Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Asus Xonar Essence STX Review

+2
Devil777 10 februari 2010, laatste update op 28 augustus 2010, 10.131 views

Asus Xonar Essence STX

Pluspunten

  • Zeer goede weergavekwaliteit
  • Ingebouwde hoofdtelefoonversterker
  • Leuke vormgeving
  • Goed geprijsd
  • Slechts stereo, geen overbodige surround kanalen
  • DAC chips en Op-Amps kunnen vervangen worden

Minpunten

  • Zinloos meegeleverd testrapport
  • Hoge tonen zijn wat schel met meegeleverde op-amps
  • Plotselinge, oorverdovend hoge pieptoon onder Win7 x64 (slechts 2 keer voorgekomen)
  • Hoog energieverbruik

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Weergavekwaliteit Score: 5
Aansluitingen Score: 5
Featureset Score: 3
Prijs Score: 4
Drivers en support Score: 4
CPU-belasting Score: 4
Inleiding
Waarom de Xonar Essence STX? Ten eerste is het een relatief nieuw type product, namelijk een geluidskaart met ingebouwde hoofdtelefoonversterker. Dit product is dus vooral gericht op "audiofielen" en gebruikers van hoofdtelefoons. High-End hoofdtelefoons nemen namelijk zoveel vermogen af, dat enkel een geluidskaart ze niet goed kan aansturen. Er moet dan dus een versterker tussen zitten, meestal ter waarde van ¤50 tot ¤100. Dit gegeven maakt deze geluidskaart dus een aantrekkelijke optie.
http://tweakers.net/ext/f/Zw2hPE29mS2Dr3oMTSS3osQ8/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/cKVX3cZ4PuqAC6yekeoQdXVz/full.jpg
Aankomst
Ik had de kaart besteld bij DataByte, die hem direct verstuurde en twee dagen later was hij in huis. De doos die 960 gram weegt, is vrij gemakkelijk open te maken.
In de doos zat de:
  • Kaart (gelukkig)
  • een tulp naar minijack converter
  • een adapter voor de hoofdtelefoonaansluiting
  • een cd-rom met verouderde drivers
  • de handleidingen
Ook was er een testrapport meegeleverd. Dit document, waarvan de kaft gemaakt is van extra zwaar papier, is ombonden met een gouden lint. Op de voorkant staat een watermerk-achtig motief zoals ook op de kaart te vinden is. Bij het openslaan van de eerste bladzijde ontdekte ik binnen 5 seconden al een spelfout. Een ander nadeel van het testrapport is dat je het product toch al gekocht hebt, en je waarschijnlijk geen andere beslissingen maakt op basis ervan.

http://tweakers.net/ext/f/6cfmnn65mQKEhTzskx0Ei5yz/thumb.jpg
Vormgeving
De STX ziet er niet uit als een normale geluidskaart, maar heeft een soort metalen kap om de electronica te beschermen tegen nare invloeden van buitenaf. Op die metalen kap is een soort motief aanwezig dat duizenden jaren aan muziek moet symboliseren. Het ziet er wel aardig uit, beter dan die stomme "kunst" die op grafische kaarten vaak te zien is. Op de bovenkant van de kaart staat het logo van Asus, wat leuk is als je een open kast hebt. De kaart neemt één PCI slot in beslag, wat voor mij vrij belangrijk was omdat er verder geen plaats was.

Weergavekwaliteit
Het belangrijkste van de geluidskaart is natuurlijk de kwaliteit van het uitgangssignaal. Dit is een combinatie van de verschillende onderdelen die op de geluidskaart zitten, maar vooral de DAC converter en de op-amps van de hoofdtelefoonversterker zijn van belang. Asus heeft hier zeer goede onderdelen gebruikt en de DAC converter is de beste die er op consumenten-geluidskaarten te vinden zijn
http://tweakers.net/ext/f/BhbLj1QeHPfTsAHTeqI9YlIH/full.png
De technische weergave geluidskwaliteit

Om de geluidskaart eer aan te doen schoot mijn huidige Sony MDR CD370 hoofdtelefoon tekort, maar gelukkig kon ik de veel betere Grado SR80 lenen. Deze hoofdtelefoon is niet echt populair, maar wordt toch gezien als zeer goed in de prijsklasse. Deze hoofdtelefoon kost je in de VS ongeveer ¤70.

