Bowers & Wilkins PI7 (Zwart) Review

Alpha89 Testpanel
26 juli 2021, laatste update op 13 augustus 2021, 12.185 views Testpanel

Bowers & Wilkins PI7 (Zwart)

Een zeer goede In-ear True Wireless Headphone met een gave look. Aan zo goed als alles is gedacht. De feature-set is zéér compleet. Helaas is de prijs aan de hoge kant. Gelukkig rechtvaardigen de bouw- en geluidskwaliteiten dit voor een groot gedeelte. De app heeft wel nog wat werk nodig.

Pluspunten

• Bouwkwaliteit
  • Geluidskwaliteit
  • Adaptive Noise Cancellation
  • Ambient Pass-Through
  • Veel te regelen via touch controls
  • Stabiele verbinding
  • Smart Case met Audio Retransmission
  • Draagcomfort

Minpunten

• Prijs
  • Touch controls zijn even wennen
  • App werkt niet altijd goed

Welkom bij mijn review van de Bowers & Wilkins PI7. Deze review bevat mijn beoordeling van deze True Wireless headphones. Belangrijke punten van deze review zijn: hardware, app, features en geluidskwaliteit.
Inhoudsopgave Bowers & Wilkins PI7 Review

Bowers & Wilkins PI7

Introductie

Mijn laatste review die ik heb geschreven stamt uit 2016. Dat ging over een Lumia 650. Jeetje wat vliegt de tijd. 5 jaar later krijg ik out of the blue de vraag of ik deze Bowers & Wilkins Headphone wil reviewen. In eerste instantie twijfelde ik. Het is zo lang geleden dat ik dit gedaan heb... Ben ik het niet verleerd? Toch even Googlen. WOW €400,-!?! Ik roep net niet hardop: "Zijn deze dingen van goud?". Terwijl ik bijna mijn koffie uitproest. Mijn nieuwsgierigheid wint het van mijn onzekerheid...

Op moment van schrijven heb ik een setje AirPod Pro's (voor te sporten) en een Sony WH-1000XM4 in huis. Ik ben geen audiofiel maar ik heb wel de nodige headsets en "oortjes" links laten liggen omdat ik ze niet fijn vond. O.a. gebruiksgemak, featureset, comfort en een goede Bass hecht ik veel waarde aan.

Afgelopen vrijdag ging de bel en werden de PI7's netjes bij mij afgeleverd. Twee weken lang mag ik ze testen. Deze review zal ik bijwerken na 1 week en na 2 weken. Dan zal ik ook een definitieve conclusie schrijven. Deze review is mede mogelijk gemaakt door het "Tweakers Testpanel". Veel van het beeldmateriaal is gedownload vanaf de Bowers & Wilkins media Hub. Fijn dat je de tijd neemt om mijn review te lezen. Genoeg introductie... laten we beginnen!

De doos van de Bowers & Wilkins PI7
De volgende onderdelen worden meegeleverd:
Inhoud Bowers & Wilkins PI7 doos
  • Bowers & Wilkins PI7
  • 20cm USB-C naar 3.5mm audio kabel
  • 20cm USB-C naar USB-C laadkabel
  • Small / Medium / Large ear tips
  • Aan de slag gids
Voorkant doos - Klik voor groot Zijkant doos - Klik voor groot
Achterkant doos - Klik voor groot Zijkant doos - Klik voor groot Doos open sliden - Klik voor groot Doos open sliden - Klik voor groot
Doos openen - Klik voor groot Doos openen - Klik voor groot
Bijna klaar - Klik voor groot Alles uitgepakt- Klik voor groot
De PI7 wordt geleverd in een kleine maar stevige doos. De verschillende features van deze "In-ear True Wireless Headphone" worden getoond. Het doosje is qua model bijna een kubus. Zodra je de wrap van de doos hebt afgeschoven verwelkomen de woorden: "Bowers & Wilkins" je. Een flapje dat vastgehouden wordt met magneten is het enige wat nog staat tussen jou en de PI7's.

Zodra je het flapje opent kijk je tegen de charge case aan. Zodra je deze verwijderd kun je een kartonnen stukje weghalen en kom je bij de quick start handleiding en de Safety & Warranty guide. Dan tref je een kartonnen doosje aan waarin de small en large oordopjes, de USB-C oplaadkabel en de USB-C naar 3,5mm kabel zijn opgeborgen.

De unboxing ervaring is prettig te noemen en het doosje is zeker iets wat je gaat bewaren. Al is het om iets anders in te bewaren. De set is dus behoorlijk compleet.

Specificaties van de Bowers & Wilkins PI7
Hieronder een samenvatting van de belangrijkste specificaties.
Specificaties van de Bowers & Wilkins PI7
GegevenOmschrijving
Features:True 24-bit audio connectie
2-weg drive unit design
High performance DSP
Bluetooth 5.0 met aptXTM Adaptive technologie
Adaptive ANC
Audio retransmissie van de charge case
Draadloos en USB-C opladen
Fast charging support
Afmetingen:60mm (w) x 28mm (d) x 57mm (h)
Gewicht:7g per earbud
61g charge case
75g gecombineerd
Bluetooth profielen:A2DP v1.3.1
AVRCP v1.6.1
HFP v1.7.1
HSP v1.2
BLE GATT (Generic Attribute Profile)

Frequenties:TX mode: 2402MHz tot 2480MHZ, ISM Band,
Rx mode: 2402MHz tot 2480MHz, ISM Band
RF Power Output:<10.0 dBm
Drive Units:9.2mm Dynamic Drive Unit met Balanced Armature Drive Unit
Microfoons:Drie separate microfoons voor bellen en Adaptive ANC per earbud
Frequentie bereik:10Hz - 20kHz
Vervorming:<0.3% (1kHz/10mW
Batterij type:Oplaadbare Lithium Polymer
(ear buds en charge case)
Batterijleven:Tot vier uur voor de earbuds
Met additionele 16 uur via de case met een totaal van 20 uur
Snelladen:15min opladen voor 2 uur batterijleven
Draadloos opladen:Ja
Waterdicht:Ja, IP54 (alleen de oortjes)
Inputs:Bluetooth
Dit is een korte samenvatting van de specificaties. De volledige specificaties kun je hier bekijken.

