Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Asus Xonar Essence STX Review

+3
Techless 4 december 2010, laatste update op 4 december 2010, 16.332 views

Asus Xonar Essence STX

Pluspunten

  • Zeer goede hi-fi specs: SNR, THD, Frequency responce
  • Ingebouwde koptelefoonversterker tot 600 Ohm
  • Uitgangen alleen open als de computer opgestart is
  • EMI shield om de gevoelige analoge delen
  • Lage prijs t.o.v. high-end voorversterker met deze eigenschappen

Minpunten

  • Kaart heeft een extra stroomvoorziening nodig (molex)
  • Voor het geld niets bijzonders voor wat betreft surround geluid koop deze kaart daar niet voor!

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Opnamekwaliteit Score: 5
Weergavekwaliteit Score: 5
Aansluitingen Score: 5
Featureset Score: 5
Prijs Score: 4
Drivers en support Score: 4
CPU-belasting Score: 4
http://tweakers.net/ext/f/u0QeqhHg5yt3TCpRNHapmsx8/full.png
Inleiding
Deze kaart heb ik gekocht, omdat mijn Soundblaster X-fi kaart de geest heeft gegeven en de onboard geluidskaart echt niet geschikt is voor mijn geluidsinstallatie. Ik gebruik deze kaart voor mijn mediacenter computer waar ik dus ook muziek mee luister.

Het is deze kaart geworden, omdat hij stereo levert en geen onnodige surround poespas (digitaal surround wel mogelijk). En dat doet ie met een extreem accuraat door de technisch geweldige eigenschappen: SNR, THD, frequentiebereik en daarnaast betrap ik mijzelf erop dat ik steeds vaker een koptelefoon gebruik om te luisteren, zodat ik mijn huisgenoten niet stoor. Wat dit de ideale geluiskaart maakt! Ik heb de kaart nu ruim drie maanden en nog geen moment spijt.

In mijn review geef ik naast mijn gebruikservaringen ook wat uitleg over de betekenis van enkele technische begrippen die ik ook hoop enigsinds hoop te relativeren. Een SNR van -124 dB is leuk, maar het gaat echt om het totaalplaatje. Daarnaast heb ik bij het vormen van mijn eigen mening gebruik gemaakt van de onderzoeken en reviews van anderen om je hier een zo'n compleet mogelijk beeld te geven.

Inhoud doos:
Geluidskaart, met verguilde sockets en EMI shield over alle gevoelige analoge onderdelen.
Kabeltje 20cm RCA (male) naar Jack (Female) verguld
Jack groot naar klein
Jack naar TOS link adapter
Driver CD (waar de drivers voor Windows 7 niet op staan)
Twee posters met de kaart afgebeeld en de uitleg van het Chinese beest wat er op is afgebeeld, met een schattig verhaaltje (marketingbullshit gericht op authenticiteitsdrang lijkt mij).
Quickstartguide
Testrapport

Het is allemaal goed verpakt. Ik was van ASUS echter gewend inmiddels dat ze alles in papier/karton verpakte. Deze verpakking is daar duidelijk een uitzondering op want er is veel en stevig (lees: veel) plastic gebruikt. Gelukkig kunnen we in Eindhoven tegenwoordig ook plastic recyclen dus het verschil in carbon footprint is vast nihil :)

Achterkant geluidskaart
http://tweakers.net/ext/f/V72c2UIgbpnbBzsa3z1BrwAv/full.png
Van links naar rechts zijn hier de volgende aansluitingen te vinden:
1. Cinch rood: Line uit - rechts
2. Cinch wit: Line uit - links
3. Jack 6,3 mm: Koptelefoon uit (L/R)
4. Jack 6,3 mm: Line ingang (L/R)
5. SPDIF uit (o.a. DD Live)

Er is gekozen voor de grote jack sockets in plaats van de 3,5 mm jack aansluitingen die gebruikelijk zijn. Dit is zeer waarschijnlijk gedaan, omdat de hoofdtelefoons die meestal in combinatie met deze kaart gebruikt zullen worden ook zo'n stekker hebben.

Aansluiting 1 tot en met drie zitten onder de moterkap (het EMI shield). Zonder het schild ziet dat er zo uit:
Xonar Essence STX - Zonder schild
Ook niet geheel onbelangrijk is het feit dat de kaart intern een molex connector heeft die is nodig om de kaart van voldoende voeding te voorzien. Als je net als ik graag je kabels netjes weg werkt in de kast is deze extra draad niet zo leuk, maar ook niet onoverkomelijk.
http://tweakers.net/ext/f/ma0ZddMvGW9gEqzMKnDy2RAl/full.png

______________-_-_-______________-______________-_-_-_-______________-______________
Het meegeleverde testrapport
Het testrapport is inderdaad niet zo nuttig zoals de andere reviewer ook schrijft als je de kaart eenmaal hebt. Maar misschien dat jullie er wel wat aan hebben. Dus ik heb enkele scans gemaakt en toegevoegd aan het verhaal hier.

http://tweakers.net/ext/f/koWj0IzorNdWx5AujkhbfFeN/full.png

Uitleg SNR
Ik begin hier even met een analogie in de hoop duidelijk te maken wat SNR eigenlijk betekend. Het staat voor signal to noise ratio. Zie het signaal als de band die aan het spelen is in een concertzaal en de ruis het publiek (geroesemoes en klinkend glas etc.).
Hoe gaaf zou het zijn als je dat publiek helemaal niet hoorde? Geen antwoord geven... dat is totaal afhankelijk van het soort concert... denk dus aan een klassiek concert waarbij alle harmonische golven die niet uit de orkestbak komen bij voorbaat storend zijn.

