Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

Score: 5
2 reviews

QNAP TVS-h1688X

Prijs
Specificaties 16-bay NAS behuizing - Bekijk alle specificaties
prijs volgen
Bekijk alle reviews

QNAP TVS-h1688X Review

+3
Dutchiee 30 mei 2021, laatste update op 31 mei 2021, 1.644 views Product gekocht

QNAP TVS-h1688X

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Pluspunten

  • LCD scherm
  • Viermaal 2.5GbE & 2x 10GbE (beide machines)
  • Snelle Intel® Xeon® W-1250 6-core 3,3 GHz-processor (burst tot 4,7 GHz)
  • De 1688x heeft 32GB (2x16), de 1288x heeft 16GB welke uit te breiden zijn tot max 128GB
  • 12 of zelfs 16 HDD/SSD én 2x NVMe sloten
  • Drie PCI-e sloten voor extra uitbreidingskaarten, waarvan één in gebruik

Minpunten

  • Geen standaard 10GbE op het moederbord - wel door een meegeleverde PCI kaart
  • Voor een beginner heeft QuTS Hero een vrij hoge learning curve om te leren
  • Indeling en werking van het menu is niet even handig
  • Vertaling is niet altijd correct, hetgeen er knullig uitziet
  • Beide zijn niet goedkoop - je krijgt er wel een bijzonder volledig systeem voor terug

Eindoordeel

Score: 5
QNAP TVS-h1688x & h1288x

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-139.jpg

Inleiding

QNAP heeft met de QNAP TVS-h1688x en h1288x een op QuTS Hero gebaseerde NAS uitgebracht. Hoe bevallen deze apparaten? Wat zijn de verschillen en vooral; wat zijn de mogelijkheden? In deze review zoek ik dat verder uit!

Specificaties

Allereerst de specificaties van de TVS-h1688X!

CPU: Intel® Xeon® W-1250 6-core 3.3 GHz processor (boost up to 4.7 GHz)
CPU Architecture: 64-bit x86
Graphic Processors: Intel® UHD Graphics P630
Floating Point Unit
Encryption Engine: (AES-NI)
Hardware-accelerated Transcoding
System Memory: 32GB ECC UDIMM DDR4 (2 x 16 GB)
Maximum Memory: 128 GB (4 x 32 GB)
Memory Slot: 4 x Long-DIMM DDR4
For dual-DIMM configurations, you must use a pair of identical DDR4 modules.
Flash Memory 5GB (Dual boot OS protection)
Drive Bay: 12 x 3.5-inch SATA 6Gb/s, 3Gb/s + 4 x 2.5-inch SATA 6Gb/s, 3Gb/s

Drive Compatibility:
3.5-inch bays:
3.5-inch SATA hard disk drives
2.5-inch SATA hard disk drives
2.5-inch SATA solid state drives
2.5-inch bays:
2.5-inch SATA solid state drives

Hot-swappable
M.2 SSD Slot 2 x M.2 22110/2280 NVMe PCIe Gen3 x4 slots
SSD Cache Acceleration Support
2.5 Gigabit Ethernet Port (2.5G/1G/100M): 4 (also support 10M)
5 Gigabit Ethernet Port (5G/2.5G/1G/100M) Optional via an adapter
10 Gigabit Ethernet Port: 2 x 10GBASE-T (10G/1G)
25 Gigabit Ethernet Por: Optional via an adapter
Wake on LAN (WOL)
Only the 2.5GbE port
Jumbo Frame
Thunderbolt Port: Optional via the QXP-T32P 2-port Thunderbolt 3 PCIe adapter
PCIe Slot: 3
Slot 1: PCIe Gen3 x8
Slot 2: PCIe Gen3 x4
Slot 3: PCIe Gen3 x4
*Slot 1 is preinstalled with a 2-port 10GbE network adapter.
USB 3.2 Gen 2 (10Gbps) Port: 2 x Type-C
4 x Type-A
HDMI Output: 1, HDMI 1.4b (up to 4096 x 2160 @ 30Hz)
Audio Input: - (No longer available on units manufactured on or after 2021/1/1)
Audio Output: - (The line out jack and speaker are no longer available on units manufactured on or after 2021/1/1)
Form Factor: Tower
LED Indicators: System status, LAN, USB, Disk 1~16, M.2 SSD 1~2
LCD Display/ Button: Yes
Buttons: Power, Reset, USB Auto Copy
Dimensions (HxWxD) 303.84 × 369.89 × 319.8 mm
Weight (Net): 13.41 kg
Weight (Gross): 16.3 kg
Operating temperature: 0 - 40°C (32°F - 104°F)
Storage Temperature -20 - 70°C (-4°F - 158°F)
Relative Humidity: 5-95% RH non-condensing, wet bulb: 27˚C (80.6˚F)
Power Supply Unit: 550W PSU, 100~240V
Power Consumption: HDD Sleep Mode: 91.26 W
Power Consumption: Operating Mode, Typical: 108.67 W
Tested with drives fully populated.
Fan: System fan: 3 x 80mm, 12VDC
CPU fan: 2 x 97mm, 12VDC
Sound Level: 25.8 db(A)
System Warning: Buzzer
Kensington Security Slot: Yes
Max. Number of Concurrent Connections (CIFS) - with Max. Memory: 10000
TVS-1288x
En de specificaties van de TVS-h1288X.