Bouw van de Bowers & Wilkins PI7
De PI7’s voelen stevig aan. Als je een oordopje vastpakt en je oefent druk uit dan kraakt er niets. Het voelt degelijk aan. De delen die niet in je oor gaan hebben een matte afwerking. Het deel dat op je oor rust heeft een gladdere structuur. Vermoedelijk om schoonmaken makkelijker te maken. De oortjes hebben een prettig gewicht. Niet te zwaar en niet te licht. Als ze in je oren zitten dan voel je ze na een tijdje niet meer. Dat heeft vooral te maken met het “opwarmen” van de eartips. In het begin kunnen ze even koud aanvoelen.
Oortjes - Klik voor groot
Nu we het daar toch over hebben. De siliconen eartips laten zich simpel verwijderen en schoonmaken. Je schuift ze als het ware van het oortje af. Ikzelf maak gebruik van de medium tips. Deze zitten standaard op de PI7’s.
Oortjes - Klik voor groot
De kleuren zijn wat mij betreft prima. De roostertjes van de microfoons en de ronde touchknopjes zijn van een soort koperen kleur. Maar dan heel zacht. De rest is donker antraciet. Ik vind het wel gaaf uitzien. Het is niet te opvallend. Daar houd ik persoonlijk wel van.
Oortjes van boven - Klik voor groot
De meegeleverde Smart Case voelt ook degelijk aan. Ik moest heel even wennen aan het dekseltje. Deze voelt wat licht aan i.t.t. de rest van de case. Een stevige magneet zorgt ervoor dat het dekseltje goed afsluit. Het dekseltje heeft dezelfde “koperen” kleur als de oordopjes. De rest van de case is van een mat, bijna rubberachtig, antraciet materiaal. Dat is prettig want zo glibbert de case niet uit je handen. Iets waar de AirPods case nog wat van kan leren.
Oortjes en Case - Klik voor groot
Hoe dit “rubberen” spul zich op den duur gaat houden durf ik niet te zeggen. Ik kan mij voorstellen dat deze in een broekzak of sporttas samen met sleutels wel wat krasjes gaat oplopen. De Case trekt vingervlekken aan. Maar niet opzichtig. Op gegeven moment zitten er zoveel op dat je het niet meer ziet. Het scheelt dan toch dat deze case een matte finish heeft.
Case - Klik voor groot
De case is wel een stukje groter dan de case van bijvoorbeeld AirPods. Maar je kunt de case nog steeds prima kwijt in je broekzak. Aan de voorkant van de case zit een knopje. Als je dit indrukt zal de case je vertellen hoeveel energie er over is. Een klein lichtbalkje op de voorkant kleurt groen, geel of rood afhankelijk van de batterijstatus. Aan de binnenkant van de case zit een klein knopje. Als je dit indrukt dan gaat de case in “paring” mode. Dan kleurt het lichtbalkje blauw.

Al met al is de bouwkwaliteit van deze set prima in orde. Het is voldoet in ieder geval aan mijn verwachtingen voor een product van €400,-.

Installatie van de Bowers & Wilkins PI7
Zodra je de smart case opent begint het groene lampje voorop te knipperen. De uiterst beknopte handleiding gaf aan dat ik anderhalve seconde op het kleine knopje ín de case moest drukken. Het blauw lampje zou dan moeten gaan knipperen. Dat gebeurde bij mij helaas niet direct. Ik heb het een keer of vier geprobeerd. Het lampje bleef groen bij mij. Bij, volgens mij, de vijfde poging had ik opeens een blauw knipperend lampje. Mijn iPhone spotte al snel een “Bowers & Wilkins PI7”. Gelukt! Er stond: “verbonden”. Ik kon ook al meteen een nummer afspelen. De PI7 is overigens in staat verbindingen met drie apparaten op te slaan.

Wat mij wel een klein beetje verbaasde, maar wellicht ben ik verpest door Sony, is dat de iPhone niet automatisch aanbood de companion app te downloaden. Mijn XM4’s gaven na het pairen meteen een pop-up om de Sony Headphones app te downloaden. Dat gebeurde nu dus niet. Okay, geen gigantisch probleem. Maar wel opvallend. Ik ga naar de AppStore en download de Bowers & Wilkins Headphones app.

App Installatie - Klik voor groot Hoofdtelefoon koppelen - Klik voor groot Naam ingeven - Klik voor groot

Nadat ik de app had opgestart volgde er een rits aan stappen die je kan doorlopen. Allereerst voeg je de PI7’s toe. Vervolgens kun je de set een eigen naam geven. Ik besluit de standaard naam te laten staan. In 6 stappen legt de app uit hoe de verschillende functies werken. Deze uitleg is veel uitgebreider dan de meegeleverde quick start guide. Informatief en handig. Laten we het zo samenvatten. Tot zo ver de installatie.
App Rondleiding - Klik voor groot App Rondleiding - Klik voor groot App Rondleiding - Klik voor groot

App van de Bowers & Wilkins PI7
De app ziet er clean en mooi uit. De teksten zijn helder en goed af te lezen. Als je de app opent, dan staan onderaan meteen de batterijniveau’s van de oortjes en de case. Tap je op dit menu of sleep je het naar boven dan kom je in de instellingen van de PI7’s. Je kunt de ruisonderdrukking aan of uit zetten en schakelen naar een AUTO modus. Die laatste modus “past ruisonderdrukking op intelligente wijze aan je omgeving aan”.

