Microsoft Surface Go 2 Pentium, Wi-Fi, 4GB ram, 64GB opslag, voor consumenten Platinum Review

7 oktober 2021, laatste update op 7 oktober 2021, 1.989 views Rapporteer
Product gekregen 0

Het is het allemaal net niet... Via KPN als welkomstcadeau gekregen bij het aanvragen van een internet-verbinding. Ik ben altijd een iPad gewend dus dacht "kom op geef Microsoft een kans". Tot mijn verrassing was de tablet voorzien van Windows 10 maar dan in de S-modus.

Pluspunten

• Mooi
  • Potentie om iets te worden
  • Degelijk gebouwd

Minpunten

• Windows 10 maakt het traag
  • Irritante bugs
  • Voorgeinstalleerde rotzooi vanuit fabriek
  • Windows S modus uitschakelen onmogelijk

2 van 5 sterren (Slecht)
Dus eigenlijk net zo beperkt als een Apple product en programma's buiten de Windows Store om installeren is een hel.

De ergernis begint eigenlijk al meteen na het uitpakken en opstarten. Updates, updates en nog eens updates. 3 uur later nog steeds geen actuele Windows 10. Update naar Windows H20H of mislukt steeds. Blijkbaar moest ik de Pihole adblocker in mijn draadloze netwerk uitschakelen. Omdat de installatie van de laatste updates steeds mislukten dacht ik slim te zijn en de Windows10Upgrade9252 toepassing te downloaden en uit te voeren. Helaas tablet staat in Windows 10 S modus dus dat gaat niet lukken.

Poging gedaan om vanuit de Store de S-modus schakelaar te downloaden en dan krijg ik de volgende melding; De Zoekopdracht heeft geen resultaten opgeleverd. Code: 0x000000005.

Omdat het toch bijna tijd is om op Windows 11 over te stappen geef ik dit apparaat nog 1 kans. Via Windows Insider Program! Windows 11 preview 10.0.22000.160 upgrade. 4 uur later nog steeds niks en installatie tergend langzaam en lekker blijven hangen op 85%. Tot vanavond de tijd daarna gaat dit ding Marktplaats op of zoek ik een alternatieve methode om op deze tablet iets van Linux te installeren want ik hou wel van een uitdaging?

Heb jij ook een Microsoft Surface Go 2 Pentium, Wi-Fi, 4GB ram, 64GB opslag, voor consumenten Platinum?

Helaas, na een hele middag upgraden naar Windows 11 is ook als S-modus en ook hier dezelfde foutmelding dat de app uit de store niet te krijgen is. Na upgrade werkt de bijgeleverde oplader inmiddels ook niet meer. Zodra de laadkabel aangesloten is stopt het opladen en gaat het de laadindicator uit. Om de Go2 op te laden is complete uitschakeling nodig en laad het apparaat pas op. Laatste poging via Windows Media Creation tool en hopen dat het via de USB-C poort werkt om een bootable USB-stick te gebruiken met Windows 11. Zal ook wel niet lukken ben ik bang omdat het apparaat hiervoor aan een laadkabel dient te hangen...
Probeer je windows op taal amerikaans en regio amerikaans te zetten. Ik kwam hierdoor uit s-modus
Het is uiteindelijk wel gelukt om uit de S-modus te komen. Vanuit Windows 10 upgraden naar Windows 11 blijft de Go 2 in S-modus hangen. Het is echt nodig om een USB-stick met een Windows 11.iso te maken en vanaf USB een compleet nieuwe installatie uit te voeren. De Go 2 staat nu eindelijk in Windows 11 Home modus te draaien en ik moet zeggen dat ik mijn review binnenkort denk ik ga herzien. Het bevalt me eigenlijk wel en ik ben toch best verrast.
Ik las toevallig je review en moest wel erg hard glimlachen. Ik ken de problemen en ik had dan nog het 8gb model met core m3 processor en 256gb ssd. Alsnog was dit ding te traag voor mij. Scherm was mooi maar had heel veel last van ghosting..Batterijduur liet te wensen over en living the dongle life stond mij echt niet aan...De typecover typte wel fijn vond ik.
Windows 11 schijnt wat smoother te zijn en minder ram te gebruiken dan Windows 10 dus misschien dat dit zichtbaar is bij de Surface Go. Je kan ook nog eventueel proberen het te undervolten, dat is wat ik doe bij mijn Go 2 m3 voor ietsjes betere batterijduur lijkt het (Throttlestop, -60 mV).
, nooit Linux op een Surface geprobeerd maar misschien interessante subreddit: https://www.reddit.com/r/SurfaceLinux/
Ik houd zelf erg van het MS Surface (Pro) concept. Tablet + laptop, geen beperkt iOS ofzo. Het grote nadeel aan de Surface tablets is dat de entry-level processors je leven echt een stuk minder leuk maken. Ik heb een tijd lang een Surface Pro 4 met m3 gehad... was altijd sluggish, soms tot het irritante aan toe. Over de rest tevreden, behalve dat. Nu zie ik dat deze recente Pentium processor nog een stukje slechter scoort dan die oude i3 ;( . Hoe goedkoop en verleidelijk het eruit ziet, KOOP HET NIET!

Nu een i5 Surface Pro van één generatie verder, en het lijkt een kleine verbetering, maar het maakt alles uit!
Het was allemaal even zoeken, maar de s-mode uitschakelen en windows 11 installeren ging prima.
Met barrier kan je met 1 toetsenbord je computer en je surface bedienen.
Een dockingstation voor een paar tientjes gekocht zodat je snel een groter scherm, toetsenbord en muis kan koppelen.
Het apparaat kan alleen lichte toepassingen aan en is niet geschikt om te gamen en andere zwaardere toepassingen.
Internetten en email verwerken gaat prima.
De eeuwige updates ontkom je niet aan want het draait op windows.

Misschien wel handig om een klein toetsenbord bij te kopen, maar die van microsoft voor 100 euro is in verhouding wel erg prijzig voor dit instapmodel. Dus even zoeken/wachten op een goedkoper toetsenbord.

Heeft iemand al ervarig met linux (ubuntu) op dit apparaat?
Even een vraagje: kun je hierop nu ook alternatieve browsers met add-ons gebruiken zoals Firefox? Of je zit je onherroepelijk vast aan Edge?
Anders browsers zijn geen probleem zover ik weet zolang je maar uit de S-Mode komt en met een volledige Windows 10/11 werkt. Ik heb er zelf Linux op gezet en helemaal van Windows af dus complete vrijheid. Alleen de drivers voor de ingebouwde camera's werken (nog) niet.
Helder, dank voor je reactie!