van 21 graden.
De ventilator doet goed zijn best. Dat rare ding rechts is geen moederbord, maar een sticker.
5.2 Geheugen
Het geheugen vervangen zoals in de handleiding staat werkt ook, maar toch zou ik aanraden om bij modellen zoals deze (met 2 schijven) de plastic buitenkant te verwijderen, zodat dingen beter bereikbaar zijn.
Trouwens, volgens de specificaties van QNAP accepteert het apparaat 8GB. Dit komt omdat Intel bij deze processor 8GB als maximum opgeeft. Het apparaat zelf geeft echter aan in de BIOS-tabellen dat het 32GB accepteert. Dit kan komen doordat men bij Intel simpelweg niet getest heeft met meer dan 8GB, of omdat het niet altijd 100% functioneert.

Omdat ik toch wilde weten of het zou werken, heb ik op eigen risico er 16GB bij geprikt, en dit werkt ook inderdaad bij mijn exemplaar, en wordt ook daadwerkelijk gebruikt indien nodig.

Alhoewel het dus bij mij werkt, heb ik de NAS bij het testen alleen gebruikt met het originele geheugen, een AD4S2666J4G19-BSSZ module. Dit blijkt in de praktijk ook voldoende voor alles wat ik er mee gedaan heb, meestal werd ongeveer 2GB door het systeem gebruikt (en de rest dus voor buffers). Mocht je docker of VMs willen gebruiken, of veel applicaties tegelijk, is het wel aan te raden meer geheugen er in te stoppen.

Als laatste raad QNAP het aan om alleen hun geheugen te gebruiken. Mocht je problemen hebben met ander geheugen, probeer dit eerst te verwijderen en te zien of het dan wel werkt.
5.3 Uitbreidingsmogelijkheden
Zoals bekend zit er een PCIe slot (PCIe Gen 2 x4) in voor uitbreidingen. Daar zijn er veel van beschikbaar, die zich voornamelijk toeleggen op uitbreiding van opslagruimte, of verbindingen leggen.
Het slot heeft een open einde, waardoor ook grotere kaarten in passen. Fysiek past een x8 kaart, maar het is wel oppassen, er zit namelijk een set pinnen met het label 'reset' erg dicht bij de connector.
Mocht je eventueel de kooi waar de schijven er in zitten er af halen, denk ik dat je er zelfs een x16 in zou kunnen stoppen, maar dat is niet erg nuttig.
Het open slot. Links de pinnen. Let ook op de COM-poorten rechts.

De NAS werkt alleen met uitbreidingskaarten die compatibel zijn en door de BIOS worden herkend. Andere kaarten worden niet geactiveerd waardoor ze niet te gebruiken zijn. Ik heb dit getest door een SAS-kaart er in te stoppen, en die werd wel door linux herkent (te zien met lspci) maar deed verder niets.

Toch zijn hier uitzonderingen op. Zo wordt een qxg-2g4t-i225 (4 poorts 2.5GbE netwerkkaart) niet door de TS-253D ondersteunt (wel de 2-poorts en 1-poorts versie). Een andere QNAS NAP, de TS-251D ondersteunt deze 4-poorts kaart wel. Het onverwachte is, de BIOS van de TS-253D en TS-251D is hetzelfde (wat raar is, je zou verwachtten dat de TS-253D, TS-453D en TS-653D dezelfde bios gebruiken aangezien ze allemaal als TS-x53D aangeduid worden).
Het resultaat is dan ook dat deze kaart wel gewoon lijkt te werken, terwijl deze dat niet zou moeten doen (alhoewel ik niet alle 4 poorten tegelijk gebruikt heb).

Ook kan de NAS uitgebreid worden via USB, waarbij meer mogelijk is dan je zou verwachten. Zo kan je (een of meerdere) harde schijven aansluiten, maar ook bluetooth, wifi en geluid is een optie.