Vervolgens kun je ook de ambient pass-through configureren. Je kunt namelijk bepalen óf je omgevingsgeluid hoort of niet. Daarnaast kun je bepalen of de PI7’s dit omgevingsgeluid versterken. Dit kan handig zijn als je gaat hardlopen zodat je verkeer kunt horen. Meer daarover verderop in deze review.

Als je veegt naar het volgende scherm dan kom je in het verbindingen menu. Hier kun je zien welke devices gekoppeld zijn. Ook kun je er bepalen welk device de voorkeur geniet om automatisch mee te verbinden. Je kunt maximaal 3 apparaten koppelen aan de PI7’s.

In het derde scherm vind je Soundscapes. Een menu met een aantal rustgevende geluiden. Denk aan de zee, knapperend vuur, regen en een waterval. Een leuke toevoeging om tot rust te komen. Natuurlijk kun je dit menu ook gebruiken om de verschillende modi van de headphone te testen.

App hoofdmenu - Klik voor groot App Ruisonderdrukking - Klik voor groot App Verbindingen - Klik voor groot App Soundscapes- Klik voor groot
Het laatste scherm omvat opties om de naam te veranderen, de draag sensor aan of uit te zetten, een software update uit te voeren en een “Over” menu met meer informatie over de app. De meest nuttige functie hier is de draag sensor. Deze sensor detecteert automatisch of je de oortjes in hebt. Neem je de oortjes uit dan zal de muziek pauzeren. Laat je ze wat langer uit dan zullen ze in een energie-bespaarstand gaan. Stop je ze weer in je oren dan zullen ze verbinden en zal de muziek weer beginnen te spelen.

App Instellingen - Klik voor groot App Updates- Klik voor groot
Helaas moet ik ook een negatief puntje benoemen. Het is mij toch regelmatig gebeurd dat ik de app open en deze niet automatisch verbinding kan maken met de oortjes. Dit is simpel op te lossen door te klikken op “Tik om te verbinden”. Meestal hersteld de verbinding zich dan weer. Helaas is het ook al enkele keren voorgekomen dat de app helemaal geen verbinding wil maken. An sich geen mega groot probleem omdat je de app 9/10 toch niet nodig hebt als je simpelweg muziek wil afspelen. Ik gok dat deze issues simpel te fixen zijn met een toekomstige software update. Maar op 1 dag tijd kwam dit toch enkele keren voor.

Al met al is de app simpel te gebruiken, ziet deze er goed uit en geeft deze een aantal nuttige opties. Persoonlijk ben ik wel van mening dat de Sony Headphones app meer opties én configuraties te bieden heeft. Maar dat is het mooie van software: nieuwe functies kunnen altijd nog toegevoegd worden.

Geluidskwaliteit van de Bowers & Wilkins PI7
Oef… Een hoofdstuk waar ik mij waarschijnlijk op een stuk glad ijs ga begeven. Laat ik voorop stellen dat ik absoluut géén audiofiel ben. Ik ga dus gewoon als “leek” proberen te omschrijven hoe ik deze Wireless Headphone ervaar. Wellicht is het handig dat ik eerst de Features verder toelicht.

De PI7’s zijn voorzien van een enorme lijst aan functies. De oortjes zijn voorzien van “Dual Hybrid Drive Units”. Deze kleine maar krachtige drivers moeten in staat zijn high-performance speakers na te bootsen. Wat mij vooral opvalt is dat de Bass behoorlijk goed is. Mijn AirPods Pro verbleken qua Bass bij de PI7’s. Ook hogere tonen en midden tonen komen prima tot hun recht. Ik ervaar het geluid dan ook als uitermate prettig en ben best onder de indruk van de “punch” welke deze kleine oortjes leveren.

De PI7’s zijn ook voorzien van een techniek genaamd cVc2. Twee losse versterkers sturen de tweeweg drive units aan. Dit gecombineerd met een “geavanceerde” DSP engine getuned door ‘s werelds meest gerenommeerde audio engineers. Dat is natuurlijk voor een groot gedeelte marketingtaal. Maar dit is, volgens mij, de techniek die er verantwoordelijk voor is dat deze “dopjes” zo krachtig overkomen. Als ik muziek zit te luisteren krijg ik echt het idee dat er veel “kracht” in dit systeem zit verwerkt. Het systeem is dus voorzien van Quad amps (vier versterkers).
Een mevrouw met de PI7's - Klik voor groot
Beide oortjes worden verbonden middels een 24-bits verbinding. Bowers & Wilkins claimt dat dit superieure geluidskwaliteit oplevert en muziek altijd klinkt zoals het bedoeld is. Daarnaast is deze set voorzien van aptX™ Adaptive. Deze techniek van Qualcomm is in staat de verbinding qua performance en betrouwbaarheid dynamisch te optimaliseren. Gedurende mijn luistersessies is de verbinding 1x kort weggevallen. Dat lijkt haast beter dan de verschillende problemen die ik wel eens met mijn AirPods Pro ervaar waarbij geen enkele of 1 van de oortjes weigert te verbinden.

Ik heb met de PI7’s ook wat telefoongesprekken en Teams Calls gevoerd. De andere partijen gaven aan dat ik goed verstaanbaar was. De in totaal 6 (2x 3) microfoons lijken hun werk dus goed te doen. Binnenkomende audio tijdens dit soort gesprekken is ook goed te noemen.

Een hoop techniek aanboord dus. Persoonlijk ervaar ik het geluid, wat uit deze oortjes komt, als heel prettig. Ik heb verschillende soorten muziek beluisterd. Zoals classics van U2 t/m moderne Dance hits van Don Diablo. Het verveelt niet, klinkt niet verstoord bij een hoog volume en lijkt ook echt krachtig. Ze evenaren mijn XM4’s natuurlijk niet. Maar ze zitten er ook geen kilometers van af. Best indrukwekkend als je even uitzoomt en je realiseert dat het om draadloze oordopjes gaat.

