Intro
Na 12 jaar officieel member van Tweakers heb ik de eer om een eerste review te schrijven. Deze monitor is gesponsord door AOC aangezien ik de monitor mag houden na het schrijven van een review. Hieraan zijn verder geen voorwaarden gesteld!
Nu is dit mijn allereerste uitgebreide review. Opbouwende kritiek hoor ik graag en mocht ik iets gemist hebben dan test ik dat graag alsnog en voeg ik toe aan het artikel.
Wat heb ik nu zelf nu staan waarmee ik deze monitor kan vergelijken:- 27”Asus ROG PG279 144/165Hz scherm
- 32”Evo FlexScan EV3285 60Hz scherm
Ik gebruik de Asus vooral voor het gamen en de Evo is een goede monitor voor mijn kantoorwerk. In het kort ik werk in de IT Security industrie en ben werkzaam als pre-sales consultant voor een Amerikaanse fabrikant. Mijn dagelijks werk is volledig scherm gebaseerd en werk al zo’n 30 jaar vanaf huis en internationaal.
Voor het werk gebruik ik een MacBook Pro welke ik via een USB-C naar HDMI naar de Asus heb aangesloten en via een USB-C kabel naar de Evo FlexScan. De Evo FlexScan voorziet de MBP ook gelijk van stroom.
Voor mijn gaming activiteiten heb ik een I9-9900K en een RTX2080TI videokaart. De PC is via DisplayPort aangesloten op de Asus en via HDMI naar de Evo FlexScan. Ik speel meestal op 144Hz op mijn Asus, ben dus al ‘verwend’ met een hoge refreshrate.
Wat zit er in de doos?
Natuurlijk als een echte game monitor een lekkere opvallende doos
Je moet het piepschuim er met een stuk plastic uitschuiven als de doos plat op de grond ligt. Omdat mijn monitor denk ik al een keer getest is geweest was dit niet meer mogelijk. Een tweede persoon erbij was handig om de piepschuim bescherming eruit te schuiven.
Uitgestald zit het volgende in de doos:
- voeding kabel
- voeding
- voet
- standaard
- HDMI kabel
- Display Poort kabel
- handleiding + CD
- uitpak handleiding
Even de standaard achterop de monitor klikken (VESA sluiting) en dan op de voet zetten. Kleine schroef onderop de poot vastzetten en klaar. 2 minuten werk. Super simpel en slim van AOC gedaan!
Nette achterkant, niet te opvallend. Ik vind hem mooi.
De drie aansluitingen voor HDMI en DP, netjes gelabeld.
De ingebouwde USB hub (wie gebruikt dit eigenlijk?)

Review
Terug naar de monitor review. Welke monitor heb ik gekregen en wat zijn de features.
Inleiding
Ik heb de AOC C27G2ZU in Rood/Zwarte uitvoering gekregen, een monitor die vooral gericht is op gamers. Dat zie je gelijk aan de (nette) rode accenten.
De monitor is gecurved met een 1500R radius. Dit is mijn eerste curved scherm. Ik moet zeggen dit kijkt eigenlijk wel lekker. Wel even wennen want ik werk al mijn hele leven dus met 'platte' schermen

Het lijkt wat rustiger te zijn voor je ervaring en je ogen, want je ziet meer zonder snel heen en weer te hoeven kijken.
Het scherm heeft naast een Display Port, ook nog 2 HDMI aansluitingen, ik heb ze getest met m'n MacBook (HDMI) als met mijn PC (DP). Dit ging allemaal vlekkeloos. Ik kon zelfs 120Hz kiezen op mijn MacBook icm dit scherm. Het heeft geen USB-C aansluiting, dus als voeding voor een laptop oid is het scherm niet te gebruiken. Dit vind ik een gemiste kans want dan kan je makkelijker en met minder kabels je laptop overdag aansluiten (werk) en 's avonds hierop lekker gamen.
Specificaties volgens Tweakers:
pricewatch: AOC C27G2ZU/BK Rood, Zwart
Prijs is op dit moment EUR 269 wat ik een een nette prijs vind voor een monitor met 240Hz refreshrate.
Deze monitor is trouwens ook nog getest in een ander artikel van Tweakers:
reviews: Supersnelle schermen - Zeven 240Hz-gamemonitoren van 27" getestAlgemene beoordeling
Mooie monitor die voor de gamers als mooie instapper is wanneer je een snelle videkaart hebt. 240Hz kan denk ik niet elke PC aan, mijn 2080TI moest best wel werken om op Ultra/ 1920x1080 / 240Hz te creeën in COD:Black Ops Cold War.
Featureset
De test door Tweakers gedaan kwam met een redelijke score voor featureset, ik vind het voldoende, je kan zelf profielen aanmaken voor games. Je kan die profielen koppelen aan de games. Dit allemaal door de bijgeleverde Windows software. Dit was voor mij een nieuwe ervaring.
Kleurweergave
Dit is natuurlijk persoon en ikzelf vind het scherm geen mooie standaard instelling hebben. Nu houd ik zelf veel van puur en vind dit scherm teveel kleur geven. Ik heb een paar foto's waarin ik video van YT vergelijk tussen het AOC scherm en de EVO. Hier kunnen jullie het verschil zelf zien. Beide schermen staan op fabrikant standaard.
AOC

EVO

Contrast, helderheid en OSD
Ook hierbij goede instellingsmogelijkheden en scherm kan echt goed licht worden gezet wat handig is als je in ruimte zit met veel tegenlicht. Dit is wel een plus van dit scherm. Hieronder gelijk een voorbeeld van het OSD van de monitor. Al deze settings zijn ook via speciale software in te stellen.
Hardware OSD

Software

Ghosting
Het eerder door Tweakers geschreven artikel geeft aan dat de responsetijd wat langzaam was in vergelijking met de concurrentie. Ik heb echter geen problemen gevonden bij het spelen van een snel spel als Call of Duty. Ik heb even de ghosting test gedaan in de browser en een foto gemaakt.

Pixeldefecten
Ik heb een pixel defect test uitgevoerd en en zag geen enkele defecte pixel.
Bouwkwaliteit en afwerking
De bouwkwaliteit en afwerking is erg goed. Als ik wat hard type op mijn toetsenbord, blijft de monitor netjes staan en gaat niet wiebelen.
240hz Refresh Rate > gaming snelheid
Nu natuurlijk het belangrijkste onderdeel van dit scherm en dat is de hoge refreshrate van 240Hz. Nu had ik al een monitor op 144Hz draaien die ik gebruik om te gamen en was ik hier echt aan gewend. Toen ik de AOC had aangesloten stond hij standaard op 60Hz en daarop gamen kan ik echt niet meer

Dus een hoge refreshrate is zeker aan te raden. Maar het verschil tussen 144Hz en 240Hz kan ik niet meer zien (50 jaar oude ogen

Ik kan dus zeker het scherm aanraden voor dit soort snelle games waarbij je vlot moet kunnen rondkijken. Dit is super fijn aan de ogen.
Daarnaast was het goed te zien dat mijn Nvidia kaart de monitor herkende en als G-Sync Compatible ziet, dan zit je helemaal goed.

VESA
Deze monitor heeft een nette voet en de monitor kan heel laag en redelijk hoog, helaas niet hoog genoeg voor mij. Echter dat hebben veel monitoren, dus ik gebruik normaal een desktop standaard waarop mijn beide monitoren hangen. De AOC pas hier ook goed op, nette VESA aansluiting op de achterkant (nog niet getest).
Bedankt voor het lezen en ik zie de feedback graag tegemoet.