Wordt verwacht

Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM (Canon) Review

14 juni 2021, laatste update op 14 juni 2021, 205 views Rapporteer

Deze lens was bij introductie de nieuwe standaard in 50mm lenzen. Het is niet perfect, maar het is zo dichtbij als het maar kan.

Pluspunten

• Scherpte, zelfs bij volle 1.4
  • Verwerking, vergelijkbaar met de L lenzen van Canon
  • contrast
  • Autofocus, snel en stil, bijna net zo stil als de 24-105 van Canon
  • Bokeh of onscherpte, het is prachtig, een onderschat onderwerp maar met zo'n snelheid en dus geringe scherptediepte bij open diafragma een belangrijk punt.

Minpunten

• Niet beeldgestabiliseerd, weet niet of dit technisch mogelijk is bij deze snelheid, maar het zou wel zijn wat ik zou scoren tegenover deze lens als ik een concurrerende lensfabrikant was met verder dezelfde eigenschappen.

Deze lens is de nieuwe standaard in 50mm lenzen. Het is niet perfect, maar het is zo dichtbij als het maar kan. Ik gebruik hem op full frame (Canon EOS 5D Mark II) en ik ben erg onder de indruk. Scherpte en contrast zijn zeer goed, de verwerking is uitstekend.

Moet men deze lens überhaupt kopen?

Dit is iets waar je echt over na moet denken, in plaats van een goedkope kitlens te kopen kun je beter een hele goede lens kopen, maar dan neem je liever de 24-105. Deze is beeldgestabiliseerd en zonder twijfel zeer goed, maar niet van het niveau van deze vaste brandpuntsafstand. Laten we het zo zeggen, een goede stereo-installatie heeft goede luidsprekers nodig, het is beter geld te besparen op de cd-speler dan op de luidsprekers.
Hetzelfde geldt voor fotografie. Je kunt beter meer uitgeven aan goede optiek dan aan nog meer megapixels. De camera is over 3 tot 5 jaar technisch verouderd, maar de optiek, die kan 2 tot 4 keer zo lang mee. Het optische ontwerp van de Canon EF 50mm F1.4 is inmiddels 45 jaar oud, en sindsdien is alleen de autofocus toegevoegd. Deze Sigma lens is beter, maar alleen tot F4.5, daarna scoort de Canon met een hogere randscherpte. Hiermee wil ik zeggen dat een investering (een mooi woord voor geld uitgeven) in dure kwaliteitsoptiek de moeite waard is.

Heb jij ook een Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM (Canon)?