Noise Cancellation van de Bowers & Wilkins PI7
Zes microfoons (drie per dopje) zijn beschikbaar voor het analyseren van extern geluid. De adaptive noise cancellation is constant bezig ongewenste geluiden weg te filteren. Je zet deze functie aan via de app of door de linker touch sensor langer dan 1 seconde vast te houden. Door dat laatste te doen schakel je tussen aan, auto en uit. Door de auto stand tuned de PI7 op intelligente wijze de noise cancellation. Dit tunen is afhankelijk van je omgeving en de geluiden die daarin plaatsvinden. Op moment dat je omgeving wijzigt zal ook de noise cancellation zich aanpassen. Zo worden ongewenste geluiden constant weggefilterd. Deze functie lijkt erg goed te werken. Als ik de dopjes in heb, zonder muziek, verdwijnt er al veel achtergrondgeluid. Zodra de muziek start hoor ik helemaal geen achtergrondgeluiden meer.
Een mevrouw met de PI7's - Klik voor groot
Ben je nu aan het fietsen of hardlopen en wil je toch graag aankomend verkeer horen? Dan kun je gebruik maken van de Ambient Pass-Through functie. Met deze functie kun je het niveau van extern geluid aanpassen. Je kunt met een schuifbalkje bepalen hoeveel geluid door de noise cancellation mag komen. Ik heb dit getest door vlak naast een wasdroger te gaan zitten. Als deze functie uitstaat hoor ik geen geluid. Hoe meer ik de Ambient Pass-Through open zet hoe meer geluid ik hoorde. Erg handig en interactief om te gebruiken. Zeker als je veilig wilt deelnemen aan het verkeer.

Met deze twee functies ben je dus zelf volledig in control hoeveel extern geluid je hoort. Van zo goed als niets tot belangrijke geluiden zoals aankomende auto's. Je hebt wel de app nodig om volledig in control te zijn van de Ambient Pass-Through. Al met al zeker een indrukwekkende performance!

Case van de Bowers & Wilkins PI7
Don’t judge a book by its cover. Dat gevoel heb ik ook met de case. De case is een stukje groter dan de gemiddelde concurrent. Echter heeft deze case een aantal interessante features. Primaire doel van de case is uiteraard het opladen van de oordopjes. USB-C en het draadloze Qi bieden flexibele oplaadopties voor de case zelf. Meer daarover verderop in deze review.
Case van boven - Klik voor groot
Voor Apple devices of Android devices zonder Google FastPair blijft het koppelen van de case handwerk. Door het kleine knopje in de case 1 tot 5 seconden in te drukken gaat deze in pair modus. Vervolgens heb je 5 minuten de tijd om een nieuw apparaat te koppelen. Zoals eerder aangegeven kun je maximaal 3 apparaten koppelen.
Case open van boven - Klik voor groot
Als je SmartPhone wél Google FastPair (GFP) heeft, dan hoef je de case maar vlak naast je telefoon te leggen. Open vervolgens de case en een koppelverzoek zal verschijnen op je telefoon. Nadat de koppeling is geslaagd, opent het volgende scherm van GFP. Dit scherm laat het laadpercentage zien van de oordopjes en brengt je richting de Google Play store om de Bowers & Wilkins Headphones app te downloaden.

Het LED strookje/lampje op de case kan verschillende kleuren aannemen. Als de oordopjes in de case zitten dan geeft een groene status aan dat de dopjes meer dan 40% opgeladen zijn. Geel geeft aan dat ze minder dan 40% zijn opgeladen. Een rode status geeft aan dat de dopjes leger zijn dan 20%. Als het lampje permanent rood brand dan is het systeem gecrashed. Knipperend blauw betekend dat het systeem in pairing mode staat en als het strookje 3 seconden blauw brand dan is het pairen geslaagd. Als je de oortjes uit de case zijn dan toont het lampje de status voor de case zelf. De kleuren groen, geel en rood tonen dan het batterijpercentage voor de case zelf.
Case van voren - Klik voor groot
Waar het echt interessant wordt is met een “industry first feature”: Media Streaming. Ook wel Bluetooth retransmission genoemd. Je kunt de meegeleverde USB-C naar 3,5mm kabel in een apparaat stoppen dat niet voorzien is van Bluetooth. De case zal dan het binnenkomende signaal van de 3,5mm kabel draadloos doorsturen naar je oordopjes. Ideaal om bijvoorbeeld gebruik te maken van het infotainment systeem van een vliegtuig. Het concept is leuk, maar het werkt ook goed. De USB-C naar USB-C kabel ondersteund dit protocol ook. Je hoeft alleen maar het kabeltje in te steken en de case zal automatisch het binnenkomende audiosignaal doorsturen naar de oordopjes.

Tot slot is het mogelijk om een secondaire Bowers en Wilkins apparaat te koppelen aan de case. Zo kun je het binnenkomende USB-C audiosignaal delen met iemand. Aan de achterzijde van de case is er een grote knop. Door deze 3 seconden in te drukken en een andere headset in pairing mode te zetten wordt er automatisch een verbinding opgebouwd. Door kort op dezelfde knop te drukken start je het streamen. Druk je er twee keer op dan stop je het streamen. Zo kun je dus samen naar dezelfde audiobron luisteren.

Samenvattend dus een case met een aantal interessante functies!

