Je straalt met deze Vivobook!
Deze kleine lichte maar veelzijdige laptop is te mooi om thuis te laten. Gemaakt van
hoogwaardig afgewerkt kunststof. Lichtje flexibiliteit op de behuizing maar hij voelt heel sterk, heeft een
robuust schermscharnier, en
brede voetjes. Op pad, op school, in de trein, of in de tuin, met deze laptop kom je overal, hij is zo licht en compact dat hij altijd mee kan: slechts 1,4Kg en 2 cm dik, slechts 2,5cm langer dan een A4tje
De kleuren spatten van het scherm op mijn specifiek model. Contrast en
helderheid lekker hoog en zo is het
ontspiegeld scherm zelfs in
moeilijke omstandigheden heel goed leesbaar. * type scherm = Innolux N140HCG-GQ2 (CMN1F2)
https://www.panelook.com/modeldetail.php?id=41388 (IPS, 400cd/m², 72%NTSC/ 99%sRGB, 8bit-kleuren).
Het
verlicht toetsenbord is handig ingedeeld en met het
geel/groen accent zal je de kleinere enter toets steeds makkelijk vinden. Bij test veert het midden wel mee, maar tijdens het typen gebeurt dat niet. Het
grote trackpad werkt zeer aangenaam met
meerdere vingers.
De
luidsprekers klinken redelijk goed en hard. Maar om te genieten van muziek zijn BT-oortjes veel aangenamer.
Deze Vivobook is ruim bemeten met
16GB RAM aan werkgeheugen, multitasken gaat daarom heel soepel. Heb je zwaar werk, dan word je omver blazen door de snelle maar stille
prestaties van de Ryzen 4000 processors van AMD. De supersnelle harde schijf (SSD) van
512GB bied je
ruim plaats voor al foto's, video’s en programma’s. Met mijn gebruik kan ik werken op
batterij tussen 5u en 8u. (42Wh, 3-cell)
Aansluitingen kom je niet te kort: Met de ingebouwde
MicroSD-kaartlezer kan je foto’s overladen zonder hulpstuk, met de 3,5mm-poort kan je gemakkelijk en snel een
koptelefoon aansluiten zonder te prullen met bluetooth, en dankzij de
HDMI-poort kan je met hetzelfde gemak foto’s of een film tonen op tv. Een netwerkpoort ontbreekt, maar met Wifi 6 AX ben je al gauw even snel.
Met een extern scherm voelt de laptop zich helemaal
thuis op een bureau, de
4 USB poorten (
waarvan1 USB-C) komen dan helemaal van pas voor het aansluiten van een muis, een toetsenbord, en een printer, of je kan gebruik maken van een USB-C docking. Dankzij het compacte formaat van de laptop hou je nog
plaats over op je bureau.
Zonder vaste plaats om je laptop te gebruiken met extern scherm en groot toetsenbord, kan je beter een
15" laptop kopen met groter scherm en numeriek klavier. Zeker voor de oudere onder ons is het
kleine formaat niet geschikt om veel op te werken. Je kan er
geen tablet van maken, je kan het
scherm niet omslaan en het is ook
niet aanraakgevoelig. Wie met een tablet in de zetel wilt zitten kijkt beter naar Apple of Andoid.
Inloggen met
Windows Hello werkt niet, er is
geen vingerscanner, en de
webcam is slecht maar voldoet voor videobellen met een goed zicht van de persoon. De meegeleverde software “
MyAsus” kan deze software gebruiken zonder in te loggen, onder andere om je je
smartphone te gebruiken als webcam. Met
Radeon-software kan je de prestaties aanpassen voor games, maar ook de
verzadiging aanpassen van de kleuren. Beter is wel om Windows
kleurbeheer te gebruiken. Behalve van
McAFee Antivirus software zijn geen verveelde proefversies geïnstalleerd van programma’s. Standaard is Windows
geschaald naar 150%, de letters zijn dus groter en leesbaarder, maar
125% is voldoende, dit kan je aanpassen bij beeldscherminstellingen.
Naast de kleine
45W-lader krijg je van ASUS ook enkele
stickers cadeau om je laptop te versieren, persoonlijk zou ik dat zonden vinden.
Deze laptop
laat menig laptop verbleken, enkel het kleine formaat moet wennen.
Tweaker waardige update:
Spare parts zijn er te vinden op
Het is dus mogelijk om intressante upgrades uit te voeren, zoals:
HD-webcam, Fingerpint-scanner in het touchpad, Numeriek klavier in het touchpad.
De prijzen zijn echt schappelijk, en ik overweeg het nu al.