€ 459,20 bij Dustin

Synology DiskStation DS220+ (zonder harde schijven) Review

22 augustus 2021, laatste update op 22 augustus 2021, 19.591 views Rapporteer
Product geleend +3

De reviewer heeft dit product te leen gekregen voor het schrijven van deze review. Dutchiee.tv schreef afgelopen jaar 3 reviews, waarvan 100% gesponsord.

Synology heeft met de Synology DS220+ eind vorig jaar een nieuwe 2-bay in de markt gebracht. Deze heeft behoorlijk lang op de plank gelegen hier. Het is nu tijd om deze eens in gebruik te nemen en aan de tand te voelen. Hoe deze bevalt? Dat lees je hier.

Pluspunten

• Ideale server voor dataopslag
  • DSM is gemakkelijk in gebruik
  • USB sloten met usb-copy knop
  • Geheugen gemakkelijk uit te breiden

Minpunten

• Met 315 ish is het geen dure maar ook geen goedkope nas

Synology DS220+

Inleiding

Specificaties

Laten we beginnen met de specificaties.
CPU Model: Intel Celeron J4025
CPU Quantity: 1
CPU Architecture: 64-bit
CPU Frequency: 2-core 2.0 (base) / 2.9 (burst) GHz
Hardware Encryption Engine (AES-NI): Yes

System Memory: 2 GB DDR4 non-ECC
Total Memory Slots: 1
Maximum Memory Capacity: 6 GB (2 GB + 4 GB)

Drive Bays: 2
Compatible Drive Type*:
3.5" SATA HDD
2.5" SATA HDD
2.5" SATA SSD
Maximum Single Volume Size*: 108 TB
Hot Swappable Drive: Yes

External Ports
RJ-45 1GbE LAN Port: 2 (with Link Aggregation / Failover support)
USB 3.2 Gen 1 Port*: 2

AC Power Cord X 1
RJ-45 LAN Cable X 2
Quick Installation Guide X 1

Uitpakken

Tijd om de DS220+ uit te pakken.
Voor deze review maak ik gebruik van zowel de Kingston KC600 SSD’s als een 2x 6TB WD Red.

Synology levert uiteraard een aantal zaken met de DS220+ mee.
- 2x UTP kabels
- 1x stroomkabel + adapter
- Handleiding
- Schroefjes om de HDD’s/SSD’s vast te schroeven

De vormen en kleurstellingen zijn we onderhands wel gewend van de Synology reeks. De DS220+ heeft ook als de andere 2-bays van Synology een plastic kap aan de voorkant die je er gemakkelijk af kunt halen.

Fijne van deze soort Synology nasjes is dat deze gemakkelijk met hot swappable drives uit te breiden is. Gaat er tijdens het gebruik een disk kapot, trek je die eruit en stop je de nieuwe erin. Synology bouwt dan weer het systeem op.

Aan zowel de linker als rechterkant is het Synology logo weergegeven. Doordat er een soort mesh in het logo zit, is ook hier een airflow door mogelijk.

Doordat er aan de achterkant één 92mm fannetje zitten, is er een prima airflow in de case. De HDD’s blijven goed cool.

De Synology DS220+ is uitgerust met twee netwerkaansluitingen (voor Link Aggregation / Failover support), een Kensington Slot én USB aansluiting. Uiteraard mist de adapter aansluiting niet. Waar de grotere nassen van Synology gewoon een normale aansluiting hebben, zoals je achter op een PSU hebt, maken de kleinere nasjes van Synology gebruik van een adapter. Dat is fijn omdat je daarmee de kast klein kan houden. Zo lang je er ook niet vaak langsloopt en de NAS mogelijk van zijn plek kan halen, zou deze ook niet snel los komen. :)

Het fijne van een nas als deze, is dat deze gemakkelijk met geheugen uit te breiden is. Zo is er via Docker/Virtual Machine Manager toch een extra systeem te draaien - ook met dedicated geheugen.

Het fijne van zulke systemen is dat er gemakkelijk HDD’s in de bay kunnen worden gelegd en bevestigd. En vervolgens is het erg gemakkelijk de HDD's in de sleuven stoppen.

Het gemak van de bays van Synology, daar ben ik wel lovend over. Je haalt aan de zijkant pinnetjes eruit en legt de HDD in de bay. Vervolgens weer de pinnetjes erin duwen door de zijkanten terug te duwen en klaar is … de gebruiker.
Vervolgens kunnen de HDD’s/SSD’s weer in hun sleuven worden geduwd.

