Nikon D3000 + AF-S DX NIKKOR 18-55mm G VR Zwart Review

destroyer1
10 september 2010, laatste update op 28 mei 2011, 8.078 views

Nikon D3000 + AF-S DX NIKKOR 18-55mm G VR Zwart

Reden van aankoop ik was op zoek naar een spiegelreflexcamera, want ik wou mijn grootste hobby, vliegtuigspotten graag met een mooie camera gaan uitoefenen, maar ik wou niet meteen 1000 euro moeten uitgeven aan een camera want ik wou graag eerst bekijken hoe zo'n slr nou bevalt . Na lang zoeken en vergelijken dacht ik dat de Nikon D3000 met 18-55mm VR kit wel wat zou worden, laat ik nou altijd geluk( ) hebben en vlak nadat ik mijn keuze had gemaakt zag ik een spotje op tv van de mediamarkt waar die in de aanbieding was . Verpakking en accessoires De D3000 kwam in een behoorlijk standaard doos, met een merkje van Nikon, een foto van de D3000 en het type. Als je de doos openmaakt zie je 3 kleinere, standaard witte...

Pluspunten

• prijs
  • goede kwaliteit
  • veel accessoires
  • veel opties
  • Bang voor Bucks

Minpunten

• handleiding op cd-rom
  • flitser wordt snel ingeschakeld
  • geen foto's meer maken als batterij bijna leeg
  • weinig knoppen op de body

Reden van aankoop

ik was op zoek naar een spiegelreflexcamera, want ik wou mijn grootste hobby, vliegtuigspotten graag met een mooie camera gaan uitoefenen, maar ik wou niet meteen 1000 euro moeten uitgeven aan een camera want ik wou graag eerst bekijken hoe zo'n slr nou bevalt ;). Na lang zoeken en vergelijken dacht ik dat de Nikon D3000 met 18-55mm VR kit wel wat zou worden, laat ik nou altijd geluk( O-) ) hebben en vlak nadat ik mijn keuze had gemaakt zag ik een spotje op tv van de mediamarkt waar die in de aanbieding was _/-\o_ .

Verpakking en accessoires

De D3000 kwam in een behoorlijk standaard doos, met een merkje van Nikon, een foto van de D3000 en het type. Als je de doos openmaakt zie je 3 kleinere, standaard witte doosjes, 1 met accessoires, 1 met de lens en 1 met de D3000. Het is allemaal een beetje simpel verpakt, de D3000 zit nog in een kartonnen doosje als je de witte hebt opengemaakt(nóg een doos... |:( ) en om de D3000 zit nog een laagje bubbeltjesplastic. De lens zit tussen 2 piepschuimpjes in in een plastic hoesje tegen stof en de accessoires zitten los in het doosje met om sommige dingen nog een plasticje. Je krijgt bij de D3000 + lens de volgende dingen meegeleverd:
  • een EN-EL9 li-ionbatterij met afdekkapje
  • Een Afdekkapje voor het accessoireschoentje
  • en een DK-20 rubberen oogschelp
  • 1 software CD-rom
  • 1 Referentie-CD
  • een handleiding en een snelhandleiding
De papieren handleiding die is meegeleverd bestaat uit ongeveer 60 pagina's. Dat is natuurlijk vrij weinig, dat komt doordat de complete handleiding op CD-rom is meegeleverd, ik kan me voorstellen dat dit vrij onhandig is maar zelf heb ik er geen probleem mee, is weer goed voor het milieu. Als je de D3000 aansluit op de computer kan je de software installeren, dan krijg je 2 programma's, met de één kan je de foto's bekijken en met de ander kan je back-ups maken van je foto's, zelf heb ik ze niet geïnstalleerd want ik heb ze niet nodig, back-ups maak ik handmatig en foto's bekijken doe ik met windows live photo gallery. En via de USB kan je de camera niet opladen, dus als je de camera via USB aansluit, kan je alleen foto's importeren, maar dit is geen probleem.

