Sandisk Portable SSD (2021) 1TB Zwart Review

casdebie Testpanel
19 juli 2021, laatste update op 19 juli 2021, 4.932 views Testpanel

Sandisk Portable SSD (2021) 1TB Zwart

De Sandisk Portable SSD is een snelle externe schijf voor huis-tuin-en-keuken gebruik. Was jij voorheen aan het hannesen met te kleine en trage USB-sticks of kostenefficiënte grote maar langzame portable externe HDDs en je wilt geen koffie meer halen tijdens file transfers dan is deze schijf een aanrader!

Pluspunten

• Serieus snelle externe SSD voor de beginner
  • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
  • Voor als je eens geen koffie wilt halen tijdens file transfers
  • Geeft best wat mogelijkheden voor hoog mobiel gebruik en aansluiting op verschillende soorten mobiele devices

Minpunten

• Alleen USB-C naar USB-A stekker meegeleverd
  • Hard plastic oppervlak vlekt ontzettend
  • Standaard exFAT format kent zo zijn beperkingen

Algemene indruk, fysieke verschijning en formaat

De Sandisk Portable SSD 1TB komt in een rode doos incl. een USB-A naar USB-C stekker en een handleiding:

Een gemiste kans hier is dat Sandisk niet gewoon ook een USB-C naar USB-C stekker meelevert. Nu had ik die hier nog wel ergens een liggen maar dat is niet voor iedereen zo en dat beperkt echt de mogelijkheden zo vanuit het doosje.

De fysieke verschijning van de disk is het best te beschrijven als een donkerblauwe hard plastic buitenkant met een gladde achterkant en een voorkant met textuur:

Dit is op zich goed bedacht omdat de SSD ongeveer 2x zo klein en de helft zo dik is als een portable Hard Disk:

Gegeven het geringe gewicht van 35 gram voor de Sandisk Portable SSD in vergelijking met de 157 gram van mijn oude WD My Passport Ultra 1TB, voorkomt de textuur het snel uit de hand schieten van de zeer compacte Sandisk.

Minpunt hier is echt dat het oppervlak van de Sandisk ontzettend gevoelig is voor vette vingers en stof.

Een USB-stick is nog weer veel kleiner maar is in prestaties toch niet te vergelijken. De 16gb Sandisk Cruze die ik hier ergens heb rondslingeren is dan weer 3x zo klein maar ook (afhankelijk van de situatie) tot zo’n 50x langzamer.

Prestaties

Om de prestaties te meten heb ik drie dingen gedaan:
1. Disk informatie opgehaald via CrystalDiskInfo en Sandisk Dashboard.
2. Synthetische benchmarks uitgevoerd met CrystalDiskBenchmark.
3. Echte wereld file transfer test.
Disk informatie
Via de disk informatie komt er iets meer informatie los dan op de doos staat. Op de doos adverteert Sandisk met een maximale leessnelheid van 520MB/s. In de kleine lettertjes is ook te lezen dat de snelheid afhankelijk is van de hardware die wordt gebruikt en dat de schrijfsnelheid lager kan zijn. Middels CrystalDiskInfo is te zien dat de disk werkt via de SATA-600 interface:

En kennelijk verwijst de van Sandisk (of WD eigenlijk) afkomstige Dashboard tool daar ook naar met de waarde Gen3 (hier niet doelend op de USB gen3 standaard maar de SATA-III standaard):

De maximale snelheid van de SATA-600 interface is dus inderdaad de door Sandisk Dashboard aangegeven 6,0Gbps. Dat is theoretisch dus lager dan de maximale snelheid van de ondersteunde USB gen3.2 standaard van 10Gbps zoals op de doos verwoord. Theoretisch is de maximale snelheid met SATA-600 dus zo'n 600MB/s minus de kosten van de controller die er ook altijd zijn.

Iets waar ik overigens ook erg benieuwd naar was, was in hoeverre er nog een interne cache buffer in de Sandisk SSD zit. Dat heb ik met zowel CrystalDiskInfo als Sandisk Dashboard niet kunnen achterhalen.
Synthetische benchmarks
Tijd voor wat testwerk. Ik ben met CrystalDiskMark even wat los gegaan en heb daar verschillende testprogramma's geprobeerd. Gestart met de standaard door het programma voorgestelde benchmarkprogramma waarbij 1 testbestand van 1GB wordt geschreven en gelezen met verschillende benaderingsmethodes waren dit de uitkomsten op een Windows 10 laptop:

Een zelfde test waarbij dit keer 5x een bestand van 256MB wordt gelezen en geschreven via verschillende benaderingsmethoden laat het volgende beeld zien:

Leuk is nog als we dezelfde benchmark doen maar dan nog eens met 5x een heel klein bestand van 16MB. De resultaten zijn dan, vooral voor de leessnelheid, een stuk lager waar het snelheidsverlies bij schrijven meevalt:

Een benchmarktest waarbij een 4GB bestand werd gebruikt liet dan juist een iets lagere leessnelheid maar een significant lagere schrijfsnelheid zien:

Conclusie uit de synthetische benchmark runs is dan dat je op maximale snelheidsnelheid aangesloten komt tot zo'n 430MB/s van de door Sandisk beloofde 520MB/s. Dat is op zich dus meer dan 80%. Er zouden natuurlijk situaties kunnen zijn van combinaties van de testen die een waarde dichter in de buurt vinden. En vergeet niet dat dit gewoon user-hardware is waarop dit door mij getest is, geen geoptimaliseerde hardware omgevingen of zoiets.
Echte wereld file transfer test
In deze test heb ik bestanden gedownload van verschillende formaten via de website van XS4ALL https://download.xs4all.nl/test/ die als doel hebben om een 'Echte wereld'-download snelheidstest te doen. Deze bin-bestanden zijn ook leuk om heen en weer te schrijven van de Windows laptop naar de Sandisk SSD en andersom. Dit geeft in eerste instantie toch even wat meer gevoel bij de 'Echte wereld' van dagelijks gebruik en de snelheid die je dan kan ervaren.

2x een bestand van 2GB kopiëren van de laptop naar de Sandisk Portable SSD kost met een transfer rate van zo'n 175MB/s dan zo'n 25 seconden.

10x een 100MB bestand kopiëren lukt dat dan binnen 10 seconden met een transfer rate van zo'n 200MB/s.

Interessant was de casus waarin ik een 10GB bestand kopieerde van de laptop naar Sandisk waarbij er gestart werd met zo'n 300MB/s en later in de transfer het langzaam terugvalt naar zo'n 230MB/s. De andere kant op wordt het 10GB bestand met zo'n 300MB/s constant gelezen en dus geschreven op de SSD aanwezig in de Windows 10 laptop. Zo'n kopieeractie kost dan dus 40 tot 50 seconden.

Vervolgens heb ik een set van 426 MP3-bestanden in 32 mappen (ja die heb ik nog ergens :Y) ) van een andere Windows 10 laptop (waar ook een SSD in zit) naar de Sandisk Portable SSD gekopieerd met een transfer rate van zo'n 150MB/s. Ter vergelijking het schrijven van zo'n set aan MP3-bestanden vanaf mijn WD Personal Ultra 1TB (waar een 2,5 inch HDD in zit) gaat over USB-2.0 met zo'n 7,5 MB/s...

Kortom als je USB-sticks of portable HDD disks gewend bent dan is de Sandisk Portable SSD in de praktijk een verademing qua snelheid, ook al haal je in de praktijk maar zo'n 50% van de benchmark scores zoals hierboven aangegeven.

Het is letterlijk het verschil tussen klassiek minuten lang moeten wachten voor het overzetten en dat je ondertussen koffie gaat halen of snel iets overzet in seconden / een enkele minuut.

Stabiliteit en betrouwbaarheid

Met het testen heb ik in de 2 weken tijd de Sandisk Portable SSD proberen te koppelen aan zoveel mogelijk devices in en om het huis. Daarover onder Compatibiliteit zo dadelijk meer. In- en uitpluggen op verschillende OS-platformen zorgt soms ook voor per ongeluk niet 'veilig verwijderen' (omdat dit in elk OS weer een beetje verschilt) maar daar worden dan geen problemen door ondervonden.

Ik heb 1 aparte ervaring gehad waarbij een USB-C dock waarin allerlei connectoren zijn gebundeld op een bepaald moment de Sandisk Portable SSD niet meer wilde herkennen. Dat moet haast aan de implementatie van het dock liggen (power consumption bij te veel aansluitingen terwijl de laptop op de accu draait is een van de mogelijke oorzaken waar ik aan dacht :? ). Ik heb dat later niet meer kunnen verifiëren of reproduceren. Bij latere aansluiting van de Sandisk Portable SSD via het dock na een Windows restart was er wederom niks aan de hand.

De Sandisk SSD is ook in dit ietwat abnormale gebruikerspatroon gewoon stabiel en betrouwbaar te noemen.