CPU: Intel® Xeon® W-1250 6-core 3.3 GHz processor (boost up to 4.7 GHz)
CPU Architecture: 64-bit x86
Graphic Processors: Intel® UHD Graphics P630
Floating Point Unit: Yes
Encryption Engine: (AES-NI)
Hardware-accelerated Transcoding: Yes
System Memory: 16 GB ECC UDIMM DDR4 (2 x 8 GB)
Maximum Memory: 128 GB (4 x 32 GB)
Memory Slot: 4 x Long-DIMM DDR4
Flash Memory 5GB (Dual boot OS protection)
Drive Bay: 8 x 3.5-inch SATA 6Gb/s, 3Gb/s + 4 x 2.5-inch SATA 6Gb/s, 3Gb/s

Drive Compatibility:
3.5-inch bays:
3.5-inch SATA hard disk drives
2.5-inch SATA hard disk drives
2.5-inch SATA solid state drives
2.5-inch bays:
2.5-inch SATA solid state drives

Hot-swappable
M.2 SSD Slot: 2 x M.2 22110/2280 NVMe PCIe Gen3 x4 slots
SSD Cache Acceleration Support: Yes
2.5 Gigabit Ethernet Port (2.5G/1G/100M): 4 (also support 10M)
5 Gigabit Ethernet Port (5G/2.5G/1G/100M): Optional via an adapter
10 Gigabit Ethernet Port: 2 x 10GBASE-T (10G/1G)
25 Gigabit Ethernet Port: Optional via an adapter
Wake on LAN (WOL): Yes
Jumbo Frame: Yes
Thunderbolt Port: Optional via the QXP-T32P 2-port Thunderbolt 3 PCIe adapter
PCIe Slot: 3
Slot 1: PCIe Gen3 x8
Slot 2: PCIe Gen3 x4
Slot 3: PCIe Gen3 x4
*Slot 1 is preinstalled with a 2-port 10GbE network adapter.
USB 3.2 Gen 2 (10Gbps) Port: 2 x Type-C
3 x Type-A
HDMI Output: 1, HDMI 1.4b (up to 4096 x 2160 @ 30Hz)
Audio Input: - (No longer available on units manufactured on or after 2021/1/1)
Audio Output: - (The line out jack and speaker are no longer available on units manufactured on or after 2021/1/1)
Form Factor: Tower
LED Indicators: System status, LAN, USB, Disk 1~12, M.2 SSD 1~2
LCD Display/ Button: Yes
Buttons: Power, Reset, USB Auto Copy
Dimensions (HxWxD) 234.6 × 369.9 × 319.8 mm
Weight (Net): 11.27 kg
Weight (Gross): 14.95 kg
Operating temperature: 0 - 40°C (32°F - 104°F)
Storage Temperature: -20 - 70°C (-4°F - 158°F)
Relative Humidity: 5-95% RH non-condensing, wet bulb: 27˚C (80.6˚F)
Power Supply Unit: 550W PSU, 100~240V
Power Consumption: HDD Sleep Mode: 85.216 W
Power Consumption: Operating Mode, Typical: 97.492 W
Fan: System fan: 3 x 80mm, 12VDC
CPU fan: 2 x 97mm, 12VDC
Sound Level: 26 db(A)
System Warning: Buzzer
Kensington Security Slot: Yes
Max. Number of Concurrent Connections (CIFS) - with Max. Memory: 10000

Uitpakken

TVS-h1288x
Tijd om de twee machines uit te pakken. Laten we zo beginnen met de h1288x.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-8.jpg

QNAP levert een heus pretpakket mee, met de h1288x.
- 1x UTP kabel,
- 1x stroomkabel,
- Handleidingen e.d.,
- Koelvinnen voor een onboard NVMe SSD,
- Sleuteltjes om de brackets vast te schroeven - zodat men niet zomaar de SSD’s/HDD’s eruit kan halen,
- Schroeven om de SSD’s/HDD’s op hun plaats te houden.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-19.jpg

Linksboven in de QNAP TVS-h1288x zitten vier SSD sleuven. Deze vul ik beide met de Kingston KC600 1TB SSD’s.
De HDD sleuven vul ik met WD Red’s van 6TB.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-20.jpg

Beide zijkanten van de QNAP NAS zijn ‘kaal’.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-25.jpg

De 1288x is best een groot ding. aan de achterkant zitten in iedere geval 3 ventilatoren om de HDD’s koel te houden. Je zou verwachten dat de NAS ook gigantisch veel geluid zou maken, maar dat valt eigenlijk best mee. Zeker voor een grote nas vind ik deze niet veel meer geluid maken dan een ‘normale 4 bay nas’. Althans, je hebt zeker niet 3x zoveel herrie dan een 4 bay nas.

