Inleiding: de aanschaf en eerste indrukken
Ergens begin 2020 begon het te kriebelen. Ik was te zwaar geworden, ik wilde weer meer gaan hardlopen en mijn Garmin Forerunner 305 was inmiddels antiek.
Het kostte rustig vijf minuten om een GPS-lock te krijgen, als ik op vakantie ineens ver van huis was. Daarnaast hadden de GPS-horloges destijds nog veel minder functies.
Dus toen ik bij de lokale Bever voor €199,- tegen de Garmin Instinct aan liep, was de knoop snel doorgehakt. Maar wat heb ik gekocht?
De Garmin Instinct is een GPS-horloge* dat gericht is op sportief outdoorgebruik. Het koppelt G-Shock achtige looks en duurzaamheid aan sportieve en smartwatch-functies. Qua robuustheid voldoet het horloge aan de Amerikaanse militaire norm 810G:
...wat blijkbaar wil zeggen dat 'ie wel wat kan hebben. Na bijna vier jaar gebruik kan ik dat bevestigen: los van het recent vervangen van een bandje is er nog niets wat het horloge niet heeft doorstaan. Alle weersomstandigheden van -10 tot +40, hardlopen in de bergen, zwemmen in zee, hele dagen op kantoor, alles kan er gewoon mee.
Waar ik vroeger mijn 301 alleen droeg tijdens het hardlopen en elke keer vooraf oplaadde, gaat de Instinct tot 14 dagen mee op een acculading. De praktijk is dat ik 'm wekelijks oplaad, bij echt intensief GPS-gebruik vaker. Ik draag het horloge bijna dagelijks de hele dag, de hartslag- en slaapmonitor en stappenteller zijn een hele prettige bijkomstigheid.
Garmin zegt:
• BATTERIJDUUR (SMARTWATCH-MODUS): Tot 14 dagen
• LEVENSDUUR VAN BATTERIJ: Smartwatch-modus: Tot 14 dagen, GPS-modus: Tot 16 uur, UltraTrac™ modus: Tot 40 uur
• TYPE WATCHDISPLAY: Monochroom, in zonlicht afleesbaar, transflectief memory-in-pixel (MIP)
• WATERBESTENDIGHEID: 10 ATM
• GEWICHT: 52 g
• GROOTTE BEHUIZING, BXLXH 45 x 45 x 15,3 mm
En nog veel meer specs:
De unboxing heeft niet veel om het lijf: een horloge en een specifieke Garmin-laadkabel. Waarvan ik er één kwijt ben geraakt en twee imitatie vrij snel gesloopt heb. Dus voor relatief veel geld een vervangende van Garmin gekocht.
Het gebruik. Navigatie, sporten, dagelijkse gezondheidsdingetjes
Dit horloge is heel snel onderdeel van mijn
Every Day Carry geworden. Instinct, telefoon, portemonnee, zakmes, sleutels.
De sportfuncties zijn prima. GPS lockt snel, je route wordt nauwkeurig geregistreerd en de bijbehorende APP geeft veel informatie. Ik gebruik 'm het meest voor hardlopen, trailrunning en woon-werk fietsen, dat kan er allemaal prima mee.
Wat wel lastig is, is navigeren in het bos. Als je een route vooraf via een .GPX-bestand inlaadt, wil zeker onder de bomen het exacte punt nog weleens moeilijk vindbaar zijn. En als je van je route af blijkt te zijn, is terug navigeren naar de route lang niet altijd evident. Dat kan voor mij een reden zijn om ooit om te gaan kijken naar een model dat daar meer geschikt voor is, met kaartweergave in plaats van een lijn en pijlen.
De hartslagmeter en stappenteller zijn gewoon fijn. Je krijgt een goed beeld van hoeveel je slaapt, je inspant en beweegt. Weer en temperatuur zijn ook een fijne gadget.
De smartwatch-functies heb ik bijna allemaal uitgezet, ik kan nog wel via de menuknoppen controleren of er nieuwe berichten op mijn telefoon binnen zijn, maar krijg er geen signalen meer van. Zoveel prikkels zit ik niet op te wachten.
*Ik noem het voor het gemak een GPS-horloge, maar hij ondersteunt gelukkig Multi-GNSS: GPS, GLONASS en Galileo.