Eenmaal opgestart branden de lichtjes van de bays, de lan poorten die in gebruik zijn, powerknop en status. Bij een alert zal het alert ledje knipperen.
Wanneer de HDD’s ook flink worden gebruikt, zie je de kleine ledjes in de bays ook flikkeren. Erg handig. Zo weet je eveneens ook welke bays wel al in gebruik zijn, en welke niet!
Omdat de andere HDD, op het moment van fotograferen, niet beschikbaar was zie je enkel DISK 1 aan staan.

Wat natuurlijk erg handig is - en ik heb het al aangestipt - dat de ‘c’ knop onderin (boven de aan/uitknop) ervoor zorgt dat wanneer een usb-stick/sd-kaart via usb

Software

In mijn vorige reviews (waardonder de volgende: DS416play) heb ik aantal keren uitgebreid de software van Synology laten zien. Om de review niet al te lang te maken (alweer), pak ik een aantal afbeeldingen uit de andere review. Omdat Synology uniforme OS/software gebruikt die over alle nassen hetzelfde is. Verandert dit minimaal. :D Dit is eveneens ook een groot voordeel bij de DSM, hierdoor hoef je niet elke week een nieuw boek door te nemen om te begrijpen wat een bepaalde software kan en hoe het e.e.a. dient te worden ingesteld.

Omdat de DS220+ geen LCD schermpje heeft waarop een IP-adres wordt afgebeeld, gebruik ik de Synology Assistant om de DS220+ in het netwerk te zoeken. Dat werkt eigenlijk altijd naar behoren.

Bij het surfen van het IP-adres kom je bij de installatie van de NAS uit. Door een aantal stappen te volgen kan het systeem naar wens worden ingericht.

De DS220+ kan dusdanig worden ingesteld, zonder een automatische port forwarding, dat deze via het internet kan worden aangesproken. Dit gaat via je Synology account. Onderin staat ook een mogelijkheid om de stap over te slaan.
Bij het selecteren om het zelf te doen, dient er handmatig een port forwarding in te worden gesteld.

Eenmaal klaar met de installatie, kom je aan in DSM. Het besturingssysteem van Synology. In mijn ogen één van de betere OS’en van de nasjes die nu op de markt zijn.

Door linksboven te klikken kan het menu worden geopend.

Het control panel is in mijn optiek overzichtelijk. Als je echt alle opties wilt zien, raad ik je zeker aan de gehele review van de DS416 (die ik voorheen linkte) door te nemen. Er is teveel om op te noemen.

Het voordeel van DSM is dat er vele apps beschikbaar zijn gesteld. Zie hier) een complete lijst aan apps die beschikbaar zijn op de DS220+.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook 3th parties die software aanbieden. Toch wil ik wel even snel laten zien wat er zoal ‘standaard’ beschikbaar is.

Voor de downloaders van ‘Linux ISO’s’ is er ook Download Station :D. Via deze app kan er d.m.v. BitTorrent of NZB of dergelijke worden gedownload. Ook is het dusdanig in te stellen dat wanneer er een NZB of Torrent naar een bepaalde map wordt geplaatst, deze direct wordt gedownload en verwerkt op de NAS.

Alvorens het e.e.a. kan worden geïnstalleerd, dient wel eerst een storage pool te worden aangemaakt. Ook dit is gewoon gemakkelijk in te stellen.

In een dual bay nas als de DS220+ is het in mijn optiek aan te raden gebruik te maken van een RAID1 setup. RAID0 is leuk/snel, totdat er iets fout gaat. Dan ben je al je data kwijt. En dat is met een storage device het laatste wat je wilt. Doch… ook met een nas wil ik benadrukken dat het nog steeds van belang is backups te maken van de belangrijke bestanden. Ook een nas kan omvallen (SPOF).

De andere WD Red is ook in de DS220+ gestopt. Tijd om te formatteren.

Ik kan je verzekeren dat het draaien van een ‘drive check’ lang duurt. De WD Red’s waren dagen aan het ratelen.

Als de datapool is aangemaakt kan de volume worden aangemaakt. Ook hier is het in een aantal makkelijke stappen mogelijk een volume in te richten. .

Persoonlijk maak ik altijd gebruik van Btrfs.