Wel is het goed opletten, bij de compatibiliteits-lijst staan ook USB-printers, maar die worden door QTS 5.0 (nog?) niet ondersteunt.

6. Ingebruikname
Als eerste heb ik het apparaat gebruikt zonder netwerkverbinding, met toetsenbord en muis en via HDMI om te kijken of het apparaat het ook zo zou doen, en om te zien met welke versies het apparaat geleverd werd.
Het blijkt dat mijn exemplaar beschikte over BIOS versie Q04WAR08 en QTS versie 4.5.2.1605.
Hierdoor kon ik ook opzoeken dat het apparaat werd gemaakt in Maart van 2021 (ook diverse onderdelen in het apparaat hadden ongeveer die datum), en dat deze QTS-versie niet te downloaden is.
6.1 BIOS/UEFI
Aangezien er een nieuwere BIOS beschikbaar was, heb ik deze eerst bijgewerkt (deze is te vinden onder Driver in plaats van Operating System op de downloadpagina, gek genoeg).
Dit viel mee. Het kan niet gelijk vanuit de BIOS, maar moest vanuit de UEFI-shell. De procedure hiervan staat niet in de handleiding maar wel ergens op de QNAP site, en werkte prima.

De BIOS zelf is verder niet echt interessant en redelijk standaard. Eigenlijk het enige wat van belang is, zijn de functies Restore AC power loss waar je in kan stellen wat er moet gebeuren nadat de stroom uitgevallen is en terugkomt, de BIOS BEEP functie, waarmee je het geluid kan uitzetten, en password, waar je het wachtwoord ter bescherming van de bios kan instellen.
6.2 Aan
Hierna heb ik schijven in het apparaat gedaan, en de installatie-procedure doorlopen. Dit ging op zich prima, maar aan het eind werd geen IP-adres weergegeven (want geen netwerk aangesloten). Hierna werd nog verteld dat als ik het apparaat via HDMI wilde gebruiken ik Hybrid Desk Station moest installeren via een andere computer, en kon dus niet verder.

Na het aansluiten van het apparaat op het netwerk was er nog een probleem. Het login-scherm vroeg om een wachtwoord, terwijl de installatie hier niets over verteld had. Ook is het niet makkelijk te vinden wat het wachtwoord is, er staat niets in de snelle installatiegids. Pas bij het lezen van de gebruikershandleiding op pagina 43 stond wat het standaard-wachtwoord is (en pagina 58 van de Nederlandse QTS 4.5.x handleiding). Het blijkt dat het MAC-adres gebruikt wordt als standaard wachtwoord, waarna ik dit moest opzoeken op de sticker op de onderkant.

Hierna heb ik het besturingssysteem bijgewerkt, en dat ging zonder problemen. De meeste dingen heb ik ook gedaan met dit besturingssysteem, namelijk QTS 4.5.4.1800. Het lijkt dus het handigst om het apparaat via de web interface of een applicatie te installeren, en niet zoals ik gedaan heb.

Update: Tegenwoordig is QTS 5.0 ook voor de TS-253D beschikbaar, en hiermee zijn ook de problemen weg. Hierbij wordt namelijk wel om een gebruikersnaam en wachtwoord gevraagd, ook zonder netwerkverbinding. En ook worden alle gegevens nogmaals weergegeven aan het einde. En, ook Hybrid Desk Station is te installeren zolang er maar een netwerkverbinding is en de schijven ook ingedeeld zijn (dus je hebt nog steeds een computer nodig).
Het verstandigst is dan ook om, als er nog een oudere QTS versie aanwezig is, na de installatieprocedure het besturingssysteem bij te werken, en niet zoals QTS vraagt de schijven in te richtten.