Gebruik van de Bowers & Wilkins PI7
In dit hoofdstuk zullen we iets uitgebreider naar het gebruik van de PI7's kijken. Iets wat je natuurlijke iedere keer gaat doen is de dopjes in je oren plaatsen. Ik kan dit het beste omschrijven als de dopjes in je oor stoppen en vervolgens schuin naar achteren draaien. In het begin is het even onwennig maar het went gelukkig snel. De PI7's starten vervolgens vanzelf op en maken automatisch verbinding met je apparaat. Dit plaatje laat je het beste zien hoe je de dopjes in je oor moet plaatsen:
Hoe de dopjes te plaatsen
Op beide dopjes zit een sensor. Deze kun je met een simpele aanraking beïnvloeden. Met beide oortjes kun je muziek stoppen en starten, kun je telefoontjes oppakken en beëindigen, het volgende nummer starten of terug gaan naar het vorige nummer. In het begin had ik het hier even lastig mee. Ik drukte iedere keer te zacht en te traag op de aanraaksensor. Hierdoor kreeg ik meestal een verkeerde input. Gelukkig went dit snel en werkt het nu feilloos. Persoonlijk denk ik dat de AirPods Pro een iets betere besturing hebben al hebben de PI7's een nauwkeurigere touch control dan de Sony XM4's. Het tikken op het oor voel je namelijk wel.
Uitleg touchknopjes
Om Noise Cancelling aan of uit te zetten druk je langer dan 1 seconden op de linker touch sensor. Je smart assistant roep je aan door hetzelfde te doen op de rechter sensor. Al met al heb je een behoorlijk level of control met deze oordopjes. I.t.t. andere headphones kun je deze functies met de huidige app niet veranderen.
Uitleg touchknopjes
De ingebouwde Wear Sensors zorgen ervoor dat je muziek automatisch pauzeert zodra je een oordopje uit je oor neemt. Erg handig als je heel even een gesprek moet voeren met iemand. Zodra je klaar bent met de PI7's plaats je deze terug in de case. De verbinding wordt automatisch verbroken en het opladen zal gaan beginnen. Het gebruik is dus simpel en je hebt de beschikking over veel functies.

Batterijleven van de Bowers & Wilkins PI7
Het laatste hoofdstuk, voor we overgaan tot de ervaringen en de conclusie, gaat over batterijleven. De set is al deels opgeladen en de handleiding geeft aan dat je meteen aan de slag kunt. Wel adviseert Bowers & Wilkins “voor optimaal gebruik” de set eerst volledig op te laden.

De oordopjes zelf gaan maximaal 4 uur mee op een enkele lading. De case verlengd dit nog eens met 16 uur voor een totaal van 20 uur. Hoewel ik nog niet 4 uur aaneengesloten geluisterd heb naar muziek, krijg ik wel het gevoel dat het hier over realistische schattingen gaat.

15 minuten laden in de case is goed voor 2 uur luisterplezier. De case, met dopjes, is in 3 uur volledig opgeladen. Door het feit dat het lampje op de case verschillende kleuren aanneemt kun je makkelijk inschatten hoe het met de charge zit. iOS (en dat zal voor Android niet anders zijn) toont ook de laadstatus van de headphone.

Het batterijleven is, denk ik, zoals geadverteerd en prima voor dagelijks gebruik. Wil je de set de hele dag aan een stuk gebruiken dan zul je af en toe een pauze moeten inlassen zodat de oortjes kunnen bijladen.

Ervaringen na dag 1
De eerste dag is voorbij gevlogen. De PI7's hebben mij aangenaam verrast. Ze zitten lekker, hebben een diepe bass en een prettig geluid. De AirPods Pro's verbleken tegenover de PI7's. Niet alleen qua geluid maar ook qua snelheid met "aangaan" en verbinden. Ondanks dat AirPods genieten van functies die alleen binnen het Apple Ecosysteem werken heb ik niet het gevoel dat ik met de PI7's iets tekort kom.

Deze in-ear Headphone is voorzien van alle gemakken. O.a. het automatisch pauzeren bij het uitnemen van de oortjes, controls om je muziek te beïnvloeden (play, pauze, volgende en vorige) en kun je noise cancelling aan of uitzetten. Wel moest ik even wennen aan de touch controls. Ik was te voorzichtig met tappen op de oortjes. Na een tijdje wen je hier aan en dan voelt e.e.a. natuurlijker aan.

Wat mij niet vaak gebeurd is dat ik oortjes meerdere uren achter elkaar kan verdragen. Met deze PI7's lukt mij dat wel. Je plopt ze in je oren en draait ze zo, dat het uitstekende deel schuin naar achteren wijst. Zo klemmen ze zich een beetje vast. Ze zitten stevig in mijn oren en ze vallen niet uit door snel mijn hoofd te bewegen. Iets wat ik bij de eerste generatie AirPods wel had. Wat dat betreft lijken de siliconen eartips op die van de AirPods Pro. Ze blijven goed zitten en ze nemen dezelfde temperatuur aan als je oren. Hierdoor voel je ze praktisch niet zitten.

Ik ben onder de indruk van de punch die deze oortjes leveren. Er komt een goed en vol geluid uit. Al met al een prima eerste dag. Ik ben benieuwd hoe mijn mening zich de komende dagen gaat ontwikkelen.

Ervaringen na week 1
De eerste week is om! De PI7’s zijn de hele week met mij meegereisd en heb ik onder verschillende omstandigheden gebruikt. Ik blijf aangenaam verrast. De geluidskwaliteit blijft goed. Ook heb ik nu wat meer ervaring met de Active Noise Cancellation (ANC). Draagcomfort is overigens ook nog steeds prima en goed te noemen.

Als we het dan toch over de ANC hebben. Deze doet zijn werk goed. Ik heb veel gewandeld met de set. Tijdens mijn wandelingen ben ik de nodige “geluidsbronnen” tegengekomen. Denk aan heggenscharen en bladblazers op benzinemotor, spelende kinderen en klussende mensen. Veel van dit geluid (nét niet alles) wordt compleet weggefilterd. Je merkt dat sommige tonen af en toe nog door de ANC heen breken. Maar op moment dat je muziek aanzet hoor je dit helemaal niet meer. Voor mijn gevoel is de ANC dus stukken beter dan van AirPods Pro.

De Ambient Pass-Through functie werkt prima. Het grootste nadeel is m.i. dat je deze alleen via de app aan of uit kunt zetten. Het zou mooier zijn geweest dat je deze alla Apple aan en uit kunt zetten via de oortjes zelf.