De TVS-h1288x én TVS-H1688x hebben beide 3 PCI sloten.
Slot 1: PCIe Gen3 x8
Slot 2: PCIe Gen3 x4
Slot 3: PCIe Gen3 x4
In slot 1 zit de 2x 10GbE netwerkinterface.

Verder zitten er aan de achterkant- schijnbaar niet meer bij de nieuwere modellen, vanaf 1 jan van dit jaar - een audio input en output.
Daarnaast zijn er 4 2.5GbE netwerkaansluitingen aanwezig. Persoonlijk had ik toch liever 1x 10GbE gezien of zelfs 2x 10GbE op het moederbord. Dan heb je ruimte voor andere zaken zoals zelfs een grafische kaart, thunderbolt en andere PCI uitbreidingen.
Daarnaast zijn er nog de volgende aansluitingen: USB 3.2 Gen 2 (10Gbps) Port: 2 x Type-C, 3 x Type-A, HDMI Output: 1, HDMI 1.4b (up to 4096 x 2160 @ 30Hz).

Uiteraard missen de kensington slot en stroomaansluiting niet.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-28.jpg

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-29.jpg

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-31.jpg

Paar schroeven eruit en de kap is weg te schuiven.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-38.jpg

Toch is het knap om te zien hoe compact men zo’n nas kan maken. Grootste gedeelte hier is het moederbord. En zelfs dat vind ik klein voor een Xeon build.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-39.jpg

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-44.jpg

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-45.jpg

De blower boven koelt het geheugen, NVMe SSD’s en de PCI sloten. Aan de andere kant zit ook nog één PCI slot met de 2x 10GbE netwerkinterfaces.
De blower linksonder zorgt ervoor dat de CPU door het passieve blok koel wordt gehouden.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-50.jpg

Het fijne van deze NAS is dat deze redelijk is aangekleed. Linksonder zitten twee M.2 22110/2280 NVMe PCIe Gen3 x4 sloten.
De 1288x wordt met 16GB geleverd, de 1688x krijgt 32GB. Beiden zijn tot 128GB uit te breiden (4x32GB). Tezamen met de Xeon W-1250 6-core moet je dan toch wel redelijk vooruit kunnen. Ik vond destijds de TVS-872XT al een beest. Maar deze - ook qua bays en mogelijkheden - overtreft dat wel behoorlijk.

De twee NVME slueven worden gevuld met twee Kingston NVMe’s (SKC2500M81000G).

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-51.jpg

Foto van de KC2500’s in de 1688x.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-123.jpg

De rest van de sloten worden gevuld met WD Red 6TB én vier Kingston KC600 1TB’s.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-55.jpg

De SSD’s worden op hun plek gehouden door ze in hun omhulsel te ‘klikken’.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-63.jpg

De WD Red’s liggen in de HDD bay. Door de zijkanten erin te klikken worden de HDD’s vastgehouden.

Zoals we bij elke nas wel gewend zijn, wordt door de bay in de sleuf te duwen contact gemaakt met de sata-aansluiting.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-66.jpg

De 1288x heeft wat licht - blauw licht aan de rechterkant. Maar dit is niet storend. Ook niet in de avonden. Dit is wel uit te zetten in het menu.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-77.jpg
TVS-h1688x
Tijd om de TVS-h1688x uit te pakken. De h1688x heeft 4 meer HDD sleuven als de 1288x. Hetgeen het ook wel gelijk een gigantische nas maakt - met genoeg opslagmogelijkheden.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-83.jpg

Eveneens als de 1288x is de 1688x aan de zijkanten - clean.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-86.jpg

De 1688x heeft zoals de 1288x 3 ventilatoren. Echter deze zijn net even anders gesitueerd.

De TVS-h1288x én TVS-H1688x hebben beide 3 PCI sloten.
Slot 1: PCIe Gen3 x8
Slot 2: PCIe Gen3 x4
Slot 3: PCIe Gen3 x4
In slot 1 zit de 2x 10GbE netwerkinterface.

Verder zitten er aan de achterkant- schijnbaar niet meer bij de nieuwere modellen, vanaf 1 jan van dit jaar - een audio input en output.
Daarnaast zijn er 4 2.5GbE netwerkaansluitingen aanwezig. Persoonlijk had ik toch liever 1x 10GbE gezien of zelfs 2x 10GbE op het moederbord. Dan heb je ruimte voor andere zaken zoals zelfs een grafische kaart, thunderbolt en andere PCI uitbreidingen.
Daarnaast zijn er nog de volgende aansluitingen: USB 3.2 Gen 2 (10Gbps) Port: 2 x Type-C, 3 x Type-A, HDMI Output: 1, HDMI 1.4b (up to 4096 x 2160 @ 30Hz).

