Fabelachtig mooie televisie met een fijne interface / afstandbediening voor liefhebbers van films en series! Naast het mooie beeld blijft het geluid ook niet achter.
Door mijn deelname aan het Tweakers Testpanel heb ik voor twee weken de Panasonic TX-55HZT1506 mogen testen. Mijn ervaring deel ik in deze review. Ik richt mij in deze review voornamelijk op de persoonlijke ervaring met deze televisie. Voor veel technische details verwijs ik je naar de specificaties link op Tweakers.net.
Op dit moment heb ik een Samsung LE40C630 LCD tv uit 2010. De Panasonic is een aardige stap voorwaarts! Ter vergelijking:
De televisie is fijn in gebruik. Na installatie ben ik op Youtube gaan zoeken naar een 4K film om de kwaliteit en kleuren te besturen/bewonderen. Net als in de winkel uiteraard prachtig. De echte test was het ‘normale’ gebruik van dag tot dag. Mijn familie heeft in de twee weken veel plezier gehad en hebben we iets meer films gekeken dan normaal. :-)
Je krijgt niet elke week de kans om iets te proberen. Ik ben dan ook gretig door alle menu structuren gedoken om te kijken wat er allemaal in te stellen valt. En dat is nogal wat!
Ik weet niet wat er allemaal nog meer in de markt beschikbaar is aan vergelijkbare televisies. Wel weet ik dat ik het merk Panasonic hoog waardeer. Geen vreemde verhalen over reclame in schermen en dergelijke.
Mocht je niet verder willen lezen dan hier:
Featureset
Qua aansluitingen zit het wel goed. Vier keer HDMI, een CI slot, aansluiting voor een kabel (DVB-T/T2/DVB-S2/DVB-C) en DVB-via-IP en uiteraard een ethernetpoort. In mijn test heb ik alleen televisie gekeken met een Ziggo Horizon box (deze kan geen 4k aan).
Geluid
Normaal gesproken maak ik geen gebruik van de speakers in mijn Samsung televisie en komt het geluid via mijn versterker. Om de Panasonic televisie goed te testen heb ik alleen televisie gekeken met het geluid uit de soundbar van de tv.
Er zit een brede soundbar aan de onderkant en er komt geluid van de bovenkant van de televisie die het geluid moet weerkaatsen via de muur. Tijdens de installatie kun je opgeven hoe je de televisie gaat gebruiken: op een voet of aan de muur. Het geluid zal worden aangepast op het type gebruik.
De in totaal 80W aan speakers overtuigt goed! Op veel momenten helemaal geen ‘last’ gehad dat het geluid niet via mijn versterker kwam. Kortom, het geluid uit de televisie is prettig en wat mij betreft hoef je er geen extra versterker op aan te sluiten om goed geluid te hebben.
Smart TV
De menustructuur van de Panasonic is intuïtief en reageert snel. Qua apps heb je niet heel veel keuze. Vooringesteld staat Netflix er op en kun je in een app store meerdere streamingdiensten installeren. Het is echter niet zo uitgebreid als bijvoorbeeld een televisie met Android Tv.
Persoonlijk hoeft een TV van mij niet heel ‘smart’ te zijn. Ik wil makkelijk kunnen streamen en dat gaat ook prima. Er is een web browser die aardig werkt, maar het is zo lastig qua invoer dat je het volgens mij nooit gaat gebruiken.
Wel zo belangrijk, ik heb geen reclame gezien in de schermen! Dit is voor mij een principieel iets. Geen TV met opgedrongen reclame op mijn scherm.
Kleurweergave
Er zijn enkele vooringestelde modi voor weergave. De natuurlijke, maar sprankelende kleuren van de televisie zijn fantastisch. Niet overdreven qua kleur en komt met de modi ‘filmmaker’ en ‘true cinema’ natuurgetrouw over. OLED heeft fantastische kleuren en zwart is ook echt zwart.
Mocht je zelf de kleinste details willen aanpassen qua kleur, dan is dat ook mogelijk.
