Das Keyboard 4 Root (Cherry MX Blue, Qwerty US) Review
17 mei 2021, laatste update op 17 mei 2021, 563 views
Rapporteer
Product gekocht
Heerlijk keyboard voor de productievere typekoningen. Geen omklappootjes, geen nodeloze RGB, lekker hoge toetsen, super-responsief door de MX-Blue switches, solide en zwaar. goede caps. Gewoon een heerlijk toetsenbord met alles wat je wilt en niets wat je niet wilt. Overall: uitstekend. Alleen felle leds en gevoelige/onhandig geplaatste slaaptoets. Zie review.
Pluspunten
- Solide
- Zwaar, verschuift niet
- Geen RGB-poespas
- Superduidelijke registratie op klikje (MX Blue)
- 2 USB poorten!
- Cherry-style stabilizers onder de space bar, daarmee als het goed is (hopelijk!) duurzamer
- Context-menu knop doet wat je verwacht
- Kabel lang en stevig
Minpunten
- USB 2.0 doorluspoorten (Voor USB-3 poorten, kies de Professional ipv de Root)
- Superfelle ledjes (ik heb er een klein stukje schilderstape overheen geplakt)
- Slaap-toets heel gevoelig (ik heb hem veranderd naar "turn off monitors")
Geluid: 5/5. Tsja, je hoort 'm, net als bij alle 'clicky' switches. Maar ik vind dat fijn.
Switch triggering: 6/5. Ik kom van een Razer Ornata Chroma RGB, waarvan de spatiebalk (met metalen spalkje) het begeven heeft. Die was ook wel leuk, maar die heeft wel klikjes, maar activeert nèèèt ná het klikje (namelijk als de rubber dome triggert). Dat kostte me toen weken om aan te wennen. Dat probleem ga je niet hebben met dit keyboard. Als je de toetsen heel langzaam indrukt zie je dat click == trigger. Zoals het hoort. En die solide caps, en die hoge toetsen, en de lange linker-shift, en de contextmenu-knop die gewoon doet wat 'ie moet doen...
En voor mij misschien nog wel het belangrijkst, omdat al mijn goedkope keyboards daar het eerst stukgaan: de spatiebalk. Heeft hier gewoon netjes drie switches, en niet zo'n metalen spalkje dat over de hele lengte loopt en een enkele switch in het midden moet aantikken.
N-key rollover en ghosting uiteraard geen issue bij de Das Keyboard, dat is logisch, maar daarom niet minder fijn.
En de bij de clicky's normale drukkracht op de toetsen zorgt dat ik bijna geen typo's meer maak door per ongeluk twee toetsen gelijk in te drukken, wat me op normale goedkope keyboardjes steeds gebeurt.
RGB: afwezig. RGB is leuk voor bij Terraria of zo, maar ik had het uiteindelijk toch meestal uit staan, het trekt maar aandacht.
Bouwkwaliteit: 6/5. SOLIDE. Zwaar, stevig... Gewoon gebouwd om op te werken. Wel een scherp randje aan buitenkanten bovenplaat, wat ik lekker vind want geeft nog meer feedback voor het plaatsen van de handen, maar let daar even op. Er zit geen polssteun bij, maar die dingen gebruik ik toch nooit door hoe mijn typegewoonten zich hebben ontwikkeld. Ik gebruik al sinds mijn kinderjaren het bedje op mijn handpalm onder mijn pink voor de CTRL key, waardoor alle low-form keyboards afvallen. Deze plank heeft juist heerlijke extra hoog uitstekende toetsen ipv extra lage, wat voor mij een enorme pré is i.v.m. precies voelen wat ik doe.
Extra keys, led's en functies: 3/5. Mooie deftige volumeknop, stukje luxe, prachtig. Vorige/Volgende/Pauze knopjes zijn superlicht te bedienen, prima.
Maar 1: alleen de slaapknop zit daar ook links, en die druk je erg makkelijk per ongeluk in. Enige echte misser op dit keyboard. Ik heb 'm nu gemapt naar 'turn display off', en dan is het minder irritant. Ik kan er prima mee leven, maar goed, misser.
Maar 2: De ledjes lijken wel lasertjes - niet recht in kijken met je oog, ze zijn echt heel fel.
Maar 3: je krijgt er een soort lineaal bij, die over de hele onderlengte magnetisch onder het keyboard geplaatst kan worden, en dan dient als verhoging van de achterkant. Dat slaat nergens op, hadden ook best stevige pootjes kunnen zijn. Maar goed, last heb je er ook niet van.
Maar 4: de twee doorlus-poorten zijn USB-2. Leuk als charger, maar qua data niet meer van deze tijd. Maar ja, het werkt. Ik gebruik het zelf niet. Zoek je USB-3? Check dan de Professional variant ipv deze Root.
Overall oordeel: een serieus fijn no-nonsense toetsenbord voor alle mensen die hele dagen achter elkaar op zo'n plankje aan het rammen zijn. Elke cent waard, want met de bouwkwaliteit en de super-responsieve clicky MX Blue switches merk je meteen dat dit gemaakt en getest is door mensen die wisten wat ze deden en voor wie ze het deden. Het is niet een keyboard voor iedereen - in een kantoortuin is hij al snel te luid (net als elke clicky) en voor een pure gamer is hij te weinig uitgebreid (en geen RGB). Maar ben je een grootgebruiker en wil je gewoon een keyboard waarmee je een huis kunt bouwen... Ik zeg doen.
P.S. Foto's toegevoegd van:
- de manier waarop de spatiebalk in het bord ligt
- de "laser leds" (mijn woordkeus)
- het opvallend harde "scherpe" randje op de bovenplaat (en hoge ligging van de toetsen)