De computer weet er ook wel wat van te maken als het op ruis aan komt. Met de onboard geluidskaart en een paar goede speakers kan je de magnetische harddisk op horen spinnen, maar dat wil je helemaal niet over je speakers horen.

Hoe beter je geluidskaart ruis weet te onderdrukken hoe zuiverder het geluid wordt weergegeven wat je echt wilde horen. Zoals dat mp3-tje (of in het geval van deze kaart dat FLAC-je) of de soundeffects van het spel.

Okay nu weten we wat er met SNR bedoeld wordt. Nu even de waardes volgens de fabrikant:
  • Asus Xonar Essence STX: 124 dB
  • Asus Xonar D1: 116 dB
  • Onboard geluidskaart volgens de doos van een Xonar D1: 85 dB
Om iets te kunnen met die waardes denk ik dat enig begrip van "decibels" praktisch is. Check dan even deze wiki over de eenheid.

Men praat bij geluid liever over de verhoudingen in dB dan het verschil in geluidsdruk om dat het gemakkelijker werkt. Een menselijk oor kan geluiden horen met een druk 0,00002 tot 200 Pa met de decibel verhouding gemakkelijk uitgedrukt van 0 tot 140 dB. Omdat de logaritmische schaal toch minder tot de verbeelding spreekt wil ik de cijfers van de fabrikant toch even vertalen naar het verschil in geluidsdruk tussen het signaal en de ruis:
  • Asus Xonar Essence STX: 124 dB = 31,7 Pa
  • Asus Xonar D1: 116 dB = 12,6 Pa
  • Onboard geluidskaart volgens de doos van een Xonar D1: 85 dB = 0,36 Pa
Waarom marketing bureau's nog niet met deze schaal zijn gaan werken is mij een raadsel 90 keer beter dan onboard geluidskaart is volgens mij indrukwekkender dan 124 dB versus 85 dB.

Dus de Essence onderdrukt de ruis bijna een factor 90 beter dan de (fictieve) onboard geluidskaart en ruim een factor 2,5 keer beter dan het goedkopere broertje wat het met 116 dB ook al heel aardig doet. Overigens wordt de maximale waarde van de SNR bepaald door de samplerate. Bij 16-bit samples is de maximaal haalbare waarde -96 dB en bij 24-bits is het theoretisch -144 dB mogelijk. In de praktijk is echter een betere SNR dan -90 dB al bijna niet meer hoorbaar.
Check ook de post van wootah hieronder (van 1 december 2010) om beter te begrijpen waarom SNR bij gebruik van geluidskaarten meer slaat op de kwaliteit van de DAC dan iets anders. De analogie waar ik mee begin is bedoeld in algemene zin, maar zoals terecht wordt bekritiseerd niet zuiver overeenkomstige met de praktijk hier. wootah's conclusie is echter vergelijkbaar met die van mij:
"Dit wil verder niet zeggen dat je geluidskaart slecht is, sterker nog: hij is erg goed
Maarja, eigenlijk liegen ze een beetje, die chip ontwerpers"
SNR in de praktijk
Hier kan ik kort over zijn... ik hoor geen ruis!
In de review van Hardware.info #5 2010 wordt overigens een SNR gemeten van 112 dB en niet de geadverteerde 124 dB die door AP is gemeten. Alleen de ASUS Xonar Xense scoort in die test beter met 114 dB die kaart wordt verkocht in combinatie met een headset (Sennheiser PC-350) en heeft wel analoge uitgangen voor surround.
In de praktijk zal je dus weinig verschil horen door de betere SNR en kun je je keuze beter af laten hangen van de andere twee verschillen die ik hierboven noem. Het prijsverschil is circa +80 euro voor de Xense.

______________-_-_-______________-______________-_-_-_-______________-______________
http://tweakers.net/ext/f/6UpmLdNSqW25jhlDAuuHfr46/full.png

(Stereo) Crosstalk (nog een diagram uit het testrapport)
Een ander praktisch meetresultaat is die met betrekking tot stereo crosstalk. Of wel de hoeveelheid overspraak tussen het linker en rechter kanaal. We willen natuurlijk geen geluid links horen wat voor rechts bedoeld is en andersom. Met die onderdrukking zit het hier ook wel snor.

In mijn praktijktest heb ik een signaal gezet op het rechter kanaal wat het hoorbaar geluidsspectrum doorliep. De versterker voor rechts uit gezet en de linker aan gezet en zwaar versterkt... en wat ik toen hoorde: niets! en dat is fijn. Gezien de waarde in het testrapport ook niet vreemd de onderdrukking van crosstalk is onnoemelijk hoog.

Overigens bestaan er ook nog andere soorten crosstalk. Eerder had ik het over de hoorbaarheid van het opspinnen van de harddisk over de speakers. Een goede SNR wil dus niet perse zeggen dat crosstalk uitgesloten is. En juist bij onboard geluid zijn dit soort dingen daardoor vaak te horen er zijn immers veel koperbanen die langs en over elkaar heen lopen op een moederbord wat de kans op crosstalk enkel vergroot. Wellicht dat hier het EMI shield van de Essence STX ook nog helpt.

