€ 195,19 bij Amazon.nl Marketplace

JBL Live Pro+ TWS (Zwart) Review

ceekah Testpanel
7 juli 2021, laatste update op 8 juli 2021, 1.682 views Testpanel

JBL Live Pro+ TWS (Zwart)

Mocht je opzoek zijn naar solide oortjes waarbij je geen zorgen hoeft te maken over accu duur, pasvorm, bel- en muziek kwaliteit voor dance muziek ben je aan het juiste adres! Mocht je dit genre niet luisteren en wil je echte ANC zou ik verder zoeken.

Pluspunten

• Gebruiksgemak!
  • Geluidskwaliteit voor Dance muziek
  • Accu duur
  • Belkwaliteit
  • Pair met meerdere devices

Minpunten

• ANC kan beter
  • Geluidskwaliteit voor andere genres kan beter

Intro
Door Tweakers ben ik uitgekozen om de JBL Live Pro+ TWS te testen en te reviewen.
Huidige ervaring
Enkele maanden geleden een zoektocht gedaan naar goede oortjes waarbij de onderstaande punten voor mij het belangrijkste waren op dat moment (1 = hoogte prioriteit)
  1. Noise canceling
  2. Belkwaliteit
  3. Audiokwaliteit
Mijn keuze is hierdoor uiteindelijk gegaan naar de Bose QuietComfort Earbuds. Deze oortjes tot op heden met plezier gebruikt voor thuiswerken. Echter hebben de Earbuds van Bose ook nadelen.
  • Onprettig gebruik tijdens bewegen(fietsen / hardlopen)
  • Minder stijlvolle looks
  • Koppelen met één apparaat
Voorheen nog geen ervaring gehad met draadloze oortjes. In een korte periode dus veel ervaring opgedaan met deze twee oordoppen waardoor ik ook vergelijkingsmateriaal heb ten opzichte van de JBL oordoppen. Ik hou rekening met het feit dat het twee verschillende soorten oordoppen in zowel prijsklasse als pasvorm (Bose groter door steunstuk oorschelp)
Box content
De oordoppen zitten in een stijlvolle doos. De onderstaande onderdelen zitten erin.
  • 5 verschillende maten oortjes
  • USB-C oplaadkabel (30cm)
  • Oplaadcase
  • Boekjes (garantie en handleiding)
Verbinden
Wanneer de doos open gemaakt wordt zijn er korte instructies zichtbaar voor het instellen van de oortjes. Erg prettig zodat ik niet de wat grotere handleiding erbij moet halen welke app ik moet installeren om de oortjes in te stellen.