Uiteraard missen ook hier de kensington slot en stroomaansluiting niet.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-89.jpg

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-91.jpg

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-92.jpg

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-96.jpg

QNAP levert ook met de 1688x een heus pretpakket mee:
- 1x UTP kabel,
- 1x stroomkabel,
- Handleidingen e.d.,
- Koelvinnen voor een onboard NVMe SSD,
- Sleuteltjes om de brackets vast te schroeven - zodat men niet zomaar de SSD’s/HDD’s eruit kan halen,
- Schroeven om de SSD’s/HDD’s op hun plaats te houden.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-101.jpg

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-109.jpg

De huidige netwerkinterface pci kaart met 2x 10GbE wordt al meegeleverd in PCI slot 1.

Aan de andere kant van dit slot zitten de andere twee sloten.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-112.jpg

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-115.jpg

Zo kan je kiezen om een QNAP QM2-2S10G1TA. Deze kaart heeft 2 NVMe sloten en een 10GbE poort.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-118.jpg

Bij het loshalen van de blower kan het geheugen worden aangepast én de NVMe sloten worden gevuld. De onderste blower koelt het passieve koelblok op de CPU. De bovenste koelt eveneens gelijk de PCI sloten en de NVMe/geheugen sloten.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-121.jpg

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-123.jpg

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-125.jpg

Blijft een opmerkelijk gezicht om zoveel sloten te hebben in een nas.
De 1288x en 1688x zijn echter ook geen ‘standaard’ consumenten nasjes. Beide zijn ontwikkeld voor zakelijk gebruik. Doch kan je als consument hier ook behoorlijk op uit de voeten.
De 1288x en 1688x (eigenlijk alle qnap nasjes die ik tot nu toe heb mogen reviewen), maken gebruik van een systeem waar met plug-and-play bays hdd’s kunnen worden toegevoegd en verwijderd.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-129.jpg

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-133.jpg

Ook met deze NAS maak ik gebruik van de twee Kingston NVMe’s (SKC2500M81000G), WD Red 6TB’s én vier Kingston KC600 1TB’s.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-137.jpg

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-139.jpg

Software

Het installeren van zowel de QNAP TVS-h1288x als de TVS-h1688x gaat eigenlijk kinderlijk eenvoudig.
Er is te kiezen om daadwerkelijk QuTS Hero te installeren, of gewoon gebruik te maken van QTS.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-151.jpg

Via de installatie wordt direct gevraagd de nieuwste firmware te downloaden.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-152.jpg

Het beestje krijgt een naam en leert zo zijn eerste stapjes zetten. In dit geval noem ik mijn NAS, 1288x - super origineel ook! Wachtwoord is natuurlijk (altijd) qwerty.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-153.jpg

Heb je binnen de organisatie een eigen NTP server, dan kan die worden geselecteerd, manueel mag uiteraard ook!

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-154.jpg

Net zo belangrijk is om de NAS een statisch of dynamisch IP te geven. Gelukkig is uiteindelijk met het schermpje op de NAS zelf (mocht je het op dynamisch laten staan) te zien wat het geworden is.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-155.jpg

Via het menu is ook in te stellen welke file transfer services in moeten worden geschakeld.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-157.jpg

Aan het einde wordt nog een overzicht getoond met alle instellingen.
Na het klikken op apply krijg je een vraag of je de opslagmedia wilt leegmaken. Daarna ratelt de NAS eventjes en is eigenlijk in paar minuten QuTS Hero geïnstalleerd.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-158.jpg

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-160.jpg

Het login scherm van QuTS Hero ziet er als volgt uit. Het loginscherm is naar wens in te stellen, met zelfs eigen berichten.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-161.jpg

QNAP stelt de vraag of je akkoord gaat met hun data & privacy policy en dan kan het feest pas echt beginnen.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-162.jpg

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-163.jpg

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-164.jpg

Laten we ook maar gelijk beginnen met het maken van een opslag/partitie én share. QuTS Hero gooit in de tussentijd er behoorlijk wat informatieschermen tegenaan, ik bespaar je ze (deze review wordt al lang genoeg).

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-165.jpg

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-169.jpg

In dit geval stel ik de vier 2.5 inch SSD’s in als RAID 0 (ja, RAID0 om even te testen wat de NAS maximaal kan). Ik raad je niet aan om standaard gebruik te maken van RAID0. Er hoeft maar immers één SSD kapot te gaan, en alles is weg!

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-182.jpg

Via het menu is te kiezen om ‘over-provisioning’ in te schakelen. Dit zorgt ervoor dat er bijvoorbeeld maar tot maximaal 90% kan worden gebruikt. SSD’s moet je namelijk nooit tot bijna 100% vol laten lopen, hetgeen namelijk het levensduur verkort. QNAP houdt hier gelukkig ook rekening mee.

Ook is er een mogelijkheid een garantie voor een snapshot ruimte in te stellen, dit houdt in dat er bijvoorbeeld 20% kan worden gereserveerd zodat er ook nog eens snapshots kunnen worden opgeslagen. Met het bovenstaande zou je door deze twee opties 30% reserveren, waarvan in zijn totaliteit (snapshots included) 90% van de SSD’s worden gebruikt.