Helaas heb ik niet de apparatuur of de ervaring om het product technisch op de pijnbank te leggen, dus mijn tests zijn volledig subjectief.
De volgende muziek heb ik beluisterd om een idee te krijgen van wat deze geluidskaart kan:
  • The Division Bell; The Wall (live); Animals; The Final Cut van Pink Floyd
  • Georgy Girl van The Seekers
  • The Greatest Hits van Queen
  • 1812 Overture van het Koninklijk Concertgebouworkest
  • 1812 Overture van Berliner Philharmoniker
  • Life in Cartoon Motion van Mika
  • Eye of the Tiger van Survivor
  • Born to be Wild van Steppenwolf
Eigenlijk klinkt alle muziek zeer goed, en je kunt ook een zeer sterk verschil tussen de opnamen merken. Bijvoorbeeld "The Final Cut" klinkt opeens zeer helder, je kunt elke aanslag van een snaar van de gitaar zeer nauwkeurig horen en de stem van Roger Waters heeft zoveel detail dat je direct al gelooft in zijn politieke boodschap. De geluidskwaliteit tijdens films en computerspellen is ook perfect, maar ik heb niet getest of de STX een deel van de processorbelasting overneemt. Het maakt me ook niet zoveel uit eigenlijk.

Ik heb ook de toongenerator van NCH gebruikt, en vanaf 19Hz was een duidelijk geluid te horen. Dit liep door tot 21kHz, en waarschijnlijk verder. Uit technische tests van andere sites blijkt dat de STX ook onder 19 Hz en boven 21kHz goed presteert, wat leuk is als je een vleermuis-achtige huisgenoot hebt. Toen ik dezelfde test deed met mijn onboard systeem, merkte ik dat het geluid compleet wegviel na 18kHz, maar als ik het volume opdraaide hoorde ik plotseling een toon van zo'n 8kHz. Zulke effecten zijn bij de STX gelukkig niet waarneembaar. De onboard kaart begon pas bij 40Hz met het weergeven van geluid.
http://tweakers.net/ext/f/R8jWbjIJiXw7wdeOJ1zCBdTw/full.jpg
De twee witte blokken op de achtergrond zijn relais die het schakelwerk verrichten tussen de versterker en de electronica. Hiervoor zijn relais gebruikt, omdat die de kwaliteit van het signaal nauwelijks aantasen, in tegenstelling tot halfgeleiders.
Als je zonder muziek aan het volume helemaal naar vol draait is er geen ruis hoorbaar.
http://tweakers.net/ext/f/zC4ZgQqQ1UiKPVPhN33ImaYG/full.jpg
Aansluitingen
De geluidskaart communiceert met de computer doormiddel van de PCI-e 1X aansluiting. Ook is er een extra aansluiting voor elektriciteit aanwezig aan de achterkant van de kaart. Aan de achterkant en de bovenkant van de kaart zijn headers aanwezig voor de aansluitingen aan de voorkant van de PC.
De aansluitingen aan de achterkant zijn twee tulp stekkers (1 kanaal per aansluiting), een versterkte hoofdtelefoonaansluiting, een microfoonaansluiting. Deze aansluitingen zijn 6.35 mm TRS connectors, die veel gebruik worden in high-end hoofdtelefoons en microfoons. Er is ook een optische aansluiting aanwezig, die tot 5.1 surround kanalen ondersteunt.

Software
Toen ik de kaart geïnstalleerd had en ik mijn computer weer aanzette merkte ik dat hij in de slaapstand stond. Dit gaf allemaal rare meldingen maar na een herstart was alles weer goed, en toen ik de drivers installeerde werkte de kaart meteen.
http://tweakers.net/ext/f/JG02GWSgx7VUYSVNFgXeKPlO/full.png
Dit is de software die met de kaart geleverd wordt. Funtioneel is het prima, de virtuele volumeknop kun je met de muis bedienen en er is een soort weergave van de toonhoogstes die heel traag ververst. Er is ook een mogelijkheid om virtueel surround geluid te maken, maar dat heb ik nog niet geprobeerd.

Nadelen
Deze zijn bij de Xonar Essence STX vrijwel afwezig, maar dit komt natuurlijk ook door de afwezigheid van concurrentie in dit gebied. Qua functie en in de prijsklasse staat de STX alleen. Sommige mensen vinden de hoge tonen te schel en vinden dat het geluid na een tijdje 'vermoeiend' wordt omdat het niet 'laidback' genoeg is. Ik heb de kaart nog maar 3 dagen in mijn bezit, dus ik kan hier nog geen mening over geven.
--
De kaart is inmiddels al een half jaar in mijn bezit, en ik heb geen last van de zogenaamd schelle hoge tonen. Het verschilt per persoon denk ik.

