Zoals altijd moet ik ook hier weer een kleine disclaimer plaatsen. Ik heb de desktop in kwestie ontvangen binnen het tweakers testpanel en heb dus niet betaald voor het product. Uiteraard heeft zowel Lenovo als tweakers geen invloed gehad op de totstandkoming van deze review.
Eerste indruk
Bij het ontvangen van de doos valt direct op hoe relatief zwaar het systeem is. De kast zit goed in elkaar, voelt stevig aan en oogt als een premium product. De kast is simpel vormgegeven en heeft niet alle overdreven toeters en bellen die vaak gepaard gaan met de term ‘gaming’, iets wat ik alleen maar enorm kan waarderen. Zeker als je het logo op de voorkant uitzet (wat heel simpel kan met de bijgeleverde software), oogt de PC bijna zakelijk. Wat mij betreft misstaat de computer dan ook niet binnen de gemiddelde kantoortuin. De kast is wel wat gevoelig voor vingerafdrukken en stof, maar in tegenstelling tot een laptop hoef je de kast gelukkig maar weinig aan te raken en had ik er dan ook in het dagelijks gebruik geen last van.
Superfijn is dat de kast is voorzien van thumb-screws waarmee Lenovo breekt met de traditie waarbij dingen steeds minder door de eindgebruiker te upgraden is. De kast is makkelijk te openen en de cable-managment is niet het beste wat ik ooit heb gezien, maar zeker adequaat te noemen.
:strip_exif()/m/290545/1MuN2I2rybp4NyEvd5BbBRPE9EPDQTR7pb7tXSvkpSnLvOhhxT.jpeg?f=620xauto)
Features
De Lenovo Legion T5 is in meerdere uitvoeringen op de Lenovo-website te verkrijgen, en is uit te rusten tot en met een Intel Core i9 van de 10e generatie en komt met een NVIDIA GeForce grafische kaart. Daarnaast is het systeem standaard uitgerust met WiFi 6, dus zelfs draadloos zijn prima snelheden te bereiken. Geheugen is beschikbaar tot maximaal 32GB DDR4 en opslag bestaat uit een PCIe SSD tot 1TB en daarnaast een HDD van maximaal 4TB. Daarnaast beschikt de computer onafhankelijk van de uitvoering van Bluetooth 5.0 en heeft de kast 2x USB-C poorten aan de voorzijde met een gecombineerde hoofdtelefoon/microfoon AUX-aansluiting. De achterkant is voorzien van een USB-C poort, 2 USB-A 3.2 poorten en 2 USB-A 2.0 poorten. Daarnaast natuurlijk met een Gigabit RJ45 Ethernet.
Daarnaast staat Lenovo bekend om - en is het een van de beste reden om te kiezen voor een prebuild - hun uitstekende ondersteuning. Afhankelijk van de configuratie en eventuele upgrade die je kiest bij de aanschaf komt de computer met technische ondersteuning via telefoon, chat of email, geeft Lenovo hardwarereparatieservice op locatie en is er de mogelijkheid tot een jaarlijkse uitgebreide gezondheidscheck van de computer.
Mijn specifieke model bezat een Intel Core i7-10700 met 8 cores en een maximale turboklokfrequentie tot 4,8GHz. Daarnaast zit er een geheugenbankje van 16GB in (en mist Lenovo hiermee dus de voordelen van dual channel memory). Opslag is verzorgd via een M2 512GB en een 1TB 7200rpm HHD. De grafische kaart is een Geforce RTX 3070, dus al met al een zeer capabel systeempje. Er is nog zat ruimte voor uitbreiding met deze configuratie, zo passen er nog 3 extra geheugenbankjes, en er nog een leeg PCIe slot, een M2 SSD2 slot en nog een 3.5” aansluiting.
:strip_exif()/m/290545/1MuN2I1hVgJQFBStSjD4BUF4AFQUP4kncA40gwKY0zrByTT8u8.jpeg?f=620xauto)
Voor geïnstalleerde software
Bloatware, gelukkig is het steeds minder aan het worden, maar helaas is ook deze computer daar niet van vrijgesteld. Zo zit er helaas nog steeds McAfee LiveSafe en Webadvisor op de computer en komt hij met een 30 dagen proefversie van Microsoft 365. Het enige stukje software wat de moeite waard is om te bewaren is het Lenovo Legion Vantage. Daarmee kan je het koelingsprofiel instelling en kan de alle sensoren uitlezen en dus een indruk krijgen van de performance van je computer. Wat ondanks de instelling opvalt is dat de computer vrij agressieve koeling heeft. Zeker met de stock cooler die er op de CPU zit klinkt het af en toe alsof de computer gaat opstijgen. Jammer, van voor een paar tientjes heb je een geweldige koeler waarmee je zowel de koeling als het geluid enorm zou kunnen verbeteren.
:strip_exif()/m/290545/1MuN2IeJ9XAXdM9wqJk9J8gAaqvmFxoduvWZiK0cpiy2xVmcui.jpeg?f=620xauto)
Stabiliteit
Ik kreeg vanuit Tweakers/Lenovo specifiek de vraag om ook wat over de stabiliteit en betrouwbaarheid van het systeem te zeggen. Een beetje bijzondere vraag als je het mij zegt voor een test van 2 weken. Maar om er toch wat zinnig over te kunnen zeggen heb ik het systeem uitgebreid gestress test. Zowel GPU, Memory als GPU stresstesting laat keurige waardes zien en een prachtig stabiel systeem. Het is me uiteindelijk eenmalig gelukt om de computer te laten crashen door bitcoins te laten mijnen in combinatie met een benchmark met lichte overclocking. Overigens was dit resultaat niet bij herhaling te reproduceren, dus het kan heel goed ook toeval zijn geweest. Al met al zoals je van een prebuild van een respectabele leverancier mag verwachten, een keurig stabiel en goed presterend systeem.
Prijs
De geteste specifieke configuratie is op het moment van publiceren voor ongeveer €1.400 te koop bij goed zoeken (op de pricewatch alhier is er geen prijs beschikbaar). Als je ziet dat een GeForce RTX 3060 alleen al €1.569 kost in de belachelijke markt waar we op dit moment in zitten, is het alleen daarvoor al meer dan de moeite. Wel is er nu een nieuwe versie uitgekomen met een glazen zijpanel, dus als RGB je ding is dan zou mijn advies zijn om die versie te nemen. Om het makkelijk te maken is ook dat een (de) Lenovo Legion T5.
Dankzij de prijzen die tegenwoordig worden gevraagd voor grafische kaarten is het eigenlijk een no-brainer om te kiezen voor de Lenovo T5. Zelfs als je heel veel plezier haalt uit het zelf bouwen van een computer is het financieel aantrekkelijker om op dit moment voor een pre-build te kiezen. Tel daarbij de garantie en ondersteuning op, en ik kan niet anders dan deze computer heel hartelijk aan te bevelen! Wel zijn er twee grote nadelen die wat mij betreft door de eindgebruiker makkelijk op te lossen zijn, zo is de CPU koeler bijzonder lawaaiig en zou ik een 2e RAM-stikje plaatsen om gebruik te kunnen maken van dual chanenel memory. Kleine puntjes die je gelukkig gemakkelijk zelf kan aanpakken!