Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 (82L7006PMH) Review

Korvaag
24 juni 2021, laatste update op 25 juni 2021, 2.184 views Product gekocht

Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 (82L7006PMH)

Nette laptop. Veel waar voor je geld. Wel matig trackpad. Hoeveelheid aansluitingen goed. Zalig scherm (hoge resolutie) en door de 5600U meer dan snel zat. Geen dGPU, dus mocht je echt grafisch werk willen doen, kijk dan verder. Accuduur ook gewoon erg goed te noemen. 8-10 uur haal je gewoon.

Pluspunten

• 2x USB-C (waarvan 1 voor opladen)
  • 2x USB-A 3.2 gen 1 (5Gb/s)
  • Keyboard backlight
  • Metalen behuizing
  • Cardreader
  • Full size HDMI-aansluiting
  • 4K 60hz. ondersteund als externe monitor
  • 100% sRGB 90Hz. scherm met hoge (2880x1800) resolutie

Minpunten

• Behuizing stevig maar kan steviger
  • Trackpad matig (zie review)
  • Standaard 1 niet werkend device: Lenovo Intelligent Sensing
  • Eerste laptop defect touchpad, tweede laptop twee rode hot pixels

Inleiding

Deze uitgebreide review is bedoeld om mijn eerste ervaringen te delen (heb de laptop nu 3 weken in gebruik). Er komen geen Benchmarks of calibraties aan de orde. Puur een 'hoe is het nu werken met deze laptop':

Unboxing

Ik heb thuis meerdere Lenovo laptops (zakelijk) en dit is een privelaptop. Ik was verbaasd dat deze laptop in dezelfde bruine kartonnen box komt als de Thinkpads. Totaal geen punt verder, maar meer dan zakelijk kan je het niet noemen. Lenovo verpakt z'n laptops zo prima vind ik, dus wat dat betreft geen issue, maar ik had voor een consumentenlaptop een doos met kleurtjes verwacht. Nee dus.
In de doos zit alleen het hoognodige. Wat papierwerk, een lader en de laptop. Prima.

Eerste indruk bouwkwaliteit

De laptop is redelijk stevig. De behuizing is aluminium, maar wel van een dunner soort. Het is beter dan de echt goedkope plastic behuizingen maar haalt het (logischerwijs) niet bij de duurdere Thinkpads. Stevig genoeg voor mensen die met beleid met een laptop omgaan. Misschien te zwak voor iemand die de laptop echt zeer intensief met zich meedraagt. Wat opvalt is dat het powerknopje net niet helemaal mooi symmetrisch in de behuizing zit bij dit vervangende model. Het werkt verder wel goed.

Toetsenbord en trackpad

Voor mij belangrijke punten. Ik ben fan van bijna alle Lenovo toetsenborden. Ze tikken gewoon fijn vind ik. Ook dit toetsenbord stelt niet teleur. Het tikt wat lichter dan een thinkpad (overigens hebben die ook verschillende toetsenborden, maar in het algemeen tikken die wat 'zwaarder'). Gelukkig zitten CTRL en FN op de goede plek. De mafkees die ooit bedacht heeft dat de meest linkse toets FN zou moeten zijn mag direct ontslagen worden. Gelukkig heeft Lenovo hier wel een ontwerper op gezet die nadacht.

Wat wel tegenvalt is het trackpad. Bij mijn eerste laptop zat er speling tussen het touchgedeelte en de onderliggende knoppen. Bij klikken kwam je dus 2 'klikjes' tegen. Eerst het touchpad tegen de knop en daarna bij de knop indrukken. Bijzonder irritant. Mij helaas wel bekend van andere goedkopere Ideapads. Lenovo bouwt echt goedkope trackpads in de Ideapads. Raak 1 keer een touchpad van een Thinkpad aan en je snapt wat ik bedoel. Ook had ik last van een bevriezende cursor tijdens het muizen met name op het linkerstuk van het touchpad.

Ik ben daarom met de laptop teruggegaan en heb een vervangende meegekregen die het issue niet heeft. De vraag is echter hoe lang dit goed blijft gaan, want vanuit oudere modellen weet ik dat dit issue vroeg of laat alsnog kan optreden.

Scherm

Zojuist op de vervangende laptop 2 rode hot pixels gevonden rechtsbovenin. Ik moet even goed nadenken wat ik met deze versie doe. Of ook retour/ruilen, of houden. Aanvulling: jscreenfix heeft tot nu toe 1 pixel kunnen terughalen. Ik denk ik deze laptop gewoon hou ondanks de 30-dagen periode van Coolblue. De resolutie is hoog genoeg dat 1 hot pixel niet echt opvalt tenzij je met je neus op het scherm gaat zitten.

