Huawei AX3 Quadcore Review
Inleiding
Recent heb ik van Huawei de kans gekregen om de Huawei AX3 te reviewen. Dit is een leuke kleine router met een aantal toffe functies.
Ik ga het hebben over de Unboxing, hoe je 'm makkelijk instelt. Waar je alle functies kan vinden. En natuurlijk de kwaliteit van het wifi Signaal.
Plus en Minpunten
Voor diegene die gewoon snel willen weten wat ze van de AX3 kunnen verwachten hier kort de plus en minpunten:
Pluspunten
- Snelle wifi als je device over wifi-6 beschikt.
- Makkelijke Setup met je mobiele telefoon
- (subjectief) Stijlvol ontwerp
- Nooit meer gehannes met wachtwoorden doormiddel van NFC-connectie
Minpunten
- Beperkt bereik
- Maar 3 LAN aansluitingen
- Geavanceerde instellingen alleen via PC in te stellen
- NFC functie niet geschikt voor laptops en desktops
Unboxing en Design
De Router komt in een witte doos met daarop kort samengevat de verschillende functies
Op de achterkant:
In de doos zitten naast natuurlijk de Router:
Een extra UTP-kabel en de Oplader:
Met de router uit de doos en de antennes opgeklapt vind ik 'm er best wel tof uit zien:
Met op de achterkant natuurlijk alle aansluitingen:
:strip_exif()/m/564619/1LUds63kZbkwR7mArY1vdKuXqhyuJ69u6Hmrz05z4VZFa992JY.jpeg?f=620xauto)
Het Instellen:
Het instellen van de Router gaat vrij gemakkelijk via de AIlife app van Huawei, deze is zowel in de AppGallery als de Playstore te downloaden. Natuurlijk is het instellen via een desktop of laptop ook mogelijk. Heb het zelf alleen niet geprobeerd.
Als je de app opent dan kun je 'm laten scannen op beschikbare apparaten, zodra ie de router heeft gevonden kun je er verbinding mee maken.
Video: https://iforum-de.c.huawei.com/dddd/nl/attachement/2021/6/18/eb58113c-e4f5-4cea-87f3-cf76ced75f2e.mp4]
Na verbinding gemaakt te hebben doorloop je een kort stappenplan waar je je WiFi naam en het wachtwoord voor zowel de router als de WiFi aanmaakt. Er wordt duidelijk aangegeven of je wachtwoord sterk genoeg is. Na deze stappen maak je opnieuw verbinding en is je Router ingesteld. Je komt nu uit op de instellingen pagina van je router.
Instellingen vanaf je Telefoon
Vanaf je telefoon kun je al vrij veel instellingen aanpassen, Te veel om individueel te bespreken, maar ik heb even een filmpje gemaakt waar je de verschillende settings kunt zien. Excuus voor de eerste 10 seconden. AI Life heeft een content beveiliger om privé-informatie te beschermen.
Video: https://iforum-de.c.huawei.com/dddd/nl/attachement/2021/6/18/59670ffe-bf7d-4440-a4ad-eb7b9d760252.mp4]
Instellingen vanaf je PC
Vanaf je PC kun je ook de geavanceerdere instellingen bereiken. Om dit te doen ga je in elke willekeurige webbrowser naar 192.168.3.1 of het adres wat onder op de router staat aangegeven.
Hier kom je in de webinterface van de router:
Hier kun je wat dieper in de settings van je Router duiken: hier een kort overzicht van de drie tabs naast Home.
Als eerste je internetverbindingsinstellingen:
Dan je wat uitgebreidere WiFi instellingen:
En als laatste de Device Manager:
Nu volgen alle extra settings. Ik heb ze helaas niet allemaal uitgesplitst. Maar hopelijk is het idee duidelijk:

Performance
Nu komt denk ik het belangrijkste van de hele router denk ik. De snelheid, ik heb in mijn appartementje op verschillende plekken testjes uitgevoerd. Voor de ontvanger heb ik mijn P40 pro met WiFI 6 gebruikt. Ook heb ik gekeken naar wat de transfer snelheid is tussen twee WiFi 6 apparaten op hetzelfde netwerk. Voor internet maak ik gebruik van de Gigabit snelheid van Ziggo.
Het eerste resultaat is de transfersnelheid tussen 2 P40 Pro's over het WiFi 6 netwerk:
Het volgende resultaat is van het meten tussen het internet en de P40 Pro. Dit is gemeten op een afstand van +- 6 meter met 3 stenen muren:
Het volgende resultaat is van het meten tussen het internet en de P40 Pro. Dit is gemeten op een afstand van +- 3 meter met 1 stenen muur:
Het volgende resultaat is van het meten tussen het internet en de P40 Pro. Dit is gemeten op een afstand van +- 4 meter met 1 gipswand:
Als laatste resultaat is van het meten tussen het internet en de P40 Pro direct naast de Router:
Aan de hand van deze resultaten klopt de verwachting van Huawei dat de router geschikt is voor een appartement met 2 tot 3 kamers.
De AX3 is een prima router voor iemand die graag wifi 6 heeft voor een mooie instapprijs. Met betrekking tot bereik en snelheid is het geen spektakel als de router wat verder verwijderd is van je device. Ook het makkelijk instellen is een toffe toevoeging voor iemand die niet graag klooit met het opzetten van een netwerk. Ook de wat uitgebreidere instellingen helpen om de router aan te passen naar je eigen smaak.
Woordje achteraf
Ik ben me ervan bewust dat ik niet alle functies heb besproken, mochten hier nog vragen over zijn voel je vrij een comment achter te laten. Verder wil ik graag benadrukken dat ik anders dan bruikleen nooit een vergoeding van huawei heb ontvangen voor het schrijven van deze review dus ik mijn best gedaan heb om deze zo "fair" mogelijk te schrijven. Mochten hier nog opmerkingen over zijn vind ik het prima om er over te discussiëren, zolang dit maar op een civiele manier gebeurt.