Featureset

De D3000 heeft 10,2 megapixels, je kan op de camera instellen dat hij foto's met minder pixels neemt, dan krijg je foto's van 2 of 6 megapixels. Het zoombereik hangt af van de lens die je hebt, met deze lens is het 18-55mm, dat is iets meer dan de meeste compact camera's hebben, maar je kan natuurlijk ook nog een andere lens gebruiken, zelf ga ik nog een 55-200mm VR lens aanschaffen voor het vliegtuigspotten. Als je beeldstabilisatie wilt, moet je een lens kopen met beeldstabilisator want de D3000 heeft dit niet standaard, bij Nikon staat VR (vibration reduction) voor beeldstabilisatie. De D3000 heeft een LCD-scherm van 3'' wat aardig groot is voor een slr, het scherm is niet kantelbaar. Hij heeft een maximum ISO-waarde van 3200 en een 11-punts autofocus wat erg veel is, de meeste slr's hebben er 3 of 7 dacht ik... Verder verwijderd de D3000 automatisch stof van de beeldsensor als je hem aan- of uitzet, dit kan je zelf instellen.
Ergonomie & bedieningsmogelijkheden

De camera ligt lekker in de hand, ik kan niet zoveel hierover zeggen omdat het de 1e slr is die ik heb en heb er daarvoor nooit één in m'n handen gehad. Het menu is duidelijk met tekentjes en is gewoon nederlands. De D3000 heeft een speciale GUIDE optie, wat inhoud dat de camera dan wat vragen laat zien over wat je wil fotograferen, en aan de hand daarvan kiest ie dan de beste instellingen om de foto te nemen, het is vrij handig maar erg kort, hij vraagt of het stilstaat of beweegt en of het dichtbij of verweg is en dat is t, maar het werkt wel goed. Verder heeft hij nog gewoon een auto-functie en een auto-functie zonder flitser. Er zitten nog 6 standen op die al voorgeprogrammeerd zijn, er is een portret-stand, een nachtportret-stand, om portretten te nemen als het licht of donker is. Een sport-stand voor het nemen van snelle beelden en dus een korte sluitertijd. Een landschaps-stand waarbij flitser en AF-hulpverlichting worden uitgezet en voor bij een statief. Een kinder-stand om snapshots te nemen en voor duidelijke achtergrond en kleding en een close-up-stand voor bloemen insecten waarbij de achtergrond wordt vervaagd. Hij heeft ook nog een M, A, S en een P stand, M betekent handmatig, dus dan moet je alles zelf instellen , A staat voor Diafragmakeuze dan moet je zelf het diafragma instellen, bij P stelt de camera de sluitertijd en diafragma in en mag je zelf de rest instellen en bij S mag je de sluitertijd instellen. Behoorlijk veel standen dus en dat is erg handig voor de beginnende fotograaf, daar is deze slr ook voor bedoeld, maar de prof kan er vast ook wel mee overweg.

Ik vind het alleen wel jammer dat er weinig knoppen op de body zijn, er is een knop om foto's te laten zien, een ok knop, pijltjestoetsen en een zoom in en uit knop en de delete knop, dat is het dan wel weer, dit had wel beter gemogen, vooral als je al prof bent in foto's schieten kan ik me voorstellen dat je gek wordt van alles met die pijltjestoetsen op te moeten zoeken.

Snelheid en accuratesse van automatiek

De camera kan 3 beelden per seconde achter elkaar maken, dit 4 foto's lang(1,33 sec dus) Dan moet hij eerst de foto's op je geheugenkaart zetten wat zo'n 4 a 5 seconden kost, wat ik erg lang vind maar dat hangt van de grootte van je foto's af en dan kan je weer verder, dit is overigens wel als je D-lighting aan hebt staan, dat zorgt ervoor dat details in hoge schaduwen en lichten in omstandigheden met een hoog contrast. Als d-lighting uit staat, kunnen er 10 foto's in één sessie worden genomen zonder pauzes, dan kan je met een class 6 kaartje al oneindig lang foto's nemen!! Het opstarten is kort, hij springt meteen aan als je de aanknop omzet. De autofocus weet ik niet of dat lang is, als het een duidelijk object is waar die op moet scherpstellen duurt het zo'n 2 seconden en dan piept ie en dan kan je foto's maken. De flitser is niet bijzonder snel, tot 1/200 kan de flitser en hoger kan ie niet. maar ik gebruik hem niet zo vaak al vind ik wel dat de flitser vrij snel gebruikt wordt, als licht door een raam valt heeft hij het moeilijk en als het van lampen komt vindt hij het nog moeilijker om te kiezen of die nou wel of niet gaat flitsen. maar je kan erg makkelijk de flitser gewoon uitzetten, gewoon de stand veranderen :) .

