Mijn Nespresso apparaten houden het meestal wel zo'n 10 jaar vol, dus na 20 jaar is dit mijn derde Nespresso apparaat. Mijn vorige Nespresso automaat heeft jarenlang zijn werk gedaan, maar de melk-producten gingen de laatste tijd niet meer erg lekker. Het opschuimen ging niet meer goed en er zat vaak teveel water in. Het apparaat had ik al twee keer opgelapt, dus toch een keer tijd voor iets nieuws. Daarom op zoek gegaan naar een bonen volautomaat, maar na een lange zoektocht en veel vergelijken toch weer op een Nespresso apparaat gekocht.
Waarom geen Jura volautomaat?
Voor een mooie koffie-machine heb ik best geld over, dus budget was al opgerekt naar zo'n 1000 euro. Daarvoor koop je in Duitsland een Jura E8. Twee vrienden van mij hebben een Jura volautomaat en zijn daar beide tevreden over. Daar dus een paar keer gekeken of het wat voor mij is. Het zijn mooie apparaten (wel groot) en heerlijke koffie. Tussen de woorden door merkte ik wel dat het apparaat veel onderhoud nodig had. Ik heb geen trek om elke avond het apparaat te moeten schoonmaken. De
Jura instructievideo is erg duidelijk en je moet er een apart bakje onder zetten, schoonmaak tabletjes toevoegen en dan doet het apparaat de rest. Het zal best meevallen, maar ik ken mijzelf en ik ga dan minder cappuccino's drinken.
Daarom eigenlijk op zoek gegaan naar een halfautomaat met een stoompijpje. Het apparaat doet dan eigenlijk alles, maar je moet wel zelf de melk in de koffie doen. Dat vind ik leuker werk en minder lastig dan schoonmaken. Na wat kijken en zoeken uitgekomen op de
Sage The Barista Pro. De machine maalt de koffie, zet de koffie en heeft een automatisch melkopschuimsysteem. Nadeel is dat je zelf de koffie moet aanstampen, in de houder moet doen, ... Maar het apparaat is redelijk onderhoudsvrij bij het maken van melkproducten. Na het bekijken van talloze video's steeds meer overtuigd van dit apparaat.
Totdat ik deze video zag
Een volstrekt waardeloze video. "Een goede koffie herken je aan een hazelnootkleurige schuimlaag". Dan is elke Senseo ook een topapparaat, maar ik zag ineens een dat er ook een eenvoudiger apparaat was dat wel op de "traditionele" manier melk opschuimt, maar met Nespresso cups werkt. Daarna moest ik mijzelf even resetten, want ik was al helemaal in de bonen (pun intended

Nespresso cups zijn niet het goedkoopste, maar je kan ze tegenwoordig vrijwel overal krijgen en er zijn ook wat meer betaalbare alternatieven (blijf wel weg van die plastic meuk, want die passen vaak niet lekker en smaken ook minder). De koffie is wel lekker en je hebt verschillende smaken. Mijn vrouw drinkt graag decaf 's avonds en dat is net even wat makkelijker met cups. Ook is het onderhoud wat minder dan bij een bonenapparaat. Prijs is ook erg prettig (onder de 400 euro), maar dat was niet de primaire reden.
Waarom dit Nespresso apparaat?
Er zijn de nodige Nespresso apparaten, maar de meeste apparaten zijn goedkoop gebouwd en is het melksysteem niet erg betrouwbaar. Mijn vorige
De'Longhi EN680M zette prima koffie, maar het melksysteem was ook niet erg degelijk De opvolger lijkt een wat mindere bouwkwaliteit te hebben en ik had ondertussen mijn zinnen gezet op een stoompijpje.
De Sage heeft een goede bouwkwaliteit. Er is ook een pro versie beschikbaar die wat voordelen heeft (
video). Een mooier apparaat, maar de extra features zijn mij het geld niet waard. Alleen als je veel prijs stelt op verschillende koffieprofielen voor verschillende personen dan zou ik de pro overwegen.