Wat zit er in de verpakking?
2 oorjes,
1 oplaaddoosje,
USB naar USB-C kabel voor opladen,
En wat boekjes.
:strip_exif()/m/4764/1M5qKG40xjaBqHVlQZ2vbhH0vmKAuOl9PhP9dLq4hQU1kjHpu1.jpeg?f=620xauto)
Pasvorm en draagcomfort
De Freebuds 4 zijn geen in-ear oordopjes, zoals de andere Freebuds, maar on-ear. Ze hebben dan ook geen siliconen tips, en zitten niet diep in je oor, ik was bang dat ze makkelijk zouden vallen, maar bij mij bleven ze prima zitten. Een oordopje weegt maar iets meer dan 4 gram, echt superlicht.
Geluidskwaliteit
De geluidskwaliteit zowel bij bellen als bij muziek zijn uitstekend. Er zit een vrij grote driver in, en ze kunnen behoorlijk hard zonder het geluid te vervormen. Ook geluid opnemen gaat prima, je kunt ook instellen of omgevingsgeluid moet worden weggefilterd bij opnames. Zowel de lage als hogere tonen zijn goed in balans. Helaas kun je dit niet zelf instellen.
:strip_exif()/m/4764/1M5qKG1N8pajPpyIZPpmPIf49GNldcv2jsrlDlf8XUArNeueNY.jpeg?f=620xauto)
Batterijduur
Zonder noice cancelling tot 4 uur, met het oplaaddoosje mee gerekend 22 uur. Met noice cancelling aan tot 2,5 uur, 14 met het oplaaddoosje.
4 uur lijkt me prima bij normaal gebruik, in het doosje laden de oordopjes vrij snel op. Met noice cancelling aan is 2,5 uur misschien wat te kort. Langere tijd zou leuk zijn, maar dan zouden de oordopjes zwaarder moeten worden voor de batterijen.
Een kwartiertje opladen in het doosje is goed voor ongeveer 2 uur afspelen, met een uur opladen zitten ze volledig vol.
Active noice cancelling
Huawei claimt tot 25 db vermindering van omgevingsgeluid met active noice cancelling aan. Ik kon wel duidelijk een vermindering van omgevingsgeluid merken, maar met in-ear oordopjes was dat effect beter.
Bediening
De Freebuds hebben drie aanraak bedienings mogelijkheden:
- Dubbeltikken
- Vegen
- Ingedrukt houden
De dubbeltik actie is instelbaar, en je kunt deze apart instellen voor links en rechts, hierbij heb je de keuze uit:
- Afspelen/pauze
- Volgend nummer
- Vorig nummer
- Spraakassistent activeren
- Geen
Ik heb zelf de voorkeur om links/recht in te stellen met vorig/volgend nummer. Pauzeren gaat al automatisch als je een oortje uitdoet.
:strip_exif()/m/4764/1M5qKG1DVqaiMnLv4NpxbQgC69kzWJCmMM29wuIeJ5iAl5ogGg.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/4764/1M5qKGnJ5nuwXfsW20xYuXdfqbrjKxa00BhK3D4f3zeWr3nKpb.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/4764/1M5qKG25NPfez4kjEUr0ul1Y4WcoSKmRC8jrQn4fHwzT3xH6yw.jpeg?f=620xauto)
Koppelen
Met een toestel met EMUI 10 of hoger is koppelen super makkelijk, oplaaddoosje openen is genoeg om koppelscherm te krijgen.
Voor andere apparaten gaat het ook makkelijk, er zit aan de zijkant van het oplaaddoosje een klein knopje om bluetooth te laten detecteren.
De Freebuds 4 hebben bluetooth 5.2 en kunnen met meerdere apparaten gelijk verbonden zijn, dus bijvoorbeeld gebruiken op de pc, maar dan overstappen naar de telefoon als je gebeld wordt werkt handig.
Voor het aanpassen van instellingen heb je de AI-Life app nodig. De nieuwste versie daarvan staat in de Huawei app gallery. Zonder deze app werken de oortjes wel, maar je kunt dan niks aanpassen.
Nog een handige functie is zoek mijn oordopjes functie. Je kunt deze op een kaart tonen, en per oortje een geluid laten afspelen (let op, dit gaat vrij hard, niet gebruiken als ze in je oor zitten!)
:strip_exif()/m/4764/1M5qKGlfo58HlUe0KFUwcjFd7TcPD5U3rKyiLBn2z4l63rhW1N.jpeg?f=620xauto)
Oordeel
Aanrader als je houdt van super licht en of niet houdt van siliconen tips.
Goede geluidskwaliteit. Active noice cancelling verminderd wel omgevingsgeluid, maar niet zoveel als in-ear modellen kunnen.