______________-_-_-______________-______________-_-_-_-______________-______________
http://tweakers.net/ext/f/MwasA7VzxomOcsbfvL6tUtZ2/full.png

Frequency Responce
Het frequencybereik hier wordt bij de meeste audioapperatuur ook vrijwel altijd iets over gezegd. We zien in deze grafiek het liefste een rechte lijn wat wil zeggen dat alle frequencies evenveel of evenweinig worden versterkt/verzwakt.

Die grafiek daalt hard vanaf 10 kHz, zul je dan wellicht zeggen, maar kijk dan nog even een keer, want tot 90 kHz is de daling ongeveer 3,5 dB. En als we het hebben over het hoorbare spectrum tot ongeveer 20 kHz dan is het nog geen -0,5 dB. Het is dus praktisch een rechte lijn.

Ter vergelijking bij de meeste geluidsapperatuur wordt het frequency berijk aangeduid tussen de twee frequencies waarbij -3 dB plaatsvindt en dan wordt een speaker bijvoorbeeld gekwalificeerd met een frequentiebereik van 30 Hz tot 18.000 Hz. Je zal er een uitdaging in vinden om bij deze kaart een versterker en luidspreker/koptelefoon te vinden met een vergelijkbaar frequentiebereik.

______________-_-_-______________-______________-_-_-_-______________-______________
http://tweakers.net/ext/f/22Igs1VUKoqhU9LK5WlTvnBa/full.png
Total Harmonic Distortion (THD)
Een eenheid die weergeeft hoeveel het geluid wordt verstoort. Zie een harmonische als een sinus met een bepaalde frequency. Andere sinussen hebben er invloed op en vervormen de sinus (de toon, het geluid). Je begrijp dat deze waarde het beste maar zo laag mogelijk kan zijn.
Over het algemeen wordt aangenomen dat een THD van minder dan 1 % niet hoorbaar is. Bij deze geluidskaart is bij ongeveer 1kHz een vervorming gemeten van 0,0003 % verwaarloosbaar klein dus en ook hier zal het weer een uitdaging vormen om een versterker en/of luidspreker te vinden die het even goed doen, maar met deze waarde zal de geluidskaart zeker niet de zwakste schakel zijn.

______________-_-_-______________-______________-_-_-_-______________-______________
Gebruik hoofdtelefoon
Ik heb twee koptelefoons gebruikt in combinatie met deze kaart. De Sennheiser EH 150 van ongeveer 30 euro. En hoewel er wel hoorbaar verschil is tussen de onboard geluidskaart en de versterkte koptelefoonuitgang van de Essence is het verschil pas echt hoorbaar als je een hoofdtelefoon gebruikt die kwa technische eigenschappen ook in verhouding staat.
Daartoe ben ik de Beyer Dynamic DT 990 Edition gaan gebruiken en dan is de meerwaarde van de ingebouwde versterker pas echt merkbaar. Met name bij heel dynamische muziek (veel wisseling tussen hard en zacht klinkend geluid).
Het is dan duidelijk dat hier toch wel een belangrijke kracht ligt van deze geluidskaart. Helaas heb ik niet de mogelijkheid om deze koptelefoonversterker te vergelijken met een andere daar ik daar niet beschikking over heb.
Technische details van de DT 990
  • Impedance: 250 ohms
  • Frequency response: 5 - 35.000 Hz
  • Sound pressure level: 96 dB
  • Construction: Circumaural (around the ear)
______________-_-_-______________-______________-_-_-_-______________-______________
De Asus Xonar software
http://tweakers.net/ext/f/6KeEcaDy52927KKHw3d0l23N/full.jpg
Hetgeen waar ik meest van gecharmeerd ben is de eenvoud van de meegeleverde software. Eén programma dat mee op start en dat is het. In windows 7 even toevoegen aan de in de systray weergegeven icoontjes en je kan supersnel bij alle voorname instellingen van je geluidskaart.

Hieronder laat ik even een paar schermen zien van de software. Allereerst het "main" scherm.
http://tweakers.net/ext/f/nCX3Wp0oLzVjqOXTr4NCMXAe/full.jpg
Hier kan je met de ronde schijf rechts het volume regelen. Als je een multimediakeyboard hebt zul je dat weinig direct gebruiken. Overigens kan je ook aan de geluidsregelaar van windows zelf draaien (de luidspreker in systray) en dan draait dezelfde knop mee.

Met de dropdown menu's kan je snel switchen tussen 2 speakers en de koptelefoon. Je hoort dan het relais meeschakelen, duidelijk anti-dender en dus geen gekraak of andere nare geluiden wanneer je dat doet.

In de volgende afbeelding de mogelijkheid om het algehele uitgestuurde geluidsniveau te verlagen. In verband met de gebruikte eindversterkers die hier direct op aangesloten zijn is dit een welkome toevoeging. Waarom? Bij mijn vorige geluidskaart had ik de optie niet en betekende het dat in in windows alleen de eerste 20 % van de geluidsschuif kon gebruiken. Daarboven werd het al oorverdovend. Het geluid heel zacht zetten was dan ook niet mogelijk, omdat het op de stand "1" dan nog relatief hard staat. Door de schuiven zoals hieronder op 42% te zetten kan ik in windows gewoon de schuif naar gelang van 1 tot 100 schuiven zonder dat het geluid onaangenaam hard gaat klinken. Waarbij 1 dus ook echt fluisterend zacht is.
http://tweakers.net/ext/f/rPepW5JkGhHsxR86fWBHfIkt/full.jpg

