Review: SwitchBot CurtainLinks:
SwitchBot Solar Panel
SwitchBot Hub Mini
SwitchBot Meter
SwitchBot RemoteInleiding
Al geruime tijd ben ik bezig met het automatiseren van onze woning om het leven voor ons makkelijker te maken en de zelfredzaamheid van mijn vrouw te vergroten. Gezien mijn vrouw rolstoel gebonden is en een fijne motoriek mist, is het dagelijks leven best een uitdaging. Om haar te helpen, hebben we al zaken zoals een
Nest Hub,
Nest Hello,
Nuki Smart Lock, zonwering met Somfy en
Signify Hue voor de verlichting in huis ingezet (en voor mij als tweaker om leuke gadgets te hebben om mee te spelen natuurlijk 😊).
Een logische volgende stap voor ons was om de raamdecoratie eens een upgrade te geven, mijn vrouw kan namelijk nog niet zelfstandig deze bedienen. Dit betekent in de praktijk dat ik niet zomaar een avond weg kan blijven zonder onze gordijnen dicht te doen. Net als met elk smarthome product heb je een zee aan mogelijkheden voor het automatiseren van de gordijnen. Je hebt van merken als
Somfy met volledig voorbereide gordijnrails tot systemen als een
Slide om bestaande rails te kunnen automatiseren. De meeste systemen die verkrijgbaar zijn hebben helaas een hoog prijskaartje om te automatiseren, een elektrische rails kost al gauw €800,- tot €1.200,- per rail en de Slide een schappelijke €299,-.
Gezien we midden in een verbouwing zitten en we nu de mogelijkheid hadden om bijvoorbeeld de elektratoevoer van het systeem te regelen, ben ik opzoek gegaan naar het best passende systeem voor ons, dat ook kan integreren met de Google Home/Assistant. Tijdens het onderzoek naar de mogelijkheden voor ons huis en inmiddels een Slide te hebben aangeschaft om te testen, kwam Tweakers in de lucht of ik interesse had om de SwitchBot Curtain te testen. Voor ons kon dit op geen beter moment komen en ben vol enthousiasme aan de slag gegaan met het ontvangen pakket.
Disclaimer
Na het plaatsen van de review is gebleken dat de SwitchBot Curtain in 2 versies komt. De gereviewde versie is de nieuwe versie (v2) van deze apparaten. Zie ook de comments over de gebreken van de originele versie. Let daarom op als je deze koopt en de review gebruikt als input, dat je wel de juiste versie koopt.
Specificaties
Kleur wit of zwart
3 uitvoeringen, voor U-rails, I-Rails en Roede
Touch en Go functionaliteit (als je aan je gordijn trekt wordt de bot geactiveerd)
Mogelijkheid om twee SwitchBot Curtains te gebruiken op 1 rails, zelfs ongelijke delen
Gewicht gordijn maximaal 8 kg
Verbindingstechniek: BLE 5.0 mesh netwerk
Batterij: 3400mAh Li-Ion
Sensoren: accelaratiemeter en lichtsensor
Gewicht: 201 gram
Afmetingen: 65 x 51 x 113 mm
Al met al een veelzijdig product dat voor veel mensen een passende oplossing biedt om op een goedkope manier je huidige gordijnen te automatiseren.
Unboxing
Eindelijk was de dag daar, het pakketje werd geleverd en was groter dan ik had verwacht.
:strip_exif()/m/74699/1LVIOm2YvFW9TC8objZLBCR3f3SHnR9kSzWUG1OkSWoEJstf22.jpeg?f=620xauto)
Bij het uitpakken was ik blij verrast dat naast de SwitchBot Curtain, deze een tweede unit bevatte. Maar ook voor beide units een SwitchBot Solar Panel en als uitbreiding ook de SwitchBot Hub Mini (een must om te integreren met Google en Alexa), een SwitchBot Meter (thermostaat en hygrostaat) en een SwitchBot Remote. Erg blij om gelijk het complete pakket te kunnen testen.