7. Gebruik
Over het algemeen ging het makkelijker dan ik dacht. Verbinding leggen via windows of linux werkt makkelijk. Verder heb ik natuurlijk wel dingen geprobeerd, maar erg veel niet.
Wat me hier vooral bij opviel, is dat er zoveel mogelijk is, dat het echt wel handig is om de handleiding bij de hand te hebben, om de mogelijkheden te vinden, wat soms niet makkelijk is. Ook is er enorm veel informatie beschikbaar op het internet, en op de QNAP paginas, en ook het apparaat zelf beschikt over veel hulp-paginas.

Verder viel me op dat het apparaat erg snel reageert op dingen, en ook met overdrachtssnelheden er uit haalt wat er in zit.
7.1 Lezen en Sch(r)ijven/netwerken
Door diverse mensen werd gevraagd of bij de NAS schijven zaten, indien niet, dat het dan beter was om snelle moderne schijven te gebruiken zodat je de volledige snelheden zou kunnen testen. Dat is natuurlijk waar, maar het leek mij leuker om de uitersten op te zoeken.

Hiervoor heb ik gebruik gemaakt voor traagheid van een paar WD Green schijven in RAID 0, een paar Samsung Spinpoint F4 schijven in RAID 1, en voor snelheid een paar Samsung EVO 870, ook in RAID 0. Ik heb speciaal voor deze oude schijven gekozen omdat deze al lang in mijn bezit zijn, en ik dus weet wat ik ervan kan verwachtten.

Precieze gegevens heb ik niet genoteerd, want erg onverwacht was het niet, met RAID 1 krijg je een 1GbE verbinding vol want de schijven zijn sneller, en op 2.5GbE gaat het wel iets sneller, tot zo'n 130MB/s.

Met HDDs op RAID 0 hetzelfde patroon, 1GbE geen probleem, op 2.5GbE gaat het wel sneller, tot zo'n 250MB/s (totdat de cache op de harde schijf vol zit, en dan gaat het zoals verwacht de snelheid naar de kelder)

SSDs op RAID 0 is een ander verhaal. Toen ik hier mee bezig was, informeerde de NAS dat eindelijk QTS 5.0 voor de TS-253D uit was, en kon zo mooi het verschil tussen QTS 4.5.4.1800 en QTS 5.0.0.1828 laten zien.

Het blijkt namelijk, dat zoals verwacht met SSDs op RAID 0 je zowel een 1GbE als een 2.5GbE verbinding helemaal vol krijgt. Echter, in QTS 5.0 zijn er verbeteringen doorgevoerd waardoor dingen duidelijk beter gaan. Waar QTS 4.5.4 nog pieken en dalen laat zien in de grafieken van Windows tijdens het kopiëren, zijn deze bij QTS 5.0 helemaal weg, en bovendien is de snelheid hoger bij een 2.5GbE verbinding, van zo'n 250MB/s naar 275MB/s.

Bij lezen en kopiëren van de NAS naar een computer was er hetzelfde patroon, zolang de NAS niet bezig is met iets, gaat het prima, maar als deze wel bezig is, heb je liever snelle schijven.

Bij het kopen van schijven is het dan ook zaak op snelheid te letten, want alhoewel mijn HDDs oud zijn, is het nog steeds mogelijk om NAS-schijven te kopen die net als mijn schijven slechts 150MB/s of minder sequentieel kunnen lezen of schrijven.

Als laatste nog even over 2.5GbE. Om eerlijk te zijn, voor ik het gebruikte leek het me niet wat. Er is immers al 10Gb (en sneller). Bovendien zijn 2.5 en 5GbE gebaseerd op de 10Gb standaard. Toch blijkt er een groot verschil, kabels waar geen 10Gb over kan, kunnen nog wel de langzamere snelheden aan, en hierdoor hoef je nog geen kabels te vervangen.
Nu ik dan ook 2.5GbE gebruikt heb, apparatuur ervoor niet eens zo duur is, en blijkt dat zelfs oude HDDs toch wel erg veel sneller zijn dan een 1GbE verbinding, om het over SSDs maar niet te hebben, ben ik toch wel van plan om de rest van mijn apparaten ook maar op 2.5GbE te gaan verbinden.
7.2 Kapotte schijven
Een NAS is leuk, maar je merkt pas wat je er aan hebt als het mis gaat. Bij zowel RAID 0 als RAID 1 kan je problemen krijgen, de NAS kan bijvoorbeeld kapot gaan en de schijven meenemen, of schijven kunnen kapot gaan zonder dat het gemerkt wordt. Je moet dus ook van een NAS gewoon back-ups maken.