Daarnaast is het effecten scherm nog aardig om even te noemen. Er zijn een aantal interessante equilizer presets toegevoegd die ik zelf af en toe gebruik bij bepaalde muziek is daarmee de helft van het werk al gedaan je hoeft dan enkel de equilizer nog even te finetunen.
http://tweakers.net/ext/f/fwg6TklOlCJq1cVbgytHo0wN/full.jpg

______________-_-_-______________-______________-_-_-_-______________-______________
Relais schakelen uitgang in/uit
Geen plop als je de PC aan of uit zet. NOOIT! omdat dendervrije relais de analoge uitgangen pas inschakelen op het moment dat de pc is opgestart. En wanneer je de pc afsluit hoor je duidelijk eerst het relais weer omklikken. Dit vind ik erg positief voor mijn speakers. Bij de onboardgeluidskaarten en zelfs bij de Creative Audigy geluidskaart die ik hiervoor had wilde er nog wel eens een nare plop of kraak over de speakers gaan bij het aan en uitzetten. Vooral bij onboard geluidskaarten heb ik hier vrijwel altijd last van gehad.

______________-_-_-______________-______________-_-_-_-______________-______________
Is deze geluidskaart voor jou?
Als je op zoek bent naar het beste stereo geluid bij films en muziek en daarbij regelmatig gebruik maakt van een hoofdtelefoon. Als je daarnaast ook analoge uitgangen wilt voor surround en je hebt nog geen hoofdtelefoon dan is de ASUS Xonar Xense wellicht de betere keuze met een meerprijs van 80 euro.

Als je echter op zoek bent naar de beste kaart voor games wordt door Hardware.info #5 2010 terecht de Creative Ttitanium HD aangeraden i.v.m. compatibiliteit met oudere games en de DD Live en DTS Connect ondersteuning.

Als je enkel beter dan onboard geluid wenst kan ik je de Asus Xonar D1/DX aanraden. Deze heb ik ook in gebruik hij maakt gebruik van dezelfde no-nonsence software als deze kaart, maar dan met een prijskaartje van ongeveer 50 euro. Een goede SNR en weinig hoorbare crosstalk in tegenstelling tot de gemiddelde onboard kaart een grote verbetering. Daarnaast natuurlijk de mogelijkheid tot Dolby en DTS-codering.

______________-_-_-______________-______________-_-_-_-______________-______________
Conclusies uit andere reviews

Conclusie Review Xbitlabs.com
When I had been listening to the Auzen X-Fi Prelude, I had not expected any card to surpass it. Later on, the ASUS Xonar D2 showed the weak aspects of the Prelude. And now, the Xonar Essence STX sounds better than the Xonar D2 and Prelude, and better than the X-Fi Elite Pro, and perhaps even better than any audio card in the world, but I still want some more! It is a shame that the Essence is just one step short of being perfect. It just needs better resistors and different operation amplifiers.

Of course, everyone can try to pick up operation amplifiers to his/her own taste as the developer has provided for that. But why is not the card set up properly out of the box to deliver a SNR of 124dB and maximum sound quality? There is a lot of theory available on transimpedance amplifiers and suitable opamps are specially marked by their makers. And why is the odd problem with the noise level at 44.1 kHz not solved since the Xonar D2? Developing audiophile equipment means searching for the ideal. One should not take it up unless there are ways to achieve that ideal. Or should one?

Anyway, today, the Xonar Essence STX is the best choice for a person who wants to enjoy excellent-quality music, especially in 250-300Ohm headphones. It will also be good in games and may even prove superior to X-Fi based audio cards in some gaming situations. And finally, this audio card can be used for high-quality sound recording as it offers solid ASIO support. It also offers two outputs with different connectors and significantly different sound and is based on the modern PCI Express interface. Thus, I just can’t think of a worthy opponent to this audio card in terms of functionality and sound quality.

But still, what a pity it is that such a tiny gap distanced Asus Xonar Essence STX from being absolutely ideal...
Conclusie Review Elitebastards.com
When we came to the climax of our review of Auzentech's new X-Fi Forte a couple of weeks ago, we labelled it as our new "king of the hill" as far as discrete audio solutions go. Indeed, it was almost a minor miracle in the way it squeezed so much functionality into such a small board, and without sacrificing audio quality to boot.

In comparison, ASUS' Xonar Essence STX seeks to be a more specialist sound card in many ways rather than a "jack of all trades" like the X-Fi Forte - While it can support multi-channel audio via an SPDIF output and with Dolby Digital in play, analogue audio is limited to just stereo outputs. In truth, the real focus of this particular Xonar is well and truly on catering towards the needs of those who regularly use headphones on their PC.

In that sense, the Essence STX's design is a work of genius in its own way as the humble headphone user (of which I count myself as one) has been largely ignored by the recent revolution in discrete audio solutions, with headphone sockets either left out altogether or thrown in as an afterthought without taking into account the needs of this segment of users, and leaving us with parts that generate too much interference or generally below-par audio quality. ASUS' offering here bucks this trend on both counts, providing a dedicated headphone socket, eliminating interference and noise entirely and then providing top notch audio quality to go with it. In truth, the Essence STX trades blows with Auzentech's X-Fi Forte in pure audio quality terms (dependent on what aspects of audio reproduction you're looking at, and even what audio bitrates you want to use), but from a purely headphone-centric standpoint the ASUS board offers the better overall experience.

Outside of headphone usage however I'd grant the advantage to the X-Fi Forte, in terms of both pricing in the UK as it currently stands, as well as the overall functionality on offer - Full, genuine EAX support and DTS/DTS Neo:PC support are both much-loved aspects of the audio equation to my mind, and the fact that they are missing from the Essence STX is a bit of a blow, as is the lack of multi-channel outputs via analogue audio jacks.