:strip_exif()/m/74699/1LVIOm2wsoIwuhiHLUo5o6C9jEmN55Oue7D36kbgEpdkMmq6pL.jpeg?f=620xauto)
SwitchBot Curtain
De SwitchBot Curtain komt in een mooie compacte doos van karton waar alles precies in past, de onderdelen zijn goed beschermd tegen beschadigingen. Eén van de doosjes had een deukje op een hoek, dit is goed opgevangen door de stevigheid van het geheel.
In de verpakking zaten de volgende onderdelen:
SwitchBot Curtain basis, met één geleider al gemonteerd
De tweede geleider
Handleiding en Quick Start guide
Liniaal met uitdrukbare onderdelen
Doosje met verschillende geleider afstanden en een clip
USB-C kabel 2 meter met haakse stekker (zonder adapter)
:strip_exif()/m/74699/1LVIVe368iTPAhhxRsJBNzjDsFOz2MfJpR3rsuNx3GyRE7rUki.jpeg?f=620xauto)
SwitchBot Meter
De Meter komt in een stevige kleine verpakking van karton met een plastic inzetstuk.
Meter
2 stuks AAA-batterijen
Rubberen bureaustandaard
:strip_exif()/m/74699/1LVIVe3r5S3qROQKZ65f9VEwBYxJqEhKccHmCTJnD8cy9Pby91.jpeg?f=620xauto)
SwitchBot Solar Panel
Net als de andere apparaten, komen de Solar Panels in een stevige doos die niet groter is dan nodig. In de verpakking zaten de volgende onderdelen:
Solar Panel
Klittenbandstickers
:strip_exif()/m/74699/1LVIVe2oB2dHgOW3uyWCDUv0CUrw4qzKvLEVRRRuYT4LtsNzUU.jpeg?f=620xauto)
SwitchBot Mini Hub
In het doosje zit de Mini Hub stevig verpakt. Een opvallend detail is dat er alleen een kabel bij geleverd is en geen stroomadapter. Meer hierover bij de installatie.
Mini Hub
Micro-USB kabel
SwitchBot Remote
De inhoud van de Remote spreekt voor zich.
Remote
Handleiding
Stukje metaal met tape (ophangen met de ingebouwde magneet)
Hulpmiddel voor het batterijklepje
:strip_exif()/m/74699/1LVIVe2H11G5RgtsIiohoYGOp5VlpbndLuqmx6OVLkoUpzIrkE.jpeg?f=620xauto)
Installatie
De eerste indruk die je krijgt als je op de website van SwitchBot kijkt, is dat de Curtain binnen 30 seconden geïnstalleerd kan worden. Bij het uitpakken van de verpakking, zie je eigenlijk al dat er iets meer voor nodig is om te starten.
Stap 1 voor de installatie is het bepalen welke van de 2 fysieke handleidingen je gebruikt als basis. Ik heb voor alle zekerheid gekeken in de uitgebreide handleiding, gezien hier net wat meer informatie staat met betrekking tot gordijnrail typen en hoe de Curtain hierop af te stellen. Het is ook mogelijk om een handleiding te lezen of een video te bekijken in de app.
Bij het openslaan van de handleiding valt één ding gelijk op. Voor we kunnen beginnen wordt, als voorbereiding, aangegeven om de Curtain minimaal 4 uur op te laden. Gelukkig zit er een lange oplaadkabel bij de Curtain met een haakse USB-C stekker, dit is ook handig als je op wilt laden zonder de Curtain van de gordijnrails af te halen. Echter wordt geen stroomadapter meegeleverd, deze moet je zelf ergens vandaan halen.
