Nokia 6300 4G Grijs Review

Cumulus-1
25 mei 2021, laatste update op 5 augustus 2021, 8.294 views Product gekocht

Nokia 6300 4G Grijs

Feature phone die - als het echt moet - het internet op kan via (uitschakelbare) 4G-data en WiFi. Te gebruiken als een pure ouderwetse GSM-telefoon. Ideaal formaat en gewicht.

Pluspunten

• Zeer goede gesprekskwaliteit
  • Zeer goede zend/ontvangstkwaliteit
  • Voorgëinstalleerde FaceBook en WhatsApp verwijderbaar
  • Twee simkaarten + MicroSD-kaart
  • Lange standby tijd (zonder data)
  • Kan dienen als WiFi-hotspot
  • Goede FM-radio (zonder RDS)

Minpunten

• A-GPS onnauwkeurig / onbruikbaar (zie hieronder de workaround)
  • Bugs in KaiOS
  • Vrij luide Nokia opstartmelodie niet uitschakelbaar
  • Voorgeïnstalleerde Google apps, zoals Assistant, Maps en YouTube, niet verwijderbaar

Deze Nokia 6300 4G aangeschaft via de site van Nokia, waar hij momenteel (2 weken na mijn aankoop :| ) met 10 euro korting wordt aangeboden. Het is een feature phone, die het internet op kan via 4G en WiFi. Ik ben bezig met 'digital detox' en had nog liever een telefoon gehad geheel zonder internettoegang. Maar goed, 4G-data en WiFi kunnen worden uitgeschakeld en dan is het dus een pure ouderwetse GSM-telefoon.

Wat meteen opvalt, is het ideale formaat (131 x 53 x 13 mm) en gewicht (104 g) bij telefoneren. Veel prettiger dan mijn (te) grote smartphone, die nu in de kast ligt. Wat ook opvalt is de uitstekende geluidskwaliteit bij bellen. Ik krijg van de tegenpartij opmerkingen als: "het is alsof je naast me staat". De zend- en ontvangstkwaliteit is veel beter dan bij mijn smartphone (beide via T-Mobile netwerk).

Het toetsenbord werkt prettig met een goed drukpunt in de toetsen. De polycarbonaat behuizing is niet gevoelig voor vingerafdrukken, het beeldschermpje wel, maar daar kom je niet aan. Het deksel op de achterkant is gevoelig voor krassen en voelt aan als plastic, dus snel een hoesje aangeschaft.

De software van de telefoon heb ik direct na aankoop geüpdated via WiFi. Je kunt kiezen onder Instellingen > Apparaat of je software updates alleen via WiFi of ook via 4G wilt ontvangen. Hij kreeg een update naar KaiOS 2.5.4 (V 10.00.17.01). Er zat aanvankelijk een veel eerdere versie van KaiOS op, kennelijk wordt de software behoorlijk bijgewerkt.

Het is te hopen dat dat blijft gebeuren, want er zijn bugs/problemen. Tot nu toe gevonden:

- Wanneer het toetsenbord vergrendeld is, worden in je broekzak onbedoeld screenshots genomen omdat de toetsen * en # blijven werken (screenshot maken: toetsen * en # tegelijk indrukken).

- De tijd waarna het toestel in slaapstand gaat, is niet instelbaar. Staat vast op 30 sec. Tijd tot slaapstand is wel instelbaar via Instellingen > Weergeven > Time-out voor scherm

- Apparaat heeft A-GPS, maar plaatsbepaling is onnauwkeurig en eigenlijk onbruikbaar. Hij zit er met de Topo-app (downloadbaar via KaiOS Store) en Google Maps altijd honderden meters naast. Ik vraag me af of dit een bug is of een defect.

[edit] Intussen ben ik er achtergekomen dat omschakelen van 4G naar 2G/3G bovenstaand GPS-probleem oplost. Dan heb je wel nauwkeurige plaatsbepaling. Hopelijk kan dit door een nieuwe software versie opgelost worden en is het geen hardware-probleem

- Voorgeïnstalleerde Google apps, zoals Assistant, Maps en YouTube, zijn niet verwijderbaar.

- Vrij luide Nokia opstartmelodie is niet uitschakelbaar.