QTS en QuTS Hero hebben een mogelijkheid (op eigenlijk alle datapools) een alert in te stellen. Zo wordt er een mail/beep/melding op het scherm weergegeven als deze threshold is behaald.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-183.jpg

Een kleine samenvatting geeft aan wat je nou zoal gekozen hebt.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-184.jpg

Persoonlijk vind ik QuTS hero beter werken dan QTS. QuTS is in mijn optiek net iets gemakkelijker in te stellen. En toch hebben beide best een learningcurve.

Binnen Storage & Snapshots maken we een folder aan, genaamd “SSD”. Deze gebruik ik om data naar toe te schrijven voor de benchmarks.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-187.jpg

Een nieuwe shared folder is gemakkelijk in te stellen door zelf te kiezen welke foldernaam, onder welke storagepool, welke manier van space allocation dient worden gebruikt (thick of thin - bij thick wordt deze al gereserveerd op de gehele pool. Bij Thin wordt er op de pool alleen maar gebruik gemaakt van wat het nodig heeft). Encryption en grootte.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-188.jpg

Tsja, voorgaand waren de basisinstellingen. Ook hier heb je nog mogelijkheden voor block size, retentie etc.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-189.jpg

Uiteraard is er een mogelijkheid om rechten te geven op gebruikersniveau. Dit kan echter ook op groepen. Maar dat gaat dan weer via een ander menu.
Advies; maak niet standaard gebruik van het admin account. Idealiter wordt deze disabled en gebruik gemaakt van persoonlijke accounts.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-190.jpg

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-191.jpg

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-192.jpg

Eenmaal de share aangemaakt, is het overzicht als volgt:

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-193.jpg

QNAP heeft een best actieve community waardoor er een hoop applicaties te installeren zijn. Daarnaast is er ook een mogelijkheid 3th party applicaties te installeren.
De standaard ‘App Center’ heeft gelukkig ook al een hoop apps.
Het fijne van QNAP is dat er een mogelijkheid wordt gegeven om de apps over verschillende volumes te installeren. Stel dat je een volume met SSD’s hebt en een volume met HDD’s. Dan kan er uiteindelijk worden gekozen om een applicatie in zijn geheel over te zetten naar een andere volume. Mocht je bijvoorbeeld een applicatie hebben die op een SSD moet komen te staan, dan kan dit binnen een korte tijd worden overgezet.

De huidige apps worden in de ‘App Center’ onder het kopje ‘My Apps’ weergegeven.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-170.jpg

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-171.jpg

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-172.jpg

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-173.jpg

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-174.jpg

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-175.jpg

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-176.jpg

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-177.jpg

Jazeker, er is ook een mogelijkheid Ubuntu te installeren op de QNAP (buiten uiteraard de ‘Container Station’ en Virtualization Station’ om). Wanneer er ook nog eens een grafische kaart in de TVS-h1688x én TVS-h1288x worden gestopt (ik hoor dat de 3080 gemakkelijk te verkrijgen is…), dan kan er ook d.m.v. randapparatuur en een monitor Ubuntu Desktop worden bestuurd.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tsh886/2-44.jpg

Het ‘Control Panel’ is ook vrij uitgebreid waardoor de NAS echt naar wens in te stellen is. Het enige negatieve hiervan is dat bij een aantal tabs een nieuwe venster wordt geopend waar weer de instellingen dienen te worden.
Stel dat je op Opslag en Snapshots klikt - terwijl je in je control panel zit, dan wordt er een nieuw venster geopend. Aangezien het bij een aantal opties zo werkt voelt dat wel wat rommelig aan. Idealiter had ik een knop willen zien met ‘klik hier om Opslag en Snapshots te openen’.
Wanneer je namelijk naar een optie aan het zoeken bent in de Control Panel, dan ben je vrijwel continu bezig extra vensters weg te klikken dan dat je echt in je huidige venster rond kan kijken.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-178.jpg

Voordeel van beide systemen is, dat er vele interfaces op zitten. Zo zijn er genoeg fall-back opties!

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-179.jpg

In het QuTS OS zijn er vele dingen aan te passen. Van het stuk tekst boven het inlogscherm, wallpaper tot 2FA. In dit laatste geval is het aan te raden 2FA aan te zetten.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-199.jpg

Via het ‘disk health’ menu is het mogelijk de SSDs/HDD’s te controleren én testen uit te voeren. Ook via dit menu kunnen de geautomatiseerde periodieke checken in worden gesteld.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-200.jpg

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-201.jpg

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-202.jpg

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-203.jpg

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-204.jpg

Een verdere uitleg van de mogelijkheden in de Control Panel heb ik beschreven in mijn review van de QNAP TVS-872XT. [url=https://tweakers.net/productreview/238146/qnap-tvs-872xt.html#part_4
]Dit is hier terug te vinden!/url]
Mobiele App
QNAP heeft met QManager ook nog een app waardoor je je NAS kan besturen.
In het beginscherm dient de NAS toe te worden gevoegd, geef het IP-adres op, accountgegevens en druk op connect. In het eerste overzicht wordt weergegeven wat de ‘health status’ van de NAS is.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tsh886/4-1.jpg https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tsh886/4-2.jpg