Na netjes beide Curtains te hebben opgeladen, kon ik van start met het installeren van de bots. In de verpakking zit een doosje met allemaal geleiders en een meetlatje met uitdrukbare t-stukjes. Met behulp van de t-stukjes heb je over het algemeen snel de juiste maat geleiders te pakken, een aantal veel gebruikte gordijnrails, zoals van Ikea, staan al genoemd in de handleiding met de juiste geleider maat. De geleiders verwissel je snel door het klikmechanisme op de Curtain.
Vervolgens hang je simpel de Curtain en de tweede geleider in de rails en klik je deze aan elkaar. Hierbij is wel wat druk nodig om het rubberen wiel van de aandrijving wat in te drukken om beide helften met elkaar te verbinden. Het apparaat past precies tussen de glijders van het gordijn als je het gordijn weer terughangt in de laatste glijder.
/m/74699/1LVIVenef9WkhEELYsJj3sL22owpLJAgkbNij3NY2JBJpwnzqW.png?f=620xauto)
Toepassingsmogelijkheden
Een groot voordeel van de Curtain, door zijn omvang en werking, is dat je deze op verschillende type gordijnrails kunt gebruiken. Ook kan je de Curtain samen met een tweede unit gebruiken om een rails met meerdere delen aan te sturen. Vanuit de app is dit gelimiteerd tot maximaal 2 delen, een voordeel op bijvoorbeeld een Slide is dat het niet twee gelijke delen hoeven te zijn. Dit gezien je de units per stuk kalibreert.
Iets dat niet in de specificaties staat is, dat door de geringe omvang, de Curtain met weinig moeite ook een bocht kan nemen. Dit is normaal iets dat alleen mogelijk is door een af fabriek elektrische gordijnrails te nemen, dit is over het algemeen vele male duurder dan een Curtain. Ter vergelijk met een online aanbieder kost de vervanging van de rails van ongeveer 2 meter voor een elektrische rails bijna €400,-.
Het handig om te zorgen voor rails waarbij de Curtain genoeg grip heeft, de meeste bouwmarkt gordijnrails hebben een U waarbij de uiteinden net wat naar binnen gekruld staan. Hierdoor heeft de bot simpelweg te weinig grip op de rails en zal deze doorslippen. Hoewel het geteste gordijn maar 2 kg weegt, was dit in mijn situatie het geval en heb ik opgelost door andere gordijnrails te kopen waarbij de onderkant van het U-profiel breder en vlak is.
De app
Na de fysiek installatie op de gordijnrails is het moment daar om de Curtain toe te voegen aan de app en te kalibreren. De app werkt overzichtelijk en vraagt wel toestemming om de locatie te gebruiken, echter vraag ik mij wel af waarom dit nodig is. In de app kan je gemakkelijk de Curtain toevoegen door de stappen te doorlopen, ook wordt in de eerste stap de mogelijkheid gegeven om een digitale handleiding te gebruiken of een installatie filmpje te bekijken.
Kalibratie
Zodra de Curtain is toegevoegd aan de app moet deze gekalibreerd worden om te weten wanneer de gordijnen volledig open en dicht zijn. De eerste stap is om aan te geven wat voor soort gordijnen je hebt hangen en naar welke kant deze dicht gaan. Hierna start de kalibratie, dit is gemakkelijk in te stellen door pijltjes toetsen op het scherm aan te tikken en op de pauzeknop te tikken als deze de gewenste stand heeft bereikt.
Ruimten
Als je meer dan één SmartBot apparaat gebruikt, is het handig om je woning in ruimten onder te verdelen. De optie voor kamers toevoegen staat wel redelijk verstopt. Zodra je een ruimte hebt aangemaakt, kan je makkelijk de apparaten toevoegen aan de juiste kamer.
Accessoires toevoegen
Nadat de Curtains zijn toegevoegd kan je gemakkelijk alle andere apparaten toevoegen door de stappen per type te doorlopen. Het installeren van de Mini Hub was wel lastig, gezien er geen stroomadapter (5 volt 1 ampère) bij zat. Hierdoor moest ik eerst een aparte adapter bestellen voordat ik verder kon.
