Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

Score: 4
5 reviews

Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 (82L7006PMH)

Prijs
€ 849,-
Specificaties 14" • 2880x1800 • 512GB • AMD Ryzen 5 - Bekijk alle specificaties
Bekijk alle reviews

Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 (82L7006PMH) Review

+2
IH95 9 juni 2021, laatste update op 7 juli 2021, 2.442 views Product gekocht

Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 (82L7006PMH)

Voor de prijs krijg je een laptop met een goed scherm met genoeg helderheid om buiten te kunnen werken, stevige behuizing, een snelle 6/12 processor geschikt voor de meest algemene taken en gebruikers. Een nadeel is de HDMI 1.4 en beperkt aantal USB-C aansluitingen en 2 trage USB-A aansluitingen.

Pluspunten

  • Goed scherm, helder genoeg om buiten te werken
  • Snel genoeg voor algemene taken
  • Waar voor je geld
  • Stevig gebouwd
  • Licht van gewicht

Minpunten

  • HDMI 1.4 (in 2021....)
  • 1x USB-C en 2x langzame USB-A
  • Slechts 512GB SSD

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Prijs Score: 4
Featureset Score: 4
Prestaties Score: 5
Beeldkwaliteit Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 5
Ergonomie Score: 4
Warmte en geluid Score: 5
Ik heb deze laptop net een dag binnen en zou er het volgende over kunnen zeggen:

Doos
Helaas vond ik de verpakking toch wel matig, ik weet niet of dit door de webshop komt, maar het was in een dubbele kartonnen doos. Je koopt toch voor je gevoel een hoogwaardig product, wat dan niet als zodanig wordt geleverd. Uiteraard zit alles netjes en stevig verpakt om schade te voorkomen. In de doos de laptop tussen piepschuimblokken en de oplader, een quickstartguide en garantieboekje.

Behuizing
De laptop voelt stevig gebouwd. Eenvoudig met 1 hand te openen zonder dat het toetsenbord gedeelte meegeeft. Het scherm is mat afgewerkt, wat daardoor prettig kijkt. De trackpad is gewoon zoals het hoort, niets bijzonders. De toetsen tikken fijn, niet zo licht als bij een Butterfly van Mac maar meer als bij een MacBook pro, al is het nog net iets meer weerstand voor mijn gevoel. In de schermrand is netjes de webcam verwerkt, helaas is deze niet FHD. Daarbij zit de infrarood camera, die goed werkt. Bij het openen van de laptop werkt Windows hello uitstekend en unlockt deze vlot. Verder is de laptop fijn licht van gewicht en handzaam, dus goed mee te nemen.
Qua formaat is de laptop exact dezelfde afmeting als de MacBook pro uit 2019, al is ie ietsjes dikker. Wat dan opvalt is bij het openklappen dat het scherm een stuk groter is ten opzichte van de MacBook door de dikkere randen van de Mac.

Aansluitingen
Het grootste minpunt van deze laptop zijn toch wel de aansluitingen. Er zit in totaal 2x USB-A (de trage versie), 1x USB-C zonder thunderbolt uiteraard en1 HDMI (1.4 ?!). Je zou anno 2021 toch echt wel minstens HDMI 2.0 verwachten en snelle USB aansluitingen. Dit is in mijn ogen echt een misser, omdat de laptop wel in het hogere segment zit. Je kan uiteraard een 2e scherm voor productiviteit aansluiten, maar een 4K video via HDMI naar je TV streamen is al een stuk minder goed hiermee. Verder zit er nog een SD kaart lezer op en een jack-aansluiting.

Geluid
Nog niet uitgebreid kunnen testen, ook nog niet bij Teams gesprekken oid.

Batterijduur
Nog niet uitgebreid kunnen testen.

Scherm
Het scherm is met 2K resolutie prachtig om naar te kijken bij YouTube. Bij tekstverwerken moet ik zeggen dat ik het verschil tussen een FHD en deze niet zo snel zie. Wat me wel opvalt is dat de kleurkalibratie nog niet goed is, het lijkt een beetje gelig/rossig. Handmatig aanpassen via Windows gaat opzich wel, maar ook dan lijkt wit nog niet echt wit helaas. Het scherm kan goed helder worden, ten opzichte van een MacBook pro (2019) kan deze meer helder worden. Daardoor verwacht ik dat je hem zeker in de schaduw buiten kan gebruiken, met direct zonlicht op het scherm zal het mogelijk iets lastiger worden, maar in de avondzon kon ik nog redelijk een worddocument lezen met de zon op het scherm gericht.