Dolby Vision
Via Netflix heb ik naar films gekeken met Dolby Vision IQ (uitbreiding op de HDR standaard van Dolby). Deze optie past automatisch de kleur aan op basis van de inhoud en lichtomstandigheden. Niet zelf de kleuren aanpassen, maar kijken naar hoe de maker het bedoeld had. Het aanbod op Netflix is nog beperkt, maar als het beschikbaar is, ziet alles er wel perfect uit. Op een OLED scherm, waar zwart ook echt zwart is, is het verschil tussen wel of geen HDR nog groter. Uitzetten van HDR is mij binnen Netflix niet gelukt om het verschil tussen uit en aan te vergelijken.
Contrast en helderheid & ghosting
Nu heb ik geen vergaande kennis over hoe het contrast en helderheid goed ingesteld kunnen worden. Met mijn Samsung televisie heb ik een kalibratie overzicht opgezocht op internet, iets wat ik met deze Panasonic voor mijn gevoel niet hoefde te doen. De standaard kleuren, contrast en helderheid komen ‘out of the box’ met prettige instellingen. Niet te overdreven en natuurgetrouw. Vooral bij films is het ‘filmmaker’ profiel een goede instelling.
Ghosting heb ik niet gemerkt.
Stroomverbruik
Op de zijkant van de doos waar de televisie in komt, pronkt een energielabel met als waarde G. Nu hangt mijn hele huis vol met led verlichting en wil ik graag mijn huis energiezuinig. Om het stoomverbruik te meten, heb ik er een meter tussen gehangen. Tot mijn verbazing is mijn huidige TV ongeveer gelijk in verbruik. In de piek zit de Panasonic op ongeveer 145W. Stand-by verbruikt de televisie tussen de 12W en 14W. Via instellingen kan het verbruik vast nog verder worden teruggeschroefd door hier en daar een ECO-mode aan te zetten. De helderheid op de dag kan een stuk hoger zijn.
Er zijn vast televisies die minder verbruiken. Van de andere kant heb je het verbruik voor een deel zelf in de hand. Ik vond het verbruik acceptabel zeker gezien het nagenoeg gelijk is met mijn 10 jaar oude Samsung LCD-televisie.
Bij de Panasonic televisie ‘hoor’ je de televisie niet aanspringen. Verschil tussen aan en uit bij een zwart scherm is niet te zien.
Bouwkwaliteit en afwerking
De televisie ziet er goed afgewerkt uit. Geen fratsen maar een mooi scherm met een klein bezel (de rand om de televisie). Mocht je de televisie niet willen ophangen, kun je de simpele, maar mooie voet gebruiken.
Vormgeving
De televisie ziet er fraai uit. Het scherm heeft weinig last van indirect licht. De stand-by led is een ‘knobbel’ naar beneden aan de linker kant van de televisie. Ondanks dat het niet symmetrisch is, is de led indicator niet vervelend.
De afstandsbediening ziet er luxe uit en straalt kwaliteit uit. De knoppen zijn logisch ingedeeld er is een specifieke knop voor Netflix. De knop voor Netflix is niet schreeuwerig gelukkig.
Pixeldefecten & Inbrandgevoeligheid
De proefperiode van twee weken was te kort om hier iets over te kunnen zeggen. Ik heb ook geen beeldretentie kunnen vaststellen. (logo te lang op één plek) Na een tijdje stand-by komt er een screensaver in beeld.
Prijs
Op dit moment van schrijven is de prijs voor deze televisie ongeveer 2200 euro. Ik vind dit behoorlijk aan de prijs, maar je krijgt er wel een mooie televisie voor terug. De claim dat deze televisie voor ‘filmkijkers’ is, klopt het helemaal. Deze Panasonic televisie heeft voldoende in huis. Het is natuurlijk de vraag, is deze televisie voor mij? Ik weet dat ik het in ieder geval jammer vond dat de televisie weer terug moest. Overweeg ik deze televisie aan te schaffen? Wellicht, al is de 55 inch wel echt het maximale formaat wat nog goed past op mijn muur.
Functioneel en analytisch
Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie.
janee
Relevantere advertenties
Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht.
Ingesloten content van derden
Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden.