LG 25UM58-P Zwart Review

Radhe
26 juli 2021, laatste update op 26 juli 2021, 241 views Product gekocht

LG 25UM58-P Zwart

Gekocht voor m'n werk, werkt heerlijk en is lekker scherp zonder vlekkerige delen. Ook de "split screen" modus werkt beter dan ik verwachtte. Wel jammer van de plastic behuizing.

Pluspunten

• Prijs
  • Features
  • Scherm

Minpunten

• Plastic behuizing

Al met al best blij met de aanschaf. Ik zat er altijd een beetje mee dat ik eigenlijk iets meer op m'n scherm kwijt moest dat ik kon, vandaar een ultra wide. Nu is dit geen twee FullHD schermen (2x1920=3840), maar twee UXGA (2x1280=2560) schermen breed, de hoogte conformeert aan de FullHD norm (1080).

Er zijn teveel opties aan het scherm, ook sommige die ik NIET kan testen, maar voor zover ik wel kan testen zal ik de belangrijkste dingen proberen toe te lichten.

Daarnaast is dit een review gezien vanuit Windows. Linux en MacOS heb ik niet getest.

De vormgeving is goed, ziet er prima uit. Zeker als je er vanuit gaat dat hij eigenlijk bestemd is voor gamers. Een professioneel zou er geen minder professionele uitstraling van krijgen. Als mindere feature zou ik inderdaad willen aangeven dat het allemaal een beetje plastic aanvoelt. De behuizing voelt ook zo... Beetje plastic, net niet heel erg solide. Gelukkig voelt het ook niet iel of breekbaar aan, dat is weer het andere uiterste.

De bezel, ja die is er zeker wel zoals je in de plaatjes op tweakers NIET ziet. Het valt op zich wel mee, zijn geen hele dikke randen (ca. 1cm), maar ik vind wel dat het vermeld moet worden. In die 1 cm zit ook een dunne rand die iets uitsteekt. Had van mij gewoon vlak met het scherm mogen zijn, waarschijnlijk kleine moeite geweest tijdens het design. Ziet er bijna uit als een design foutje, maar ik vind het op z'n minst een design misser.

Voor mij kwam het wel uit dat het scherm een VESA 75 bevestiging heeft. Komt mijn standaard voor 3 monitoren toch weer van pas. Als developer is tegenwoordig een extra scherm nagenoeg onmisbaar. Ik heb er 2 extra, luxepaardje, sorry.

Alles is lekker scherp. Dit zal ongetwijfeld ook komen door de pixeldichtheid van ca. 0.2mm (111dpi). Dit is ongeveer het equivalent van een 23,5/24" qHD scherm of een FullHD op 20,5". Verwacht geen 4K verschijnselen, dat is echt anders. Je 'ziet' de pixels nog wel, maar alles is net een tandje scherper.

Ik kon op mijn exemplaar eigenlijk ook relatief weinig edge bleeding ontdekken, wat vrij uniek is bij zulke relatief goedkope monitoren. Je merkt wel dat het bij volledig donker beeld een klein beetje uitmaakt waar je zit. Je ziet als je beweegt wel een gloed meebewegen die niet te wijten is aan reflectie van lampen. Anders dan dat, kan ik weinig aanmerken op het beeldkwaliteit.

De bediening is wat eigenaardig. Er zit onderop 1 pivot knopje. Die kun je indrukken of naar 1 van de vier windrichtingen bewegen. Vanuit niets links of rechts bedient het volume van de koptelefoon uitgang (die overigens ook prima werkt) en voor/achter evenals indrukken laat het keuzenmenu verschijnen. Werkt net niet helemaal intuïtief met door/terug/klik etc. Met een beetje oefening lukt het uiteindelijk wel.

Nu komt een klein verschil in de OSD van de monitor en het OSC (On-Screen Control) in Windows. In het Windows OSC kun je de helderheid en het contrast instellen, maar de uitgebreide RGB (wel 6 kanalen, twee typen R, G en B) instellingen kun je daar niet instellen. Ik vindt dat persoonlijk een beetje vreemd. Waarom zou je dat eruit laten? Niet dat IK het nodig heb, maar de keuze is apart. Wellicht iets te maken met

Nog even de split screen functie. Die is anders dan de Windows split functie. Die laatste werkt namelijk niet helemaal zoals je zou verwachten. De split functie van de monitor wel. Toegegeven, er zitten een paar glitches in, maar de software (die je wel even moet installeren) zorgt er wel netjes voor dat alles wat je links wil hebben ook echt links komt, en recht voor rechts. Je taakbalk blijft daarentegen het hele scherm beslaan. Netjes gedaan.

Prijstechnisch kun je dit scherm dus niet plaatsen als ondermaats. Qua prijs en wat hij kan is het een goede verhouding, ik zou zelfs zeggen hij erg goedkoop is in dat opzicht. Als je de bouwvorm daar weer bij betrekt, dan is hij nog aan de goedkope kant, maar dan klopt de prijs weer beter. Alleen zou een voetje dat je'm op hoogte kunt plaatsen wel handig zijn (dat is bij deze versie niet)... Of voor een tientje aan de muur met een VESA bevestiging. Anders staat hij veel te laag.

Zou ik'm aanraden: Ja, echt wel. Is z'n centen best wel waard.

Even een dingentje om op te letten als je een USB-C video splitter hebt: Sommige (zoals de mijne) kunnen niet verder dan 1920, dus deze monitor daarop aansluiten heeft dan geen zin. Dan ben je erop gewezen hem rechtstreeks aan te sluiten op je device (laptop, desktop, etc).

Heb jij ook een LG 25UM58-P Zwart?