Omdat ik wilde weten wat er zou gebeuren als er schijven kapot gaan, heb ik ook een paar kapotte schijven in de NAS geprobeerd. Let wel, het gaat hier om schijven die al kapot zijn voor ze in de NAS gaan, en dus niet schijven die tijdens het gebruik kapot gaan. Het gaat dus om een uitzonderlijke situatie die in de praktijk hopelijk nooit voorkomt.

De twee schijven die ik heb geprobeerd, waren een schijf die wel verbinding maakt, maar steeds de verbinding verliest, en een schijf die vol met kapotte sectoren zit die niet hersteld kunnen worden.

Helaas blijkt de NAS het hier slecht te doen. Tijdens het opstarten geven de LEDs aan de voorkant aan dat alles prima is, terwijl het besturingssysteem goed aangeeft dat er 1 schijf niet aanwezig is, en de 2e niet goed is. Ook laat de NAS het toe de schijven te initialiseren en een opslagpool te maken. Pas als een schijf daadwerkelijk niet gelezen of beschreven kan worden, wordt de LED op de voorkant rood.
Ook komt het geregeld voor dat de NAS in het geheel niet te benaderen is als er foute schijven in zitten. Dit omdat het apparaat te druk is om proberen toch de schijven te lezen en geen tijd heeft voor andere dingen, dit is dus wel een tekortkoming.
Alles werkt! of toch niet?

De NAS kan ook geluid maken bij kapotte schijven. Helaas gaat het hier ook fout. Bij de schijf met kapotte sectoren gaat de NAS namelijk geregeld 3x kort piepen. Alleen betekent dat volgens de handleiding dat ik geprobeerd heb om gegevens vanaf de USB poort aan de voorkant te kopiëren en dat dit mis ging, en niet dat er een schijf kapot is.

Zoals ik al eerder schreef, dit is natuurlijk een onnatuurlijke situatie. Normaal probeer je geen kapotte schijf in je NAS te duwen, en waarschijnlijk reageert de NAS wel goed als er een schijf tijdens het gebruik niet meer te lezen of te beschrijven valt. Maar, wacht hier niet op, en gebruik de NAS niet als enige kopie van belangrijke data. Maak back-ups!
7.3 Back-ups
Het maken van back-ups gaat redelijk gemakkelijk, vanaf een andere computer. Zolang er een netwerkverbinding is, en er toegang tot een map of de NAS kan alles daar naar toe. Ook op deze manier een back-up maken van de NAS naar een andere computer werkt prima.

Vanaf mijn Android telefoon ging het moeilijker, omdat ik de handleiding niet gelezen had. Ik probeerde via QSync Pro mijn foto’s naar een publieke map op de NAS te kopiëren, en kreeg dit niet voor elkaar, omdat ik in de instellingen van Qsync op de NAS niet vermeld had dat dit mocht. Toen ik dit wel had gedaan, waren er geen problemen meer.
Ook was het makkelijk dat ik kon aangeven welke kant de synchronisatie op moest. Door een enkele richting in te stellen kan je voorkomen dat bestanden van je NAS of apparaat verwijderd worden of juist bewaard als het andere apparaat dingen wist.
Als je telefoon niet geroot is, kan het ook lastig zijn omdat je voor iedere map een aparte koppeling moet maken (sub-mappen worden standaard wel gekopieerd), dus voor documenten, foto’s etc.
7.4 Snapshots
Snapshots zijn te vergelijken met back-ups, alleen back-ups werkt met bestanden, en snapshots werkt met blokken (sectoren, neem ik aan). Het meest is het nog te vergelijken met een incrementele back-up. Wat ik er van heb kunnen vinden, werkt dit op basis van LVM2.