Energieverbuik
De kaart heeft een stroomverbruik van ongeveer 12W, continu, ook idle, wat vrij significant is wanneer een moderne pc idle ongeveer hetzelfde verbruikt. Wordt ook behoorlijk heet daardoor. Alles aan deze kaart is gericht op geluidskwaliteit, waarbij energiezuinigheid niet is meegewogen in het ontwerp.

Conclusie
De Asus Xonar Essence STX is de perfecte oplossing voor iemand die op hoge kwaliteit wil kunnen genieten van opnames, en zeker als je veel een koptelefoon gebruikt.

Andere reviews
Voor de aankoop het ik veel gehad aan de volgende reviews:
http://www.xbitlabs.com/a...us-xonar-essence-stx.html
http://www.hardwarecanuck...sence-stx-sneak-peak.html
http://www.elitebastards....ask=view&id=696&Itemid=27
http://www.overclockerscl...s/asus_xonar_essence_stx/
De foto's heb ik natuurlijk zelf gemaakt :)

Update
toevoegen kritiek

Update 9-8-2013
toevoegen energieverbruik

Update
Sinds ongeveer drie dagen na het schrijven van deze review heb ik af en toe een raar probleem met de geluidskaart. Om de twee a drie dagen produceert hij ineens een loeiharde pieptoon, dat verholpen kan worden door het aantal kanalen van twwe naar vier te zetten en weer terug. Of door de computer te herstarten.
Topic op GoT: http://gathering.tweakers...ist_messages/1392819/last

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Asus Xonar Essence STX?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Reacties (14)

Wijzig sortering
Geachte Asus Xonar gebruikers,

Asus heeft haar zaken niet op orde m.b.t. de drivers.
De standaard Asus drivers zorgen voor veel problemen en zijn outdated.
Problemen zoals een hoge DPC Latency (wat o.a.. zorgt voor piepjes en ploppen), instellingen in het Asus panel die ervoor zorgen dat sample rates en andere dingen niet meer kloppen zorgen ervoor dat de gebruikservaring steeds slechter wordt.

Nu heeft ene 'Dorin Papuc' speciale drivers gemaakt, die hij zelf 'ASUS XONAR Unified Driver' noemt, voor vrijwel alle Asus Xonar kaarten (Asus Xonar Cards: DG,DS, D1 ,D2, DX,D2X, HDAV,HDAV Slim, ST, STX, XENSE – Except U1) die ervoor zorgt dat er veel problemen zijn opgelost.

De Uni Drivers zorgen oa voor:

-Lagere DPC Latency (ongeveer 82ms)
-Sneller opstarten van Windows omdat er 30-35MB minder RAM wordt gebruikt
-Prestatieverbeteringen in sommige spellen en applicaties
-Fixed audio glitches
-Andere Tweaks
-Teveel om op te noemen

De drivers voor alle Windows x86 versies kun je hier gratis downloaden.

Let op: voor x64 Windows versies is er een walkaround nodig die ook beschreven staat op de link hierboven.

Deze post heb ik gemaakt omdat ik andere Asus Xonar gebruikers wil waarschuwen en informeren.

Leesvoer:

The case of DPC latency (Part 1)
Asus forum met heel veel klachten/problemen
Officiele reactie van Asus op de 'Uni drivers'

[Reactie gewijzigd door n0elite op 12 december 2011 19:35]

http://www.head-fi.org/forums/6325203-post1099.html
That pretty much leaves power supply mods which in some cases can have a huge effect. Mainly more extended bass & possibly smoother highs are the improvements I would likely see here.
http://www.head-fi.org/forums/6337321-post34.html
However, both cards have too much jitter because they both use a low quality oscillator. They also both use ceramic capacitors in the signal path - they are in the low-pass filter in the I/V op amp stage. These add distortion in the very high frequency ranges. So overall, neither give truly sweet clean treble unless these components are replaced.
http://www.head-fi.org/forums/6337334-post35.html
Yes I noticed the ST can have quite aggressive upper mids/treble at times
http://www.head-fi.org/forums/6149419-post11.html
So it seems to me the Onkyo is actually more of a hi-fi card that the ST but the ST is much easier to customise to make it sound how you'd like. Just looking at the design, component selection and manufacture, you can see the Onkyo engineers followed the audiophile hi-fi path and the ST engineers cut-and-paste from Texas Instruments datasheets ( and that included putting smt caps in the feedback loop for the I/V op amps to limit their bandwidth - a definite no-no in audiophile terms - and so I felt I had to remove them and fit metallised polypropylene caps. )
http://www.head-fi.org/forums/6323560-post22.html
thoppa had to mod his ST like hell to make it almost "comparable" to his Onkyo SE200, from what *he* said
http://www.head-fi.org/forums/6323126-post16.html
hehe, I sold my STX more than 6 months ago...it's like the 49720, it's impressive when it's your new toy, then it becomes agressive and unbearable after a little while.

plus the drivers were giving me suicidal tendencies
http://www.head-fi.org/forums/6184308-post1.html
Recently reinstalled my Elite Pro again after some time with my Essence ST.
idea of this thread is to really bump the Elite Pro which seem to have gone forgotten.