Let there be light
Een mooie accessoire is de Solar Panel voor de Curtain, hiermee kan de Curtain zichzelf opladen en hoef je in theorie deze niet meer apart op te laden.
Je kan een Solar Panel op 2 manieren monteren, dit levert flexibiliteit op om deze te kunnen gebruiken. Je kan deze met haakjes direct op de Curtain monteren:
of met een klittenband constructie ergens op het gordijn.
Bij kamerhoge ramen kan je makkelijk de directe montage toepassen, als dit niet het geval is moet je een stukje klittenband op het gordijn zelf plakken. In mijn geval moest ik het paneel lager plaatsen om licht op te vangen.
:strip_exif()/m/74699/1LVVHg1zZ0XyefP1C9fhL6H73MnsFBkCoIukRIQQ4owsswIIZ6.jpeg?f=620xauto)
Gebruiksgemakt
In de twee weken tijd dat ik de Curtain met alle accessoires heb kunnen gebruiken, ben ik blij verrast door de mogelijkheden en de werking van het apparaat. Je kan makkelijk je gordijnen bedienen op verschillende manieren (Touch & Go, Remote, App, Google Assistant en via de Meter). Je kan makkelijk scenes toevoegen om de gordijnen automatisch te openen en te sluiten en ook via Google Home kan je de apparaten gebruiken om routines te ondersteunen. Voor complexere regels kan je ook nog IFTTT gebruiken, wat de mogelijkheden voor automatisering een brede toepasbaarheid geeft. Voor integratie met andere platforms buiten het SwitchBot ecosysteem, moet je wel minimaal één Mini Hub hebben.
De Mini Hub zorgt voor de verbinding tussen alle bluetooth gestuurd apparaten van SwitchBot en de ontsluiting naar cloud aansturing (instelbaar per apparaat). Naast de integratie met third party platformen heeft de Mini Hub nog een vernuftige feature. Namelijk een RF-zender, deze kan je gebruiken om bijvoorbeeld je TV te bedienen, maar nog veel meer. Je kan bijvoorbeeld ook airco’s, lampen, ventilatoren, projectoren, camera’s, robot stofzuigers etc. etc. toevoegen aan de app en aansturen als afstandsbediening of automatiseren doormiddel van scenes. Helaas kan je alleen RF-apparaten koppelen, een Somfy RTS zonnescherm kan je dan bijvoorbeeld niet koppelen.
Zoals elke oplossing, is ook het ecosysteem van SwitchBot voor de Curtain niet perfect. De app heeft bijvoorbeeld de neiging mij uit te loggen, waardoor de scenes met de Meter niet meer worden uitgevoerd. Daarnaast is het robotje nog best luidruchtig in vergelijking met de Slide, exacte metingen heb ik helaas niet kunnen uitvoeren, maar het verschil was merkbaar.
Werking SwitchBot Meter
De Meter is een vernuftig apparaatje die je neer kan hangen waar je maar wilt, dit kan met een schroefje, plakkertje, of op een tafel/vensterbank. De temperatuur aanduiding is accuraat en ook de hygrostaat reageert snel op veranderingen. Soms reageert de hygrostaat iets te snel op veranderingen, als je met je hand in de buurt komt of in de buurt ademt, registreert de hygrostaat dit al.
Het is wel van belang om een goede plek te vinden binnen de kamer waar je de gordijnen wilt schakelen. Je kan makkelijk op het scherm en in de app uitlezen wat de temperatuur en de luchtvochtigheid is.
Door de snelle werking van de Meter in combinatie met scenes, kan je snel zorgen dat je woning niet te veel opwarmt. In combinatie met de Mini Hub kan ik met de Meter ook mijn airco units bedienen. De combinatie van het hele pakket zorgt er voor de ik met hoge mate van detail mijn woning koel kan houden zonder onnodig apparaten te gebruiken.