Featureset

Dit had ik als score Voldoende gegeven als er niet ook een simpele implementatie van beveiligde opslag in de vorm van de Sandisk Vault software bij zat. Hoewel deze software beperkt is in feature omvang (hogere encryptie dan 128bit AES moet voor worden betaald en ook andere opties zijn grayed out in de gratis versie) werkt het wel lekker laagdrempelig om een vault aan te maken waarin je gevoelige informatie zoals je belastingaangifte bestanden kunt stallen.

Ook de back-up feature waarbij je de hele Vault kunt kopiëren naar jouw lokale systeem en later vanuit daar ook kunt restoren is mooi meegenomen. Wel jammer dat je echt moet zoeken in de settings waar deze back-up bestanden op je Windows laptop worden gestald (dat kan lelijk veel data-opslag vergen als niet je niet oplet).

Het is wat mij betreft al wel een betere implementatie als de encryptie die ik op WD Personal Ultra ken waarbij de gehele schijf wordt versleuteld en voorzien van een toegangswachtwoord (via een soort disk mount systeem). Heel veilig, dat wel, maar ook niet praktisch omdat het vervolgens niet meer werkt op een niet Windows device...

Daarom hier de score Goed.

Compatibiliteit

Op de zijkant is nog aangegeven dat de Sandisk Portable SSD USB Gen 3.2 compatible is. Dat klopt maar de hier genoemde snelheden van 10Gbps ga je niet halen omdat de schijf wordt beperkt door de SATA-600 standaard zoals eerder in de review verwoord. Ik blijf (maar dat geldt voor heel veel producenten) het toch gegoochel vinden met cijfers richting vaak nietsvermoedende consumenten op zo'n doos.

Ik heb de Sandisk ook in mijn NAS proberen te steken maar daar begonnen de nadelen van het standaard ingestelde exFAT bestandssysteem zichtbaar te worden. Voordeel is dat de schijf op meerdere platformen bruikbaar is. Nadeel is dat het in mijn geval op mijn QNAP NAS een extra licentie nodig is. Dat ga ik later wellicht nog wel uitproberen.

Op de Playstation 5 werd mijn schijf in tegenstelling tot wat ik lees in een andere review wel herkend maar wordt er wel van me verlangd dat ik deze speciaal voor gebruik als externe opslag voor de PS5 formateer. Gegeven dat er nog bestanden opstonden heb ik dat niet uitgeprobeerd maar die optie is er wel.

Op een iPhone wilde het niet werken (met een USB-C naar lightning kabel).

Op een Samsung Galaxy tab A7 tablet (met een USB-C naar USB-C kabel) werd de schijf gewoon als externe opslag herkend en kon ik heel eenvoudig (en best snel voor mijn gevoel maar niet zichtbaar in transfer rates) bestanden tussen de tablet en de Sandisk verplaatsen.

Hier wordt het gebruik, zeker ten opzichte van zo'n beveiligde HDD portable harddisk die ik nog ergens had of een USB-stick of een micro SD-kaart, toch ineens heel veel mooier. Ik kan mij namelijk voorstellen dat het handig is om foto's of video's heel laagdrempelig veilig te stellen vanaf mobile devices als je geen NAS tot je beschikking hebt.

Mobiliteit

De Sandisk Portable SSD is zeer handzaam, licht en daarmee erg mobiel. Gegeven dat er geen bewegende delen in zitten voelt het ook veiliger aan om gewoon in je tas of rugzak altijd op zak te hebben dan een portable HDD. Daarom hier de maximale punten.

Warmteproductie

Deze was leuk. Hoewel in alle tests de buitenkant van de Sandisk Portable SSD niet voelbaar heet wordt, leest de SMART-sensor op zijn top na enkele benchmarks met CrystalDiskMark maximaal 56 graden Celsius. Hieronder mooi zichtbaar in de grafiek die in Sandisk Dashboard is ingebouwd:

Dat lijkt dus warm maar zaken als een USB-C docking station worden met alle interfaces voelbaar veel warmer. Daarin speelt ook mee dat de temperatuurstijging heel geleidelijk verloopt zoals in de grafiek te zien is. Daar hoef je dus geen gekke of storende effecten in dagelijks gebruik te verwachten. In de praktijk krijgt de Sandisk niet vaak zo'n optater 8)7 als in de benchmarks die een stresstest situatie creëren natuurlijk.

Geluidsproductie

De schijf maakt geen enkel merkbaar geluid. Daarvoor dus de maximale score voor de Sandisk Portable SSD.