I must say the Elite Pro does really outclass the Essence and not by a small margin with my gear. I do have dedicated headphone amps so I am reviewing the line outs here.

The difference in soundstaging is tremendous. I exchanged the opamps on my essence to the 49720NA which certainly helped some in that area. But it´s not even close to the Elite Pro. It just present the music way better. I also appreciate there is less bass boost on the Elite Pro. Just about all my gear sound better balanced on it and it´s so much easier to portray the orchestras.

Now the Elite Pro don´t allow opamp switching. Is there any opamps that gives soundstaging to the Essence ST to rival the Elite Pro
http://www.head-fi.org/forums/6339456-post21.html
yesterday i've got the asus xonar essence as i have sennheiser pc-350 headphones and i needed amp for them (150 ohms) - that xonar boasted a headphone amp.
ok, the sound does come out louder, it doesnt mean it's of better quality.
im referring strictly to games. in gta 4 the sound on xonar sounds bad (like coming from a barrel) - as compared to x-fi titanium i had also.
xonar essence boasts also dolby headphone - disappointment too, very little effect put into, but no sounds filling my head as i would expected.
in dirt 2 the sound experience was so-so, lets say its good.

i will have to stress out that only today im gonna test the xonar on music with decent signal (yesterday only listened to low quality signal music and i didnt like it either)

i do hope i wont have to send xonar essence back, but if further testing will confirm my disappointment, i'll just return it and stick to my x-fi titanium.
OR, return it and ask them to send me instead an x-fi titanium fatality pro ( though i hope i wont have windows 7 driver problems with that one, as i've heard it may happen)

yes, i admit i am primarily a gamer, but i do listen to music (symphonic and rock) ocasionally.
http://www.head-fi.org/forums/6323560-post22.html
anyhow, many friends have bought an HD2 Advance Deluxe on my advice, and they have all sold their STX/ST right away.

much more musical/less spikey and agressive trebles, much more stable non-resampling drivers...everything the STX should have been basically, but failed trying.
http://www.head-fi.org/forums/5927467-post504.html
I'm using the STX line out of a dedicated HTPC to my stereo. The PC has replaced an older Pioneer CDP for audio. So far the PC sounds a bit better and I am listening to more music, but the highs are fatiguing with some music and I feel that I am losing some of the lower level details
http://www.head-fi.org/forums/6272668-post1013.html
Thanks for sharing your experiences. With which opamps are you comparing the X-Meridian to the ST? Also could you comment on how they compare with respect to listening fatigue?
Stock opamps both, fatigue wise i would say the the ST is the challenging one, because on quality stations like Avro Klassiek it brings out polyphony and a detailed sound stage at levels that after a while cause fatigue

[Reactie gewijzigd door Alexander01 op 24 januari 2010 03:23]

Ik heb hem ook gehad maar na een week weer teruggebracht. De geluidskwaliteit viel mij erg tegen. Het is absoluut geen audiofiele kaart. De kaart is over het algemeen wel veel zuiverder/helderder dan elke andere geluidskaart, maar het geluid is veel te agressief en te luid. Het is geen 'smooth' of 'laidback' gebalanceerde sound met diepe bassen en zijdezacht hoog. Deze kaart heeft hele agressieve midden en hoge tonen (voornamelijke de hoge tonen). Zo agressief dat je dat het luisteren op een gegeven moment gaat irriteren. Ook het stereobeeld en de soundstage laat te wensen over. In tegenstelling tot X-Fi gebaseerde kaarten mis ik een diepe en wijde soundstage (iets waar X-Fi gebaseerde kaarten erg goed in zijn). Ook heeft de bass minder 'texture' en loopt deze niet zo ver door naar onder als bij een X-Fi gebaseerde kaart.

Ik ben niet de enige die deze mening heeft. Op Head-Fi zijn nog meer audiofielen te vinden die dezelfde menining hebben over deze kaart (Spikey and agressive highs) (geld ook voor de ST).

Ik kan me voorstellen dat je de eerste paar uur zeer enthousiast bent over deze kaart door zijn zuiverheid en helderheid. Maar je zult op een gegeven moment steeds meer merken dat hij op veel punten tekort schiet en door zijn luide en aggresieve signatuur gaat irriteren.

