Ik heb 2 van deze speakers gekocht om ze te gebruiken als surround speakers als uitbreiding op mijn Philips TV & Play-fi soundbar welke ik al een half jaar probleemloos gebruik. Ondanks de weinige en matige reviews van deze speakers vond ik ze het proberen waard.
Mijn TV opstelling (geheel draadloos via DTS Play-fi):
- TV: Philips 50PUS8535
- Soundbar: Philips TAB8405 draadloos via DTS Play-fi verbonden aan de TV
- Surround speakers: 2 stuks Philips TAW6205
- Mobiele apps(iPhone): Philips Sound (DTS Play-fi app in een Philips jasje) & PS Fine Tune
Al vrij snel nadat ik de bestelling binnen had gekregen raakte ik al geïrriteerd. Een van de twee speakers was namelijk niet te verbinden met wifi, de speaker was simpelweg onvindbaar. Het resetknopje meerdere malen ingedrukt en ingehouden, stroom erop en eraf etc. etc. etc. het mocht allemaal niet baten. Deze dus direct teruggestuurd waarna ik een nieuwe heb ontvangen die het wel deed. Probleem opgelost dacht ik zo, niets bleek minder waar.
Daarnaast komt er uit beide speakers continu en altijd een ruis welke je tot op ±3 meter afstand nog goed kan horen. Vooral als je in de ochtend uit bed komt en de woonkamer in loopt denk je 'wat hoor ik daar dan?' Deze ruis is altijd hoorbaar tenzij je iets afspeelt.
De speakers kunnen ook niet worden uitgeschakeld, ze staan altijd aan en produceren aardig wat warmte.
Toen ik uiteindelijk twee werkende speakers in huis had heb ik ze geïnstalleerd via de Play-fi app. Standaard komen ze automatisch terecht in een multi-room opstelling en dat werkt prima, alleen is iedere speaker dan een stereospeaker en klinken geluidseffecten dus erg raar. Ik heb ze ten slotte ook aangeschaft om ze als surround speakers te gebruiken, ze adverteren immers ook met die functie. Je dient dit allemaal via de Philips Sound app te doen. Overigens een erg slechte app, het lijkt op een app die 10 jaar geleden in het leven is geroepen en daarna nooit meer is onderhouden. Erg buggy en gebruiksonvriendelijk, maar je moet roeien met de riemen die je hebt.
Uiteindelijk de speakers ingesteld als een linker en rechter surround speaker gekoppeld aan de soundbar. De speakers zijn vanaf dat moment niet meer individueel te gebruiken omdat ze dan 'onderdeel' zijn van de soundbar. De soundbar is overigens ook via Play-fi aan de TV gekoppeld.
De ruis blijft ondertussen altijd aanwezig.
Maar dan begint de ellende pas echt, er komt totaal géén geluid uit de surround speakers. Alléén de soundbar functioneert. Ik heb volgens mij ongeveer ALLES geprobeerd om er iets uit te krijgen maar niets lijkt te werken:
- HDMI-kabel tussen de TV & soundbar gehangen (dus dan niet via Play-fi verbonden)
- Surround instellingen op de TV aan en uit gezet en alle overige instellingen nagelopen
- Surround instellingen op de soundbar aan en uit gezet en alle overige instellingen nagelopen
- Volumeknoppen op de surroundspeakers ingedrukt
- Het wel bekende (en niet werkende) stekker erin en eruit gehaald
- Alle speakers geüpdatet
- Airplay muziek
- Spotify via de TV, via bluetooth naar de soundbar of via Spotify connect naar de soundbar
- In de router individueel & samen de 2,4gHz & 5gHz getest
- Testgeluiden in dolby atmos via Netflix & Youtube
Wat kun je dan nog meer doen? Het kan toch niet zo zijn dat dit zo ingewikkeld is? Ik zeg niet dat ik een mega techneut of software geek ben maar ik bouw soms een computer voor de hobby, dat is het niveau mensen. Of is dit geluidssysteem in zijn geheel alléén weg gelegd voor mensen uit Silicon Valley?
Uiteindelijk heb ik dus maar besloten om deze rommel terug te sturen. Ik vraag me toch echt af waarom er Philips op zo'n slecht product mag staan, bedroevend is het.
Toen ik eenmaal had besloten ze terug te sturen dacht ik nog even de ambilight-functie te gebruiken. De speakers zijn namelijk koppelbaar aan ambilight dat op dat moment ook uit de tv komt. Hoe vet is het dat je hele woonkamer blauw kleurt bij een diepzee-scene of oranje bij een explosie in een film?
Maar waarempel, ook dit werkt niet! Volgens de handleiding moet je de ambilight knop 3 seconden inhouden, de verlichting op de speaker zal dan geel gaan knipperen waarmee deze in link-functie terecht komt. Op de TV moet je dan ook de de ambilight link-functie openen. Echter 1 van de speakers begon niet eens te knipperen als je de knop inhield, de andere speaker knipperde wel maar was voor de TV onvindbaar. Uiteindelijk hier nog even mee bezig geweest maar ook hier was het einde snel zoek.
Tot slot zit er ook nog een bluetooth functie op, die heb ik maar niet geprobeerd want ik was er op dat moment helemaal klaar mee. Ik gok er eigenlijk op dat ook die functie niet naar behoren werkt.
Conclusie: Niet kopen!
Er komt, behalve een continue ruis & veel warmte, geen geluid uit de speakers als je ze als surround-speakers wil gebruiken. En dan te bedenken dat je voor een setje van 2 €358,00 moet neerleggen!!!