In short then, if you use headphones on your PC for the vast majority or all of the time you spend with your system, then the Xonar Essence STX is the discrete sound card you've been waiting for, making for an indescribably more comfortable and pleasant listening experience that is arguably worth every penny. For more causal headphone users or those who prefer to use speakers, the Essence STX really hasn't been built for you, so you'd be best off looking either elsewhere in the ASUS Xonar range or cocking a look at Auzentech's new offering.
Conclusies Review Overclockersclub.com
As with most products, I was slightly apprehensive about the Xonar Essence STX before I heard it. I asked myself, how could a small, simple amplifier on a soundcard perform anywhere near as well as a standalone headphone amplifier? The answer is, it performs spectacularly thanks to the high quality components producing the line-level audio signal, as well as the very capable headphone amplification circuitry.

Probably what surprised me the most was how well the multi-band EQ works to tailor the sound to any headphones. I feel this is because following the EQ section with powerful amplification delivers rich and detailed sound that just isn't possible on an unamplified soundcard. If you have high-end headphones without a standalone headphone amplifier, the onboard headphone amp of the Essence STX will serve you well, and you may find that you don't even need a separate amplifier. Though I still find it hard to believe, it really is that good.

The Dolby Headphone mode is found on the rest of the Xonar line of soundcards, but because the Essence STX has the amplified headphone output, it is even better, and performs well for pre-recorded multi-channel audio in movies as well as live multi-channel audio in games. Coupled with the GX mode's support for EAX environmental effects, this gives you what I would consider the best soundcard for games. I believe that games should be played using headphones, for greater immersion, spacial awareness, and for the optimal set-up for gaming when using voice-chat features either in-game or using applications such as Ventrilo or TeamSpeak.

It's not all about headphones though, and the high quality sound is also available through the analog stereo line level output (RCA/phono) so that you can use the soundcard with speakers or even an external headphone amplifier. If you want to use the Essence STX with a multi-speaker surround sound system, you can enjoy 5.1 surround sound from games and movies as long as your computer speakers or AV receiver has a digital input. This can either be optical or coaxial, and the Dolby Digital Live feature means you can have proper surround from games, and with the upmixing feature, you can even play music through all of the speakers.

I really wasn't sure if there would be a soundcard to beat my modded X-Fi XtremeMusic, but the Xonar Essence STX beats it both in sound quality, features, and compatibility. The Creative drivers, both for the Audigy and X-Fi Soundblaster cards, can cause severe problems in Vista, causing the whole operating system to lock up, clicks and digital noise in the audio signal, and some features such as microphone input to not work at all! The Essence STX doesn't have any of these problems, and functions properly without issues while sounding better than any Creative soundcard.

If you don't really use headphones and prefer speakers, or only have a cheap headset for Skype calls or something, it would make more sense to go for the Xonar D2 or one of the newer Xonar soundcards with more features and connectivity for home cinema equipment. However, if you have high end headphones, enjoy online gaming, or watch movies at night, I cannot recommend the Essence STX highly enough. It is now my favorite soundcard and has taken the crown from my modified X-Fi XtremeMusic, so if you love sound and love headphones, do yourself a favor and get the Xonar Essence STX.


Pros:

* The DAC, capacitors, and op-amps on the card produce an extremely pure and transparent sound
* Hugely dynamic and accurate sound on any headphones using the onboard headphone amplifier
* Headphone amplification works for the front panel (case) audio sockets
* Flawless driver compatibility in Vista 64-bit
* The multi-band EQ works much better than the implementations by Creative and Realtek
* Large jacks and RCA/phono sockets instead of 3.5mm stereo sockets
* Adaptors included for any devices with 3.5mm jacks


Cons:

* The GX mode isn't a 100% exact emulation of EAX
______________-_-_-______________-______________-_-_-_-______________-______________
Overige diagrammen uit het testrapport (muis-over voor tooltip, klik voor vergroting)
Line out THD+N_fullbandLine in SNRLine in Frequency ResponseLine Out Dynamic Range

Line in CrosstalkLine in THD+N_fullbandLine in THD+N_1kHzLine in Dynamic Range

Gebruikte bronnenFeedback welkom
Opmerkingen en vragen over mijn review zijn welkom. Ik zal commentaar hieronder regelmatig checken en indien ik er aanleiding toe zie updates doorvoeren in deze review.