[Reactie gewijzigd door Alexander01 op 23 januari 2010 23:32]

Je hebt inderdaad gelijk dat de hoge tonen vrij schel klinken, maar ik vind het niet heel storend of vermoeiend. Ik denk dat dat meer iets persoonlijks is, ik zou het weergave eerder realistisch noemen.
Kun je trouwens links bijvoegen naar die topics? Dat is ook wel handig voor anderen die de keuze willen maken namelijk.

[Reactie gewijzigd door Devil777 op 24 januari 2010 00:18]

Met welke hoofdtelefoon heb je deze kaart gebruikt ?
Hier gaat het zelfde op met de combinatie tussen versterkers en luidsprekers. Je moet combinaties maken en sommige combinaties zijn een regel rechte ramp. Ik ben niet helemaal thuis in hoodtelefoons. Alleen ik denk dat een goede combinatie zeker belangrijk is voor een goed eindresultaat.

Zeer nette review trouwens. De SR80 is zeker capabel voor deze geluidskaart. Zelf ga ik waarschijnlijk deze aanschaffen. http://cgi.ebay.com/ws/eB...iewItem&item=260534776993

Bedankt voor het verder inspelen van de SR80 trouwens... :+

[Reactie gewijzigd door Roderiktweaker op 25 januari 2010 14:23]

Goede review. Heb deze kaart nu 3/4 jaar en nog geen moment spijt van gehad. Luister vooral klassiek (Bach, cantatas) en die komt en over mijn Philips MFB 544 boxen en over mijn Senheisser 595 zeer goed tot zijn recht.
leuk te lezen dat er nog iemand is die zijn philips MFB gebruikt, heb zelf ook nog een zwaar stel, plm 30 jaar oud maar klinkt prima! :)
gewoon een mooie review, bedankt! Ondanks dat je aangeeft dat je subjectief beoordeelt, vind ik je bevindingen helder en kan ik op basis daarvan een mening vormen.

Ikzelf heb er kort mee mogen spelen en vond geluidskwailteit en dynamiek (vooral het verschil horen van zachte details in vergelijk met hardere passages :D :D ) werkelijk onvergeleken met welke consumentenkaart ik ook eerder had gehoord.

Ik kan me wel vinden in dat deze kaart schel overkomt, zeker als je een consumenten "disco smile" geluid gewend bent (veel bass en lage mid, weinig hoog-mid, veel hoog), maar deze kaart zou ik zelfs in mijn studio overwegen vanwege juist deze eerlijke weergave (zij het niet dat ik het krom vind om mijn 500 eurie kaart (E-MU 1820M)te gaan vervagen door deze).

<edit> ik moet wel zeggen dat ik het geluisterd heb op een monitorversterker Alesis RA-500 en een sennheiser HD590, waarbij dan vooral de HD590 uit zichzelf al de neiging heeft om al "helder" over te komen!!

[Reactie gewijzigd door vlaaing peerd op 12 februari 2010 09:45]

70 euro headset is echt te crap. :)
Vast een leuk avontuurtje maar je headphone in deze test is een overduidelijke "bottleneck". En nog wel te bedenken dat het van je vriend is. :P
Ik denk niet dat het gaat om hoeveel een hoofdtelefoon kost, maar om het geluid dat 'ie geeft. De SR80 staat bekend als zeer goed, en kost overigens in Nederland €140
wat ik wel weet is dat de prijs/kwaliteit verhouding tussen sennheiser en grado niet veel verschilt.

Dus een 70 euro grado is min of meer te vergelijken met een 70 euro sennheiser.
Een SR80 is een erg goede koptelefoon en absoluut geen "bottleneck" in deze opstelling. Wat mij betrefd meot je 200 ballen neerleggen voordat je een Sennheiser hebt die hiermee de strijd aan kan.

Erg mooie review, en ondanks de verhalen over de geluiskwaliteit denk ik dat door de hoofdtelefoon amp dit een erg interessante geluidskaart is.
Ik gebruik deze geluidskaart i.c.m. een Sennheiser PC360. Ik ben ook super tevreden over deze geluidskaart. Ik heb de hoge pieptoon nog nooit gehad, maar volgens mij is dit met een firmware update te verhelpen. (had ik eens ergens gelezen)

Ookal kan de kaart al hard genoeg zonder koptelefoonversterking, heb ik wel de beleving dat het beter klinkt als je die wel in schakelt.

Met gaming is deze geluidskaart ook ideaal. Je hoort alles simpelweg veel beter.

Verder een mooie review:)


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*