In de app zijn er ook redelijk wat opties. Zo kan er zelfs vanaf de App Center updates worden uitgevoerd en kan zelfs software worden geïnstalleerd.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tsh886/4-28.jpg

De resource monitor geeft info weer over temperaturen, gebruik van het systeem e.d.
Onderin zijn er verschillende tabs waarbij CPU, RAM, opslag, bandbreedte, processen en gebruikers kan worden bekeken en beheerd.
Zo worden bijvoorbeeld onder het tabje processen alle lopende processen weergegeven. En onder de tab gebruikers worden de gebruikers getoond die met de NAS (via welke service - bijv. Samba, HTTPS etc.) zijn verbonden.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tsh886/4-3.jpg https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tsh886/4-4.jpg

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tsh886/4-5.jpg https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tsh886/4-6.jpg

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tsh886/4-7.jpg https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tsh886/4-8.jpg

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tsh886/4-10.jpg https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tsh886/4-11.jpg

Via het menu zijn ook de achtergrondtaken in de gaten te houden. Hierop wordt bijvoorbeeld getoond als een RAID bezig is met een scrub.

Onder de Privilege-instellingen kunnen gebruikers worden beheerd. Tab verder is ook een mogelijkheid de gebruikersgroepen te beheren en daarnaast de gedeelde mappen aan te passen.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tsh886/4-12.jpg https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tsh886/4-13.jpg

Het fijne van de app is dat er gemakkelijk een service uit of in te schakelen is. Mocht je niet altijd een FTP of SSH open willen laten staan, dan kan deze gemakkelijk uit of in worden geschakeld d.m.v. de app.

Via de app zijn ook de apps in de App Center te beheren. Zo kunnen de huidige geïnstalleerde apps worden beheerd. Daarnaast is er ook een mogelijkheid via de App extra apps te installeren.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tsh886/4-15.jpg https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tsh886/4-16.jpg

Ondanks dat er mogelijkheden zijn continue op de hoogte te worden gehouden via pushberichten, e-mail e.d. is er ook een mogelijkheid de logboeken via de app te bekijken (de logging zal ik je even besparen ;)..)

Via de verbindingslogs kan je in iedere geval in de gaten houden wie er zoal op de NAS inlogt.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tsh886/4-17.jpg https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tsh886/4-18.jpg

Uiteraard is er ook nog een backup in te stellen die via de app wordt afgetrapt.
Daarnaast is ook via de app de download station te bedienen om je dagelijkse portie Ubuntu installaties te downloaden… ahum..

Onder het tabje System tools kunnen de externe devices worden beheerd. Een tab verder kunnen gebruikers die op de ban lijst worden beheerd.
Het laatste tabje zorgt ervoor dat men de NAS opnieuw kan starten of zelfs kan updaten.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tsh886/4-23.jpg https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tsh886/4-26.jpg

Persoonlijk vind ik het een fijne app, er zitten genoeg mogelijkheden om de NAS te configureren/monitoren.

Voordat ik destijds begon met mijn eerste review van de TVS-872XT moest ik enorm wennen aan QTS. Ik was enorm gewend aan DSM van Synology. Toch moet ik bekennen dat wanneer je eenmaal met QTS én QuTS Hero blijft spelen je er enorm aan went. Het is alsof je als een ene OS naar een andere OS switcht. Vele dingen zijn gelijk, en toch zijn er ook verschillen. Beide werken op hun eigen manier, en dat maakt het in mijn optiek ook wel interessant.
QuTS Hero is voor mijn gevoel een soort verbetering van QTS. Een fijn OS al zeg ik zelf! :)

Benchmarks

Het testen van de QNAP TVS-h1288x en TVS-h1688x probeer ik op meerdere manieren.
De situatieschets is als volgt: van een computer vanaf een PCI-e (WD Black) én 10GbE adapter op het moederbord (ASRock x570 Creator) via de M408-4C switch naar de 10GbE PCI-e slot in de TVS-h1288x en TVS-h1688x.

Test 1 met de TVS-h1688x:
Van PC naar de h1688x (4 SSD’s in RAID0) wordt een bestand van ~45gb met een kleine 1040 MB/s (1,04GB/s) weggeschreven.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-194.jpg

Test 2 met de TVS-h1688x:
Van de TS-h1688x terug naar de PC wordt hetzelfde bestand met ongeveer 1100 MB/s (1,10GB/s) weggeschreven.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-195.jpg

Test 3 met de TVS-h1288x:
In deze test schrijven wij het bestand van 45GB naar de twee onboard NVMe’s op de h1288x (de 1688x behaalde hetzelfde resultaat).
Het bestand wordt met ongeveer 1,10GB/s weggeschreven. Het maximale van de 10GbE poort.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-210.jpg

Test 4 met de TVS-h1288x:
Uiteraard zijn wij natuurlijk ook benieuwd wat er gebeurd als het terug wordt geschreven naar de pc, vanaf de TVS-h1288.