______________-_-_-______________-______________-_-_-_-______________-______________
Reacties
@ikke26, zondag 28 november 2010 14:57
Mooie review. Weet je ook hoe deze geluidskaart is in vergelijking met de AVHD1.3 (deluxe)?
Bedankt voor je reactie. De AVHD1.3 laat zich in verhouding tot de Essence het beste beschrijven als "het tegengestelde". De kaart heeft namelijk alleen digitale aansluitingen. Wat de kaart bijzonder maakt is dat je een HDMI in en uitgang hebt. Door van je HDMI videobron naar deze kaart te gaan komt op de HDMI uitgang een signaal met volledige ondersteuning voor Dolby Digital True HD en DTS-HD. Wat overigens alleen interessant is als je nog geen videokaart hebt die dat al kan (de laatste generaties van AMD en nVidia kunnen dat namelijk ook).
@Guumuus, zondag 28 november 2010 18:51
Mooie review, je geeft trouwens als minpunt aan de deze kaart een extra stroomvoorziening nodig heeft via molex, volgens mij krijgt de kaart daar al zijn prik vandaan om zo ongewilde storing (in de vorm van ruis etc.) te voorkomen die je via een PCI-E stroomvoorziening misschien wel zou hebben, dit is althans wat ik her en der op internet gelezen heb. Pin me er dus niet op vast, petje af! 5 sterren! Ga hem zelf ook kopen icm met 2 XTZ 99.26 monitoren en een NAD C370 geïntegreerde versterker, ben benieuwd hoe dat gaat klinken :)
Het zou inderdaad kunnen dat gebruik wordt gemaakt van de directe stroomvoorziening via de molex stekker omwille van een storingsvrijere stroomvoorziening. Dat is zelfs aannemelijk als je bedenkt dat het stroomverbruik van de kaart gering is t.o.v. een videokaart.
De reden dat ik het bij de min-punten zet is echter vooral, omdat ik de extra draad in mijn kast niet mooi vindt.
@dsibma, maandag 29 november 2010 12:11
Leuk kaartje, maar ik vraag me met zo'n prijs altijd af of men niet beter voor een betaalbare DAC kan gaan. Ben zelf een aantal jaren geleden overgestapt van geluidskaarten op DAC's en als het je puur om de muziek draait lijkt dat me in veel gevallen een betere keuze.
Die optie heb ik ook overwogen, maar ik heb het idee meer waar voor mijn geld te krijgen bij deze geluidskaart. Een standalone DAC heeft allerhande toeters en bellen die ik niet per se nodig heb, maar waar je dus wel ook voor betaald (de kast en de knopjes om maar wat te noemen die dus niet op een interne geluidskaart zitten).
Prijzen van enkele high-end usb DACs lopen uiteen van 500 tot 5000 euro. De goedkoopste die ik op www.usbdac.nl vond is de Fubar3 USB DAC+hoofdtelefoonversterker en zelfs die kost nog 225 euro en de specs zijn minder dan die van de Essence.
Vagary, maandag 29 november 2010 23:44
1. Nice, ben je nu ook niet benieuwd hoe die op de SPDIF presteert met de ELAC set?
2. Daarnaast vraag ik me af wat de meerwaarde zou zijn van een Creative Ttitanium HD voor games? Als je de mogelijkheid hebt geluid over een voor HDMI geschikte grafische kaart te pompen. Die kaarten ondersteunen tegenwoordig ook Dolby Digital, DTS formats, Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio.
De meesten die een dergelijke Creative kaart hebben, zullen deze ook aansluiten op een receiver hoop ik (of headphone). Of ik moet het verschil maar eens een keer beluisteren :)
Heeft niet zoveel met je review te maken maar zo te lezen heb je er wel verstand van.
1. Nope, en ik heb ook geen surround versterker, ik luister graag in stereo.
2. Als je grafische kaart dat al kan is het voordeel van de Creative Sound Blaster Titanium HD inderdaad beperkt. Hardware.info haalt de compatibiliteit met oude games aan, DD Live en DTS Connect. Daarnaast zijn ook bij deze kaart de op-amps te wisselen voor duurdere (lees: betere) de SNR is echter niet bijzonder voor dat geld.
@wootah, woensdag 1 december 2010 00:12
Bedankt voor je opmerking. Je hebt helemaal gelijk die analogie is niet zuiver wanneer we het hebben over SNR in dit opzicht. Ik heb mijn verhaal aangepast en ook verwezen naar je verklarende uitleg, prima!
In de marketingwereld is de lijn tussen "liegen" en de "waarheid anders voorstellen" natuurlijk een dun lijntje, maar ik deel je conclusie absoluut.
Door Sjah, vrijdag 3 december 2010 11:11
Heel behoorlijke review, heb zelf de titanium HD. Maar zou eerst de Essence willen horen voordat ik er een oordeel over geef, ik ben van mening dat je bij een geluids (of tv) product nog zoveel kan schrijven, je moet de Essence en HD naast mekaar HOREN om er een oordeel over te geven. Dat die bij hardware.info qua ruis duidelijke mindere meting heeft dan de Essence, het zal, ben dat verder niet tegengekomen.
Jij doet het toch een beetje voorkomen alsof je de Titanium HD enkel moet nemen als je games ook belangrijk vindt, nou ik denk dat de HD ook op hifi gebied de strijd met de Essence prima zal doorstaan. Helaas zal geen enkele zaak mij of iemand anders zowel de Essence en de HD tegelijk mee naar huis geven om te luisteren.
Het lijkt mij sowieso ook een interessant item om ze eens tegenover elkaar te zetten en op dit vlak te vergelijken. Maar het zijn echt twee heel verschillende kaarten en dus is het een goede reden om af te wegen wat je eisen zijn en waar je meer gewicht aan geeft. Hoofdtelefoonversterker en geen prut software zijn voor mij twee belangrijke punten geweest in die afweging voor de Essence.


Laatste update: 4 dec 2010 - reacties en verwerking

Gebruikt in combinatie met:

  • B&O Beolab 4000
  • Beyer Dynamic DT990
  • ELAC FS 208.2
  • Linn LK240
  • MSI X58 Pro-E
  • Gigabyte Z87M-D3H
  • Windows 7 x64

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Asus Xonar Essence STX?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Reacties (40)

Wijzig sortering
Kun je bv. speakers aan de line in R en L en een koptelefoon aan de grotere (6.3) line in en dan via de software switchen tussen de 2?
Ja dat kan. Werkt gemakkelijk via de systray utility.
Dat verhaaltje over de Signal to Noise Ratio klopt niet helemaal :P
De computer weet er ook wel wat van te maken als het op ruis aan komt. Met de onboard geluidskaart en een paar goede speakers kan je de magnetische harddisk op horen spinnen, maar dat wil je helemaal niet over je speakers horen.