Zodra je de case opent zullen de oortjes erin actief worden. Hierna kan er via bluetooth een verbinding opgezet worden. Dit werkte met zowel mijn laptop als de iPhone erg snel en zonder problemen. Pluspunt is dat je meerdere devices kan koppelen. Het wisselen tussen apparaten zoals een telefoon en laptop werkt hierdoor prettig. Mijn Bose ondersteunt maar een apparaat en hierdoor werkt het overschakelen niet gebruiksvriendelijk.
App
Er zijn veel instellingen mogelijk voor de oortjes. Hierbij moet er gebruik gemaakt worden van de App genaamd “My JBL headphones”. Bij het openen van de app volgen er een aantal instellingen voor de oortjes. Je hebt de mogelijkheid om verschillende functies aan mee te geven aan ‘Gebaren’.
Perfect Fit
Perfect Fit klinkt als iets actiefs maar in dit geval gaat het om de fitting te controleren van de meegeleverde rubbertjes. Leuke functie die ik nog niet eerder heb gezien. Ik had van te voren al gecontroleerd welke fitting het beste bij mij past. Na het selecteren van het kleinste rubbertje werd dit bevestigd in de app.
Gebaren
Een gebaar is één, twee of drie tikken. Je kunt per oortje aangeven welk profiel er gebruikt wordt. Er zijn hiermee veel mogelijke opties maar niet vrij instelbaar. Dit was in mijn geval geen hinder, ik heb gebruik gemaakt van het profiel afspeelregelaars in mijn rechteroor en voor het andere oor de Ambient Sound regelaar. De andere beschikbare profielen zijn volume regelaar en de spraakassistent. Volume regel ik op mijn telefoon en de spraakassistent kan ik met de andere profielen ook al activeren door mijn vinger op de sensor te houden.
Je hebt hierbij de keuze tussen Google assistent of Amazon Alexa. Ik maak zelf geen gebruik van spraak gestuurde ondersteuning en heb daarom de optie leeg gelaten.
Equalizer
Een van de onderdelen wat ik miste met mijn Bose oordoppen was de equalizer. Ik luister vooral elektronische dance muziek. Dit is waar JBL om bekend staat en hierin ook alles behalve teleurstelt. In de app heb je de mogelijkheid tot 3 vooraf ingestelde profielen van de equalizer namelijk Vocal, Jazz en Bass.
Geluidskwaliteit
Bij het gebruik van de profielen en de bijbehorende muziek merk je enorm de meerwaarde ervan. Vooral het profiel Bass in combinatie met mijn favoriete deep house playlist. Het geluid wordt hierdoor warm en ruimtelijk, een verademing om naar te luisteren. Begrijp me niet verkeerd, de standaard instellingen van de oortjes zijn doorgaans ook al goed maar met deze optie blinkt het uit. Bij het luisteren naar andere genres zoals klassieke muziek mis ik toch een bepaalde diepte in het geluid.
Belkwaliteit
Eerder heb ik de belkwaliteit als een van de belangrijkste punten aangekaart voor draadloze oortjes. Hierdoor was ik erg benieuwd hoe de JBL’s zouden presteren ten opzichte van de Bose.
De JBL maakt gebruik van drie microfonen voor het bellen. Tijdens de eerste test gesprekken merkte ik dat de andere kant mij erg goed kon horen zonder veel achtergrond geluid. Dit heb ik goed kunnen testen door in een kamer te zitten waar de tv aan stond (circa 4 meter er vanaf). De tv was weliswaar te horen maar niet storend. Het gesprek was goed te volgen voor beide partijen.
Ditzelfde heb ik gedaan met de Bose oordoppen. Hierbij was het achtergrond geluid niet te horen en door de ANC kon ik de TV ook niet horen, enkel de andere kant aan de telefoon. Kortom, de microfoon kwaliteit is goed waardoor het een prima stel oortjes is om mee te bellen , echter belt het minder prettig door het gebrek aan juiste ANC.
Active Noise Canceling(ANC)
Naast belkwaliteit is noise canceling voor mij ook erg belangrijk. Ik raak snel afgeleid waardoor ik mij graag wat meer afzonder tijdens het luisteren van muziek of het voeren van een telefoongesprek.
De JBL oortjes beschikken over ANC met daarbij een aantal opties:
  • Active mode
  • Everyday mode
  • Travel mode
Bij het wisselen tussen deze modes merkte ik helaas weinig verschil. Zojuist heb ik een vlucht van 3 uur erop zitten waarbij ik de oortjes gebruikt heb met de Travel Mode actief. Deze mode onderdrukt het geluid het meeste van de drie. De ruisonderdrukking werkt goed voor het achtergrond geluid van het vliegtuig maar niet voor de overige geluiden. Gesprekken en vooral huilende kinderen zijn nog steeds goed hoorbaar. Gezien het model van de oortjes is dit wellicht te begrijpen. De JBL oortjes vullen de oren niet volledig waardoor het gebruiksgemak en conform erg fijn is. Dit gaat wel ten koste van mogelijkheid tot goede ANC. Elk voordeel heeft z’n nadeel.

Ook is er een optie beschikbaar om je omgevingsgeluid te versterken. Deze optie is wellicht aantrekkelijk voor bepaalde mensen maar niet voor mij. Optie doet wat hij zegt. Het geluid wordt doorgelaten en alles is goed hoorbaar.
Gebruiksgemak
Dit is een onderdeel waarin deze oortjes uitblinken. De comfort waarmee de oortjes in de oren gaan en blijven zitten is perfect. Hierbij maken de oortjes erg snel verbinding met het laatst verbonden toestel zodat je snel verder kan luisteren. Daarnaast wordt je muziek automatisch gestopt bij het uithalen van de oortjes, wellicht (voor sommige ) een standaard functie maar voor mij een onmisbare!

Mijn Bose oordoppen gebruik ik hierdoor voor wanneer ik mij meer moet afzonderen en langer bezig ben. Deze doppen moet je namelijk volledig is je oorschelp doen waardoor het soms wat wat moeite kost om goed in te doen. Daarnaast valt het enorm op omdat de oordoppen erg uitsteken, niet echt mooi als je het mij vraagt. Hier hebben deze JBL’s helemaal geen last van!
Als laatste hoef ik mij geen zorgen te maken over de accu. De oortjes gaan lang mee (+-6uur) en kunnen vervolgens 3 keer opgeladen worden. Indrukkende presentatie gezien de grootte van de oordoppen en bijbehorende case. Hoe snel er degradatie van de accu optreedt kan ik nu weinig over zeggen. Mocht dit opmerkelijk snel gaan zal ik dit later in de review aanpassen.
Prijs
Voor JBL is de prijs van 179,99euro aan de forse kant. De prijs heb ik echter al voorbij zien komen voor 150 bij de JBL store. De oordoppen bieden enorm veel opties en erg goede kwaliteit voor dance muziek. De bouwkwaliteit voelt solide en hierdoor heb je zeker het gevoel dat je een kwaliteit product in handen hebt. De prijs kwaliteit verhouding vind ik hierdoor goed.

Heb jij ook een JBL Live Pro+ TWS (Zwart)?