Het schrijven van het bestand van 45GB gaat van de NVMe’s met wederom de hoogst haalbare snelheid van de 10GbE. Toch was er een kleine dip gevolgd door een stabiele overdracht. Bij het nogmaals testen kwam dit niet meer voorbij.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-211.jpg

Test 5 met de TVS-h1288x:
Zo wil ik ook weten wat de 4 SSD’s in RAID 1 doen.

Het wegschrijven naar de h1288x gaat toch behoorlijk stabiel én soepel. De nas eet de data op alsof het niets is. :D Dit gaat met 1,07 GB/s. Het vrijwel maximale voor de 10GbE poort.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-212.jpg

Test 6 met de TVS-h1288x:
Ook hier dipt het even bij het terugschrijven naar de WD Black op mijn moederbord (van de pc). Doch gaat deze verder toch continue naar zijn maximaal haalbare snelheid. Wat natuurlijk geweldig is! :)

Kortom, terug van de 1288x naar de PC resulteerde in: 1,10GB/s - met twee kleine dipjes.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-213.jpg

Om de maximale snelheid te testen van de HDD’s dien ik 12 of 16 HDD’s te hebben. Helaas kon ik die niet op korte termijn ontvangen om mee te testen. De 6 schrijven (RAID5) die ik op dat moment gebruikte zorgde voor een overdracht van ongeveer 330MB/s.

Dat er gebruik wordt gemaakt van de 10GbE poort houdt niet in dat dit zijn maximale snelheid is. Ik heb helaas geen thunderbolt kaart liggen die ik even kan testen. Mocht dat wel het geval zijn zou je kunnen kijken tot hoever de NVMe’s als cashe kunnen worden uitgeknepen.
Zo zijn er mogelijkheden de 12 of zelfs 16 bays te vullen en vervolgens de NVMe’s te gebruiken als cache om Thunderbolt 3 data te versturen/ontvangen. Dat gaat in dat geval (theoretisch) een stuk rapper dan de 10GbE poorten.

Conclusie

De QNAP TVS-h1288x en QNAP TVS-h1688x heb ik vanaf december onder de loep mogen nemen (als je goed kijkt zie je zelfs een kerstboom op een foto). Het valt mij op dat QuTS met elke update toch net iets volwassener wordt. Dat er een optie wordt meegegeven om zelfs QTS te installeren, is natuurlijk wel bijzonder handig. Uiteindelijk is QuTS net weer iets anders dan QTS.
QuTS Hero maakt gebruik van ZFS, waar QTS over het algemeen gebruik maakt van EXT4.
Wat mij wel opviel, is dat QuTS Hero eigenlijk makkelijker is dan QTS zelf. Ook het instellen van een shared folder, partities/datapools gaat in mijn optiek veel gemakkelijker dan bij QTS. Dit mogen ze in mijn optiek ook bij QTS doorvoeren.

De 2x 10GbE zijn in mijn optiek in iedere geval snel genoeg om binnen no-time de NAS weer vol te krijgen! :) Toch had ik het persoonlijk fijner gevonden als deze twee netwerkinterfaces gewoon op het moederbord zelf zaten. Zo had je dan meer mogelijkheden gehad voor andere PCI insteekkaarten. Aan de andere kant, dat er vier 2.5GbE aansluitingen op zitten in plaats van de ‘normale’ 1GbE, is al een vooruitgang.
Ik begrijp dat er voor redundantie en trunking viermaal een 2.5GbE wel erg fijn is - je hangt ze immers aan verschillende switches om zo een single point of failure uit te sluiten, toch was dat nét even een fijne extra optie als er meerdere aansluitingen onboard zaten. Maargoed, zo kan je wel zoveel blijven wensen… Ik wens ook een Ferrari Portofino bij een pak boter, maar ik grijp toch continue mis. Voorlopig blijf ik het dan maar doen met mijn Alfa Romeo Giulia, toch nog een beetje Italiaans gegrom.

Ik moet bekennen dat ik best onder de indruk ben van de systemen. De Xeon i.c.m. het geheugen en de NVMe SSD’s en 2.5 inch SSD’s zorgen voor een heus kanon aan power. Dat er 12 of 16 bays voor HDD’s in zitten zorgt eveneens voor een gigantische data storage.
Zo heb ik ook via virtualization station een aantal OS’en kunnen draaien en mee rond kunnen spelen. Ook het gebruik van Plex en het kijken van 4K films waren echt geen enkel probleem. De Xeon lacht naar de 4K films en is echt sterk genoeg om van alles af te spelen.

Het hilarische van zo’n nas van QNAP dat je er ook gewoon een grafische kaart in kan stoppen (zo’n RTX 3080 schijnt gemakkelijk verkrijgen te zijn) waardoor je via een monitor + randapparatuur een OS aan kan sturen. QNAP heeft ook nog een hoop andere mogelijkheden om de PCI-e sloten te vullen, zoals een QM2-2P10G1TA kaart, die ik gebruikte.