Aansluitingen

Ik ben tevreden over de aansluitingen. 2x USB-A is prima. Het is ook nog eens 5Gb/s (helaas geen 10, maargoed je kan niet alles hebben). Daarnaast nog 1 vrije USB-C als je de lader direct op de laptop aansluit. HDMI is full size en kan gewoon 4K op 60Hz. aansturen. Dit is niet altijd een gegeven en zeker van tevoren niet altijd duidelijk, dus hierbij expliciet bevestigd. Ik gebruik de laptop thuis ook via een USB-C dock. Ook via DP-alt mode over USB-C is 4K op 60Hz. ondersteund. Wat betreft aansluitingen is de laptop dus wat mij betreft dik in orde.

Software

Lenovo heeft er een handje van om het vreselijke McAfee mee te leveren. Gelukkig is het simpel te verwijderen evenals wat andere overbodige zaken. Wat ik nog wel nuttig vind is Lenovo Vantage. Niet zozeer vanwege de updates, maar een aantal handige settings zijn so snel beschikbaar waaronder "Conservation mode". Als je deze modus aanzet laadt de accu maar tot zo'n 60% op als je permanent aan de power hangt. Dit om de accu te ontzien. Ook kan je makkelijk de power modi wijzigen (ook met FN+Q overigens). De drie opties zijn:
  • Extreme performance: CPU mag maximaal power verbruiken. Meestal 20 of 25 watt
  • Intelligent cooling: CPU wordt gelimiteerd tot 15 watt
  • Battery saving: CPU wordt verder beperkt tot 12,5 watt
Exacte wattages weet ik niet, maar het is meestal zoals hierboven ongeveer. Dit is duidelijk wat anders dan de Windows power settings. Deze drie Lenovo opties hebben direct invloed op het TDP van de CPU. Bijzonder fijn.

Levono Intelligent Sensing

Out of the box heb ik 1 niet-werkend device, namelijk Lenovo Intelligent Sensing. Dat zou het volgende moeten doen: This software recognize environment and usage by sensor inputs and provides smart features to control display, keyboard backlight and power status.

Blijkbaar is de huidige driver gewoon niet goed werkend. Het viel me helaas pas op na de upgrade naar Windows 10 Pro en na installatie van office + alle windows updates. Ik weet dus niet of windows updates het device heeft stukgemaakt of dat het echt out of the box niet werkt. Feit is: er is geen nieuwe driver beschikbaar.

Er zijn wel andere drivers voor andere Intelligent Sensing chips beschikbaar (Thinkpad of Yoga), maar deze zijn niet geschikt voor deze laptop. De supportmedewerker kwam intern ook geen nieuwere driver tegen. Zijn suggestie was (en dat begrijp ik wel): USB-recovery naar standaardimage en dan kijken of het device het wel doet. Nou, daar heb ik geen zin in. Device is nu disabled en wachten op een Lenovo update denk ik.

Werken met de laptop

Ik kan hier kort over zijn: zolang je een externe muis gebruikt werkt de laptop als een trein. Ontzettend snel door de 6 cores en 12 threads en 16 gig geheugen is voor dagelijks gebruik gewoon prima. Ik gebruik hem zelf als privewerkplek en daar doe ik niet zoveel grafische dingen op, dus de interne Vega iGPU is genoeg. Wil je echt grafische dingen doen dan moet je verder kijken. Veel verder dan Basic komt dit niet. Het is iig al stukken beter dan de Intel iGPU UHD-Grapics, maar haalt het niet bij een dedicated chip. Voor het normale kantoorwerk merk je werkelijk niet dat je op een laptop bezig bent.

Voor mobiel gebruik is het scherm een verademing. Met 1080p kan ik echt niet werken. Je komt zoveel ruimte tekort. Met deze 2880x1800 kan je nog eens wat kwijt en het scherm is ook nog eens 90Hz. Als mobiele werkplek dus ook zeer geslaagd. Accuduur is echt pri-ma. De hele dag is geen probleem op de Intelligent Cooling mode. Voor mij is het trackpad dan een tegenvaller, maar mobiel heb ik toch ook vaak wel een Bluetoothmuis bij me.

Wat wel erg vervelend is, is dat Windows standaard je eigen AMD-driver overschrijft met de Windows update versie, maar dat kan ik Lenovo niet aanrekenen. Snel updaten naar 21H1 (dan zijn het optionele upgrades), of andere truuks gebruiken om dit te omzeilen. Reden dat de laptop nu nog niet op 21H1 staat is dat bij de ingeleverde defecte (trackpad) laptop het Sensing device ook al niet werkte en ik het vermoeden had dat het aan 21H1 lag. Dat blijkt dus niet het geval.