Wil je meerdere volumes per datapool. Dan is dit gemakkelijk aan te stellen door manueel een grootte in te stellen.

Als het e.e.a. geïnstalleerd en ingesteld is, wordt het tijd eens iets in te stellen. Ik wil al een tijdje spelen met pi-hole - om de reclames wat te verminderen (helaas is YouTube nog steeds een dingetje). Natuurlijk niet op Tweakers <3.

Via Docker is er gemakkelijk te zoeken naar images. Het installeren en beheren is via DSM toch wel echt een stuk makkelijker dan de andere nasjes - zoals die van QNAP. Daar is het net weer iets lastiger.

Binnen no-time is de container geladen. DNS van de router/interne systemen in je netwerk richting de pi-hole en dan is het tijd om deze te fine-tunen (mocht iemand goede lijsten hebben voor pi-hole, dan hoor ik dat graag! :)).

Windows/Mac software
Via de website van Synology is ook de benodigde software te downloaden voor Windows en Mac.
Apps
Synology heeft een flink aantal apps beschikbaar in de iTunes en Android store die het mogelijk maken films te kijken, muziek te luisteren en bestanden te beheren. Ook is er een cloud app beschikbaar, en nog aantal anderen…
In de iTunes store staan er 15 apps van Synology die voor de D220+ bijvoorbeeld helpen met muziek of films streamen, te beheren of muziek/films te streamen.

Benieuwd naar de apps van Synology? Bekijk dan even de App Store of Google Play.

Snelheden

Uiteraard is het ook van belang om te kijken naar de mogelijkheden van de HDD’s. Voor deze testen heb ik enkel gebruik gemaakt van 1 netwerkaansluiting - waar de meeste dat hebben die zo’n 2-bay gebruiken. De WD Red’s hebben echt zonder moeite de data weggeschreven. Geen idee waarom ik de share SSD noemde - force of habit, maar de DS220+ eet de data op met 113 MB/s. Het maximaal haalbare met 1GB/s. De CPU piekte op dat moment naar 50%. En dat vind ik best netjes. Dat houdt in dat de CPU Snel genoeg is voor de data. En dat zelfs wanneer ik gebruik maakte van Pi-Hole en aantal andere applicaties.
Het is echter weer geen powerhouse die even 4k mkv’s converteert naar 1080p. Daarvoor moet je toch echt even verder kijken.

Ook terug van de WD Red’s naar de desktop resulteert in goede scores. Met 113 MB/s wordt de data binnengeharkt.

Met de DS220+ heeft Synology een ‘leuke’ nas op de markt gebracht. De fileshare/dataopslag doet wat het doet en heeft nog net genoeg power om net even iets extra’s te draaien. De 2-bay nas is gemakkelijk in te stellen en te beheren. En dat is nou precies het doel van zo’n 2-bay nas. Niet te veel poespas.
Ondanks dat het de plus reeks is, wil ik je niet adviseren om 4k transcoding te gebruiken op Plex. Dat gaat het beestje niet trekken. Overigens, een 2-bay nas wil je ook niet volgooien met films, dan is die namelijk over het algemeen vrij snel vol. Daarvoor zou ik kijken naar een 4-bay nas.

Ben je een Tweaker die liever zelf een nas wilt bouwen, dan denk over het algemeen niet dat je echt gigantisch veel uit elkaar zou lopen qua kosten. Natuurlijk is losse hardware goedkoper (kan namelijk ook via pricewatch het e.e.a. aanschaffen), maar de tijd en energie die in DSM wordt gestopt, tsja.. dat kost ook wat. Uiteindelijk gaat het ook weer om het gemak. Wil je zelf continu moeten updaten en dingen uit moeten zoeken, of geloof je de fabrikant op goede/werkende updates - die ook nog eens regelmatig worden uitgerold….
Synology zorgt met DSM ook voor een standaard OS waar een hoop apps op kunnen draaien. En dat is gelijk de kracht van DSM. Uiteraard betaal je ervoor, maar je krijgt er wel iets voor terug, namelijk een systeem dat continu nieuwe updates en features krijgt.
De gehele waslijst aan apps is hier) terug te vinden.

Dat de 2-bay nas van Synology klein is, dat is duidelijk. Doch is er met de grote capaciteit HDD’s van vandaag de dag best wel een flinke winst te behalen qua schrijfruimte. Maar ook dat moet wel in verhouding zijn. Een HDD kopen die 2x zo duur is dan de NAS zelf (en dan nogmaals vanwege een raid1 setup) staat ook wel wat gek.