Hoe beter je geluidskaart die ruis weet te onderdrukken hoe zuiverder het geluid wordt weergegeven wat je echt wilde horen. Zoals dat mp3-tje (of in het geval van deze kaart dat FLAC-je) of de soundeffects van het spel.
Als je de hdd kan horen op je speakers is het inderdaad niet goed, maar dat lijkt me meer iets te maken te hebben met het filteren van de ingangs spanning dmv een paar condensatoren, en misschien het lekken van stroom ergens.


Bij geluidskaarten is SNR eigenlijk echt iets van digitaal naar analoog en andersom.
Een analoog signaal heeft ontelbaar veel meetpunten, maar digitaal kun je dat natuurlijk niet regelen. Daarom beschrijft de computer het signaal, zo nauwkeurig als de hardware ondersteund.

Hoe doet hij dat dan? De computer neemt een aantal sampletjes iedere seconde. Bijvoorbeel 44.100 samples per seconde (Hz ookwel). De maximale toonhoogte die je daarmee kan sampelen volgens Nyquest is de helft (interessant weetje)

Maargoed, nu wil je ook graag de Y waarde weten als de sampletijd X is. Dit kun je in een aantal bit doen. Een CD is bijvoorbeeld 16bit, en DVD kan wel 24bit zijn.
Met deze bits kun je uitreken wat de Dynamic range is via de volgende formule: 1,76 + 6,02 * bits

CD: 98,08dB
DVD: 146,24dB
Menselijk oor: ~130dB (volgens wikipedia)

Heee... wacht eens dB bij dynamic range en bij SNR. Ja dat klopt, ze zijn eigenlijk hetzelfde. Het verschil is dat met SNR de foute afwijking word bedoelt ten opzichte van het originele signaal bij het omzetten van analoog naar digitaal en andersom.
Hoe hoger het dB des te minder fout.
minder ruis geeft meer dB: 10 signaal / 1 ruis = 10dB (niet de echte formule, die werkt logaritmisch)

Het is dus zo dat de ADC en de DAC in de geluidskaart helemaal niet die hoge dynamic range aankunnen, simpelweg omdat het ontzettend moeilijk is om zoiets te maken als je kijkt naar het ontwerp van die dingen.

Jou geluidskaart kan volgens de doos ~18,8 bit gebruiken om geluid om te zetten.

Dit wil verder niet zeggen dat je geluidskaart slecht is, sterker nog: hij is erg goed :)
Maarja, eigenlijk liegen ze een beetje, die chip ontwerpers :P
Ik heb deze kaart nu 1 dag en ben verrast en geschokt hoe goed dit klinkt. Zelfs oude YouTube filmpjes klinken een stuk schoner en strakker dan met mijn oude geluidskaart Creative Xtreme Audio.

Ik heb sinds kort met hulp van de BBG juli een nieuwe pc samengesteld met als audio een Yamaha Amplifier A-S500 met 2 x Kef iQ10 speakers, vanwege het puntbron effect. Op mijn bureau een must. Omdat ik twijfelde over de kwaliteit van de Creative Xtreme Audio ben ik gaan zoeken naar reviews en kwam erachter dat deze niet echt goed was. Ik wilde nu geen concessies meer doen, ook al ging me dat heel wat meer kosten dan de bedoeling was.

Ik kwam door alle reviews hier en elders uit op de Creative HD Titanium of deze Asus. De Asus kreeg mijn voorkeur, ook al luister ik bijna nooit op mijn pc naar een hoofdtelefoon. Het ging mij meer omdat ik nog steeds een audiofiel ben (ik game nooit; geen tijd voor) en voor dit geld het beste wilde hebben voor nu, maar ook voor later. Mijn budget liet mij eerder helaas toe dat ik moest kiezen voor een analoge stereo amplifier en geen digitale; dat werd te duur. Dus de kwaliteit van de DAC's van de geluidskaart werden belangrijk en natuurlijk de hele filosofie erachter.

Ik werd nog wel in twijfel gebracht doordat er mensen soms wat zeiden over teveel of schel hoog. Die gok heb ik toch genomen, maar weet nu dat dat onzin is. Die mensen hebben een verkeerde referentie, denk ik. Trouwens je kan alles afstellen naar wens. Ik zou mensen met klachten over schel hoog aanraden om hun speakers eens wat te draaien; tweeters van je af bijv., dat scheelt in het hoog.
EDIT; Mijn iQ's klinken bij Flexbass ingesteld als "Klein" zeker iets feller in het hoog dan ingesteld als "Groot". Ik weet nog niet wat mijn voorkeur zal worden.

Dat rapport met testresultaten, vind ik echt prachtig. Zo trots als die mensen zijn over hun product. Zelfs de namen van het technische ontwerp team staan achterin vermeld.

Toch 2 kleine kritiekpunten;
- bij Effect instellen, had de grafische EQ wel wat groter gemogen. Het gaat met 20 dB naar boven en beneden en een klein beetje schuiven heeft grote gevolgen.
- ik zou graag het uitflapscherm nog kleiner willen hebben, zonder de volumeknop rechts zichtbaar. Dus alleen de equalizer. Dat vind ik mooier staan als ik tijdens het kijken en luisteren de tonen check. Misschien kan dat ook; heb ik nog niet gezien.