Prestaties
Nog maar kort kunnen gebruiken, maar tot nu toe zeer snel met opstarten, browsen en licht kantoorwerk. Multitasken gaat zeer vlot. Ik betwijfel of je voor dit soort werk moet afwachten tot de Ryzen 7 5800U. De 16GB RAM maakt het lekker snel. Een nadeel vind ik dat de laptop maar 512GB SSD heeft, waarvan je effectief maar ongeveer 470 kan gebruiken. Ik weet niet of je de SSD kan uitbreiden.

Conclusie
Voor 850 euro (bij CoolBlue alleen nog verkrijgbaar op het moment van schrijven) krijg je een laptop met een goed scherm, die licht van gewicht is, een snelle processor heeft en voor de meeste mensen waarschijnlijk voldoende is. Helaas is de SSD met 512 GB karig, evenals de aansluitingen.
Ik kan de laptop zeker aanraden voor iedereen die een goed scherm zoekt, welke vlot is en nog dit jaar een laptop nodig heeft. Heb je geen nieuwe laptop nodig, zou ik denk ik afwachten tot ze de aansluitingen upgraden en het geheugen kan worden uitgebreid.

Na langer gebruik zal ik de review updaten.


Update 07-07-2021
Na de laptop een tijd te hebben gebruikt geef ik graag een kleine update.

Algemeen
Nog steeds kan ik als niet teveel eisende consument zeer tevreden zijn. De laptop is stil, snel en doet precies wat je van een laptop in deze categorie mag verwachten.
Het Trackpad werkt naar behoren en ook het toetsenbord typt lekker. Windows Hello werkt ontzettend goed, het scherm is helder en de accu houdt het zo lang volg als geadverteerd. Ik heb de accu niet geprobeerd met het scherm op 60Hz, maar dat zal mogelijk nog wat schelen. Ook is het geluid van de laptop gewoon prima om prettig een filmpje te kunnen kijken of tijdens online vergaderingen. Zeker niet schel.
Wat betreft de review van Tweakers vind ik het onzinnig dat daar wordt genoemd dat de laptop niet goed geschikt is om mee te nemen. Zelfs met de oplader mee kom je op een gewicht wat prima is om met een laptoptas of rugzak is te dragen. Ook is de laptop misschien iets dikker dan een MacBook, maar het slaat echt nergens op dat het een niet handzame laptop is. Dat gezegd hebbende, door naar de mindere punten.


Minpunten
De schermkalibratie is gewoon ronduit slecht, wit is niet wit helaas. Ik heb met een gratis programma het wel een stuk beter gekregen, maar nog niet optimaal. Dit is dus zeker aan te raden om te doen als je deze laptop koopt. Mocht iemand weten hoe ik beter (gratis) kan kalibreren, dan hoor ik dat heel graag!

De webcam is medium te noemen. Dat is jammer voor als je regelmatig moet vergaderen. mensen die vaak vergaderen zullen mogelijk baat hebben bij een 2e scherm en een losse webcam. Verwacht er dus zeker niet teveel van.
De laptop kraakt een beetje bij het openklappen. Het voelt allemaal wel stevig aan, maar het geluid doet toch een klein beetje zorgen baren. Ik verwacht zeker niet dat deze stuk gaat, maar het is hetzelfde als je een klein rateltje bij het fietsen hoort; er gebeurt waarschijnlijk niets maar toch is het vervelend.
Het trackpad is van plastic, dus is het maar matig prettig in gebruik, ook al werkt het verder helemaal prima.

Conclusie
Al met al: nog steeds ben ik zeer tevreden en kan de laptop aanraden en wijk niet af van mijn eerdere conclusie.

Ik heb gehoord van verschillende mensen die me hebben benaderd dat zij meer problemen hebben met de hardware en software, maar ik heb hier tot zover geen enkel probleem mee gehad. Het is dus een beetje een gok of je een goed gebouwde of een minder goed gebouwde hebt.

Heb jij ook een Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 (82L7006PMH)?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (25)

Wijzig sortering
Ha mooie review,

Ik heb deze laptop al n tijdje op het oog, ookal heb ik er helemaal geen use case voor. Goed om te zien dat iemand zo'n uitgebreide review aan het maken is.