Hoe dan ook, de DS220+ heeft mij weer verrast. Synology heeft een snellere cpu (nieuwere generatie) in de nas gezet, en dat is te merken. De mogelijkheid om ook weer extra geheugen erbij te zetten zorgt eveneens voor extra mogelijkheden.
Ik ben aangenaam verrast met de DS220+. Het is alleen jammer dat op tijd van schrijven DSM 7.0 nog niet uit is. Ik had daar graag doorheen geklikt, en jou als lezer daarin meegenomen. Allicht met de volgende Synology review.

De DS220+ krijgt van mij 5 van de 5 sterren.

Heb jij ook een Synology DiskStation DS220+ (zonder harde schijven)?

Je zou toch verwachten dat DSM 7.0 er al was voor deze want voor mijn 1821+ is die ook al beschikbaar. Verder weer een puike review.
Hi Roger,

Klopt helemaal! Ik heb al een tijd geleden de nas terug moeten sturen. De review heeft ook nog eens langer op de plank gelegen dan de bedoeling was.

Dus, zodoende dat ik nog niet door dsm 7 heb kunnen gaan. In de volgende Syno review zal ik daar wel meer op ingaan.

Dank je wel! :)
Toffe review! Ik heb zelf de 218+ en een snel vergelijk leert dat de 220+ een licht geupgrade versie daarvan is. De processor is iets moderner en een USB poort is geofferd voor een tweede ethernet aansluiting. Het blijft een stabiele en fijne NAS. Als je ergens nog een 218+ kan vinden en je maalt niet om de extra ethernet poort, dan zou dat een voordeliger keus kunnen zijn; de 218+ draait immers ook probleemloos de nieuwe DSM 7. #neverchangeawinningproduct
Heb ook een DS220+, erg tevreden over. Encrypted backup van de belangrijke dingen maakt ie op outlook.com (geen meekijkende ms-medewerkers dus ;) ). In Docker mijn unifi draaien (voor het ubiquiti-netwerk). Mijn iPhone synct mijn foto's met de foto-app, Mijn vogelnestkastje hou ik in de gaten met surveillance (beetje overkill, maar wel leuk (https://www.thedutchchief.nl/koolmees/)). Heb een mailservertje draaien (alleen niet naar outlook omdat die het ip-adres van freedom.nl blijkbaar blokkeren, eerst werkte het wel, toen weer niet...) en nog een paar oude DVD's die ik geript heb en in de video-server heb gezet met eigen filmpjes van de kids enzo. Kan met app op de appletv of tablet of via de browser makkelijk kijken. En ik dump er nog wat logboeken van mijn raspberry pi's (oa domoticz) in. Het nasje draait alles prima.
@TheDutchChief: Wat heb je er aan HDD's in zitten?
Een ST4000VN008-2DR166 en een WD40EFAX-68JH4N1. Begon met de eerste en heb die tweede er later bij gekocht. Biedt toch wat meer zekerheid en ik backup niet alles naar onedrive. Beide 3.6 TB, ingesteld op SHR. Ik gebruik nu 1 TB, kan dus nog even vooruit. Heb wel het geheugen uitgebreid van de standaard 2Gb naar 6Gb (Kingston KVR26S19S6/4). Wel stom dat dit gewoon werkt, maar je een melding krijgt dat het geen Synology-geheugen is. 2Gb was echt te weinig, vooral performance van de interface (DSM-website), maar ook provisioning van de unifi-apparaten als je de firewall verandert bijv. ging traag. met 6Gb gaat dat allemaal ok.

[Reactie gewijzigd door TheDutchChief op 22 juli 2024 16:31]