[Reactie gewijzigd door Verschuur35 op 21 augustus 2011 00:07]

Geachte Asus Xonar gebruikers,

Asus heeft haar zaken niet op orde m.b.t. de drivers.
De standaard Asus drivers zorgen voor veel problemen en zijn outdated.
Problemen zoals een hoge DPC Latency (wat o.a.. zorgt voor piepjes en ploppen), instellingen in het Asus panel die ervoor zorgen dat sample rates en andere dingen niet meer kloppen zorgen ervoor dat de gebruikservaring steeds slechter wordt.

Nu heeft ene 'Dorin Papuc' speciale drivers gemaakt, die hij zelf 'ASUS XONAR Unified Driver' noemt, voor vrijwel alle Asus Xonar kaarten (Asus Xonar Cards: DG,DS, D1 ,D2, DX,D2X, HDAV,HDAV Slim, ST, STX, XENSE – Except U1) die ervoor zorgt dat er veel problemen zijn opgelost.

De Uni Drivers zorgen oa voor:

-Lagere DPC Latency (ongeveer 82ms)
-Sneller opstarten van Windows omdat er 30-35MB minder RAM wordt gebruikt
-Prestatieverbeteringen in sommige spellen en applicaties
-Fixed audio glitches
-Andere Tweaks
-Teveel om op te noemen

De drivers voor alle Windows x86 versies kun je hier gratis downloaden.

Let op: voor x64 Windows versies is er een walkaround nodig die ook beschreven staat op de link hierboven.

Deze post heb ik gemaakt omdat ik andere Asus Xonar gebruikers wil waarschuwen en informeren.

Leesvoer :

The case of DPC latency (Part 1)
Asus forum met heel veel klachten/problemen
Officiele reactie van Asus op de 'Uni drivers'

[Reactie gewijzigd door n0elite op 12 december 2011 19:35]

Heel behoorlijke review, heb zelf de titanium HD. Maar zou eerst de Essence willen horen voordat ik er een oordeel over geef, ik ben van mening dat je bij een geluids (of tv) product nog zoveel kan schrijven, je moet de Essence en HD naast mekaar HOREN om er een oordeel over te geven. Dat die bij hardware.info qua ruis duidelijke mindere meting heeft dan de Essence, het zal, ben dat verder niet tegengekomen.
Jij doet het toch een beetje voorkomen alsof je de Titanium HD enkel moet nemen als je games ook belangrijk vindt, nou ik denk dat de HD ook op hifi gebied de strijd met de Essence prima zal doorstaan. Helaas zal geen enkele zaak mij of iemand anders zowel de Essence en de HD tegelijk mee naar huis geven om te luisteren.

[Reactie gewijzigd door Sjah op 3 december 2010 11:14]

Tsja, de doelgroep is nu eenmaal anders, waardoor ook logisch is dat de ene kaart beter presteerd dan de andere kaart op bepaalde vlakken. Verder kun je alle reviews naast elkaar leggen, maar de Titanium HD legt het in allemaal af mbt. S/N.

Doelgroepen, zoals duidelijk wordt na het lezen van diverse reviews:
Essence-> Audiofielen, muziekliefhebbers, analoge hoofdtelefoongebruikers.
Titanium HD-> toch écht gamers hoor.

Erg goede review trouwens, 5-sterren :)

NB:
Ik heb deze kaart ook, maar omdat ik véél meer game dan muziek luister en films kijk op m'n pc, wil ik m'n Essence graag ruilen tegen de Titanium HD of Auzentech forte, dus als iemand geïnteresseerd is in een ruil --> DM :) (zie ook: V&A aangeboden: Asus Xonar Essence STX)
Mooie review. Weet je ook hoe deze geluidskaart is in vergelijking met de AVHD1.3 (deluxe)?
5 sterren voor deze review die een audiofiel als mij ook nog aanspreekt ;)
Mooie review, je geeft trouwens als minpunt aan de deze kaart een extra stroomvoorziening nodig heeft via molex, volgens mij krijgt de kaart daar al zijn prik vandaan om zo ongewilde storing (in de vorm van ruis etc.) te voorkomen die je via een PCI-E stroomvoorziening misschien wel zou hebben, dit is althans wat ik her en der op internet gelezen heb. Pin me er dus niet op vast, petje af! 5 sterren! Ga hem zelf ook kopen icm met 2 XTZ 99.26 monitoren en een NAD C370 geïntegreerde versterker, ben benieuwd hoe dat gaat klinken :)
Leuk kaartje, maar ik vraag me met zo'n prijs altijd af of men niet beter voor een betaalbare DAC kan gaan. Ben zelf een aantal jaren geleden overgestapt van geluidskaarten op DAC's en als het je puur om de muziek draait lijkt dat me in veel gevallen een betere keuze.
Nice, ben je nu ook niet benieuwd hoe die op de SPDIF presteert met de ELAC set?

Daarnaast vraag ik me af wat de meerwaarde zou zijn van een Creative Ttitanium HD voor games? Als je de mogelijkheid hebt geluid over een voor HDMI geschikte grafische kaart te pompen. Die kaarten ondersteunen tegenwoordig ook Dolby Digital, DTS formats, Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio.

De meesten die een dergelijke Creative kaart hebben, zullen deze ook aansluiten op een receiver hoop ik (of headphone). Of ik moet het verschil maar eens een keer beluisteren :)

Heeft niet zoveel met je review te maken maar zo te lezen heb je er wel verstand van.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*