Beeldkwaliteit

De camera geeft mooie duidelijke kleuren af, als ik de landschap modus gebruik maakt hij het nog iets kleurrijker wat ik erg mooi vind en ook zonder komen de foto's erg kleurrijk over op mij. Meer kan ik eigenlijk niet vertellen want ik heb nog niet zoveel ervaring met slr's van paarse randen en vervorming heb ik TOTAAL geen last van, maar ik raad je wel aan altijd Nikon objectieven te gebruiken met DX erachter, want die zijn nog net iets beter(en ook iets duurder :D) . Ook moet je opletten dat als je een nieuwe lens koopt dat er wel een focusmotor in de lens zit, deze zit niet in de D3000, lenzen met focusmotors herken je aan AF-S in de naam als je een Nikon lens koopt

Bouwkwaliteit

de camera voelt erg stevig aan, niet dat je hem snel kapot knijpt ofzo |:( en de knoppen komen niet fragiel over. je krijgt een riem meegeleverd die je kan vastzetten en dan om je nek kan hangen dus hij zal niet snel vallen of gestolen worden als je hem gewoon mee hebt om je nek.

Batterijduur

De batterij heeft 1000mAh en ik heb verhalen op internet gelezen die met flitser zo'n 450 foto's kunnen maken en zonder zo'n 900. Zelf had ik met een bijna lege batterij zo'n 100 foto's gemaakt met flits. Het is wel jammer dat als de batterij bijna leeg is dat je dan geen foto's meer kan maken, alleen bekijken en bewerken. En hij zegt niet super snel dat hij bijna leeg is maar hij heeft 3 streepjes om het aan te geven en als er nog 1 streepje over is is hij bijna leeg.

Uitbreidingsmogelijkheden

Er zijn aardig wat spullen te krijgen voor deze camera, objectieven, statieven, oculairs, netstroomvoedingen, extra batterijen, flitsers en ga zo maar door. Ik heb gehoord dat er alleen geen officiële batterij grips te krijgen zijn en geen onderwaterhoezen, maar meer weet ik niet. 8)7

Prijs

In 1 woord SUPER!!!! _/-\o_ je krijgt echt waar je voor betaald en het is een mooie prijs en model voor de beginnende fotografen, je kan er van alles mee fotograferen met een beetje hulp dankzij de hulpstanden en dus raad ik hem iedereen aan ;)

voor een video review moet je maar op youtube zoeken op 'D3000 review' of klik op de link

er zitten nog een foto bij die ik zelf genomen heb in close-up modus en 1 landschapsfoto in het zwarte woud, Duitsland

10-09-10
ps. ik heb als negatieve eigenschappen 'langzaam overschrijven naar SDHC-kaart' weggehaald omdat dit alleen is als D-lighting aanstaat(ben ik net achtergekomen)

Heb jij ook een Nikon D3000 + AF-S DX NIKKOR 18-55mm G VR Zwart?

Je zegt dat de USB-aansluiting alleen te gebruiken is voor het overzetten van foto's maar dat is niet helemaal waar. Je kan de camera ook bedienen met Nikon Control Pro, waarmee je je camera bedient vanaf je pc/laptop. Je foto's worden dan direct op de pc gezet. Leuk programma om mee te spelen, maar niet echt handig als je geen live-view hebt.
Je hebt ook gratis programma's maar die werken niet zo goed als de software van Nikon zelf.

Mooie review! Alleen je punt over autofocus-punten klopt niet helemaal, want hangt er vanaf waarmee je het vergelijkt, maar volgens mij hebben nikon's over het algemeen wel meer punten dan de gelijkwaardige concurrenten.
Camera Control Pro werkt niet voor de D3000 :)
Ik dacht dat het voor alle DSLR werkte, ik weet dat het voor de D80 en D700 werkt, maar dat zijn betere modellen? D80 dan;)
ik heb anders veel camera's gezien die gewoon een 3-punts systeem hadden, ook van Nikon maar dit is een instapmodel en dat maakt het juist zo speciaal aan de D3000 :+
Mijn punt is meer dat het misschien een vergelijking moet hebben. want erg veel is relatief. Misschien handig om te vergelijken met gelijke modellen van bijvoorbeeld Sony en Canon
Leuke review van een beginnende DSLR gebruiker :) Dat de flitser snel wordt ingeschakeld is aan te passen in de menu's als ik het goed heb. Op mijn D300 kan dat iig wel. Live View mist echter ook mbt de features, voor sommigen een gimmick, voor anderen een veelgebruikte optie.