Ik vraag me af of het geheugen single of dual channel is (2x8gb of 1x16) als het goed is kun je dat in taakbeheer zien, evenals de snelheid van het geheugen. Ook ben ik benieuwd naar hoe de geïntegreerde gpu van de 5600u het doet in games op 1080p

Pim
Reageer
Heb de laptop hier niet bij de hand, maar ik dacht dat het gesoldeerd in 2x8GB was. Ik laat het weten zodra ik hem weer gebruik.

Ik game eigenlijk niet op mijn laptops, ik kan het wel even proberen. Heb je een aanrader voor een game die je wilt testen? Dan kan ik wel even kijken. Hoe kan ik dan de prestaties beoordelen?
Reageer
Ah top dat zou fijn zijn.

Vooral de games als overwatch, gtav en rocket league komen veel terug in online reviews, dus dat is handig vergelijken. Rocket league is gratis btw

EDIT: qua prestaties kun je denk ik het best msi afterburner installeren, daar in kun je een overlay inschakelen die fps, cpu en gpu load/temps, en nog veel meer kan laten zien.

[Reactie gewijzigd door Pimmetjuuh op 9 juni 2021 18:48]

Reageer
Met Rocket league op 1080p en verder bijna alle setting op high (anti-aliasing uit natuurlijk) krijg je na zo'n 5 minuten spelen een framerate tussen 40-60 met de CPU 80gr en de GPU richting 75. Qua loads zit je bij de GPU richting 90%, de CPU rond de 70%. De fan moet dan wel hard zn best doen, dus de laptop begint dan aardig op te stijgen.

Ik kan concluderen dat deze laptop maar minimaal geschikt is voor games op 1080p. Met lagere kwaliteit zal je ongetwijfeld wat betere prestaties krijgen, maar zou er zeker niet teveel van verwachten.
Reageer
Ik was ook benieuwd naar de daadwerkelijke geheugenconfiguratie van dit model, Coolblue wist er ook niets nuttigs over te melden (wat ik opmerkelijk vond, want het is een zogenoemde "Coolblue's keuze"). Volgens hen gaat het om een "single channel. 1x 16GB".

Tot voor kort was er alleen informatie over de 16"-uitvoeringen te vinden op psref.lenovo.com, maar nu zie ik dat de 14"-modellen ook zijn toegevoegd. Voor dit specifieke model 14ACN6 (82L7006PMH) gaat het volgens lenovo om
Memory: 16GB Soldered DDR4-3200
Memory Slots: Memory soldered to systemboard, no slots, dual-channel
Max Memory: 16GB soldered memory, not upgradable
net als bij de 16"-modellen, maar die hebben dan weer de 5600/5800H processoren.

[Reactie gewijzigd door zonder.h op 12 juni 2021 10:19]

Reageer
Dank voor de mooie review.

Ik heb eigenlijk z.s.m. een laptop nodig, en deze interesseert mij wel.

Nu zit ik te twijfelen, wachten op de Ryzen 7 variant of deze kopen, aangezien ik soms ook met Photoshop en andere bewerkingsprogramma werk.

Hebben jullie misschien een indicatie wanneer de Ryzen 7 variant op de markt komt?

Daicac
Reageer
Geen flauw idee helaas, vandaar dat ik ook voor deze ben gegaan. Op Duitse en Zweedse webshops stond ook de Ryzen 7 met leverdatum over 3-5 maanden, dus lijkt me niet dat die spoedig in Nederland zal zijn.
Reageer
Ik verbaas me over het prijspunt van deze laptop. Lijkt behoorlijk veel waar voor je geld :) Bedankt voor de review.
Reageer
Ik dacht ook dat er een addertje onder het gras zou zitten, maar tot nu toe nog niets tegengekomen gelukkig. Dus inderdaad een goede koop!
Reageer
is de behuizing volledig van metaal, of ook van plastic onderdelen?
Reageer
Volledig van geborsteld aluminium, dus voelt aan als plastic maar is wel metaal.
Reageer
Hoe is bij jou het trackpad ? Ik heb deze laptop nu twee weken denk ik. Geweldige laptop. Ik vind alleen het trackpad tegenvallen. Ik weet niet zeker of dat exemplarisch is (en dus mogelijk garantie) of dat het een eigenschap is, dus vandaar even de vragen:

Mjin trackpad blijft af en toe 'hangen' in Windows. Je moet je vinger er dan vanaf halen en weer op zetten en dan werkt het weer. Dat doet ie niet altijd. Lijkt een driverprobleem met de nieuwste 21H1 Windows. Heb jij dat ook ?

Tweede vraag: Mijn trackpad lijkt wat speling te hebben. Als je op de plaats waar je normaal zou klikken (linksonder) voorzichtig je vinger op het trackpad duwt, merk je iets speling voordat je daadwerkelijk op de knop zit die je kunt indrukken. Het is wellicht een wat wazige omschrijving maar er lijkt bij mij een fractie van een mm speling te zitten tussen het pad en de knop. Klikken werkt verder prima, maar het voelt vrij storend omdat je de speling wel voelt. Is dat bij jou ook het geval ?
Reageer
Als antwoord op je vragen:
1- deze ervaring heb ik nog niet gehad, dus ik zou misschien support vragen.
2- ik durf niet te zeggen of ik ook speling heb, aangezien ik er geen last van heb van wat jij omschrijft. Misschien heb ik het wel, maar valt het me niet op.
Reageer
Ik vind de trackpad ook meh meh; het is zeker geen macbook ervaring trackpad. Het scherm is wel het op niveau. Ook kraakt de behuizing op sommige punten, wat me een beetje doet twijfelen over de kwaliteit van de behuizing.

Verder werkt de trackpad overigens prima, en het toetenbord is okay.

[Reactie gewijzigd door WouterL op 23 juni 2021 14:38]

Reageer
Nee en dat is het een beetje. Ik heb een drie Lenovo's (ook van werk en klanten) met beduidend betere trackpad. Dat zijn echter wel thinkbooks. Nou kan het zijn dat ze in de Ideapad gewoon goedkoop spul stoppen (ik heb ook een goedkope Ideapad 3 gehad en die had ook zo'n matig trackpad). Echter dat beetje speling wat ik heb doet me toch vermoeden dat er misschien echt iets mis is.

Net contact gehad met Coolblue. Ze bestellen een nieuwe en dan ga ik morgen in de zaak kijken of dat model ook deze speling heeft. Als dat zo is, is het een producteigenschap en kan ik daar op zich wel mee leven (als is het wel teleurstellend voor 850 euro). Als dat model het issue niet heeft dan kan ik de laptop omruilen.

Er komt van mij nog een review zodra ik hier duidelijkheid over heb. Zal alleen denk ik niet zo uitgebreid zijn als deze, maar dat mag de pret (hopenlijk) niet drukken.

Een review op de Coolblue site spreekt ook over dit issue:
Bovendien had de eerst geleverde laptop een rammelende touchpad en de tweede niet, dus dat is een kwestie van 'geluk' hebben welke je ontvangt.

We gaan het zien :)

[Reactie gewijzigd door Korvaag op 23 juni 2021 20:58]

Reageer
Heeft de laptop ook een TPM chip/Windows 11 compatibel?
Reageer
Durf ik je niet te zeggen, heb het nergens bij de specs zien staan maar dat zegt ook niet alles.
Reageer
Ja ik zag het ook nergens staan, ook bij Coolblue wordt er aangegeven van er geen TPM chip aanwezig is maar dit lijkt mij onwaarschijnlijk.
Reageer
Als je weet hoe ik dit kan checken hoor ik het wel!
Reageer
Heb per ongeluk los gereageerd. Zie mijn reactie hieronder. (Andere comment)
Reageer
Het staat in principe bij apparaatbeheer en dan bij "security devices" zoals dit plaatje
Wel is het mogelijk dat dit nog in de BIOS aangezet moet worden voordat dit verschijnt in apparaatbeheer maar mogelijk staat het al standaard aan. Ben benieuwd.
Reageer
Die twee USB-A zijn wel USB-3, maar Gen 1 dus 5 Gb/s. De laagste snelheid USB-3 dus maar zeker geen USB-2 (480 Mb/s en veel grotere latency).
Reageer
Krijg je wel hdmi 2.1 support via de usb 3.0 aansluiting, een verloopkabel dus?
Reageer
Weet ik niet, ik gebruik die functie niet.
Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True