Voor een bedrag van ongeveer €2550,- (1288x) én €3000,- (1688x) zijn het zeker geen goedkope machines. En toch krijg je er wel een hoop voor terug. Ik weet dat er een eindeloze discussie is tussen het zelf bouwen van een eigen systeem en het gebruik van een pre-build systeem. Maar zakelijk heeft niet elke medewerker zin om een systeem te beheren en up-to-date te houden. Een pre-built NAS zorgt gewoon voor meer gemak en dus tijd - als het precies doet wat je ermee wilt doen.

De QNAP TVS-h1688x én TVS-h1288x krijgen van mij 5 van de 5 sterren.

https://nl0dutchman.tv/reviews/qnap-tvs-h1688x/1-144.jpg

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een QNAP TVS-h1688X?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (15)

Wijzig sortering
Een mooie en uitgebreide review met goede omschrijving en mogelijkheden tot in detail besproken !
Wat ik mis, of ik lees niet goed, is waarom je twee uitgebreide Nas systemen kocht voor 5550 euro ?
Hi Remag,
Dank je wel!
Eén is voor mijzelf en de 1288x is voor een vriend - mocht de NAS wel van hem reviewen omdat ikzelf de 1688x heb. Hij gebruikt het voor Big Data/Data Analyse.
Ik gebruik het icm opslag (ook omdat ik niet wil werken met een externe bay die via een kabel dient te worden aangesloten) en omdat ik steeds meer bezig ben met virtualisatie icm dockers, Plex (4K) etc. Daar is deze snel genoeg voor. Mijn interne netwerk heeft 10GbE, dus dan is dat ook wel echt een must.
Dit is echt een systeem die je voor jaren blijft gebruiken. Dus dan is die investering het ook wel waard.
Zoals de Qnap ts-h886-D1622 van 1600 euro die je twee maanden voor de aanschaf van deze kocht ?
productreview: QNAP TS-h886-D1622 review door Dutchiee

Wat ik ook mis is het stroomverbruik. Volgens fabrieksopgave typisch 100 Watt in gebruik en 85 Watt idle.
Maar klopt dat ook ? Want ze plaatsen, neem ik aan, geen 550 Watt voeding wanneer dat niet nodig is.
Volgens fabrieksopgave ben je dan bij 50/50 gebruik 185 euro per jaar kwijt aan stroomkosten.
Klopt, de 886 heb ik even gebruikt. Tot ik realiseerde dat ik wel echt veel meer storage nodig heb, dan wat erin kon. En ik wil daarmee geen aparte bay gebruiken - of in iedere geval limiteren. Die staat nu daarom ook ergens anders te ratelen.

Ik heb eigenlijk nog nooit het stroomverbruik gemeten van die dingen. Dus daar durf ik helaas geen antwoord op te geven.
Goede review! Vette NASsen zijn dit zeg. Vraag me wel af hoeveel mensen deze zullen aanschaffen, lijkt me meer voor business.

Overigens, tweede en derde foto's zijn dezelfde. ;)
Dank je wel!
Ja, enorm gave systemen. Er zijn er wel een aantal die ik ken, die zo'n NAS gebruiken. Maar dat is zeker niet het gros van de mensen.

Ik heb die foto inderdaad aangepast. Moest van 19, 20 zijn.. haha, zul je net zien! Goed opgelet. Thanks! :D
Ik zat eerst 5 minuten te staren om de 10 verschillen te zoeken. Toen zag ik pas dat het letterlijk dezelfde link was. 8)7
Hahah, ik zal er volgende keer bijzetten; zoek de verschillen. ;)
Mooie Revieuw weer!!
12-16 Bays NAS is idd niet voor normale gebruiker.
Maar ben je een gezin met smart tv of diverse computers/tablets en wil je niet alles in de Cloud hebben.
is een NAS van 4-8 bays helemaal niet verkeert.
Al je foto's erop. muziek en documenten.. en privé documenten apart per gebruiker zoals financiële zaken.
Supersnel toegang en Raid zodat bij uitval van 1 schijf je niet alles kwijt bent.
Tevens is het ook makkelijk om te delen met familie Denk aan foto's/video's die je wil delen of laten zien.

Zelf altijd vooruit gelopen op de Trent met QNAP TS-669 Pro. (2013)
Toen der tijd overkill dat ik hem kocht.
Vorig jaar overgestapt naar QNAP TVS-872XT. 19-6-2020
Ook weer overkill maar oude Nas werd traag support liep bijna af en had geen uitbreiding mogelijkheden meer.
Ook vond ik de 10GBE een must en SSD support dmv m.2.

Hoop ook hiermee op zin minst weer 7 jaar plezier te hebben en heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken.

Enige wat ik wel vind is dat de prijs van deze systemen zonder HDD is en SSD dus er komt vaak minimaal 1000 euro bij aan hardware.
Als je een nas koopt moet je hem wel voor 50% vullen minimaal.

[Reactie gewijzigd door patrickede19 op 13 juni 2021 13:59]

Hallo @Dutchiee,

Qnaptastische review. Mooi weergegeven
Toppert
Ik heb maar een vraag: waarom?
Voor dit soort flinke NAS-en waar alles redundant is, vraag ik me altijd af waarom er maar 1 PSU in zit en ook nog eens niet hot-swapable.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True