Ik heb zelf 849 betaald voor de laptop en dat vind ik net wat aan de hoge kant. Ervaring leert echter dat de Ryzen 4000 en 5000 laptops meestal snel uitverkocht zijn, dus ik heb hem maar genomen. Gezien het matige trackpad zou 799 eigenlijk m'n max zijn, maar voor de 50 euro doe ik niet lastig. Je krijgt er een razendsnelle toekomstbestendige laptop voor terug waarmee je nog jaren vooruit kunt als je hem normaal behandelt. De vraag is echter hoelang het touchpad het blijft doen. Voor mij niet zo'n issue aangezien ik de laptop thuis met name met muis gebruik.

Heb jij ook een Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 (82L7006PMH)?

Bedankt voor de uitgebreide review.

Ik wilde de laptop vandaag gaan kopen en zie dat ze de prijs met 100 euro hebben verhoogd. Helaas.
De prijs is nu €934 en aan de reviews op Coolblue te lezen hebben meer mensen last van het trackpad.. Dan is jouw max van 799 te begrijpen en €135 extra wil ik er niet voor betalen.
Ik vermoed dat dit iets met de voorraad te maken heeft. Het zou me dus niet verbazen als de prijs weer zakt naar €849. Die prijsstelling van €934 is vooral raar t.o.v. het nu nog niet leverbare model met 5800U en 1TB SSD dat voor €999 op de Coolbluesite staat.
Hoe is het met de helderheid van het scherm?
Kan je er buiten mee werken? Niet in de volle zon, maar voor de rest?
Toevallig afgelopen weekend voetbal mee gekeken en het gaat wel. We zaten op een bankje op enige afstand. Het is niet vre-se-lijk helder, maar als je gewoon dichtbij zit en aan het werk ben lijkt het me voldoende.

Dit was trouwens met best wel wat zon, maar de laptop stond wel onder een schaduwdoek. Denk precies de omstandigheid waar jij het over hebt. Wel echt helder weer met zon, maar niet direct op het scherm.

[Reactie gewijzigd door Korvaag op 25 juli 2024 11:27]

bedankt voor de sneller reactie.
Scherm is wel ontspiegeld dacht ik toch?
Het is een mat scherm.
Heeft de laptop ook de TPM chip/ Windows 11 compatibel?
Uiteraard. TPM zit ingebakken in elke recente CPU. Windows 11 compatibel: geen idee. Ik zou niet weten waarom niet.

[Reactie gewijzigd door Korvaag op 25 juli 2024 11:27]

Okee goed om te weten, bedankt!
De laptop heeft hdmi 1.4. Heb 'm zelf sinds vandaag binnen maar 4k 60hz wordt alleen ondersteund met YCbCr420.
Mooie uitgebreide review dus daarvoor alvast dank !
Inmiddels heb ik nu 2 keer een Lenovo Ideapad 5 Pro in huis gehad maar helaas beiden moeten retourneren. Ondanks dat het scherm op zich best mooi is had ik bij beiden laptops behoorlijke backlight bleed en wel dusdanig dat het zichtbaar was bij 'normaal' beeld. Ik werk graag in de donkere modus en tja dan blijft dat irriteren dat er telkens een lichtje vlek te zien blijft.

Ook qua bouwkwaliteit zit die niet slecht in elkaar maar de afwerking laat toch iets te wensen vooral dan qua afwerking. Bij de laatste Ideapad 5 Pro kierde het aan de zijkant waar de bodemplaat aan de bovenplaat vast zit. Best wel jammer want op zich zijn het zeker geen slechte laptops als je ook kijkt naar de prijs/kwaliteit verhouding.
Heb ik hier geen overdreven last van moet ik zeggen. Nou moet ik ook zeggen dat ik daar voor een laptopscherm niet echt allergisch voor ben. Thuis hangt hij toch altijd aan een monitor, en de keren dat ik hem echt mobiel gebruik vind ik het niet zo'n punt (maar nogmaals, het valt hier mee).

Behuizing was hier bij het originele model en dit model wel gewoon prima. Het lijkt dus echt een beetje hit/miss te zijn.
Ietwat backlicht bleed is normaal bij IPS panes maar op 1 hoek zag je echt tot ongeveer 2 cm op het scherm een witte plek. Daarbij waren er onder aan het scherm ook nog ongeveer 5 plekken van ongeveer 1 cm wat ik toch echt teveel van het goede vond. Maar normaal maakt mij dat ook niet zoveel uit wanneer het verder bij het gewone werken niet stoort.

Ik gebruik de laptop vooral op locatie en thuis eigenlijk maar zelden omdat ik dan altijd achter de gewone desktop zit. Is mij vaak ook teveel toestanden om dan weer een kabeltje naar de monitor te moeten leggen wanneer ik hem wel eens thuis gebruik.

En o ja, trackpad ben ik ook wel met je eens vooral het oppervlak wat soms wat stroef aanvoelt en dan niet echt fijn reageert. Had van mij dan ook een glazen oppervlak mogen zijn wat gewoonweg veel fijner werkt en niet stroef word.