Werking SwitchBot Solar Panel
Tijdens het gebruik doet de Solar Panel zijn ding. Hoewel in mijn situatie (raam op noordwesten en het zonnepaneel niet voor een raam) de batterij wel wat oplaadt, zie ik in de praktijk dat als ik overdag de gordijnen niet lang dicht heb, dat deze nooit op 100% komt. Wil je hier optimaal gebruik van maken? Dan moet je zorgen dat je gordijn niet helemaal op staat en dat het zonnepaneel voor je raam blijft hangen.
Een minpunt is dat je, in de SwitchBot app, de apparaat opties in moet gaan om inzicht te krijgen in het batterijpercentage. Deze informatie kunnen ze wel in de tegeltjes kwijt, gezien de Meter wel de temperatuur en luchtvochtigheid laat zien op zijn tegel.
Als vergelijk heb ik één Curtain met en één zonder Solar Panel gebruikt, via de app hetzelfde geautomatiseerd. Na bijna twee weken getest te hebben is de Curtain met Solar Panel nog op 93% en degene zonder inmiddels op 81%. Daarbij wel als kanttekening dat de Curtain met het paneel niet verder gezakt is dan 90% alvorens weer op te laden. Als het paneel altijd voor het raam zou hangen, dan zal deze niet leeglopen.
Voor het maximale gebruiksgemak is een Solar Panel een must, je hebt dan het voordeel dat je niet hoeft om te kijken of de batterij opgeladen moet worden.
Prijs / alternatieven
Prijzen op moment van schrijven*
Single uitvoering U of I-rails €56,74 en roede €64,96
Starter Pack (2 Units) U of I-rails €108,54 en roede €124,16
Home Pack (4 Units) U of I-rails €201,46 en roede €230,24
SwitchBot Solar Panel €20,57
SwitchBot Hub Mini €32.08
SwitchBot Remote €15,63
SwitchBot Meter €15,63
*De prijzen op de website worden geconverteerd van USD naar EUR, hierdoor kan er per dag verschil zitten in de prijzen.
*In de aanloop naar Amazon Prime Day zijn de prijzen hoger dan aan het begin van de review periode.Alternatieven
Zoals in de inleiding benoemd zijn er ook alternatieven op de markt. Hieronder enkele voorbeelden.
Met rails- Somfy IRISMO 45 (met accu)
- Somfy MOVELITE 35 (netstroom)
- Somfy Glydea 60E (netstroom)
- Goelst G6200 – Basic
- Goelst G6200 – Pro
Zonder rails- IIM Slide (netstroom)
- De vele (Chinese) varianten op deze SwitchBot Curtain
De SwitchBot Curtain is gemakkelijk te plaatsen op vele type gordijnrails, maar niet alle. Gezien het robotje werkt op basis van een geleiding in de gordijnrail en een brede rubberen roller, moet je wel zorgen dat deze genoeg grip krijgt op je rails om te kunnen functioneren. En het eenmalig wachten tot de Curtain is opgeladen, is ook te overzien.
In het gebruik werkt de Curtain volgens verwachting, alle accessoires werken goed samen en zijn gemakkelijk toe te voegen en te installeren via de app. Echter is het geluid dat het apparaatje produceert goed te horen, dit is uiteindelijk een persoonlijke keuze of dit te hinderlijk is of niet.
Je kan best veel zaken automatiseren door scenes toe te voegen in combinatie met de Meter en de Mini Hub. En ook de bediening met de remote, de Google Home en de touch & go functionaliteit werkt in de praktijk handig.
Over het geheel gezien is de SwitchBot Curtain een mooie oplossing voor het automatiseren van je gordijnen. Het apparaat kost niet al te veel in vergelijking met de concurrentie, maar daar staan wel wat nadelen tegenover. Voor mijzelf zijn de nadelen te overzien tegenover alle voordelen die het systeem ons biedt in het dagelijks leven. Ik ga ook binnenkort (even nieuwe korting afwachten met prime day) meer bestellen voor de rest van de gordijnen.