Als je een snapshot maakt, doet de NAS nog niets. Pas als er er wijzigen op de schijven gemaakt worden, slaat de NAS een oude kopie op van de gebieden die gewijzigd worden, bijvoorbeeld door een bestand te wissen of te veranderen. Omdat het alleen wijzigingen opgeslagen hoeven te worden, gebruikt het een stuk minder ruimte dan een back-up.

Toch is het erg krachtig, je kan door snapshots wandelen, hele snapshots terugzetten, of bestanden naar de oude, of een hele nieuwe locatie kopiëren. Volgens QNAP kan het ook tegen ransomware werken, wat logisch lijkt omdat je altijd terug kan gaan naar de situatie voor de ransomware actief werd. Toch is het belangrijk back-ups te maken, voor het geval er toch malware komt die meer dan bestanden wist, of oude versies van bestanden ontoegankelijk maakt.

Snapshots kunnen ook als back-ups gebruikt worden, indien je ze kopieert naar een andere plek, dat kan op dezelfde NAS maar beter is het natuurlijk om dit extern te doen. Dat moet dan wel een andere QNAP NAS zijn.
(Het lijkt erop dat je wel iets met iSCSI en LUNs kan doen, en een LUN als doel voor een snapshot replica kan selecteren, en je dan die LUN daarna wel kan exporteren/kopiëren. Of dit in de praktijk werkt weet ik niet want ik weet er niet genoeg van, dus laat ik dit over als oefening voor de lezer).

Snapshots worden standaard per dag opgeslagen (indien gewenst), maar kan ook langer, of korter, zoals per uur. Het handigst lijkt me snapshots dus vooral als de NAS als opslag voor werkzaamheden gebruikt wordt, zoals documenten, foto’s en video’s, waarbij je makkelijk terug kan gaan als je per ongeluk iets fout hebt gedaan.

8. Toegankelijkheid
Ook was er nog iemand die vroeg om apparatuur te testen of toegankelijkheid. Dit is natuurlijk nuttig, en heb ik dan ook geprobeerd.

Het fysieke apparaat zelf zou makkelijk te bedienen moeten zijn. De knoppen zijn niet glad, waardoor je ze makkelijk kan vinden. Of iemand zelf kan voelen dat de aan/uit-knop boven zit en de kopieer knop beneden, weet ik niet.

Verder heeft alles wat je in de NAS stopt een duidelijke vorm, en kan er niet verkeerd om ingezet worden. Dit voor zowel de kabels, als de trays waar de schijven gebruikt mee worden. Ook de zijkantjes die je met 3.5'' schijven gebruikt hebben een voor- en achterkant, en de linker en rechterkant van de tray zelf zijn anders.

Bij het gebruik met HDMI, toetsenbord en muis zijn de letters flink groot, maar mogelijk niet het makkelijkst leesbare lettertype. Ook is er hier geen vergroot-functie, maar ik denk dat dit niet nodig is.
Als Hybrid Desk Station geïnstalleerd wordt kan het apparaat ook op deze manier gebruikt worden, waarbij dingen ook flink groot zijn. Echter om QTS te bedienen wordt een webbrowser geopend, waardoor het misschien toch makkelijker is om dat via een andere computer te doen.

Voor de diverse applicaties die op de (Android) telefoon beschikbaar zijn ben je ook afhankelijk van externe mogelijkheden, er zit niet echt veel ingebouwd.

De web interface kan via de browser wel ingezoomd worden, en het is me gelukt om via de Windows Verteller de login-pagina voor te lezen, maar meer niet. Ook is er niet veel in te stellen.