Dan het geluid zelf. Dit blijf ik ook erg prettig vinden. Goed uitgebalanceerd is wellicht een betere omschrijving. De hoge, midden en lage tonen klinken goed. Het maakt ook niet echt uit wat voor soort muziek ik draai. Het klinkt gewoon goed.

Qua verstoringen heb ik eigenlijk niks te melden. Connectiviteit is prima en de oortjes doen het zoals verwacht. Uit het doosje halen, in je oren ploppen en dan speelt meestal al direct de "verbonden"-toon. Mijn iPhone pikt de PI7’s dan op en ik kan muziek spelen. Het enige echte vervelende puntje blijft de app. Deze heeft er te vaak geen zin in.

Batterijleven is ook prima. Ik heb nog geen lege oortjes gehad. Maar mijn luistersessies waren dan ook altijd rond de 3 uur. De oortjes lopen zo goed als gelijk leeg. Inmiddels geleerd dat bij collega-reviewers 1 van beide oortjes heel snel leegloopt. Dat heb ik zelf nog niet ervaren. Het opladen van de oortjes in de case werkt ook zoals verwacht en is inderdaad vrij snel.

Wat mij betreft dus een goede start met deze oortjes.

Ervaringen na week2
Afgelopen dinsdag afscheid genomen van de PI7’s. De testperiode zit erop. Bowers & Wilkins en Tweakers bedankt voor de uitnodiging voor dit Testpanel!

Als aanvulling op de review en de terugkoppeling na week 1 kan ik nog het volgende melden:
De PI7’s zijn gedurende de periode goed blijven performen. Inmiddels interacties gehad met wat medetestpanelleden. Zij bleken wat vreemde issues te hebben zoals snel leeglopende batterijen en connectiviteitsissues. Ik kan gelukkig terugkoppelen dat ik daar geen last van heb gehad. Het enige puntje is en blijft de app. Die heeft in week 2 nog een update ontvangen. Helaas loste die mijn probleem niet op. De app blijft soms zoeken naar de oortjes en kan ze niet vinden.

Qua geluid, bouwkwaliteit en comfort blijf ik zeer tevreden over deze oortjes.
Ik heb nu dus afscheid genomen van de set. Ik heb mijzelf hardop de vraag gesteld of ik ze nu zelf ook zou kopen. Voor mij blijft de prijs behoorlijk schrikken. Ik ben geen audiofiel. Dat heb ik ook al eerder aangegeven. Ik denk dus ook dat ik niet het type klant ben dat Bowers & Wilkins primair wilt targetten.

Qua geluidskwaliteit blijf ik ze wel briljant vinden. Ik heb nog geen draadloze oortjes meegemaakt welke zo’n punch kunnen leveren. Hoewel ik ze zelf ,voor deze prijs, niet zou kopen denk ik dat er genoeg klanten zijn welke heel blij zullen worden van deze set. Wel met de kanttekening dat er nog wat softwarematige foutjes opgelost moeten worden.

Ik kijk dus tevreden terug naar deze Bowers & Wilkins PI7’s!

Tips
In dit hoofdstuk ga ik handige tips verzamelen.
  • Nog geen tips beschikbaar.
    Coming soon.
Wist je dat?
Dit hoofdstuk is bedoeld als verzamelplek met allerlei weetjes over de Bowers & Wilkins PI7.
  • Wist je dat: je een 3,5mm audiobron kunt aansluiten op de case? En dit signaal dan doorgestuurd wordt naar de oortjes?
  • Wist je dat: je verbindingen kunt opslaan voor maximaal 3 apparaten?
  • Wist je dat: je een tweede Bowers & Wilkins headset kunt koppelen aan de case zodat je samen naar dezelfde audiobron kunt luisteren.
Conclusie van de Bowers & Wilkins PI7 Review
Mijn conclusie is dat ik onder de indruk ben van deze In-ear True Wireless Headphone. Dat mag je eigenlijk ook wel verwachten gezien het prijskaartje. Bowers & Wilkins geeft aan dat deze oortjes bedoeld zijn voor audiofielen die nog geen draadloze headsets gebruiken. Dit type klant geeft hoogstwaarschijnlijk de voorkeur aan bedrade headphones. Daar moet nu dus verandering in komen. Ik als audio-leek vind de headphone behoorlijk goed klinken. Ik kan lastig inschatten of dit voor mensen met audiofiel-status anders gaat zijn. Ze zijn in ieder geval stukken beter dan AirPods Pro.

Het batterijleven is goed en de case heeft een aantal interessante functies. De bediening is simpel en geeft veel opties.

Al met al ben ik dus zeker onder de indruk. Helaas niet alleen over het product. Ik ben nog steeds een beetje bij aan het komen van het prijskaartje.......

Vragen over Bowers & Wilkins PI7 review
Mocht je vragen hebben over de Bowers & Wilkins PI7, wil je dat ik dingen test of heb je een opmerking over deze review. Laat het weten in de comments of stuur een PM. Dankjewel voor je aandacht en tot de volgende review!

Updates aan de Bowers & Wilkins PI7 review
0.1 Initiële versie;
0.2 Feedback na 1 week toegevoegd.
0.3 Feedback na 2 weken toegevoegd.

Heb jij ook een Bowers & Wilkins PI7 (Zwart)?

Uitstekende review! Zit zelf ook te twijfelen om deze oordopjes te kopen, voornamelijk omdat ik ontevreden ben van de geluidskwaliteit bij het bellen van Airpods Pro.

Zou je daar nog wat meer over kunnen zeggen? Dat je goed verstaanbaar bent in Team calls is net wat te weinig info voor mij :)
Dankjewel! Ik heb verschillende gesprekken gevoerd. Ik ben in wezen afhankelijk van de mening v/d "andere" kant. Het merendeel ervaart ze als "normaal". Verstaanbaar en duidelijk dus. Wel gaven ze aan dat het gelijk was aan de AirPods.... Dus ik weet niet of je er op vooruit gaat... Daar ben ik een beetje bang voor.
Ik ben zelf ook momenteel met een review bezig van deze oordopjes, maar loop tegen een issue aan en vraag me af of ik een defect model heb. Het rechteroordopje raakt veel sneller leeg als het linker, altijd en consequent dus niet afhankelijk van muziek of gebruik, ook met diverse devices ervaren.