- Telefoon wordt na langer gebruik van apps trager. Er zit een 'geheugenopschoner' in die dit verhelpt. Bereikbaar door aan/uit-knop op bovenzijde van de telefoon ingedrukt te houden. Opnieuw opstarten helpt ook, maar dit duurt langer.

- Voorspellende tekst bij sms is niet vast instelbaar. Voorspellende tekst kent het lidwoord 'de' niet (wel 'dé' met accent).

+/- Volledig opladen duurt tot 3 uur. De accu is 1500 mAh en uitneembaar, de lader 2,75 W.

+/- Lange standby-tijd. Nog niet precies gemeten, maar genoemd wordt 25 dagen standby-tijd op 4G, en drie en een half uur gesprekstijd. Dat geloof ik meteen. Internet heb ik niet vaak gebruikt, maar het is een duidelijk merkbare aanslag op de accu.

[edit] Genoemde 25 dagen standby-tijd is misschien haalbaar als de telefoon stationair is, alleen standby is en niet wordt gebruikt voor bellen enz. In de praktijk is een standby-tijd van 6 dagen bij mijn lichte gebruik realistisch. Het volledige oplaadniveau van de accu wordt slechts bereikt bij uitgeschakelde telefoon. Dan wordt het oplaadproces geregeld door de hardware. Bij ingeschakelde telefoon wordt het geregeld door het besturingssysteem KaiOS en is de maximaal bereikbare lading niet optimaal.

+ Telefoon kan werken als WiFi-hotspot, maar dit belast de accu behoorlijk.

Heb jij ook een Nokia 6300 4G Grijs?

Hoe is de camera? De 2MP in mijn Nokia 222 maakt belabberde foto's, deze ook?
De camera van de 6300 4G is inderdaad geen feest. Het is de slechtste camera die ik in welk apparaat dan ook ben tegengekomen de laatste tijd.
Het zijn inderdaad leuke toestellen. Gebruik ze in een VaMo (Vast/Mobiel) uitrol als vervanger van een traditioneel DECT toestel. Vooralsnog prima. Alleen het centrale adresboek push ik als een exchange account. Daarin inderdaad veel bugs. Connecten duurt lang, laat een lange tijd geen adresboek zien. Ook merk ik vaak ineens een traagheid optreden. Al met al, een goede vervanger in dit project. Een Avaya DECT toestel kost al gauw zo'n 250/300€.
Is het met de Nokia 6300 ook mogelijk om WiFi Bellen in te stellen?
Leuk geschreven. Ik wil ook smartphone detoxen. Mijn nieuws verslaving alsmede de drang om alle zakelijke berichten te beantwoorden groeit.

Ik zat eerst naar de 8800 te kijken, maar die krijgt niet zulke beste reacties. Toch maar voor een 6300 dan
Leuke review.

Ik lees tegenstrijdige berichten over de Whatsapp bel en video-bellen (calls, video) met de Nokia 6300 4G.
Het zou sinds 2021 moeten werken met een 512MB KAIOS 2.5.1 of hoger. Dus met een Nokia 6300 4G die jij hebt. Op de KAIOS-store staat echter nu bij de app: WhatsApp to send and receive messages, photos, videos, and Voice Messages.
Dus GEEN bellen en video-bellen (met de camera op de achterkant!).
Vraag 1)
Kun je met de laatste versie van KAIOS Whatsapp van 27-3-2023 op de Nokia 6300 4G bellen c.q. video-bellen?
Vraag 2)
Wat is de laatste KAIOS versie voor de Nokia 6300 4G?

Alvast bedankt voor de antwoorden.

[Reactie gewijzigd door Antonio di op 22 juli 2024 13:20]

Sorry voor mijn late antwoord. Ik heb de telefoon onlangs verkocht. Vlak voor de verkoop heb ik nog een software update gedaan, maar niet genoteerd welke software versie dat was. In de paar jaar dat ik deze telefoon had waren er regelmatig KAIOS software updates.

Als je het zeker wilt weten zou ik op dit Nokia forum vragen wat de recentste versie is.

WhatsApp heb ik er meteen na aankoop af gegooid, nooit gebruikt.