In het kort, omdat veel dingen groot weergegeven worden denk ik dat het bedienen voor een slechtziende wel gaat, maar het wordt niet makkelijker gemaakt.
Voor iemand die doof is, zijn er geen problemen, aangezien dingen vooral visueel weergegeven worden.
Visueel zijn er over het algemeen veel contrasten, waardoor dingen goed leesbaar zijn. Alleen het login-scherm kan moeilijk leesbaar zijn, maar dat is aan te passen in het configuratiescherm.

9. Laatste dingen
Het apparaat is ongeveer tussen de 375 en 475 te verkrijgen. Is dat het waard? Je kan natuurlijk ook zelf een computer bouwen als NAS, maar om dat zo goedkoop, of zo klein te doen waarbij je toch dezelfde snelheden en reactietijden krijgt is (bijna) niet te doen. Ook qua software is het een stuk makkelijker dan het zelf allemaal uit te moeten zoeken. Daarom vind ik de NAS het geld wel waard.

Dan is er nog de vraag, waarom deze en niet de 4 of 6-schijven versie. Als je veel opslag nodig hebt, kunnen die aantrekkelijker zijn. Maar er is toch wat te zeggen over deze, je kan er tegenwoordig immers 18TB schijven in stoppen, en dit model is makkelijker op te pakken en mee te nemen. Ook kan je er een afstandsbediening bij kopen, waarmee je ineens ook makkelijk presentaties kan geven (alhoewel dat natuurlijk ook met muis en toetsenbord kan).
(Het kan zijn dat je wel internet nodig hebt, of je moet je presentatie in een video stoppen).

Omdat ik wou weten waar QNAP TS-253D voor staat, heb ik dit uitgezocht. QNAP staat voor Quality Network Appliance Provider, en TS staat voor Turbo Station. Het volgende cijfer (of cijfers) staat voor het aantal schijven dat in het apparaat kunnen, dus in dit geval 2.
De getallen daarna, 53 beschrijft hoe krachtig het systeem is vergeleken met andere apparaten van QNAS. Deze NAS is dus iets beter dan gemiddeld. En als laatste, de letter D staat voor de versie, waarbij D de derde versie is van de TS-253.

Als laatste, (rare) veiligheidsinstructies.

Volgens de handleiding moet je het apparaat gebruiken in een locatie met beperkte toegang, waarbij de toegang beperkt wordt door een slot en sleutel of andere beveiligings-manier. Ik hoop dat een huis goed genoeg is, want veel mensen hebben ramen waar geen sloten op zitten.

Maar eigenlijk doet dat er niet toe, want het apparaat mag ook niet blootgesteld worden aan direct zonlicht, vloeistoffen of chemicaliën. En laat er nu enorm veel O2 (zuurstof), N2 (stikstof) en andere chemicaliën om ons heen zitten. Ik had al bedacht dat ik het ding maar moest lanceren en ergens in de ruimte moest parkeren om te gebruiken, maar dan moet er weer iets van metaal omheen zoals ijzer, en dat zijn ook chemicaliën. Een oplossing heb ik dus niet gevonden, en dat gedeelte van de handleiding heb ik dus maar mooi doorgestreept.
8.1 Wijzigingen
Ik heb wat wijzigingen aangebracht in de review, namelijk:
Bij 4.1 dat POE+ niet werkt met HDDs en je POE++ nodig hebt daarvoor
Bij 5.1 wat missende tekst toegevoegd, en dat er led-instellingen zijn
Bij 6.2 toegevoegd dat je wel een computer nodig hebt, ook met QTS 5.0
Bij Gebruikte Producten de SSDs toegevoegd

Heb jij ook een QNAP TS-253D (zonder harde schijven)?

Heerlijke review. Duidelijk, en veel informatie. Dikke +3. _O_
Top Review, weer wat bijgeleerd, ook eens leuk om als Syno (918+) gebruiker eens wat anders te leren kennen, ;)