Zo extreem dat nu net mijn rechter oordopje uitviel omdat ie leeg was en het linker nog 58% is. Bij aanvang van gebruik waren beide 100%...

Ook haperen ze bij mij best veel als ik aan het wandelen ben bijvoorbeeld, met de telefoon in mijn broekzak. Als ik dan mijn hand op mijn broekzak leg dan hapert het enorm. Idem als ik beide handen over mijn oren houd.

[Reactie gewijzigd door Phusebox op 22 juli 2024 17:24]

Hoi! Wat leuk dat je ook met de test bezig bent. Wel balen dat je zoveel issues hebt.

Ik herken je klachten dusver niet. Dus ben ook een beetje bang dat er bij jou iets anders speelt. Heb je al eens gekeken of je een firmware update hebt in de Headphones app? Die van mij zijn up-to-date.

Haperingen heb ik nog geen last van gehad. Ze zijn bij mij welgeteld 1x uitgevallen voor enkele seconden. Ik ben gisteren expres een stuk gaan wandelen om de Noise Cancelling nog eens aan de tand te voelen. Daar heb ik geen haperingen ervaren.

Misschien even contact zoeken met de product expert?
Hmm vreemd, het zou ook niet eens bij mij dat ik een vreemd exemplaar heb. Wandelen is echt niet te doen, want dan hapert het zo veel, daar word ik echt gek van. Stil zitten thuis is geen issue maar ja.

Edit: zelfs stil zittend, als ik beide handen over mijn oren doe valt de verbinding gewoon volledig weg.

Volgens de app is alles up to date. (oordopjes 1.0.9 en case 1.0.18)

En als je bij jou in de app kijkt naar de accu, dan zijn beide ook gelijk?
Update: het lijkt erop dat het eerst dopje dat je uit de case haalt sneller leeg raakt, waarschijnlijk maakt deze de bluetooth verbinding met het streaming apparaat. Het andere dopje verbindt dan met het eerst dopje, en die verbinding is blijkbaar energiezuiniger.

Wat is bij jou de productie datum? Onderkant van het doosje.
PS. Helaas heb ik geen contact gegevens van de expert gekregen.

[Reactie gewijzigd door Phusebox op 22 juli 2024 17:24]

Helaas, ik heb de door jouw geschetste issues niet. Of ik nu rondloop in huis, buiten wandel of stilzit. De oortjes verbinden meteen en werken ook goed.

De enige issues, zoals ik al in de review schreef, is dat de app soms niet werkt. Ik heb overigens dezelfde software versies (1.0.9 voor de oordopjes en 1.0.18 voor de Case). Bij mij zie ik het batterijpercentage nagenoeg gelijk terug lopen. Doe ze nu net in 100% en na een tijdje beide op 99%. Nu op 97% en 98%. Ik zal eens in de gaten houden of eentje extreem snel leegloopt. Maar ik heb ze al 3 uur + achter elkaar in gehad en toen nog batterij over.

Onderop zie ik niet echt een production date. Wel heel opvallend deze getallen: 21.04. Dus 2021 April?

Product expert is mij toen aangeboden via Tweakers. Misschien even met Tweakers contact opnemen? Ik heb er namelijk geen gebruik van gemaakt.
Ok, nog één vraag dan en dat weet ik zeker dat ik gewoon een maandagochtend model heb. Is jouw case ook super irritant in de zin dat de case super simpel dichtklapt en zelfs de oordopjes uitnemen een frustrerende activiteit is?

[Reactie gewijzigd door Phusebox op 22 juli 2024 17:24]

Yep, mijn case doet exact hetzelfde! Magneetje is best sterk. Had het ook al in m'n review gezet. Het dekseltje is erg licht en de magneet wat sterk denk ik :) .
Hmm ok, in andere reviews zie ik bijvoorbeeld dat ze hem plat op tafel leggen, met de deksel open en aan de bovenkant. Dat gaat bij mij niet, dan valt ie zeker dicht.

De minste beweging of hij klapt al dicht, het is niet zo zeer de magneet die sterk is maar het scharnier dat 0 weerstand biedt.
Je geeft aan dat de verbinding 24bit is. De meeste denken dan, damn dit moet wel zeer goed klinken dan.
Make no mistake, bluetooth audio is geen hi res.

Een bekende youtuber "darko", legt dit zeer duidelijk uit.

Ik denk dat elk merk , de bluetooth connectie op 1 of andere manier opvrolijkt door het een label te geven dat de massa doet denken, dat de geluidskwaliteit CD evenaart. Dit is niet het geval.
Dit is theoretisch onmogelijk via bluetooth. De bandbreedte is gewoon niet hoog genoeg. Enkel via usb(-c) connectie zou het mogelijk kunnen gemaakt worden voor de wireless headphones variant dan.

Maar ik besef hier dat ik klein beetje off topic ga. Wireless earbuds koppelen met een kabel is onmogelijk. Maar het verhaal is hetzelfde bij alle bluetooth ear... things :)
Zou theoretisch moeten kunnen toch: CD kwaliteit is 1,4 Mbps en Bluetooth 5.0 is 2.0 Mbps.

Of is dat te simpel gedacht?
Je ziet in dit geval CD kwaliteit als 320kb/s wss . Ik bedoel losless CD kwaliteit.
FLAC en toestanden...

Heb je de video gezien ?

[Reactie gewijzigd door bluetorch002 op 22 juli 2024 17:24]

Ik heb stuk of 4 mics gekocht omdat ik de kwaliteit echt superslecht vond van mijn bluetooth headphones. Dus heb veel ervaring opgebouwd met MS teams :D.