Kan je de 2 LAN-poorten gebruiken voor 2 verschillende ip-ranges, bv 1 voor bekabeld en 1 voor wifi ?
Ik vind dit nergens terug.
Heb je hier gekeken?
Ik spreek (nog) niet uit ervaring en denk zelf eerder aan splitsing vanuit mijn router. 2x LAN aansluiting lijkt vanuit docu meer bedacht voor data-stroom continuïteit en throughput.
Maar kan zo te zien ook geconfigureerd worden om bv. backup te maken over apart ethernettakje naar een oude NAS. Dat is voor hacker alweer wat moeilijker te bereiken. ;-)
Als iemand andere forumdiscussie over dit onderwerp weet, is link daarnaartoe hier prettig.
Zal moeten kunnen denk ik
Dank voor de uitgebreide review. Ik overweeg deze aan te schaffen ter vervanging van mijn WD Mycloud Mirror. Daarin heb ik 2 WD Reds van 3TB, zou ik die ook in de 220+ kunnen gebruiken? Ik bedoel, hoeven die niet eerst nog een keer geformatteerd te worden? Of is het beter om eerst een back-up te maken?
Volgens de website van Synology zijn deze wel compatibel, maar, staat er:
- dit station heeft geen trillingsensoren, is en mogelijk niet geschikt voor 24/7 gebruik in een rek.
- om de compatibiliteit te garanderen, is de slaapstandfunctie uitgeschakeld op dit apparaat.
Ja HansieH,
Eerst backup maken!!! Is trouwens altijd goed. Ik heb ook zoiets gedaan.
Ik kon in mijn W10 PC de data van mijn WD My Book World Edition II trouwens niet sec van de schijf lezen. Dus moest eerst backup vd NAS maken.
De WD Reds van 3TB zijn uitstekend herbruikbaar. Bij installeren in de Synology worden die eerst gereformat, de data op die schijven ben je dan dus kwijt.
Ik heb een DS420j, ietsje duurder maar wel 4-bay.
VrGrt, Johan
Dutchie, Fijne review dank je. Ik heb nu nog een 212+.
Vraag: De Kingstons zie ik niet terug in je review. Wat is daarmee gebeurd?
Ik denk de 220+ met 2x WD 6TB te kopen, maar denk soms dat WD langzame schijven maakt...?
Hoor het graag!, vrg A.
Hi hallo,

Dat klopt helemaal. De 2x6TB zijn samen snel genoeg en trokken de lijn dusdanig vol dat het niet meer nodig was om te testen met de SSD’s.

De WD’s zijn dus in mijn optiek snel genoeg. Je hebt immers ook maar 1GB/s overdracht.
Hopelijk helpt mijn antwoord.
wat voor ram heb jij gebruikt als uitbreiding van het geheugen? sodim ddr4 van hoeveel mhz?
Volgens de Synology-site word alleen dit model aanbevolen : D4NESO-2666-4G, 2666 MHZ
Zie https://www.synology.com/...y=rams&p=1&change_log_p=1
Een sodimm DDR4 @2666Mhz zou het moeten doen zoals @whitteydefries al aangaf.

NASCompares geeft veel info erover op YT.

Maar, ik kan je uit ervaring vertellen dat deze uitstekend speelt met m'n Synology 220+.
Is dit Dual Rank of Single Rank? Op de website staat "Enkelzijdige chips" En aangezien Synology Single Rank niet lekker vindt.. De chips op de DIMM mogen maximaal 1GB per stuk zijn, anders kan de Celeron CPU het niet adresseren.
Krijg je ook een melding bij het opstarten van de NAS? Voor zover ik weet zijn Crucial en Samsung de enige DIMM's die geen melding geven.
Hey Tranquility,

Single rank, On-Die Termination (ODT), Serial Presence Detect (SPD), unbuffered.

Well... het lijkt erop dat mijn specifieke NAS dan niet zo kieskeurig is. Geen (fout)meldingen tijdens of na het opstarten en gewoon keurig 18GB adresseren.
Goed te horen dat deze goed werkt.
Ik heb vandaag mijn nieuwe DS220+ ontvangen samen met een 16GB Crucial CT16G4SFD8266 SODIMM. Deze heb ik besteld omdat ik hiervan de meeste positieve ervaringen kon vinden. Deze werd ook meteen herkend en heb nu 18GB geheugen. Op dit moment laat ik een memory test draaien.
Is overigens ook een single rank sodimm...

Mem-test heb ik ook als eerste gedraaid en meen me te herinneren dat ik het na 4 uur handmatig uit heb gezet zonder ook maar enige foutmelding.

Succes ermee en veel plezier ervan!
Nope, de Crucial CT16G4SFD8266 is 100% Dual Rank. 8 Chips aan beide zijden, 1GB per chip.
De memtest zou volgens vele ervaringen op div. forums zo'n 6 uur in beslag nemen.
Maar mooi dat dit werkt allemaal :)