Inleiding:
Met de bouw van mijn nieuwe systeem had ik de keuze voor een HD5830 of GTX460, na vele reviews ben ik toch gegaan voor het groene kamp gegaan(Nvidia). Ik heb op een enkele keer na altijd ATI gebruikt en heb dus zelf niet veel ervaring gehad met Nvidia kaarten.
Waarom de GTX460?:
De GTX460 leek mij nu de beste keuze, qua prijs/prestatie een zeer goede kaart en is aanzienlijk sneller dan de HD5830.
De prijzen varieren van zo'n 140 tot 180 euro voor de 768MB modellen en 180 tot 240 euro voor de 1GB modellen wat voor deze prestaties zeer goedkoop is.
Waarom de Palit Sonic Platinum?:
Er zijn zoveel varianten van de GTX460 maar ik wou er gewoon eentje met een hoge clocksnelheid, vandaar dus de Sonic Platinum van Palit.
Er zijn ondertussen wel andere hoger geclockte kaarten, maar deze was meteen leverbaar en voor 230 euro hoef ik niet te klagen.
Waarom niet gewoon een standaard kaart kopen en zelf overclocken?:
Dit kan natuurlijk ook, de GTX 460 is een zeer goede overclock kaart die tot ruim 40% kan overclocken.
Ik wil liever een kaart die vanuit de fabriek is overgeclockt voor de simpele reden dat als het kapot, dat ze nooit de vinger naar mij kunnen wijzen.
Al zullen de meesten winkels en fabrikanten hier niet al te moeilijk over doen, maar ik loop dat risico gewoon liever niet.
Het nieuws:
De kaart van Palit is nog al aardig vaak in het nieuws geweest omdat de Engineering Sample een VRM koeler had die de Productie kaart niet had.
Waarom dit gedaan is blijft een beetje een grijs gebied, of het nu om de productie kosten, Optimalisatie van het PCB wie zal het zeggen.
Palit claimt zelf dat het koelblokje niet nodig is en dat hun kaarten uitvoering getest zijn onder extreme omstandigheden.
Echter is de BIOS op de Productie kaart wel hetzelfde als de Engineering Sample hierdoor ging de fan op de kaart harder draaien door het ontbreken van de VRM koeler.
Persoonlijk had ik de VRM koeler er liever wel op gezien, al is het maar voor die paar graden minder.
In de onderstaande link is de nieuwe BIOS update beschikbaar, mijn kaart beschikt al over deze revisie dus voor mij was de update niet nodig.
Systeem:
Geheugen Type: GDDR5
Geheugen: 4000MHz
Geheugen Bandbreedte 256 bit
Features:
Hieronder staan een aantal features die deze kaart heeft.
- Microsoft DirectX11 support
- NVIDIA PhysX technology
- NVIDIA 3D Vision Ready
- NVIDIA CUDA technology
- NVIDIA SLI Ready(Maximaal 2 kaarten)
- OpenCL Support
- OpenGL 4.0 Optimization and Support
- NVIDIA GeForce® Unified Driver Architecture (UDA)
- Dual-link DVI Support
- HDMI 1.4a Support
- NVIDIA PureVideo HD Technology
- Audio over HDMI door de geintegreerde Realtek HD Audio chip
Vereisten:
Palit specificeert minimaal een 450W voeding met 24A op de 12 volt lijn.
In principe past deze videokaart in elke kast, met uitzondering van sommige kasten met een low-profile slot.
De verpakking:
De kaart komt in een kartonnen doos met hierop alle features die deze kaart heeft.
Uiterlijk van de kaart:
De kaart beschikt over een Dualslot koeler en een custom koelblok van Palit waar een aantal Heatpipes doorheen gaan.
De kaart van Palit is een aantal centimeters korter dan de referentie kaart, met 19cm is deze kaart dus lekker kort waardoor deze niet veel ruimte in neemt.
Er zitten achterop de kaart twee 6-pins PEG connectors die naar de zijkant uitsteken. Voorop de kaart zit 2x DVI, 1x VGA en 1x HDMI.
Verder is er nog een SLI aansluiting aanwezig op de gebruikelijke locatie, hierdoor kan men maar maximaal 2 kaarten in SLI zetten.
Voor de mensen onder ons met een Lucid Hydra 200 chip op hun moederbord geldt dit natuurlijk niet aangezien die niet afhankelijk zijn van de SLI connector.
Warmte:
De kaart loopt Idle lekker koel op zo'n 30 graden, onder zware belasting wil die toch wel doorschieten naar de 75-80 graden.
En na 4 minuutjes Furmark zelfs op 94 graden. Ik moet wel even opmerken dat ik een Micro-Tower heb waar geen intake fan in zit wat waarschijnlijk zorgt voor een iets hogere temperatuur. Ondertussen een intake fan in het zijpaneel gebouwd, temperaturen schelen nu zo'n 4 graden. Opzich nog niet zo'n groot verschil maar beter als niks, ik heb een Nexus SP802512L-03 80mm fan hiervoor gebruikt.
Geluidsproductie:
De kaart is redelijk stil maar zeker niet de stilste, bij een beetje gamen is die toch al aardig hoorbaar al dan niet zo erg als die stock stofzuigers.
Benchmarks:
3D Mark Vantage
Unigene Heaven 2.1
S.T.A.L.K.E.R.: CoP
Metro 2033
Left4Dead
Conclusie:
Een goede kaart voor weinig geld, de doe het zelf overclocker die kan uiteraard gewoon een standaard kaart pakken en zo weer een paar tientjes besparen.
De kaart biedt qua features alles wat je nodig zou hebben, ik heb helaas niet de nodig apparatuur om ze allemaal uit te testen. Uiteraard trekt mijn Athlon II X3 nooit alle potentie uit de kaart, al zou ik met een stevige overclock best wat hoger komen.
Update 07-09-2010:
Ik heb een 80mm fan besteld voor in het zijpaneel dus wanneer ik deze heb zal ik nogmaals furmark draaien. Vermoedelijk zullen de temperatuur en het geluidsproductie van de kaart hierdoor minder worden.
Update 10-09-2010:
Ik heb er een 80mm fan van Nexus ingezet als intake fan, hierdoor vallen de temperaturen een stukje lager uit dan voorheen.
Update 23-10-2010:
Binnenkort ga ik alles in een andere kast zetten met een betere airflow, hierover gaik nog een stuk toevoegen.
Spelfouten gevonden, meld het even op de normale manier AUB!