Sindskort hebben ze wel een update gedaan waardoor men stream mic ( Audio Technica AT2020 USB ) wel superieur klinkt. Toch blij dat ze uiteindelijk daar toch naar kijken.... Veel te laat wel maar kom.

Sommige merken zullen MS wel wat geld geven om sneller "gecertifieerd" te geraken...
Dankjewel voor deze aanvulling! Goed om te weten!!
Ik heb deze set sinds een week binnen als vervanger voor de Pi4s die helaas veel te snel zijn overleden.

Het geluid is inderdaad uitstekend, fijne oordoppen. Uitstekende detaillering van het geluid. 4u accuduur is voor mij prima. Na een aantal uur heb ik toch altijd behoefte om de oren wat rust te geven.

Het licht wel een beetje aan het gebruikte device of ik via teams/webex/zoom goed te horen ben.
Hou er rekening mee dat Teams niet echt een goede review tool is om de mic kwaliteit te beoordelen.
Het kan zijn dat de mic uitstekend is maar dat MS Teams hier gewoon niet goed mee overweg kan.

Uiteindelijk maakt het voor u als klant dan niet uit, maar dan weet je wel dat het niet aan de hardware ligt maar de software. Belangrijk punt voor als je iemand wil "blamen".
Dankjewel voor het delen van je ervaringen! Veel plezier met de PI7's!
Hi, lekker uitgebreide review!
Ik heb nog wel een aantal puntjes waar ik graag wat meer over wil weten:

Mijn Sony WH-1000XM3 draag ik ook op de fiets. Mijn ervaring is dat ambient mode dan voor veel extra windgeruis zorgt. AM werkt dus prima tijdens het wandelen, maar niet als er snel lucht langs waait. Hoe is dat bij deze B&W PI7?

Tweede: ervaar je vertraging in geluid bij het afspelen van video? Ik begrijp uit je review dat bij de PI7 de telefoon zijn signaal eerst naar de smart case stuurt, en dat de smart case het signaal naar de dopjes stuurt. Dat lijkt vertragend.

En tot slot: Kun je de smart case thuis laten als je gaat sporten?

Alvast bedankt!
Hoi, dankjewel voor het mooie compliment!

Geluid gaat alleen via de case als je gebruik maakt van de Media Streaming functie. Ik kan dus prima met alleen de oortjes rondrennen. Er is dus wat dat betreft geen vertraging.

Je vraag met wind kom ik op terug. Heb de set nog maar een paar dagen. Zit helaas niet vaak op de fiets 😅.
Ik heb de oortjes ook getest voor het testpanel en kan zeggen dat je wel windruis hoort, maar niet meer dan normaal met 'gewone oordopjes'. De ANC filtert dus geen windruis eruit maar zorgt ook niet voor extra windruis. Ik vind ze prima te gebruiken op de fiets (heb wel niet harder dan ca. 20 km/u gefietst).

Ambient mode aan voegt wel iets meer ruis toe, maar niet storend vond ik. De noise cancellation en isolation is overigens een pak minder sterk dan bij de WH-1000XM3 (de over ears, heb ze zelf ook) waardoor ik Ambient mode niet nodig vond op de fiets. Maar dat is persoonlijk.
Thnx, zinvolle toevoeging!
@Phusebox heb jij al meer duidelijkheid over het accu issue?
Ik heb vandaag mijn PI7’s binnen gekregen en eerst helemaal opgeladen.
Daarna had ik ook dat de rechter sneller leegliep tov links. 41 vs 5%.

Heb nu een harde reset gedaan en ben ze weer aan het opladen…
Zie mijn review ;)

In het kort, diegene die je als eerste uit de case neemt is de master en deze gebruikt meer stroom vanwege de bluetooth verbinding.
Dank.
Jouw review inmiddels gelezen, top!
Ben nu aan het testen met linker als het dominante oortje.

Kleine aanvulling: ben zelf wel al jaren audiofiel bezig en kan je vertellen dat de PI7 een zeer goed geluid heeft. Ik gebruik apple losless. Open, transparant en zeer goede plaatsing van alle instrumenten en ook de stemmen, bij de goede opnames, zijn alsof ze boven je hoofd live zingen. Wat mij ook opvalt is dat kleine details, ook op laag volume tov de rest van het liedje, er echt goed en duidelijk uitkomen zonder er naar te hoeven zoeken. Als je zoiets ontdekt in een nieuwe hoofdtelefoon ga je vaak op je oude luisteren of je het daar dan nooit hoorde. Vaak is het er dan ook wel, maar moet je er naar zoeken en viel het nooit op. Zulke dingen maken het verschil tussen een goed en een top product.
Als ‘audiofiel’ kan ik daar echt van genieten en is het mij de hoge prijs wel waard.
Klopt ik heb ook echt 'nieuwe dingen' ontdekt in muziek die ik al door en door dacht te kennen. Dus qua geluidskwaliteit ben ik ook zeer tevreden. Heb de headset dan ook zelf aangeschaft naar aanleiding van de testperiode dat ik ermee mocht 'spelen'.
Begrijpelijk!
Ik heb hem weer geretourneerd. De pasvorm van het linker dopje wilde niet werken bij mij.
Op de een of andere manier is de behuizing aan de oordopzijde schuin ipv plat en daardoor wordt het dopje telkens langzaam mijn oor weer uitgeduwd. En dan moet ik hem telkens weer aanduwen met binnen een uur al behoorlijk pijn in mijn oor die omhoog trekt naar mijn hoofd. Echt storend voor mij. Ik baal er best van want geluid was goed!

Ik heb nu de Sennheiser TW2 genomen en die zitten mij wel goed. Die zij ook vlak ipv ‘schuin’.
Geluid is ook heel behoorlijk, maar naar mijn idee klonken de B&W’s beter. Kan dat niet meer vergelijken dus weet ook niet of het echt zo is of dat ik het me inbeeld?