Tip voor jou en anderen die deze camera hebben, let op de objectieven die je koopt. De D3000 heeft geen eigen focusmotor, waardoor je bent aangewezen op objectieven met een focusmotor of je zal handmatig moeten focussen, wat lastig is met de relatief kleine zoeker van de D3000.

Ik heb de D3000 zelf ook mogen reviewen, lees hier: http://www.fotoapparatuur.../nikon-d3000-review/5636/

De traagheid viel mij ook erg op en vond dit erg storend, voor de rest een prima toestel. De sensor presteert erg degelijk en over het gebruikte autofocussysteem hoef je niet te klagen (11 punts en 3D tracking).

Belangrijkste is in ieder geval dat je plezier hebt van jouw toestel en in het fotograferen!
bedankt, ik zal t nog in mn review zetten over die focusmotor, mooie review heb jij gemaakt zeg ;), ben je zelf naar 'walking with dinosaurs' geweest? Maar ik kon in de instellingen niks over de flitser vinden, dus misschien kan ik niet zoeken(wat me niks zou erbazen :P )

[Reactie gewijzigd door destroyer1 op 22 juli 2024 18:43]

Mooie review.

Even een opmerking over de burst.
De camera kan 3 bps aan. Wanneer de active d-lighting aan hebt, zie je in je viewfinder staan dat de buffer 4 beelden aan kan. Wanneer je 4 foto's gemaakt hebt (dus na 1,33 sec) is je buffer vol en moet je wachten tot je foto's zijn weggeschreven.

Wanneer je active d-lighting uit hebt, is je buffer 9 foto's bij gebruikt van jpeg.
Bij het indrukken van de ontspanknop daalt je buffercapaciteit naar 4 foto's en schrijft de camera 3 beelden per seconde weg op je sdhc kaart. Omdat je ook met 3 bps schiet, raakt je buffer nooit vol. (class 10 SDHC van 4gb)

Als ik in RAW schiet, is m'n buffer maar 6 foto's en moet ik na 6 foto's een halve seconde wachten voordat de camera weer een foto neemt.
bedankt voor de info, zal t in de review zetten, maar class 10 kaarten zijn tegenwoordig wel erg prijzig en ik weet dat t wel een goede aankoop zou zijn bij een slr, maar ik gebruik zelf een class 6 transcend 8gb sdhc kaart, en die was 20 euro en dat vond ik zó'n mooie prijs dat ik hem meteen besteld had. En de snelheid van het wegschrijven van foto's ligt er ook aan hoe groot de foto's zijn(klein, middel, groot) zelf gebruik ik groot, dat is zo'n 3,5 mb groot en 10 megapixels. :9
Mooie uitgebreide review en leest lekker weg.! Ik heb deze ook maar niet echt geschikt voor wat ik ermee wil. En er zitten idd weinig knoppen op de body en dat is wel een gemis. Ben nu aan het sparen voor een D300s of de opvolger van de D90.
Misschien vind je de D7000 ook wat, is net zo duur maar iets nieuwer en lichter, bovendien meer megapixels en betere filmkwaliteit(als je dat perse belangrijk vind :? )
Dat van die DX klopt niet, DX is nikon's naam voor een APS-C sensor (dus een kleiner dan full frame/FX sensor). Dat betekent dat je beeldvlak kleiner is, en je dus minder glas in een lens hoeft te stoppen. Kwaliteit is relatief onafhankelijk van de compatibiliteit met DX of FX (sweetspot en density heffen elkaar op), maar ze zijn doorgaans wel goedkoper dan FX lenzen. :)

(Verder prima review hoor!)

[Reactie gewijzigd door citruspers op 22 juli 2024 18:43]

sorry, thnx dat je t zegt ;) . Ik had namelijk een andere review op internet gelezen over de D3000 en daarin stond dat je beter nog kan doorsparen voor een DX versie van een lens dan een gewone, want dat zou zichtbare kwaliteitsverbetering geven.