Prijs

De prijs lijkt steeds verder te dalen want toen ik aan de reviewperiode begon stond deze nog ergens rond de 110 euro waar deze zojuist voor 99 euro te koop stond. Voor dus zo'n 100 euro is dit een prijsniveau waarvoor je, als huis-tuin-en-keuken gebruiker die snel op allerlei systemen en platformen haar data beschikbaar wil hebben of bestanden veilig wil stellen, veilig zit. Het apparaat is praktisch, werkt snel, is snel in de beleving in de praktijk, kan tegen een klein stootje en voor wie toch wat vertrouwelijke documenten veilig wil stellen voorzien van Sandisk Vault software. Een goede prijs-kwaliteitverhouding dus voor mensen die een USB-stick te klein en te langzaam vinden en die geen hele foto-bibliotheken willen back-uppen op een externe harde schijf (lees aan 1TB genoeg hebben).

Heb jij ook een Sandisk Portable SSD (2021) 1TB Zwart?

Dacht eerst dat het om de oude versie ging, maar blijkbaar is het product in maart vernieuwd.

Wat is er nu eigenlijk veranderd of verbeterd?

Qua snelheid zie ik het in ieder geval niet terug.

Ter vergelijking de Samsung T5 is vervangen door de T7 en daar zag je een mooie snelheidswinst voor terug.
De T5 en de T7 zijn verschillende producten die gewoon naast elkaar bestaan en niet elkaar opvolgen.
Net zoals de Ryzen 7 geen opvolger is van Ryzen 5. :)

De belangrijkste conclusie is eigenlijk dat de Real World schrijf snelheid maar 200 MB/s. is
@Greatsword Ik heb het even proberen na te zoeken maar ik kan alleen vinden dat deze versie dus sinds half maart 2021 in de te koop is volgens de price watch pagina hier op Tweakers. Ik kan daarom niet goed vinden welke versie er dan voorheen zou zijn geweest van de Portable en wat de verschillen zouden zijn. Van de Extreme en Extreme Pro versies zijn in oktober 2020 wel vernieuwde versies met snellere interfaces verschenen.

[Reactie gewijzigd door casdebie op 23 juli 2024 09:08]

@Remag22 ik zag in een review die jij had gedaan over een SanDisk USB-STICK dat je de buffergrootte had weten te achterhalen. Hoe heb je dat destijds gedaan? Dat lukt mij namelijk nu niet voor de SanDisk Portable SSD.
Ik weet niet zeker of deze Sandisk portable SSD wel een buffer heeft ?
Het kunnen ook native speeds zijn die in Real Life langzamer zijn dan in crystaldisk.

Maar wanneer hij dat wel heeft dan kun je dat zien door een duidelijke drop in de schrijfsnelheid.
Wat niet automatisch betekend dat dit aan een Buffer ligt, maar de kans is daarop dan wel groot.

Onderstaande foto is daar een goed voorbeeld van:
Je kan aan de afstand zien wanneer de buffer "op" is en daardoor dus ook hoe groot die buffer is.
Soms gaat het te snel en moet ik via een screenshot gaan rekenen.
Deze disk is nu bij de Action te koop voor €86,95. Niet gek die prijs maar ben eigenlijk benieuwd wat voor disk er in zit? Denk een sata en geen MVME?
Het betreft inderdaad een Sata-600 interface die wat dat betreft ook beperkend is voor de maximale overdrachtsnelheid, niet de usb 3.2 interface.

Maar voor deze prijs bij de Action is het een heel goede deal als je op zoek bent naar snellere mobiele opslaghardware.
goed om te weten dat het om sata 3 gaat... maar voor mijn gevoel is het belangrijker om te weten of het gaat om een custom ssd of een normale m.2 ssd
Wat bedoel je met custom SSD? Een SSD die speciaal voor die behuizing is gemaakt bedoel je?

Wat mij trouwens wel opvalt dat vrijwel alle drives ''Extreme'' zijn en deze niet. Wat het verschil is kan ik nergens vinden...

[Reactie gewijzigd door Henkie-Jan op 23 juli 2024 09:08]

er kunnen verschillende soorten ssds in de behuizing zitten. een gewone m.2 ssd of een custom (niet standaard) printplaat met de usb en de geheugen chips er op gesoldeerd.

bij een standaard m.2 kan je de ssd er uit halen en in een computer steken als het usb gedeelte breekt (zodat je bestanden niet verloren gaan).
en als de m.2 ssd breekt maar de usb is nog goed, kan je de ssd vervangen voor een nieuwere (edit: of een grotere)
en als je nog andere m.2 ssds hebt, kan je die lezen met het usb gedeelte als dat nodig is

[Reactie gewijzigd door test account op 23 juli 2024 09:08]